Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A Magyar Labdarúgás Fóruma - beszámoló

2013.01.16. 10:28 bigacsiga

Ez egy beszámoló a Magyar Labdarúgás Fóruma című rendezvényről, amit 2013. január 16-án rendeztek a Papp László arénában. A cikk nagy része élő közvetítés volt. Néhol a hangnem megengedőbb.

Itt vagyunk, államtitkár úr beszél. Saját élményei a téma, majd a dagadt gyerekek, vb döntő, németek a világháború után. Hosszú beszéd, kicsit kókadozik az elég foghíjas terem. Idefele a BS előtt egy arc osztogatott A4-es szórólapon felhívást. először azt hittem egy csöves, de nem, ő a mostanában a neten eléggé felkapott Ferenczi Attila volt. A saját szövegét ő maga osztogatta. Majd elolvasom illetve bescanneljük. (utólag elolvastam, nem érdemes, Bóth József a fő céltáblája a két oldalas irománynak)

Még mindig az államtitkár úr, kis fényezés, sikeres olimpia, sok pénzt áldoznak a sportra, etc. Labdarúgás Akadémiája Programot indítottak, két év alatt 3.7 milliárd forinttal támogatták. Hemingway papa elégedetten dörmög a sarokban. Műfüves pályaépítés. Kálmán bácsi Évával kimegy a büfébe. Mozdulni kell a jövőért mondja Simicskó. Kollégától megkérdeztem ezelőtt, hogy mi a neve ennek az államtitkárnak pontosan, előttem ülő úr hátrafordulva kijavította, hogy dr. Simicskó. Ez fontos. Na vége a beszédének, 3 ütemes taps 20 embertől. Hajdú B. a moderátor, rövid filmecske jön, lássuk.

sinkovics.jpgBazi hangos zenével klip. Látunk itt mindent, szalagátvágás, Bozsik program, válogatott, gólok, Kondás, Vidi, tök jó. Ljungi megjegyzi, hogy forr a vére ezután, hogy nem mehet ki a magyar-románra. Nem tudom most se, hogy ez cinikus volt, vagy komoly. Lankadt taps, felkonferálják Csányit. Lankadt taps ismét.

Beszéd: az elmúlt 30 év sikertelen volt. Megingott a futball pénzügyi alapja. Van pps fileunk is a kivetítőn. 2010-től a sikerek. Első a TAO pénz.2 év alatt 44 milliárd. Jönnek a választások. Na ja. Létesítmények épültek, a fiatalok ne drogozzanak. Ne! Számok: intézmények száma 675-ről 1800, csapatok száma 1800-ról 4200, gyerekek száma 27ezer főről 60ezer főre nőtt. Szép grafikonok, nagyon növekednek. Pályaépítések az ország minden területén. Nyugodtan mondhatom: megmentettük Magyarországon az amatőr futballt, mondja Csányi. Átvállalták a versenyeztetési költségek 90%-át.

Jobb meccseket látunk az nb1-ben, reméli nem csak ő látja így. Az MLSZ jól sáfárkodott a a klubboktól elvont jogokkal, lásd tvjogdíj. Ha a vasas visszatér, akkor majd megint duplájára emelkedik a tvjogdíj. Ja nem, elnézést, ez nem hangzott el, de így van! Új szponzorok, Coca-Cola. Mindjárt körbenézek van e valami ingyen üccsi. Állítólag nincs.

Válogatott, a FIFA döntéséről majd külön beszélne. Huh, nagyon hosszú tömött oldal a pps-en a stratégiáról, az elért eredményekről. Sok ponttal. Gyorsan szeretne rajta végig menni. Reméljük. Torna óra. Bár az a gyerek aki nem érdeklődik a foci után arra nincs szükség, mert nincs benne tűz - mondja az elnök. Tajgetosz. Női foci, lakótelepen lesznek pályák, vannak. Idén reméli megkapjuk a két csillagot az UEFÁ-tól valamire. Nem tudom most ez mi. Coca-Cola középiskolás kupa.

Imponáló, hogy 5000 fogyatékos igazolt labdarúgó is van - és ebből hány válogatott!! De ezt a gonoszságot csak a mellettem ülő mondta. A válogatottak teljesítménye javult. Az U válogatottak idei botrányos eredményei valahogy nem ezt mutatják, de ez mindegy. A vállalás az, hogy legalább 6 versenysorozat döntőjében részt veszünk. Az idővonalról lemaradtam. Új Puskás stadion, a Fradi és a Debrecen stadionján kívül az összes nb1-es stadionra költeni fognak. Kiszolgáló helységek, fűtött pályák, kultúráltan szép stadionok lesznek!

