Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Óbudai Vívók a lisszaboni Ludak, Sasok és Oroszlánok ellen - az első portugál-magyar meccsek

2021.06.14. 18:07 Gulyás.Zsolt

Eleinte leginkább a szomszédos Spanyolországon keresztül kaptak híreket a portugálok magyar futballklubokról és a magyar foci színvonaláról. A spanyol labdarúgást jól ismerő luzitánok számára fontos értékmérő lehetett, hogy a növekvő számban spanyol földre látogató magyar klubok ott milyen eredményeket érnek el. A magyar csapatok jó híre, spanyolországi sikere felkeltette érdeklődésüket. 1923 márciusának elején az éppen Spanyolországban túrázó Ferencváros meghívást kapott Lisszabonba, valamint két másik portugál városba, de a hosszú út miatt a zöld-fehérek nem tudták elfogadni az ajánlatot. Pár héttel később azonban egy másik magyar élvonalbeli egyesület, a III. kerületi Torna és Vívó Egylet késznek mutatkozott arra, hogy Portugáliába utazzon.

Szólj hozzá!

A szabályváltozások hatásai II.

2021.06.07. 17:00 Fradista Utazó

A kézilabda szabályai 2016. július 1-től változtak. A változásokat 5 pontban lehet összefoglalni, blogunk mind az 5 pontot körüljárta egy-egy cikkben. Néhány hónappal később röviden át is tekintettük, mit hoztak a változások. 

szabalyvaltozas_kek_lap_2.jpg

Marcus Helbig és Lars Geipel játékvezetők kék lapokkal (Fotó: RP Online)

Szólj hozzá!

Meccs mindenkinek

2021.05.26. 17:00 Fradista Utazó

A Covid-19 járvány ideje alatt a magyar kézilabdacsapatok a sokszorosára növelték meccsközvetítési aktivitásukat: majdnem minden NB I-es mérkőzést közvetítettek valamilyen formában az interneten, de a másodosztályú és a korosztályos bajnokságokból is sok találkozó került legalábbis az internetezők képernyőjére. 

Ez persze teljesen érthető: a járványügyi korlátozások miatt hónapokig egyáltalán nem lehetett meccsre menni, és a korlátozásokat jelen cikk írásáig sem oldották fel mindenki számára, így sok olyan érdeklődő is az online közvetítésekre kényszerült, akik egyébként békeidőben rendszeresen kilátogattak a mérkőzésekre. 

meccs_youtube.jpg

Közvetítés egy bajnokiról (Alba Fehérvár, Youtube)

Szólj hozzá!

NB I, NB II, NB III: Nem a létszámbővítésre!

2021.05.25. 14:31 Rich.mond

A hétvégén, az NB III 38. fordulójával befejeződnek a három legmagasabb osztály küzdelmei. A lényegi kérdések már a harmadosztályban is eldőltek, ideje hát mérleget vonnunk! Nyilván sok területet vizsgálhatnánk, de mi most két területre fogunk fókuszálni.

Ami legjobban szemet szúr, hogy nyolc évvel az átszervezés után még mindig rengeteg az elégedetlen hang a magyar labdarúgó bajnokságok rendszerével, az úgynevezett futball-piramissal kapcsolatban. Érdekes módon a húszcsapatos NB II örvend a legnagyobb népszerűségnek, de az NB I, illetve az NB III kapcsán se szeri, se száma a kritikáknak.

Ezen rengeteget elmélkedtünk, vagy éppen lamentáltunk mi is, bár a nyolc évvel korábbi létszámcsökkentést (az NB I-ben 16-ról 12-re, az NB II-ben 32-ről 20-ra, az NB III-ban 96-ról 48-ra) egyértelműen pártoltuk. Bár rengeteg "döccenővel" járt a jelenlegi futballpiramis megszilárdulása, voltaképpen elérte a célját: valódi verseny van a feljutásért és a kiesés elkerüléséért, aki belekényelmesedik a középmezőny jelentette biztonságérzetbe, az hamar a vonal alatt találhatja magát.

