Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 1. forduló

2015.09.01. 19:21 A szerethető dózsás

1980. augusztus 9., A nyár utolsó hónapjának második szombatja.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_headlines.jpgTerror Bolognában
 

Lássuk először a hónap eddigi, illetve a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit:

Augusztus 1.

  • Teljes napfogyatkozás, mely az Észak-Kanada–Észak-Oroszország–Nyugat-Mongólia–Kína sávban volt látható.
  • Vigdis Finnbogadóttir személyében Izlandon beiktatják hivatalába a világ első női köztársasági elnökét.
  • Meghalt  Patrick Depailler francia F1-es autóversenyző. A pilóta 1972-ben, valamint 1974 és 1980 között versenyzett a Forma-1-ben, miközben 2 győzelmet, 19 dobogós helyezést és 1 pole-t szerzett.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_patrick_depailler.jpg

Épp Hockenheimben tesztelt csapatával, mikor 260 km/órás sebességgel  kisodródott, és a védőkorlátnak ütközött. A versenyző a helyszínen belehalt a súlyos sérüléseibe.

  • Az Olasz Labdarúgó Szövetség fellebviteli bizottsága helyben hagyta korábbi döntését, amely szerint az SS Lazio, és az AC Milan csapatát a sorozatos bundázások miatt a Serie B-be száműzik.

Augusztus 2.

  • A 25 éves szélsőjobboldali olasz terrorista, Valerio Fioravanti felrobbantotta a bolognai állomást: 85 halott, 200 sebesült. Fioravanti életfogytiglant kapott amiből 26 évet ült le (az utolsó 5 évben már bejáró rab volt, csak éjszaka kellett a börtönbe lennie) és 51 évesen szabadult. A II. világháborút követően ez a merénylet követelte eddig Európában a legtöbb halálos áldozatot. 
  • Az olaszországi Albano Termeben három gyors döntetlennel kezdődött a Portisch-Hübner sakkvilágbajnoki elődöntő. Portisch 1977-ben már szerepelt az elődöntőben, akkor Szpaszkij túl erős ellenfélnek bizonyult. 1980 januárjában 2655 volt Portisch Élő pontszáma, végül ez lett egyéni csúcsa, és a negyeddöntőben kiverte Szpaszkijt (szoros meccs volt, 8:8-ra végeztek, de Portisch többször nyert sötéttel). 

Augusztus 3.

  • A Szovjetunió bejelentette, hogy 20 ezerrel csökkenti katonáinak számát az NDK-ban. Így ott  már csak mintegy 400 ezer szovjet katona maradt (plusz 200 ezer családtag). 
  • Az angol slágerlistákat Olivia Newton-John és az Electric Light Orchestra Xanadu című száma vezeti.

  • Nagyszabású záróünnepség keretében véget ér a moszkvai olimpia. A magyar sportolók 7 arany-, 10 ezüst- és 15 bronzérmet szereztek, ezzel az éremtáblázaton a hatodik helyen végeztünk.

Augusztus 4.

  • Lázár György miniszterelnök és Apró Antal, az Országgyűlés elnöke bemutatkozó látogatáson fogadja Harry Earl Bergoldot, az Egyesült Államok új nagykövetét.

Augusztus 5.

  • Belgiumban a parlament megszavazza azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében 150 évnyi központi kormányzás után az ország két nagy régiója, a francia nyelvű Vallónia és a flamand nyelvű Flandria fokozatosan széles körű önkormányzatot kap.

Augusztus 6.

  • Szaud-Arábia és Irak közös közleményt bocsátottak ki, hogy azonnali hatállyal leállítják az olajszállítást azoknak az államoknak, melyek  elismernék Jeruzsálemet Izrael fővárosának.
  • Az Allen hurrikán lecsapott Kuba partjainál, mérhetetlen pusztítást végezve.

Augusztus 7.

  • Tovább pusztított az Allen a Karib-térségben. Több szigeten eddig hetven halálos áldozata volt.
  • Újabb aktivitást regisztráltak a Washington államban lévő Mount St. Helen vulkánnál.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_st_helens.jpg

  • Befejezte küldetését a Viking-1 űrszonda. Az első olyan szerkezet volt, amelyet a NASA a Mars felszínére küldött.
  • Hagyomány, hogy az Elnöki Tanács a Parlamentben fogadást ad az olimpikonok részére. Most sem volt ez másképp. 

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_fogadas.jpg

Augusztus 8.

  • Több száz iráni férfi tartott szimpátia tüntetést Khomeini ajatollah mellett a Fehér Ház előtt, nem kis nemzetbiztonsági botrányt kavarva ezzel (Még javában zajlott a teheráni túszdráma, a vallási vezető hívei elfoglalták az Egyesült Államok nagykövetségét és 63 diplomatát fogságba ejtettek).. 

