Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB3 Bakony csoport - Kínaiakkal sem lehet megállítani a Füredet

2013.02.13. 18:06 Rich.mond

Új csoport, új különlegességek! Van olyan NB1-es csapat, amelyik nem utazik annyit, mint az Újbuda TC. Senki sem vezeti olyan magabiztosan a csoportját, mint a Balatonfüred. Az Andráshida valószínűleg beállította a „négy éven belül megnyerhető megye 1-es bajnoki címek” rekordját. Egyébként talán nekik van a legcukibb stadionjuk az egész NB3-ban. Egy dologban nincs változás: most szeretnék pár szót ejteni arról, hogy mennyire kevés gól esik az NB3-as küzdelmekben. Ritka, amikor kettőnél több együttes tud kettőnél magasabb gólátlagot felmutatni.

Például a legutóbbi cikkünkben megdicsért –amúgy listavezető- Dunaharaszti MTK 13 mérkőzésen mindössze húsz gólt szerzett. Ehhez képest a Bakony csoportot magabiztosan vezető Balatonfüred valóságos gólfesztivált rendezett az ősszel a 35 góljával. A második helyen álló Mosonmagyaróvári TE 23, Andráshida pedig 21 gólig jutott. A Tisza csoportban csak a Várda és a Hajdúböszörmény, a Dráva csoportban csak a Szekszárd és a PASE-Dunaújváros, az Alföld csoportban pedig egyedül a Nagykőrös jutott két gól fölé (a Tököl átlaga pontosan kettő).

Szó esett már az Alföld csoportnál is  a nagy távolságokról. Hasonló a helyzet a „Bakonyban” is –egyébként pont a Bakonyból nincs csapat, mert Mórt nem tudom odasorolni. Kelenföld-Nagykanizsa 210 km, Dorog-Andráshida 263 km, de még egy Mór-Répcelak is 150 kilométer. Egyértelműen a Dorog és az Újbuda van a legkellemetlenebb helyzetben utazás szempontjából.

(Balatonfüred-FTC pályaavató -balatonfuredma.hu)

Ha a szurkolótáborokat nézzük, akkor egyértelműen az MTE 1904 és a Dorog emelkedik ki a mezőnyből. Ha a tradíciót nézzük, akkor a dorogiak ugyancsak tudnának mesélni dicső múltról és NB1-es évekről. Ezt még az NTE-1866 mondhatja el magáról, mint nagykanizsai csapat. A Dorog még reménykedhet az NB3-as tagságban, de Kanizsának jövőre a megyei első osztály lesz a legmagasabban jegyzett futballcsapata. Ha esetleg a fürediek feljutnának az NB2-be, akkor viszont Veszprém megyének feltehetőleg nem lesz NB3-as csapata, mert a Lombard Pápa II mellett csak a fürediek képviselik a megyét.

Ahol a Balaton a Riviéra

Az ugyanis igen meglepő lenne, ha ezt a bajnokságot nem a balatonfürediek nyernék. A feljutás más lapra tartozik. Tavaly még negyedikek voltak, de a Haladás II. ill a Csákvár feljutott, a Csorna jelentősen visszaesett, így most a csoport egyeduralkodói. Nyáron a célkitűzés a bentmaradás, vagyis az első két hely egyikének megcsípése volt. Az igazolásaikban a jelek szerint fiatal, tehetséges játékosokat keresik, akik akár már korosztályos válogatottban is bemutatkoztak. Így került hozzájuk Tar Krisztián Pápáról (U-17-es válogatott), illetve a fiatal győri kapus, Filipánics Balázs. Egyébként az augusztusi hírek még Simon András kölcsönadásáról is beszámoltak, de a tehetséges,Németh krisztiánnal együtt Liverpoolt is megjárt fiatalember végül Pápán kötött ki –azért pár meccsen pályára lépett Füreden. A kolumbiai légiós első pillantásra talán meglepő igazolásnak tűnhet, de végül is a helyi NB1-es kézilabda-csapatban van dominikai is... Leonardo mindenesetre gyakran kap bizalmat Pető Tamástól.