Szurkolói kártya, szurkolóknak nem tetszik, gondolkodnak rajta, de névre szóló azonosítás biztos, hogy lesz. Kamerás stadionok, kitiltások, családbarát stadionok. Istenem, hogy ezeket hány évtizede halljuk. Anekdota jön. Mindegy.

Négy területen kell előrelépni 2013-ban. Edzőképzés, magyar játékosok szerepeltetése, női futball, infrastruktúra. Nagyon sokat köszönhetünk Mezey Györgynek aki megújította a magyar edzőképzést és képesek vagyunk UEFA diplomát kiadni. Egy két mosoly erre arra, szerintem meg normális edzőket kellene kiadni. Szeretnék a fiatalokkal foglalkozó edzőképzésben áttörést, mondja Csányi. Mezey Györgytől rövid időn belül Szalai László veszi át a stafétabotot. Reméljük magas lesz a Gyuri bácsi végkielégítése, az eredmények őt igazolják!

Magyar játékosok szerepeltetése. Ha már ennyi pénzt költenek a focira magyarokat akarnak látni. Illusztráció Elek és Gyurcsók, utóbbi Vidi mezben persze.

Női foci, profi klubboknak kötelező U15-ös női csapat kell. Fontos a női foci, mert látványos mint a kiváló kézilabda. Meg azért is ha a muter focizott, akkor a kölök is focizni fog nagyobb eséllyel. 

Kis színes szubjektív
Maga a rendezvény elég jól szervezett volt. Szünetben végül megtaláltam az ingyen pogácsát. Ez jó. Kovács Zoli lőjj egy gólt is láttam. Bozsikot, Róthot, de a nagyvadak mint Sanyi bácsi, Gyuri bácsi és Kálmán bácsi rejtőzködtek! Valószínűleg ha megtaláltam volna a büfét ahol ingyen van a feles őket is megleltem volna. Begyűjtöttem négy különböző példány 442 magazint, aminek nagyon örülök mert így az elkövetkező fél évben biztos lesz mit olvasni a klotyón unalmas perceimben. Ami engem nagyon bosszantott, hogy nem volt wifi. Vagyis van wifije az arénának, de jelszavas és ezt nem adta meg senki. Nem értem egy ekkora rendezvényre 2013-ban miért nem lehet ezt megoldani. Telefonról végülis küldtem a netet a laptopra, de sajnos az USB teló töltőt nem hoztam, így baromi hamar lemerült a telefon.

Pályaépítést folytatják. További fontos témák a játékvezetés és sportegészségügy. Erről majd külön előadások lesznek. Összefoglaló, a fő feladat az amatőr foci és az ifjúsági programok támogatása, de a profi klubboknak is minden segítséget meg akarnak adni, hiszen klubtulajdonosnak lenni nagy áldozat. Meghatódom. Kevés szponzor, stb. köszönet a tulajdonosoknak. Köszönjük! Én mos tapsoltam volna, de senki se tette.

Van egy szomorú téma... Magyar román zárt kapus meccs. Izrael elleni meccsen mondhatja azt, hogy mindenki szerint elfogadhatatlan események zajlottak. Pár száz szurkoló kiabált, molinók, stb. Az MLSZ szerint a büntetés teljesen jogos. Olyan intézkedés kell, ami elűzi ezt a magatartást. Azonban úgy is gondolják, hogy a büntetés mértéke méltánytalan! Az 1986-os VB szereplés óta a legnagyobb érdeklődéssel várt meccs, aránytalanul nagy büntetés, ezért fellebbezünk. November 20-án volt a döntés, de csak január 8-án kaptak tájékoztatást, alig fél órával azelőtt, hogy a FIFA honlapján megjelent. Ezt is elfogadhatatlannak tartják, hiszen az állam sok pénzt költött pl. a Puskás egy részének stabilizálásra, hogy azt is megnyithassák. (szerencsétlen stadion, mit lehet ezen még toldozni foldozni) majd a meccsen. Lehet ez is kidobott pénz. Ha zárt kapus lesz a meccs, akkor az 56-os téren nagy kivetítőkkel lesz meccsnézés. Azt kéri, itt legyen jelen mindenki és nem a politikai pártok által szervezett eseményeken.