Augusztus 9.

  • A Lenin nevét viselő gdanski hajógyárból jogellenesen elbocsájtják Anna Walentynowicz darukezelőt. Később ezt a momentumot nevezték meg utolsó cseppként a lengyelországi általános sztrájkhoz, illetve az azt követő szükségállapot felé vezető úton.

Augusztus 10.

  • Az Allen hurrikán elérte Texas partjait.
  • A Sahtyor Donyeck (ekkor még brazil játékosok nélkül) nyerte a szovjet labdarúgó kupát, a moszkvai Lenin stadionban a Dinamo Tbiliszit verték 2:1-re.

A Dinamót 1976-ban éppen a KEK-ből alázta ki kettős győzelemmel az MTK. Igaz, ez a Dinamó már erősebb volt, 1981-ben ők nyerték a KEK-et. Kipiani, Gucajev és Sengelija (Igen, jól emlékeznek, ő rúgta gólba Tóth Zoltánt Tbilisziben) neve ismerősen csenghet a Dinamóból, hiszen 1978-ban és 1979-ban EB-selejtezőt játszottunk a szovjetekkel. Hamarosan megtanuljuk a Dinamóból Szulakvelidze nevét is az augusztus végi barátságos meccsen. A Sahtyor legjobb játékosa a szovjet gólkirály Sztarukin válogatott formában focizott, de a szovjet válogatott középcsatára ebben az időben egy másik ukrán, Oleg Blohin volt.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 1. fordulóját:


10_dsc045572.jpgAz előző idény sztárjai: Vajon kinek sikerült ismételni? Fazekasnak és Salamonnak biztosan nem.

Más idők voltak...A forduló előtt egy héttel az FTC az Üllői úton rendezett rangos nemzetközi tornát a bajnok Bp. Honvéd és két belga csapat, az FC Bruges és a Beerschot. A Bruges a legerősebb csapatával érkezett, Bálint Lászlón kívül pályára lépett a csapat összes újsütetű EB ezüstérmese, Walter Meeuws, Julien Cools, René Vandereycken és Jan Ceulemans is. Érdemes megemlíteni, hogy a tornán részt vett a magyar és a belga bajnok is. Felkészülési mérkőzés gyanánt - mintha egy BEK mérkőzés lenne. Ennek megfelelően, főleg a mai, 2015-ös szemmel nézve, igen magas színvonalú és jó iramú mérkőzésen a két bajnok, több mint tízezer néző előtt, 1:1-es döntetlent játszott. Dajka László, a mérkőzés elején lőtt góljára a belgák Cuelemans révén csak nagy nehezen válaszoltak. A másik meccsen a Fradi csak 0:2 után tudott szépíteni, de utána olyan nyomás alatt tartották a Beerschot kapuját, hogy a helyzetek alapján akár fordíthattak volna is, különösen Murai volt elemében.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_ferencvaros_beerschot.jpg

A második napon aztán parádéztak a magyar csapatok. Az első mérkőzésen a Honvéd 4:0-ra ütötte ki a Beerschot együttesét, a gólokat Kozma Mihály (2), Bodonyi Béla, és az akkor még pár napig Honvéd játékos, Weimper István szerezték. Majd a Fradi magabiztos 3:0-ás (gólok: Mészöly Pál, Takács László és Pogány László) sikert aratott a Bálinttal felálló FC Bruges ellen.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_ferencvaros_bruges.jpgMészöly látványos fejese indította meg a zöld-fehér gólesőt

Így a kétkörös tornát a magyar bajnok nyerte és a Fradi végzett a második helyen.

Más idők voltak... Ekkor a Fradi elutazott, és csak a bajnokság kezdete előtt egy nappal jöttek haza. Egy belgiumi tornáról érkeztek, ahol 1:0-ra kikaptak a Dortmundtól és 2:0-ra megverték a Fazekassal és Müllerrel felálló Antwerpent. Egy hét alatt négy meccset játszottak és nem hazai megyei kettes ellenfelekkel, majd a hazaérkezést követő napon  már pályára is léptek. Hogy fáradtak voltak-e? Kiderül.

Más idők voltak... A mai szurkolónak szokatlan, hogy az összeállításokat már a meccs előtti napon kihirdették. Így a szombati Népsport olvasói annak tudatában vehettek jegyet Kaposvárott, hogy az újonc soraiban látni fogják Kisteleki Istvánt (benne még sok örömünk lesz, ezt azonban akkor még ő sem sejthette), vagy hogy a Videoton újoncot avat és egy tizennyolc éves ifjúsági válogatott lesz a középhátvéd (Disztl László). Ma már hihetetlen, de csak 18 újonnan igazolt játékos szerepelt az első fordulóban azaz csapatonként átlagban csak egy helyen tért el az összeállítás az előző idényben megszokottól. 