A szakvezetőnek egyébként nehéz elnyerni a bizalmát nyilatkozatai alapján: „Folytatódik a tendencia. Nem játszottunk jól, de ma itt mi nem nyerhettünk! (Mór-Bfüred 1-1)” / „“Minden elismerésem a játékosaimnak, óriási ellenszélben nyertek.(Bfüred-Andráshida 1-0)” / „Csapatként megint nagyot alkottunk, még a játékvezető kritikán aluli ténykedése sem zökkentett ki minket.(Újbuda-Bfüred 0-3)”

Az együttműködő partnerek között megtaláljuk a felcsúti Puskás Akadémiát, a Sopron Bankot, a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t, illetve az Intersportot. A labdarúgócsapat 100 millió forintot igényelt az utánpótlás-központ fejlesztésére és a klubszékház rendbetételére a 27.5 millió forintos működési költség fedezésére kapott pénz mellé. A kézilabdacsapat nagyjából háromszor ekkora összeghez jutott.

Fentebb már írtunk a játékvezetéssel többször is elégedetlen, egykori válogatott játékosról, de említsük meg Glázer Róbertet is, a Balatoni Kölyök Labdarúgó Klub szakmai igazgatóját is. A két klub egyébknét 2011 nyarán fonta szorosabbra az együttműködést. A füredieknek ráadásul a körülményekre sem kell panaszkodniuk, mert 2010-ben egy nagyobb beruházás keretében több új pályát létesítettek (élő- és műfüvest egyaránt) egy 700 fős új lelátóval egyetemben –villanyvilágítás, stb.

Pénz van, utánpótlás van, a létesítmények a harmadosztályban több, mint megfelelőek, így jövőre akár létre is jöhet egy Siófok-Balatonfüred balatoni-derby.

Kanada és Kína között –a Lajta partja

Úgy tűnik minden egyes csoportban van egy csapat, amely valamilyen oknál fogva egzotikus országból akar labdarúgókat szerződtetni. A mosoniak mentségére legyen mondva Wang Yida, Li Ao és Tristan Scott télen távozik Mosonmagyaróvárról. Ám ha tüzetesebben megvizsgáljuk a helyzetet, talán megértőbbek leszünk az MTE 1904 igazoláspolitikájával.

 „Scotty”-val kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a kanadai Mississauga Eagles csapatánál játszott, ahol az edzője, Komlódi József javasolt neki egy Európai levegőváltást karrierje érdekében. Ő azért eleinte gyakran lépett pályára kezdőként, de a jelek szerint nem ütötte meg a szükséges mércét. Ettől függetlenül a twitter oldalán nagyon meleg szavakkal búcsúzott Mosonmagyaróvártól

Wangot többnyire becserélték, de Ao nevével nem találkoztam az összeállításokban –utóbb kiderült, hogy sérülés miatt. Érdekesség, hogy a két kínai játékos után térítést kapott az MTE, ugyanis az egy évre „kölcsönvett” fiatal (19 éves) labdarúgók azért kerültek a Lajta-partra, hogy fejlődjenek és játszanak. Ekkor még nem tartották kizártnak, hogy újabb távol-keleti játékosok kerüljenek Mosonmagyaróvárra –vagy akár ők turnézzanak Ázsiában. Egyelőre ez csak talonban maradt, és kínaiak és kanadaiak helyett nem is tunéziai próbajátékosok érkeznek (ők nyáron próbáltak szerencsét), hanem az amerikai brandon a német Halle együtteséből. Mellé két gyirmóti kölcsönjátékos és a szlovák Bolega csatlakozik.

A csapat névadó szponzora a Futura, amely önmagát Interaktív Természettudományi Élményközpont-ként reklámozza –egyébként egy négyemeletes szórakoztató komplexum, körülbelül másfél milliárd forintból épült föl.

Muszáj megjegyeznünk, hogy egyedül itt jelentették ki határozottan, hogy nem távlati cél az NB2, hanem már idén szeretnének osztályt váltani. ehhez utol kellene érni a Füredet, majd sikerrel venni az osztályozót.

Mivel sokat találkoztam külföldi válogatott-túrán mosonmagyaróváriakkal, feltétlenül ki kell térnünk szurkolóikra is. Egyrészt a 300-350 néző kimondottan magasnak számít, másrészt a Dorog mellett csak itt van szervezett szurkolás. 

Ami szép, az szép...