Jövőben keményebben fognak eljárni és kivitetik a stadionokból a rossz fiúkat. Utólag vannak felvételek az Izrael elleni meccsről, többen számíthatnak arra, hogy beazonosítják őket és polgári peres úton behajtják rajtuk a kieső jegybevételt. Taps, most először, valaki a hátsó sorokból egyedül. Tetszik neki az ötlet. Hát aki ezt elhiszi, hogy nemhogy százmilliókat, de akár csak három fillért behajtanak majd itt bárkin is, annak a fogtündér hozta a mikulást gyerekkorában. Függetlenül attól, hogy indokolatlannak tartják a büntetés mértékét, ez a mérkőzés azért a mi szégyenünk. Vége, taps. 

Lupescu jön, én megyek ki egy kicsit.

Lupescu beszédének végére értem csak vissza, de az jó volt. Most viszont jön a kopasz Collina.
Kicsit nehezebb lesz mert angolból fordítom fejben és írom le, ilyen fordító kütyüt meg nem kértem. Sebaj. Jó kis olaszos kiejtés, elegáns öltöny, vékony a csávó nagyon.

Az ötödik játékvezetőkkel kezdi, akik a legnagyobb változások voltak a foci utóbbi éveiben. Mindez a foci gyorsaság miatt történt. Platini ötlete volt és a nézőké, 2008-ban ifjúsági meccseken tesztelték az új rendszert.  A célokról beszél, hogy miért vezették ezt be, meg arról, hogy hol voltak az első ilyen meccsek ahol gólvonalbíró volt. A kommentátorok szerinte sokszor mondják, hogy mi a fenét csinál a gólvonalbíró, nem is mozog. De ezért van a rádió, viszont gondolkodnak, hogy lehetne jobban megmozgatni őket, hogy "természetesebbnek" tűnjön az egész. Eredmény az is, hogy a bírónak kisebb területet kell befutnia ha van ötödik játékvezető, ezt hőtérképes képekkel mutatja be.

Túl sok játékvezető kell így most egy meccsre ez azért nem jó. Meg van határozva melyik bírónak ki a cseréje ha megsérül. Sorolja, hogy hol lesznek gólvonal bírók, nem sok ország, de a következő szezontól nálunk is lesznek.

Videót mutat és kérdezi a közönségtől 11-es volt e. A lényeg, hogy a döntés nehéz, de jól csak a hátsó kamerából látszik, ahol az ötödik bíró van. Megismétli, sőt a bírok beszédét is hallhatjuk feliratozva. Hehe ez jó, ilyet se nagyon láthattunk még sehol. Úgy kiabálnak közben a sporik mint a forma1-ben hallhatjuk a csapatot. Lényeg a jelenetben, azért tudtak jól dönteni, mert a gólvonalbíró látta a jelenetet amit a főbíró nem láthatott hiszen ő a labdát nézte. Szóval a rendszer lényege, hogy a sporik különböző területeket néznek és ez így jó, több videót mutat még. Így elég meggyőző, rajzokkal, területekkel, komolyan, valami értelme biztos van a gólvonalbírónak, sokkal több a feladata annál, mint hogy megnézi bemegy e a labda. Azonban Kassai és az angolok esetére sajna még nem tértünk ki.

Na mégis jön Kassai esete is. Három hónappal az eset után egy "eagle eye" cég megmérte, és azt mondták a labda 2.2 centiméterrel ment át a gólvonalon. Eleve 3 centi a hibahatár a legjobb gólvonal technológiával, tehát ez még azon belül volt. Amit tanultak ebből a hibából az az, hogy a gólvonalbíró feje rossz helyen volt. Buta Vad, mondja itt Ljungi :) Továbbiakban is védi a gólvonalbíró intézményét. A taccsbírókat is megmérték az EB-n, 435 esetet néztek meg, ebből 96% helyes ítélet volt. 28 gól született azután, hogy jó ítéletet hoztak a "határbírók", ahogy Kálmán bácsi mondaná, akit sajnos még nem láttunk. Collina el, szép taps, tényleg jó volt. Kéne valamit enni, inni, de 680 a hot-dog azt hallottam,  Szóval most egy kis szünet. 