A korabeli sajtó gyökeres reformot követelt. Olyan tempójú mérkőzéseket kell játszani, amik felkészítik a játékosokat arra, hogy a Wembley-ben, vagy a bukaresti katlanban se ijedjenek meg a saját árnyékuktól az esedékes VB-selejtezőkön.  A játékosoknak meg kell érteni, hogy a nemzetközi szinthez kevés a hazai lagymatag, unalomba fulladó bajnokság ahol az eredményeket hetekre előre meg lehet jósolni. 

A megújuláshoz minden adott volt. A csapatok kispadjain olyan magyar edzők ültek, akik már bizonyítottak, vagy a feltörekvő fiatal generációhoz  tartoztak. Érdemes végigolvasni a patinás névsort:

Tichy Lajos (Bp. Honvéd), 320 bajnoki meccset játszott ezeken 244 gólt lőtt, a válogatottban 72 meccsen 51 gólt szerzett, 5-ször volt gólkirály, 3 VB-n vett részt.

Bundzsák Dezső (Vasas), 249 bajnoki meccsen 73 gól, 25 válogatott meccs, 3-szor volt magyar bajnok.

Szőcs János (Pécs) Pécsett, majd 1958-62 között az Aranycsapat itthon maradt tagjaival a Honvédban focizik. Később a Pécs, Zalaegerszeg, Keszthely és Komló edzője, illetve rövid ideig szövetségi kapitány. Zalaegerszegen labdarúgó akadémia viseli a nevét.

Dr. Puskás Lajos (Kaposvár) A Debrecen legnagyobb tehetsége akit azonban hamar elrabol a Vasas, ahol 294 meccsen 151 gólt szerez. 

Szentmihályi Antal (MTK) 1959 és 1964 között a Vasas, 1965 és 1974 között a Dózsa kapusa. Olimpiai bajnok, Európai Bajnoki bronzérmes,  nyolcszoros magyar bajnok, kétszeres BEK-negyeddöntős, egyszeres elődöntős. Közép-európai Kupa döntős és győztes. 31-szer védte a válogatott kapuját. 

Verebes József (Videoton) Hát ez meg ki a búbánat? Verebes 1977-ben végezte el a TF-et, a játékvezetők edzője lett, majd szinte minden átmenet nélkül a Videoton kispadjára került. Valamit nagyon tudhat, de mit?

Dr. Lakat Károly (Tatabánya) Hopp, még egy doktor. Na, ezek a doktori címek is eltűntek már a magyar fociból. A Tanár Úr 228 meccset játszott a Fradiban, de az igazán nagy sikereit edzőként érte el. Harminc éves pályafutása alatt 625 bajnoki meccsen ült a kispadon, az olimpiai válogatottal két aranyérmet nyert. 

Kovács Ferenc (Debrecen) Az MTK-ban 195 meccset játszott, egy bajnoki cím mellett négy ezüstérem, KEK-döntő, kétszeres Közép-európai Kupa győztes, olimpiai bronzérmes. Debrecenbe a magyar válogatott kispadjáról érkezett. Edzőként a legnagyobb sikere lehetett volna, ha 1976-ban megnyeri a Videotonnal a bajnokságot, de Müncz György a Fradinak fújta be az aranyat.

Sárosi László (Volán) Sárosi a Vasasban 316 meccset játszott és ezzel ötszörös magyar bajnok. 4-szer nyerte el  Vasassal a Közép-európai Kupát. 46 válogatott meccsen szerepelt. Korábban a magyar ifjúsági labdarúgó válogatottnak volt az edzője, majd utánpótlás szövetségi kapitány lett.

Lantos Mihály (Zalaegerszeg) 290 meccs az MTK-ban, ezalatt három bajnoki cím és hat ezüstérem. 53 válogatott meccs, olimpiai bajnok.   Játszott a Wembley-ben az évszázad mérkőzésén és a berni VB-döntőben is. Zalaegerszegre a Videoton kispadjáról érkezett, a Videotonnal kétszer volt negyedik. 

Várhidi Pál (Újpest) 1949 és 1965 között az Újpesttel bajnoki címig jutott, tízszer szerepelt a válogatottban. Legnagyobb sikereit edzőként érte el, a Dózsa 4 bajnoki címének kovácsa.

Dr Varga László (Dunaújváros) Doktor, figyelik? A Vasas és az MTK kapusaként 168 NB I-es meccsen szerepelt, kétszeres bajnok, BEK-negyeddöntős, Közép-európai Kupa győztes. 

