Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A Kanyart nem érdemes egyenesíteni

2013.04.19. 16:18 Rich.mond

A Budapest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway kemény lépéseket fontolgat az állóhelyekről, tehát a hazai ultrák törzshelyének számító Északi Kanyarból érkező rasszista hangok miatt: ha újra cigányozást és huhogást hallana ebből az irányból, akkor azonnal bezáratná ezt a szektort. A szurkolók persze tiltakoznak és nem egészen polkorrekt módon kritizálják csapatuk tulajdonosának véleményalkotási módját és döntési mechanizmusát. Kispest szurkolóként az érdekelne, hogy miért éppen most kell ez a feszültség a tulajdonos és szurkolók között, amikor végre kezdünk egyenesbe kerülni? Márpedig ha egyenesbe kerülünk, akkor miért a Kanyarral foglalkozunk? 

(1909foto.hu) 

Előre leszögezem: én mindig ebbe a szektorba váltok jegyet. Régen sűrűbben, újabban ritkábban, bár növekvő intenzitással járok meccsre. Ismerősem, barátaim zöme az ultrák közül kerül ki. Nem mindig értek egyet velük, de ez a közeg egyébként messze nem homogén. Ha a szürkének lehet ötven árnyalata, úgy a vörös-feketének is. 

Ők már egyébként sem hívják magukat ultrának és tapasztalataim szerint magára az ún. „ultra-mozgalomra” is nem kevés cinizmussal és iróniával tekintenek –többek között ezért is gúlyolják őket a rivális táborok underground-ultráknak. Ők egyszerűen kispesti szurkolók. Hemingway Úr szerint nem kispesti szurkolók, mert szurkoló olyat nem csinál, amit ők rendszeresen. Alapvetően inkább a szurkolókkal értenék egyet, de azért van pár dolog, amit nekik is figyelembe kéne venniük, mielőtt kiássák a lövészárkokat.

Ez a stílus doesn’t work, okey?

Mit szeretne George F. Hemingway? Gondolom sok nézőt, jó hangulatot, sikeres csapatot, amelyből alkalmasint lehet pénzt is kivenni. Emellett van egy jó adag szereplési kényszere és szilárd elvei, bár azokat politikai nyomásra hajlandó megváltoztatni.  Az is egyértelmű, hogy politikai nézeteit tekintve meggyőződéses liberális, és tűzzel-vassal küzd minden fasiszta és rasszista megnyilvánulás és jelkép ellen (vagy annak hitt megnyilvánulás és jalkép ellen). Emiatt már többször került összetűzésbe saját szurkolóival –többek között érkezése évében is, amikor pedig igen ígéretesnek tűnt az együttműködés. Nagyjából a 2007-es tavaszt tekinthetjük a Hemingway-éra és az Északi Kanyar működésének csúcspontjának. Itt már láthatjuk az „aranykor” lezárultát, minden odáig vezető okkal és következménnyel.

Sokszor egyébként nem is feltétlenül azzal van a baj, hogy felszólal ez-az ellen. Például senki sem vitatja, hogy WC-t szétverni Győrben nem vall jó modorra. Vagy affelől is csak kevesen nyitnak vitát, hogy emberek elpusztításáról énekelni vicces dolog lenne –azért vannak, ezt is kár lenne tagadni. De a megnyilvánulás módja, ahogy ezt előadja, egyszerre nyitja ki a bicskát mindenki zsebében. Először is: nem szokott fukarkodni a jelzőkkel és a legritkább esetben törekedik arra, hogy ne vegyen mindenkit egy kalap alá. Csőcselék, söpredék, csürhe, mocskok, stb. 

Újabban egyébként a szurkolói chaten és egyéb médiaszereplésekor is igen meglepő dolgokat nyilatkozott ki. 

Ráadásul különös érzéke van ahhoz, hogy akkor kerüljön reflektorfénybe, amikor hallgatni leginkább arany lenne. Ez most pont ez az eset. A Kaposvár és a Fradi legyőzése váratlanul megnyitotta az utat a dobogóhoz. Ehhez többek között a nagy mumus Kecskemétet kéne legyőzni. Gyönyörű napsütésben, kellemes melegben és két nyert meccsel a háta mögött vág neki a vörös-fekete tizenegy ennek a rangadónak. Úgy, hogy a Fradi ellen végre sokan látogattak ki a Bozsik-stadionba, a szurkolók szurkoltak, a tábor és a csapat egymásra talált, egymást kölcsönesen méltatva még napokkal később is. Tehát nem kizárt, hogy 2-2500 néző is jelen lenne –igen, ez kifejezetten jó létszám újabban. A 3000 pedig valóságos néző-özön. De a tele stadionhoz nem egyik napról a másikra jutunk el.