kzgeza.jpgEzután az utánpótlás előadásokra ültünk be, ahol a kb. 200 fős terem zsúfolásig megtelt, sokan álltak is. Erről remélhetőleg Nóbádi kolléga be fog számolni, pár rövid gondolat csak tőlem. Mind a három előadó igencsak akadémia közeli, így ezekről sok mindent hallottunk. Sokszor volt az az érzésem, hogy a mundér becsületét védik, hiszen sokszor cáfoltak mindenféle negatív állítást az akadémiákról. Tehát érzékelik ők is, hogy nem minden fenékig tejfel, ennek ellenére hisznek benne és azokat a támadásokat amiket ők felhoztak elég jól kivédték. Sajnos elhúzódtak az előadások, így a végén kevesebb idő maradt kérdezni. Én az utolsó 10 percben rászántam magam, hogy kérdezek egyet, de nem került rám már sor, hiába nyújtózkodtam, jelentkeztem nem kaptam szót. Azt nem értem csak, hogy mondja a moderátor, hogy gyors kérdéseket tegyenek fel, és akkor voltak emberek, akik homéroszi hosszúságú kiselőadásba ágyazták a kérdésüket, ami sokszor nem is volt kérdés csak okoskodás. Nagyon bosszantó volt, persze, hogy nem jutott rám idő. Ami kicsit szomorú volt, hogy egy másfél órás előadás és beszélgetés alatt elhangzott több tucatszor a Kispest, Haladás, MTK, Győr neve, miközben a Fradi vagy az Újpest egyetlen egyszer sem lett említve. Nem tudom, hogy ez így jó e.

A kérdésem egyébként kb. így hangzott volna: Sokat hallottunk most arról, hogy az Akadémiák sok állami pénzt kaptak az elmúlt két évben. Önök szerint ez helyes, hogy alig egy-két száz gyerekre jut ugyanannyi, vagy több pénz, mint a többi százezerre? Helyes, hogy magántulajdonú intézmények, épületek kapnak százmilliókat? Éreznek e nagyobb nyomást magukon, hogy most már nem csak a tulajdonosnak, de az államnak is el kell számolni? Van bármiféle egyezmény az akadémiák és az állam között, hogy a támogatásért cserébe mit vár el az állam? (Például, hogy ne adja el 17 évesen nyugatra a gyereket, játsszon az nb1-es nagy csapatban, stb..) Ezek a kérdések tehát így bennem maradtak.

Ezután távoztam, köszönöm a figyelmet!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr355021259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.16. 12:31:43

Ez szuper! Ráadásul olyan információ is van a beszámolóban, ami biztos hogy itt szerepel elôször.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.16. 12:39:57

Szénné röhöbtem magam ezen a buta Vadon

maribor 2013.01.16. 12:39:59

@eMTé: Mert mi figyelünk a részletekre.

Emi2 2013.01.16. 12:43:29

Profikat meghazudtolóan nyomjátok!!

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.16. 13:22:29

Ingyen pogi, 442... Szőllősi nem Csigusz fikanickje?

miller draft 2013.01.16. 14:51:29

Így kell ezt csinálni, semmi izé, nagyfokú brigölés.
Köszönöm ezt a méltó közvetítést!

2013.01.16. 15:17:52

régen frissült - elaludtatok vagy lemerültetek?

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.16. 16:45:39

Ez egész napos? Komolyan, fárasztóbb lehet mint a meló...

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.16. 16:46:10

@Püspök utcai gombaszedő: Nemár, megkopaszodott? Halottam róla, de nem akartam elhinni.

2013.01.16. 17:41:19

Megemelem a 'nemlétező' kalapom!

vaj_na 2013.01.16. 18:51:35

De ezt a gonoszságot csak a mellettem ülő mondta.

Nyald ki a sengem.
A melletted ülő a szurkerszekció ülésén elküldte a fenyőbe a főszerkesztő urakat, elmagyarázta, hogy nem a csúnya bácsiktól ijednek meg a gyerekek, hanem a terminátoroktól (gyk: zsaruk és hogy azért kb. 40% a focimeccset néző nők aránya, ugyanis nem tudnak kimenni a pályákra, mert gyakorlatilag nincs női vécé ebben a qrwa országban - csak 2-3 pályán. Nem beszélve a normális családi szektorokról...
Teljesen meglepődött a melletted ülő, hogy Csányi úr elmenetelében csak tőle köszönt el és (szinte tüntetőleg) gratulált neki, majd megköszönte a pozitív hozzáállást. Ha valaki megtalálja a tévéközvetítést, linkelje már be.
vaj_na

bigacsiga 2013.01.16. 19:08:51

@vaj_na: haha, akkor az is jó lehetett :D

divaoni01 2013.01.16. 19:40:55

@bigacsiga:

Élvezetes stílus, szokás szerint.:) Mondjuk ekkora léptékben tényleg jobban érvényesülhet is.

Profi munka.Fogjátok bírni ?