Temesvári Miklós (Nyíregyháza) Magyar-Angol szakon végzett a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen és közben az egyetemi csapatban focizott. Később Miskolcon kapott állást a Földes Ferenc gimnáziumban és az NB I/B-ben, a Miskolci VSE-ben focizott. Verebesnél annyival ismertebb, hogy a Nyíregyházát feljuttatta az NB I-be. Kérdés, hogy sikerül-e a bennmaradás annak a Szparinak, ami 10 pont előnnyel nyerte a második vonalat, de még soha nem szerepelt az első osztályban.

Kovács Imre (MTK) 363 NB I-es meccs, három arany, hat ezüst. 8 meccs a válogatottban (nem volt szerencséje, Bozsik József tartalékja volt), olimpiai bajnok. 497 élvonalbeli meccsen ült a kispadon, a Dózsával két bajnoki címet nyert.

Novák Dezső (Ferencváros) A Haladásban 82 a Fradiban 251 meccset játszott. Két olimpiai arany és egy bronz, Európa bajnoki bronzérem, világválogatott. Edzőként a Fradi tarcsit vezeti,majd a Dunaújvárost 1976-80 között stabil NB I-es csapattá faragja. Innen kerül a Fradi kispadra ahol elődje a Dalnokit váltó Friedmanszky Zoltán egy ezüst után csak hatodik lett és ez bizony nem volt elég a hosszabbításhoz.  

Az MLSZ erre a bajnokságra szabályt módosított, de csak az első osztályra vonatkozólag. Ettől a bajnokságtól kezdve már nem három, hanem öt cserejátékost lehet nevezni, illetve foglalhatnak helyet a kispadokon.

Volán – Zalaegerszegi TE
A ZTE és a Volán is szinte pontosan 50 százalékosan szerepelt az előző idényben, ez a 9. illetve a 11. helyekre volt elég messze elkerülve a kieső helyeket. A két csapat közül a ZTE a régi motoros, ők 1972 óta NB I-esek, a Volánnak ez a második idénye az élvonalban. A két csapatban sok játékosról írtunk már korábban: Csepregi LászlóKereki Zoltán, Martos Győző, Péter Zoltán és Szentes Lázár pályafutását az Osztálynapló, Kovács (II). Lászlóról pedig a Kapusokról írt sorozatunk is megörökítette. Közülük a vendégeknél Péter Zoltán lábát a héten műtötték és gipszbe rakták, ő biztosan nem léphet pályára, viszont az új igazolás, Gass István helyet kap a kezdőben. A hazaiaknál Márkus Tibor a héten szárkapocs csonttörést szenvedett, úgy néz ki, Sárosi László sokáig nem számíthat majd rá. És az is biztosnak tűnik, hogy Ács Péter személyében újoncot avatnak a Czabán Samu téren.

m1_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_volan_zalaegerszegi_te.jpg

A Népsport másnapi elemzése két dologra hegyezi ki a forduló egyetlen gól nélküli mérkőzését. Az egy éve első osztályú Volánt még mindig csikócsapatnak tartják, a rutinosabb zalaegerszegieknek meg pont az amatőr hibákat rótták fel.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_volan_zalaegerszegi_te2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_volan_zalaegerszegi_te3.jpgA volános Magos Gyula (balról) megelőzi az egerszegi Kovács Lászlót

Csepel –  Videoton
Az újonc Csepel fogadja az előző idényben a dobogóról egy ponttal lemaradó Videotont. A Vidi idegenben meglehetősen változó teljesítményt mutat, az előző idényben 4:2-re verte a Dózsát, 5:2-re a Fradit, de kikapott 7:1-re a Pécstől (a PMSC-től, merthogy két pécsi csapat is volt az első osztályban). Most persze új edző ül a kispadon, Verebes. Verebes ekkor az országban még nem volt túl ismert, a székesfehérváriak viszont jól ismerték, a Zalaegerszegre távozó Lantos Mihály pályaedzője volt. A Videotonból a Haladásba igazolt Preszeller Tamás, megszerezték viszont az Egerből Csuhay Józsefet. Az ifiből felhozott Disztl László rögtön a csapatba került (sőt minden meccsen játszott). Ez a mérkőzés az, amikor a Disztl-fivérek először szerepelnek együtt NB I-es mérkőzésen. Ugyancsak ekkor jött  fel az ifiből a 18 éves Szirják  Attila (ő egy tragikus autóbalesetben vesztette életét). Az előjelek nem kedveztek a hazaiaknak, hiszen Wéber Antal még az előző idényben kapott piros lapja miatt eltiltását tölti, a védő Varga Józsefet nemrég vakbéllel operálták, míg Ozsváth Károly az egyik hétközi edzésen térdsérülést szenvedett. Keszthelyi Mihály így kénytelen két újoncot, Lazsányi Lászlót és Gálhidi Györgyöt, bevetni.

