Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ádhárom

2013.02.14. 20:36 Püspök utcai gombaszedő

Az utóbbi napokban szinte minden létező médiacsatornát megjárt már a hír a debreceni HaHa demonstráció közepén nagymonológra fakadó futballszurkolóról, kinek-kinek a saját politikai szájíze szerint tálalva, ahogy azt kell. Mivel a téma máshol már ezerszer meg lett rágva és kiköpve, majd újra megrágva, magáról az akcióról – bár van  nem nyilvánítanék véleményt.

Ami viszont kicsit talán kevésbé lerágott csont, az a "futballszurkoló" megjelölés. A média  talán csak szimple lustaságból  – hajlamos ugyanis a futballszurkolókat egyetlen homogén csoportként megjeleníteni, És ennek a csoportnak a reprezentatív képviselői jellemzően obelixi testalkatú (minusz haj), nem túl cizellált beszédű emberek. Holott nem kell nagyon messzire menni, elég csak egyetlen meccsre, tetszőleges stadionban, hogy az ember lássa, mennyire hamis ez a kép. A futballszurkolók, miként a kőfaragók és a balettáncosok is, sokfélék, és még arról sem vagyok meggyőződve, hogy egyáltalán van értelme konkrét alkategóriákba sorolni őket. (Bár a valahogy mindig a hátunk mögött ülő-álló Borízű Hang mindenképp megérdemel egyet.)

Hőgyészi ultrák (fotó ultrashogyesz.blog.hu)

Ultraszép hölgyek (fotó: sportgeza.hu)

Mindjárt kitör a bunyó (fotó: koteny.blog.nepsport.hu)

szekszard.jpgRégi idők szotyija (fotó: fortepan.hu)

Vagyis inkább minket.

Igen, bármilyen kellemetlen is ezzel szembesülni, de van közös pont az enyém és Szepesi Miklós Zsolt érdeklődési köre közt. Sőt, bár az izraeli himnuszt kifütyülőkre és a mocskoszsidózókra sokan legyintenek, hogy ők nem is igazi szurkolók, gyanítom, hogy az igazság ennél jóval kínosabb és a legtöbben bizony annak tekintik magukat. Lehetne ezt tagadni, elképzelhető, hogy sokan inkább lemondtak a meccsre járásról, csak hogy ne vegyék őket egy kalap alá Ezekkel vagy Amazokkal. Esetleg a Tudjukkikkel.

De én nem tagadni szeretném, hanem azt, hogy a médiában is differenciált kép alakuljon ki rólunk. Bár tudom, hogy hiú remény ez, hiszen az egyszerű üzenetek korát éljük. Az, hogy futballmeccsre nem csak balhéért lehet menni, de van, aki mégis, túl bonyolult és árnyalt gondolat ahhoz, hogy egy igazi kis ütős kétperces "riport"-ban körül lehessen járni és kisszínest se lehet erre alapozni. 

Különösen közveszélyes huiligánok (fotó: fanatics.blog.hu)

De talán mégis meg kéne próbálni. Ha már egyszer úgyis annyira nagyon szeretjük a futballt államilag is.

Címkék: magyar fodbal


9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr605080831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.02.14. 20:42:23

Kisbarátom, ez 10/10 ! Nagyon adlak.... A sok média csicska jó lenne ha végre tudna különbséget tenni az igazi ultrák és a fantázó kanapé drukkerek között!

Fodbalista (törölt) 2013.02.14. 22:55:39

Ád négy.

Az alsó képen a háromból két ún. szurkoló nemcsak szélső, hanem szélsőséges is, ugyanis malomkeréknyi Árpád-sávos címer van a hátukon, ami tiltott jelkép a fodbalstadionokban. Gondolom, azért ülnek a patakparton, mert a Szakma kibaszta őket a Puskásból.

- Az Árpád-sávos címer és a Nagy Magyarország szimbólum sporteseményeken nem jeleníthető meg.

sportgeza.hu/futball/2013/01/16/50_ezer_embert_varnak_a_magyar-romanra/

bbwd 2013.02.20. 22:33:12

a nézők ülnek, a szurkolók állnak...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.20. 22:44:12

@bbwd: Ezt az elméletet majd fejtsd ki pár angol szurkolónak (pardon, nézőnek) is. Vagy inkább ne, életvédelmi szempontból.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.21. 11:13:30

@miller draft: Többnyire igen. Különben kitessékelnek a biztonságiak. Nem mondom, ez is egy hülye rendszer és sokan kampányolnak (-unk) a német szisztéma bevezetéséért, de a lényeg, hogy nem az ülés vagy az állás teszi a szurkolót.

bbwd 2013.02.21. 12:12:19

@Püspök utcai gombaszedő: kisfiam, az angolok nem önszántukból ülnek, csak rákényszerítik őket a fociból és meccsre járásból színházat csinálók.

nem tudnék ülve meccset nézni, és nem is tudnának rávenni sehogy

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.21. 12:18:58

@bbwd: Gondolom, büszke is vagy magadra. Ettől lettél valódi szurkoló.
süti beállítások módosítása