Nincs tehát probléma? Ó, bárcsak így lenne! Azonban ezekre az orvosság nem az újabb átszervezés és létszámemelés lenne. Illetve megfogalmazhatjuk úgy is, hogy a struktúra teljesen jó, csak a döntéshozók mintegy mellékesen egy olyan rendszert működtetnek, amelyben pont nem érvényesülnek a mostani szisztéma előnyei.

ozd_tallya.jpg

Ózd-Tállya 2019 augusztus - 0-0 (képen). Tállya-Ózd 2019 november: 29-0

tovább »

Címkék: mlsz nb3


4 komment

Időkapszula: NB I. 1983/84 Siófok - Rába ETO MNK-döntő

2021.05.11. 06:49 maribor_

1984. június 9., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_siofok_raba_eto_mnk_donto_headlines_kim_ir_szen_kadar_janos.jpgBaráti látogatásra hazánkba érkezett Kim Ir Szen, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának főtitkára, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnöke

11 komment

Időkapszula: NB I. 1983/84 Belgium – Magyarország mérkőzés

2021.05.05. 08:40 maribor_

1984. június 6., a nyár első szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_headlines_duna_korzo_margitsziget.jpgA hét eleji viszonylagosan csendes belpolitikai események mellett van időnk a Duna korzón sétálni, vagy a Margitszigetre kimenni

Szólj hozzá!

Elitliga, Szuperliga - "Tudom, hogy te voltál, Fredo!"

2021.04.19. 14:14 Rich.mond

Bár lassan két évtizede érlelődik a projekt, mégis bombaként robbant a Szuperliga terve. Erről szerkesztőségünk véleménye immáron nyolcadik éve változatlan. Viszont a hivatalos ellenreakciók hevessége, bevallom, még minket is meglepett. Felháborodott itt az UEFA, a FIFA, Gary Neville, Boris "Brexit" Johnson és még sokan mások. Akár egyet is érthetnénk velük, de bennem csak elmélyítette az ellenérzéseket mind a FIFA, mind az UEFA iránt. Kár a szép szavakért, ugyanis a szellemet egyértelműen ők engedték ki a palackból. Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy senki sem röhögött fel, amikor leírták az alábbi szavakat:

"Az UEFA, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A közös állásfoglalása...egységesek maradunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezt a cinikus projektet, egy olyan projektet, amely néhány klub önös érdekén alapszik és éppen akkor, amikor a társadalomnak minden eddiginél nagyobb szüksége lenne a szolidaritásra.

Megfontolunk minden rendelkezésünkre álló eszközt, hogy minden szinten – a jog és a sport területén – ezt a projektet megakadályozzuk. A futballnak a nyílt versenyen és a sportszerűségen kell alapulnia, nincs másik út."

Az utolsó mondattal mélységesen egyet tudunk érteni, csakhogy a fenti szervezetek már réges-régen letértek erről az útról.

epsilon-theory-i-know-it-was-you-fredo-december-8-2015-godfather.jpg

3 komment

A népligeti zsákutca

2021.04.12. 17:00 Fradista Utazó

Bár már évek óta repedeztek az alapok, a Ferencváros női kézilabdacsapatánál sokáig, nagyon sokáig tartotta magát egy illúzió. Annál jobban fájt, amikor tavaly ősszel mindenki számára világossá vált, vagy legalábbis válhatott volna: ez az út nem járható. Sokan ezzel máig nem tudtak, vagy akartak szembenézni. 

kismartoni.JPG

A fák mögött a Fradi-pálya. Kép: Google Streetview

8 komment

Időkapszula: NB I. 1983/84 30. forduló

2021.04.07. 17:32 maribor_

1984. június 2-3., a nyár első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_30_fordulo_headlines_balatoni_nyar.jpgMegkezdődik a nyaralási szezon a balatoni SZOT-üdülőkben

7 komment

Elvesztett évek

2021.03.31. 17:00 Fradista Utazó

A Covid-19-világjárvány második hullámának felfutásakor, 2020. novemberében, több más európai ország mellett Magyarországon is erősen korlátozták az amatőr sportot. Bár a vonatkozó jogszabály csak néhány órával a hatályba lépése előtt jelent meg, így sok egyesületnél még az esti órákban se tudták, másnap lesz-e edzés, alapvetően a korlátozások nem voltak túl szigorúak.

halle_leer.jpg

Képünk illusztráció. See page for author, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

6 komment

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Spanyolország mérkőzés

2021.03.30. 13:16 maribor_

1984. május 31., a tavasz utolsó napja

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_spanyolorszag_headlines_losonczi_pal_jumdzsagin_cedenbal.jpgHivatalos baráti látogatáson Mongóliában járt Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke. Itt vendéglátójával, Jumdzságín Cedenballal, a Mongol Népi Forradalmi Párt főtitkárával (Évtizedekkel később hogy mondta Hofi, mikor Göncz Árpád köztársasági elnök járt ott...? Árpi bácsi, remélem, nem az igazi címünket adtad meg!)

4 komment

süti beállítások módosítása