m1_2.jpg

A forduló egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy az újonc csepeliek simán és fölényesen győzték le a tavalyi bajnokság egyik legjobb csapatát.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_csepel_videoton.jpg

Debreceni MVSC –  Ú. Dózsa
A Debrecen az előző idényben alapos verést kapott Újpesten, a 6:2-es meccsen Tóth András és Fekete László is duplázott, volt tehát miért bosszút állni a Debrecennek. Az Újpest összeállítása alig változott az előző idényhez képest, a Debrecenben csak Garamvölgyi, Kiss, Menyhárt és Jankovics szerepelt az előző idénybeli meccsen is. Nagy erősítést jelentett a Dózsával két bajnokságot nyerő, debreceni születésű Kerekes György, aki egy egyéves pécsi kitérő után volt csapata ellen próbálhat bizonyítani. Kerekes a DMTE-ben kezdett focizni, innen igazolt Újpestre mert a debreceni széthúzás miatt nem kerülhetett a Vasutashoz. A Vasutasnak persze már volt egy kiváló csatára: Bodonyi Béla. Őt meg a Budapesti  Honvéd csábította el. A Bodonyi és a Kerekes família is igazi focicsalád volt, Kerekes bátyja Sándor a Titász-Elektromosban (az 1931-ben alakult Debreceni Villanygyár játszott ezen a néven az NB3-ban), az öccse Csaba a Vácban focizott.  Bodonyinak Péter bátyja játszott a DVSC-ben. Bodonyi Béla mellett volt egy másik hihetetlen tehetséges játékosa is a DVSC-nek, Babály László, ő azonban olyan gyors volt, hogy végül bevonultatta a magyar atlétikai válogatott 4x100-as váltója. 

A DMTE 1973-ban alakult újjá (A Debreceni Munkás Testedző Egyesületet eredetileg 1910-ben alapították). 1973-ban a már említett Titász, a Magyar Gördülőcsapágy Művek (MGM Vasas)  és a Debreceni Állami Építőipari Vállalat (HÁÉV, Debreceni Építők) vezetői  eldöntötték, hogy egyesítik erőiket és az MGM NB II-es (harmadosztályú) csapatát átnevezve megalakították az új DMTE-t. A cél az volt hogy három éven belül az NB1-be jussanak. A csapat otthona a nagyerdei stadion lett. A stadion mellé komfortos sportszállót építenek és tervezik az uszodát és tornacsarnokot is. A vezetők szerint egy 180 ezres városban két csapat egészséges versengése jobban szolgálja a sportéletet mint egy erős csapat.A nagy tervekhez megnyerik Dr. Puskás Lajost is, akinek 1977-ben itt indul edzői pályafutása. A DMTE-nek a pályán azonban nem sikerült kivívnia még a másodosztályba felkerülést sem, egy kis adminisztrációs segítségre is szükségük van a feljebbjutáshoz. 1977/78-ban az NB III. Keleti csoportjában a 9. helyen végeznek.  Az MLSZ azonban átszervezi a bajnokságot, három csoportos lesz a másodosztály. Így kerül a DMTE közelebb a Vasutasokhoz, mind a két csapat az NB2 keleti csoportjában próbálkozik a feljutással. A versenyfutást a DVSC nyeri, bajnokok lesznek, a DMTE 6. A város vezetése a DMTE-t támogatja, míg a szurkolók nagy többsége a DVSC-t. 1979. május 20-án Városérdek, közérdek címmel Sikula György, a Magyar Szocialista Munkás Párt Megyei Bizottságának első titkára a Hajdú-bihari Napló közhírré téteti, hogy mind a két csapat feljut az NB I-be, ugyanis egyesülnek. Bejelentették, hogy megalakul a Debreceni Munkás Vasutas Sport Club (a DMVSC), és a színe kék-sárga lesz, akár a városé és a Bocskaié. Ez külön provokálta a DVSC szurkolókat, hiszen az újjáalakított DMTE is kék-sárga volt. Ja, mindehhez a lényeg. A DMVSC a klubszínekhez képest olyan téglavörös-fekete mezben játszotta meccseit, hogy a színkombinációt nehéz elmesélni. Az okot a mai napig nem tudjuk, jó eséllyel a debreceni piacon nagykerárba' és okosba' ilyet lehetett kapni.

