Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Majom a pályán

2016.10.24. 14:18 sjose

 

Európa tíz leghíresebb helyi összecsapása között tartják számon az évenként kétszer sorra kerülő Sampdoria – Genoa derbi-t. A szombati esti meccs a 95. volt a sorban és az összesítés Sampdoria fölényt mutat, 36 alkalommal győzték le a gyűlölt krikettezőket, huszonnégy alkalommal vesztesen hagyták el a pályát míg harminc ötször megosztoztak a pontokon.

 

 Csodálatos koreográfiák, telt ház ez a Derby della Lanterna (Forrás: deviatart.net)

A 95. derbire a Genoa készülhetett nyugodtabban. Viszonylag kiegyensúlyozott teljesítménnyel eddig a középmezőnyben tanyáztak, a Crotone-tól érkezett egykori Griffone játékos Juric, masszív gárdát rakott össze. Ezzel szemben a Samp, remek kezdés után (2 győzelem) öt meccsen sem tudott győzni és a mutatott kiábrándító játék miatt egyre erősebben tartotta magát a pletyka, hogy egy újabb kudarc Giampaolo genovai kalandjának idő előtti végét jelentheti. A bajokat csak fokozta, hogy a héten kidőlt Viviano az elsőszámú kapus és a helyén a Samp ultrából lett 35 éves Puggioni debütált.

Viviano helyén a 35 éves Puggioni debütált (Forrás: www.sampdoria.it)

A meccs magasabb színvonalú volt, mint a legutóbbi néhány összecsapás, szerencsére most egyik oldalon sem szenvedett senki maradandó sérülést. A derbin volt minden, amitől egy meccs izgalmas lehet, gyors gólváltás, megadott majd kihagyott tizenegyes, öngól és kapufák sora. A végén a Samp hívei örülhettek, a 2:1-es győzelemmel sikerült eltávolodni a veszélyes zónától legalább átmenetileg.

 

A kolombiai válogatott Muriel nyitotta meg a gólok sorát (Forrás: Sampgeneration blog)

A két csapat közötti - Ligúria egészére kiterjedő - rivalizálásról könyveket lehetne megtölteni jobbnál jobb sztorikkal. Miután a Genoa sikerei akkor születtek, amikor a bajnokságokat még egy délután lezavarták illetve a Samp legutóbbi sikerei is már vagy két évtizedesek, a szurkolók mindkét oldalon leginkább a rivális kudarcait ünneplik. A Samp legutóbbi kiesésekor több mint, tízezren özönlötték el ünnepelve a genovai utcákat, ahogy a Genoa alámerülését is klubzászlókkal letakart koporsók mellett „siratták” a Samp drukkerek.

 

Luca Rigoni találata visszadta a remény a vendégszurkolóknak (Forrás: Zimbio.com)

A legnagyobb trollkodás azonban az egyik 1983-84-es derbihez köthető. A Genoa a szezon elején leigazolta a brazil futball egyik nagy ígéreteként számon tartott középpályást Elóit. A Vasco de Gamaban mutatott játéka nyomán, nagy volt a várakozás Genova piros-kék felén, ám Elói végül az egyik legnagyobb csalódás lett. Pocsék játéka, gólképtelensége maradandó nyomokat hagyott a szurkolókban, döntő szerepe volt, hogy az idény végén a  Genoa elbúcsúzott a Serie A-tól és a következő szezonban sem sikerült visszajutnia. A derbire már világos volt, hogy a griffmadarasok sztár igazolása rosszul sült el és a túloldal szurkolói szó szerint majmot csináltak a szegény brazilból.

 

A brazil Eloi a Genoa egyik legpocsékabb igazolása lett (Forrás: eBay.it)

A legismertebb Samp ultratábor az „Ultras Tito Cucchiaroni” egyik vezére, Bosotin, a mérkőzés elött elment a Genovában vendégszereplő Medrano cirkuszba és kikölcsönözte a társulatnál szereplő majmot. Szándéka komolysága jeléül a cirkuszban hagyta letétben a kocsikulcsát és féltve őrzött aranyláncát is. A meccs előtt kézen fogta a majmot és elsétált vele a Marassi stadionhoz,ahol a jegyszedő természetesen nem akarta az állatot beengedni. Bosotin szerencsétlen képet vágott és közölte: - Sajnos nekem csak erre futotta, ő a fiam! A Samp ultrák törzshelyén a Gradinata Sud-on, annak rendje-módja szerint felöltőztették a majmot Elói 10-es mezébe, és amikor a Genoa bemutatásakor a bemondó Elói nevéhez ért körbevezették a röhögéstől fuldokló Samp szurkolók előtt.

 

A 83-as derbi "hőse" a "Elói" a majom

A derbin aratott győzelem ugyan csak három pontot jelent, de újabb lökést adhat a győztesnek és válságba taszíthatja a vesztes felet. Persze volt már példa ennek pont az ellenkezőjére is. A 95. derbinek a két csapat további szereplésére gyakorolt hatását a következő hetekben láthatjuk majd, az viszont biztos, hogy hétfőn az öngólt szerző Izzo képe számos Genoa drukker asztalán landol majd a rivális kollégák jóvoltából.  

 Izzo nem tehetett az öngólról, holnap mégis rajta fog szórakozni Genova egyik fele (Forrás: express.co.uk) 

 


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8311831061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2016.11.01. 12:56:07

A kapusnak mi a sztorija? Mit jelent, hogy Ultrából lett?

sjose 2016.11.01. 23:41:28

@Millerdraft: Puggioni Genovaban szuletett es mindig is Samp drukker volt. Fiatalabb koraban az ultrak kozott a Gradinata Sud-on kovette a csapatot. Egy helyi kis csapatban kezdett el vedeni, ahonnan a Samp utanpotlasba kerult majd innen vegigjarta a szokasos szamarletrat kulonboz alsobb osztalyu csapatok kozott. 30 evesen vegre legigazolta a Chievo az elso osztalyba tartaleknak. Masfel eve a Genoa vitte volna kapusnak, de a Samp szurkolok nagy gyonyorusegere Christian visszautasitotta az ajanlatot mindvan o soha nem tudna a piros-kek csapatban jatszani. Valoszinuleg ez is szerepet jatszott abban hogy vegul a Samp tavaly hazahozta masodik kapusnak.

Az eleg ugy hozta hogy pont a legnagyobb meccsen a derbin debutalt a Sampban 35 evesen.
süti beállítások módosítása