Cukiságért nem kell Hello Kittys holmikat venni, hanem nézzük meg az andráshidai sportcentrumot! Mondjon bárki-bármit, ez szép, modern és még hivalkodónak sem mondanám. Az itt lejátszott női U-19-es EB mérkőzésre tökéletesen megfelelt. A csapatnak külön szeretném megdicsérni igényes honlapját  –ez igaz a másik két dobogósra is.

A csapat 2008-ban esett ki az NB3-ból, az utána következő négy évben háromszor lettek elsők, egyszer másodikok. Végül két bajnoki cím után elvállalták a feljutást és most egy ponttal állnak a második helyen telelő MTE mögött. A honlapon szépen sorakoznak a támogatók, továbbá az is kiderült, hogy TAO pályázaton a 4,5 millió forintos önrész mellé 26 032 448 forint cseppent. Az utánpótlásra itt is nagy hangsúlyt fektetnek, amit a hét korosztályos csapat is jelez (U-7-től U-19-ig). Valószínűleg meg fognak kapaszkodni az NB3-ban, de kizártnak tartom, hogy másodosztályúak legyenek. Mivel a település Zalaegerszeg városrésze, ezért nem meglepő a partneri viszony a ZTE csapatával.

Ködben a körmendi infók

Sajnos a körmendiekről igen kevés információt találtam, mivel önálló honlapjuk nincs, a városi honlapon található információk pedig finoman szólva sem újak. A Csorna ellen így álltak fel az ősszel: Hajgató - Csenterics, Horváth Á. (Jakab G.), Nagy K., Takács (Esztergályos), Balikó, Németh, Makai, Sipos, Szalai, Niksz  vezetőedző: Molnár Károly

Nincs ismerős név közöttük. A velük kapcsolatos hírekből azt szűrtem le, hogy környékbeli településekről, vagy az ifi-csapatból igyekeznek erősíteni. A csapat az NB3 és a megyei első osztály között liftezett, tavaly is csak a 11. helyet sikerült megcsípni. Ehhez képest a mostani negyedik hely, szorosan tapadva a Mosonmagyaróvárra és Andráshidára kimondottan jó eredmény, így egyelőre őket tekintem az ősz meglepetéscsapatának. Csak a nézők nem akarnak itt (sem) jönni…

(Körmendi gólöröm)

Dorogi feltámadás

Nem úgy Dorogon! A vörös-feketék kilenc éven át a Duna csoportban játszottak ami hol a negyedik, hol a harmadik vonalnak felelt meg. A fényes múlt ellenére a Dorog kétszer is csak úgy maradhatott NB3-as, hogy senki sem akart helyettük feljutni. Két 15. egy 14. ill. 7-8-10-11. pozíciók… aztán jött a tavalyi év, és egy hajrában elveszített bajnoki cím az Érd ellen –ebben az osztályban ritkán látható meccshangulatban. Az a második hely az elmúlt 12 bajnokság legjobb dorogi helyezése volt.

Egyébként felsorolni is nehéz, hogy mennyire gazdag a dorogi futballmúlt. Ezért is javaslom ezt az oldalt.  Ehhez képest egy jobb NB3-as szezon akár bagatellnek is tűnhet, de a jelek szerint Dorogon még mindig vevők a focira és éhesek a sikerre. A szurkolók egyébként néha a szurkolás mellett csornai kerítést és sárisápi arcokat is szívesen törtnének –bár az utóbbinál úgy tűnik, nem ők voltak a hunyók.

Csapatuk az alábbi felállásban lépett pályára az MTE elleni hazai rangadón: Grósz – Kinyik, Faragó, Máj, Kopányi, Lajer (Tóth), Papes, Mészáros, Sebestyén (Janetka), Ambrus (Máté), Vigh. Edző: Miskei Attila.

Tavaly télen Vígh Ausztriából tért haza, ezen felül a BKV-ból és Tatabányáról is tudtak erősíteni, de a dorogi szurkolók leginkább az ex-törökbálinti edző Miskei munkásságát emelik ki –az eredmények alapján valószínűleg tényleg megtalálta a hangot az öltözőben és csapatot kovácsolt a jó másfél évtizede szenvedő klub szebb napokat megélt sporttelepén.