Előzetesen az edzők közül Várhidi Pál volt könnyebb helyzetben. A bokaműtéten átesett Rothermel Ádám helyett Kollár József fog védeni, míg  a másik oldalon Kovács Ferencnek gondoskodnia kell a sérült Somogyi Mátyás és Dákay Ervin pótlásáról, de a találkozó előtt még csak az volt biztos, hogy Fodor Péter személyében újoncot avat a Loki.

m1_3.jpgA mérkőzésen nem nagyon van mit megmagyarázni utólag. A hazaiak történelmi győzelmet arattak, a vendégek történelmi vereséget szenvedtek.idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_debreceni_mvsc_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_debreceni_mvsc_u_dozsa2.jpgSallai Sándor megelőzi Törőcsiket

Kaposvári Rákóczi – Pécsi MSC
Vidéki meccs 12 ezer néző, ez valami egészen elképesztő szám (Debrecenben is 17 ezren voltak...). A pécsi kapuban a válogatott kapuját is védő Katzirtz Béla , a védelem vezére Róth Antal, a középpályán a legendás tűzerejű Dárdai Pál. A pécsieknél közel egy éves kihagyás után újra kezdőként léphet pályára a rutinos védő, Pál Gyula. Míg a másik oldalon dr. Puskás Lajos egy a tavalyihoz képest felújított csapatot küld pályára, hiszen négy új igazolás is, Kisteleki István, Bíró Antal, Kozma Lajos és Szlovák László, pályára lép az előzetes tervek szerint.
m1_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_kaposvari_rakoczi-pecsi_msc_biro_antal.jpg

A meccs hőse a csatár,  Bíró Antal volt aki két gólt szerzett. Bíró 10 meccset játszott  a Dózsában 1975 és 1977 között, ahol ekkor a Fazekas-Törőcsik-Fekete csatársorba már Bene Ferenc is alig fért be. Innen került Salgótarjánba, ahol ontotta a gólokat, olyannyira, hogy a Fradi kölcsönjátékosként kivitte magával az 1980-as tavaszi szezon előtti dél-amerikai portyájára. A Salgótarján kiesett és Bíró Kaposváron folytatta...

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_kaposvari_rakoczi-pecsi_msc2.jpgA kaposvári Gulyás Sándor szabadrúgás célt téveszt

Érdekesen indult a bajnokság. A Kaposvár is újoncként seperte be a győzelemért járó pontokat. 

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_kaposvari_rakoczi-pecsi_msc.jpg

Békéscsaba – Bp. Honvéd
Az Osztálynaplóból ismét megannyi kedves régi ismerős. Garaba, Gyimesi, Kozma,  Paróczai, Kocsis, Varga, Dajka, Nagy A., Bodonyi, Esterházy. A másik oldalon Rabcsák és Kurucz. A hazaiak felkészülését sem sérülés, sem eltiltás nem hátráltatta, míg a Honvédnál a csapat motorjára, Pintér Sándorra nem számíthatott Tichy Lajos. A középpályás Angliában járt a héten orvosi vizsgálaton, amely idegbecsípődést állapított meg a térdében. Pintért a közeljövőben műteni is fogják.

m1_5.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_bekescsaba_bp_honved2.jpg

Akkoriban (illetve mi most az Időkapszulában utazunk, tehát ekkoriban) nem volt jellemző a játékosmozgás, nem cserélgették a csapatok egymás közt a játékosokat. Pont emiatt volt érdekes a mérkőzés, mert a játékosok múltjában igen nagy, akkoriban szokatlan mértékű volt az átfedés a két csapat közt.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_bekescsaba_bp_honved.jpg

Nyíregyháza –  Diósgyőri VTK

szeki.jpg

Szekrényes András, a Szpari első mérkőzésén csapatkapitány volt és a meccs után egészen 2010-ig őrizte a csapattal aláíratott meccslabdát, ami ezután a csapatmúzeumot gazdagítja. A meccs idején 30 éves volt mezőgazdasági gépészmérnök képesítéssel, és pár év múlva a temetkezési vállalat főmérnöke lett.

tv2-32442-13122400.jpg

Szekrényes Andrásnak néha szokatlan dolgokat kell megoldania...

A hazaiaknál az új szerzemények (Szendrei és Szepessy) csak a kispadon kaptak helyet, Temesvári Miklós gála jelleggel az NB II-es bajnoki címet szerzett csapatnak adta történelmük első NB I-es mérkőzését, míg a vendégek a legjobb összeállításukban kezdhettek.