Mi a következő kiemelt esemény ?

bendeguz90 2013.01.16. 20:04:28

Fiatal barátom ez egy betyáros közvetítés volt ! Csak így tovább !

spyglass 2013.01.16. 20:05:48

@divaoni01: A vasas osztályozós meccse. Természetesen az nb2-ért. :)
Remélem azon már ott lehetek, viszek egy micro USB kábelt.

divaoni01 2013.01.16. 20:40:22

@spyglass:

Félek, annak meglehetősen szerény lenne már a hírértéke.

vaj_na 2013.01.16. 21:00:06

bicsakiga, megtaláltam a szekciófelvételt: youtu.be/rF20G0Moz_Y

rexter 2013.01.16. 21:28:49

@vaj_na: kösz király. látom a többi videó is fennvan

maribor 2013.01.16. 23:43:01

"Utólag vannak felvételek az Izrael elleni meccsről, többen számíthatnak arra, hogy beazonosítják őket"
Elkezdtem rettegni. Lilában voltam. Ittam a meccs előtt vagy 3 liter Fantát. Volt velem zsidó is, náci is, református is. Magam marxista vagyok, a jegyeket is egy keresztény csávó brigőlte. Volt köztünk dózsás, emtékás, kispesti pingvin, ferenczvárosi úr is. Volt ittas, volt józan. Volt, akit tényleg csak a foci érdekel, volt, akit a kézilabda sokkal jobban. De ott voltunk, mert bármennyire mások vagyunk, valahol és valamiért egyek vagyunk. Nos akkor, lehet, én is meg leszek ba, izé, bocsánat, büntetve?

vaj_na 2013.01.17. 06:38:21

@maribor:
Nem, nem ezt mondta. Arról van szó, hogy a pár tényleges balhézót akiket (ha jól értem, a neki feltett kérdésre, engedélykérésre adott nemleges válasza után!) nem emeltek ki, szóval őket fogják megkerestetni. Nem összeesküvéselmélet, de mindegyik izraeli csapattal annyi „biztosító” utazik technikával jól felszerelve, hogy biztos vagyok abban, lakcímekkel adták át az MLSZ-nek a listát.
Amit én kivettem Csányi szavaiból: rájött, ez itt biza döntéskényszer. Most már ő felel azért, egy mérkőzésen mi történik, megszerezte a tűzkeresztséget, hibázott, gondolom azóta elég sokat beszélt szakemberekkel s elszánta magát. Úgy döntött, kevesebb rendőr, több és hozzáértő biztonsági ember kell a kiemelt mérkőzésekre, a balhékat megakadályozni úgysem tudják, de a technika kiépítésével és az ebből következő elrettentéssel (beazonosíthatóság->beazonosítás->polgári- és büntetőperek->és még kitiltás is) meg tudja oldani a helyzetet. Meglátjuk.

Szóval ugye gibagicsa ezt írta:
„Szurkolói kártya, szurkolóknak nem tetszik, gondolkodnak rajta, de névre szóló azonosítás biztos, hogy lesz. Kamerás stadionok, kitiltások, családbarát stadionok. Istenem, hogy ezeket hány évtizede halljuk”

Biztos vagyok abban, hogy a 2013-14-es éppvalamilyen bajnokság meccseire már csak kártyaleolvasón át vehetünk jegyet. Hogy azzal a jeggyel utána ki megy be, arról nem szólt senki.

rexter 2013.01.21. 15:28:56

@vaj_na: megvan ez mar oldava a Fradinal reg, kb. 40ezres szurkoli kartyaval. az lesz az igazan szep mulatsag, es fogja kiverni mindenkinel a biztositekot, ha valamilyen "egysegese rendszer" urugyen a fradistaknak is ujra kellene regisztralni...

Egyebkent egyszeru, jegyet csak akkor kapsz, ha mutatod a fenykese kartyad. Berletete is. Belepeskor az elso kapun a motozasnal mutatod a szurkoli kartyad. Utana az elektromos forgokapun lehuzod a szukolokartyad. Ha van rajta ervenyes jegy vagy berlet beenged, ha nem nem. Persze kijatszhato a rendszer, foleg ott, hogy a motozasnal eppencsak rapillanatanak a kartyara, es ha a foton nem egy 80 eves bacsika van, a belepesnel meg egy 25 eves hosszuhaju rocker akkor siman tovabbmehetsz, akar ugy is h valojaban az a kartya mogott nincs ervenyes jegy. Vagy mutathatod a sajat katyadat motozasnal, de a belepeskor mar valakinek az ervenyes kartyajat huzod le a kapunal, ez senkinek nem tunne fel soha.
süti beállítások módosítása