Se pénz, se szurkoló Újbudán

Ha Dorogon beszélhettünk a csapat és a hangulat feltámadásáról, akkor Újbudán utóbbi még mindenképpen várat magára. Az MTE honlapja szerint az Újbuda TC-MTE mérkőzést 15 néző tekintette meg. Ismerősen csenghet Rajnay Attila, Lettrich Dániel, vagy akár az immáron 37éves Csillag Krisztián neve. Egyébként az újbudaiak három éven belül a harmadik csoportjukban kezdték a szezont – Alföld, Duna és most Bakony. A legutóbbi három évben begyűjtött két negyedik és egy harmadik hely jelzi, hogy a mostani negyedik pozíció sem kicsúszott eredmény volt. Érdekesség, hogy az általam fellelt statisztikák szerint ez a csapat ötödik idénye. Fura, hogy már a legelső is az NB3-ban kezdődött.

Akik nem lesznek jövőre az NB3-ban

A már félidőben kialakult öt pontos különbség a hatodik és hetedik helyezett között nem sok jóval kecsegteti a mezőny alsó felét a bennmaradást illetően. Pedig például Sárváron nincs hiány támogatókból  – ezt a vaol.hu-nak adott nyilatkozatában Németh József, a Sárvár trénere is elismerte. Bár próbálják ledolgozni az öt pontos hátrányt, az esélyek nem tűnnek jónak. Csornán műfüves pályát is adtak át, itt is van támogató a tetőcserepekben utazó Tondach személyében, sőt, még szurkolói klubjuk is van a csornaiaknak.  Bár kiesésüket biztosra veszem, jó eséllyel kerülhetnek vissza majd az NB3-ba. Pályaavatót Nagykanizsán is tartottak , sőt, még erősítésekre is sor került, de itt is csak álom a bennmaradás, ahogy többek között Hévízen is –utóbbi hiába kapott kölcsön olasz játékost Zalaegerszegről (Paolo Mavolo).Bár ő edzőmeccsen már Nagykanizsán lépett pályára. A Komárom pedig azt a nem kis bravúrt vitte véghez, hogy öt gólt lőtt 13 mérkőzésen, ami így is elegendő volt négy szerzett pontra. 

TABELLA - BAKONY (www.NB3.hu

HelyCsapatokMGyDVGólokGKPont
  1 Balatonfüredi FC 13 10 1 2 35 : 6 29 31
  2 MTE 1904 13 8 2 3 23 : 11 12 26
  3 Andráshida SC 13 8 1 4 21 : 12 9 25
  4 Körmendi FC 13 7 3 3 30 : 21 9 24
  5 Újbuda TC 13 7 2 4 27 : 19 8 23
  6 Dorogi FC 13 6 5 2 24 : 14 10 23
  7 Sárvár FC 13 5 3 5 16 : 17 -1 18
  8 Csornai SE 13 5 2 6 19 : 20 -1 17
  9 Répcelak SE 13 5 2 6 16 : 18 -2 17
  10 Hévíz FC 13 5 1 7 19 : 24 -5 16
  11 NTE 1866 Horváth-Méh 13 4 0 9 15 : 21 -6 12
  12 Lombard FC Pápa II 13 3 2 8 12 : 21 -9 11
  13 Móri SE 13 2 5 6 11 : 24 -13 11
  14 Komárom VSE 13 1 1 11 5 : 45 -40 4

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr115078062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak a Magyarfoci 2013.02.17. 11:10:08

Andráshidai stadion tényleg cuki és angyon jó a pályájuk DEEEE! Az az nevezik utánpotlásnevelésnek hogy minden félévben 4-5 jötékos hoznak és ugyan ennyit engednek elmenni ez nem igazi utánpotlásnevelés ezt csak az u-13as csapatoknál mondhatnánk el. IGAZI utánpotlás nevelés Teskándon van MANDLI PÉTER neveltjeinek nagy rész 4-5 De van aki 8-9 éve Mándli péter keze alatt fejlödik és ebböl adodnak azok az Eredmények amit u-19es szinten kijötek utolsó négy évnem 1 bronz 2 ezüst és egy aranyérmük van és szinte mindig a legsportszerübb csapat!!! Na ez már valami Ez utánpotlásnevelés és ezt az eredményt tényleg futballal érték el mert ök játszák a futbalt nem ugy mint más megyei csapatok!! Ezért is van nagy esélyük a következő érem begyüjtésére!!!!!
süti beállítások módosítása