Hoppá, figyelik? 20 ezer néző.

m1_6.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_nyiregyhaza_diosgyori_vtk2.jpgA nyíregyházi Szűcs János (balról) és a diósgyőri Teodoru Borisz fejpárbaja

Ma milyen furcsa, a forduló nézőrekordot hozó mérkőzésén számon kérni, a nézősereg nem az első perctől volt lojális a csapattal. Azért csak ízlelgessük. 20 ezer néző.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_nyiregyhaza_diosgyori_vtk.jpg

Rába ETO – MTK-VM
Az MTK-VM három fiatal újoncot kíván bevetni a bajnokságban. A 23 éves Gyöngyösi János a Dózsában töltött négy évet, kétszeres bajnok, bár csak perceket játszott. A 21 éves Handel György szintén a Dózsából jött, róla még sokat hallunk. Hármuk közül a leghíresebb az alig 20 éves Bognár György aki Bajáról került Pestre. Gyöngyösi igazi  baloldali vonal szélső és rögtön a csapatba is kerül. Ideje már, mert a Dózsából állandóan hívták más csapatok, de ő kitartott, mindhiába. Handel nagy cselezőgép volt (szobatársam volt a katonaságnál, surranóban azért neki sem mentek annyira a cselek), de a Dózsában Törőcsikkel nem vehette fel a versenyt és még a Dózsa tarcsiban is meg kellett küzdenie a csapatba kerülésért Bodnárral, Kerekessel és  Stemlerrel. Bognár, csakúgy mint Handel, szeretett rácsavarodni a labdára, Szentmihályi futni és passzolni akarta megtanítani őket. Handelt le is cserélte Szentmihályi aki a meccs után nem is titkolta, hogy hiába nagyszerű játékos Handel, de a foci csapatjáték.

Ha már a katonaságnál tartunk 1982 őszén Handel mellett a mai mérkőzésen ellenfélként szereplő védő, Csonka Gyula is katonatárs volt, igaz őt a válogatott meghívó miatt kevesebbet láttuk. Az a terror, amit az okozott, hogy reggelente Híres Gábor beordított a körletbe, hogy ''Jó reggelt elvtársak, Ébresztő, Föl!'' azóta is nehezen feledhető. 

A Rába jó erőkből álló csapat, 1979-ben a Magyar Népköztársági Kupát is megnyerték (a döntőben kupavédő FTC-t verték 1:0-ra a mai is szereplő Szabó Ottó góljával), de a bajnokságban az utóbbi években inkább a táblázat alsó felében végeztek. 

Szentmihályi Egervári Sándort nem nevezte a mérkőzésre, viszont a kezdőbe jelölte a Nyíregyházáról visszatért Turtóczky Sándort.

m1_7.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_raba_eto_mtk-vm2.jpgAz MTK-s Turtóczky Sándor (balról) és Hannich Péter (háttal) páros jelenete

Az MTK-VM edzője azt meséli el, az idegenbeli döntetlennek végül is  örülni lehet és kell.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_raba_eto_mtk-vm.jpg 

Vasas – Tatabánya 

szabo-gyorgy-03.jpg

Szabó György és a Tatabánya a Közép-európai Kupa megnyerését ünnepli 1973-ban. Szabó ekkor 31 éves volt. Mint emlékeznek, most 1980-at írunk...  Fotó: Petrovits László

szabo_gyorgy_16_9-e1335346046665.jpg Szabó Gyuri bácsi 510 NB I-es meccset játszott a Tatabánya csapatában

A Tatabánya védősora (Szabó György, Lakatos Károly, Emmer László és Knapik István) összesen 1334 meccsen futottak ki a Tatabánya színeiben a pályára. Ez még a klubhűség időszaka volt. Ehhez Szabó 510, Lakatos 407 meccsel járult hozzá, de Emmer és Knapik is lehúzott 8 évet Tatabányán. Törzsolvasóinknak a Vasasban is sok az ismerős arc: Rixer Géza, Várady Béla, Zombori Sándor, Izsó Ignác, Kiss László  (sőt, a cserepadon ülő, frissen igazolt Farkas Tibor is) mind az Osztálynapló tagjai. Mind a két csapat nagyon jól szerepelt az előző évadban a Vasas harmadik. a Bányász az ötödik lett, egymás ellen 2:2-t illetve 3:3-at játszottak, a totózók alighanem most is döntetlenre számítottak.

A vendégeknél helyet kapott a kezdőben a Honvédból érkezett balhátvéd, Fejes Ferenc is, aki ezúttal a középpályán kapott szerepet dr. Lakat Károlytól.


A játékvezető Mohácsi Lajos, igazi bíródinasztiát alapított, fia Lajos és unokája Bernadett is játékvezető lett. Mohácsi Palotai segítőjeként BEK, KEK és válogatott meccseket is vezetett.

m1_8vt.jpg

 

 

 


idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_vasas_tatabanya3.jpg

1980-ban még egy-egy átigazolás szenzációnak számított. Nem véletlen a gondolatmenet, hogy az egykori angyalföldi kedvenc épp a Vasasnak rúgott gólt. 

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_vasas_tatabanya2.jpg

FTC – Dunaújváros
A Fradi az előző idényben a csalódást jelentő hatodik helyen végzett, pedig olyan kiváló játékosai voltak mint Nyilasi, Rab, Pogány, Ebedli, Mucha, Takács és Szokolai. A hatodik hely főleg az idegenbeli gyenge szereplésnek volt köszönhető, szinte minden vidéki város megverte őket, Pécs kétszer is (PMSC, PVSK). Az idény első mérkőzésén azt a Dunaújvárost fogadják akit az előző idényben kétszer is megvertek és a Fradi edzője alaposan ismeri a Dunaújvárost hiszen az előző négy idényben ott volt edző. A Dunaújváros kezdőjében szerepelt Weimper akit a Honvéd pár napja cserélt el Kutiért.  A tudósítás mellett beleolvashatunk ugyanitt az NB I-es ifjúsági bajnokság mérkőzéseibe és összeállításaiba is.

m1_9.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_ferencvaros_dunaujvaros3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_ferencvaros_dunaujvaros4.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_ferencvaros_dunaujvaros2.jpgNyilasi Tibor három gólja - három képkockában

Elő szokott fordulni, hogy a csereember beáll és egy villanásával eldönti a meccset. Most az történt, hogy a csereember bő egy félidőt kapott. Takács László 1:0-nál állt be... idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_ferencvaros_dunaujvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_ferencvaros_dunaujvaros5.jpg

Lássuk a forduló válogatottjait. Több remek teljesítményt láthattunk az 1. fordulóban. Rabcsák János szinte egymaga hozta csapatának az egyik pontot a bajnok ellen, de mindenképp meg kell említenünk a duplázókat, Bartha Andrást (DMVSC), Bíró Antalt (Kaposvár), Fekete Lászlót (Ú. Dózsa), Takács Lászlót és Pogány Lászlót (FTC). Nagy volt a kínálat, mindezek mellett mi Nyilasi Tibort választottuk a forduló játékosának. Három gólja önmagáért beszél.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlistán az előbbiek ismeretében már nem sok a meglepetés.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella legérdekesebb momentuma, hogy mindhárom újonc győzelemmel kezdett, így az első ötben mindannyian ott vannak.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_tabella.jpg

A háromcsoportos másodosztályban már az előző héten megkezdődtek a küzdelmek, ezen a hétvégén már a 2. fordulónál jártak a csapatok. Az NB II. történéseit is igyekszünk megosztani majd a T. Olvasóinkkal a sorozatunkban. Annyira az elején járnak még a csapatok, hogy bármilyen elemzésbe túl korai még belemenni, egyelőre a legérdekesebb tény, hogy két forduló után már egyik tavaly volt első osztályú csapat sem száz százalékos. Ínyenceknek külön érdekesség lehet a csapat összeállítások tüzetes végigböngészése, rengeteg egykori, illetve későbbi ismerős névvel találkozhatunk.

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_nb_ii1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_1_fordulo_nb_ii2.jpg

Az NB I. csapatai sokat nem pihenhetnek majd, következő szerdán már a 2. forduló következik, az alábbi párosításokkal:

Diósgyőri VTK – Békéscsaba
Bp. Honvéd – Csepel
Dunaújváros – Volán
MTK-VM – Kaposvári Rákóczi
Pécsi MSC – Debreceni MVSC
Tatabánya – FTC
Ú. Dózsa – Rába ETO
Zalaegerszegi TE – Vasas
Videoton – Nyíregyháza

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr247686542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2015.09.02. 20:37:34

Kitűnő mint mindig....

Bcs csl 2015.09.05. 10:10:34

Az edzők felsorolásából kimaradt a csabai Marosvölgyi Károly. Róla ha mást nem is azt érdemes tudni, hogy általános iskolában tesitanárom volt :)
Egyébként a kedvenc rovatom remek mint mindig.

maribor_ 2015.09.05. 12:20:34

@Bcs csl: Köszönjük az elismerést és a kiegészítést is:) Anyagtorlódás miatt nem tudtunk Marosvölgyiről írni:))))

Feyyaz 2015.09.10. 10:02:50

Ez érdekes,mert nekem van egy DMVSC csapatképem ebből az időszakból,és ott kék-sárga szerelésben van a csapat.
És itt ez a Bartha az a Bartha,aki később a Nyíregyházában volt,és szabadrúgásait rettegték a kapusok?

Én teljes részletességében pontosan csak az 1982-es naptári év elejétől követtem a futballt,de érdekesnek találom,hogy a Csepelben most megdicsért fiatal játékosról,Tarnóczi Sándorról még sohasem hallottam…
süti beállítások módosítása