Erre megint visszatérünk a megszokott ötszáz nézős, hangulattalan meccsekhez vezető útra...

(A háttérben látható tömött lelátókról senki sem fog huhogni) 

Nem, koránt sem csak Hemingway hibájának tartom, hogy erre az útra vissza szoktunk lépni, de ezt lentebb fogom kifejteni.  De ilyen módon hogyan lehet a saját szurkolóival kommunikálni? 

Többször is fehéren-feketén kiderült: ha a tábor nem szurkol és nincs meg a kellő létszáma, az a többi szektor látogatottságára is negatívan hat ki. Még akkor is, ha teljesen eltérő beállítottságú és habitusú szurkolók váltanak ide és oda is jegyet. A tábor és a tulajdonos vígan meglenne egymással, ha utóbbi nem üzengetne nekik folyamatosan. Még arra sincs igényük, hogy a nem is olyan burkolt fenyegetésbe belevegye a dícséretüket. Hihetetlen, de a szurkolók igenis képesek önszabályozásra. Sőt, valószínűleg felfognák az alábbi üzenetet is:

„Szevasztok! Az MLSZ-es funkcik újabban úgy osztogatják a százezres és milliós büntetéseket, mint a Városligetben a vattacukrot. Úgyhogy ezt légyszíves a jövőben ne! Tudom, hogy most volt a nagy rangadó a Fradi ellen és Monizt szemmel láthatóan idegesíti az ilyesmi, de azért gondoljatok arra, hogy a szerintetek is kiváló hátvéd Tandia és a gólszerző Tchami pl mennyire szeretne huhogást hallani. Köszi!”

Ja, és ezt persze nem ország-világ előtt kihirdetni. Úgysem fogja ezért tisztelni senki, néhány dotoho szerű féleszű blogger kivételével. Rájöhetne már, hogy idehaza akkor működnek a dologok igazán jól, ha nincs hír –fura dolog ez a magyar show-business, isn’t it? Egyébként is kiderült már, hogy a büntetéseket nagyjából rutinszerűen osztogatják. Ha az Eger is sorra kapja a csekkeket, akkor miért ne kaphatná a Kispest is az ultrával kimosott, patyolattiszta, ultra-mentes stadionjában? Hemingway Úr, erre tényleg semmi szükség! Higgyen nekem, semmi értelme belemenni egy ilyen adok-kapokba. Hiába jön ki belőle győztesen, az égvilágon semmit nem fog vele elérni.

Lövészárok helyett a saját sírunkat ássuk?

És akkor a másik oldal... az én véleményem nagyjából a fenti saját ál-közleményben van leírva. És mellőzzük azokat a kissé hatásvadász kifejezéseket, hogy „de mi van a szólásszabadsággal?” Először is rohadt sok pénzt vasalnak be nem túl gazdag klubunkon az MLSZ-es pogácsapusztítók, másrészt előbb-utóbb ők is bezárathatják a szektort. Megtehetik.

Minek niggerezni és huhogni? Nem kell a csapatba Adewunmi, Marito, Alfi, Tangara, Maganghida, de most őszintén: kinek volt baja Genitoval? Nem Tandia az egyik legjobb hátvédünk az elmúlt tíz-tizenöt évben? És mégiscsak Tchami lett a „Fradi-ölő” oroszlánunk.

Persze lehet azt is mondani, hogy Hemingway egy mocskos zsidó és le lehet venni a zászlókat és újra csak idegenbeli meccsre is lehet járni. Mint mondtam, már koránt sem vagyok ott mindenhol, ezért nem is akarom megmondani, hogy mi a jó megoldás. De tényleg érdemes lenne belemenni egy új sztrájkba?

Továbbra is fenntartom, hogy Hemingway nyilatkozatait egyszerűen nem érdemes meghallgatni, figyelembe venni. Soha nem értettem, amikor szurkolótársaim felháborodva újságolták, hogy ezt, meg azt nyilatkozta. Egyrészt mindkét félben van egy jó adag álnaivitás. Pl. nekem ne mondja senki, hogy a győri WC falára elhelyezett matrica célja az volt, hogy Petőfi idézetekkel buzdítsa olvasásra az ifjúságot. Azért egymást ne nézzük már hülyének. Az is várható volt, hogy abból az esetből is botrány lesz, mert Hemingway kötelességének érzi, hogy kereszteshadjáratot hirdessen

Ha újból kenyértörésre kerülne sor, az szerintem nagyjából a Kanyar végét is jelentené. Tudom, ezt már sokan megjósolták és még mindig létezik. De ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor nagyon is jól tudjuk, hogy „régen jobb volt” és hogy nagyon sokan eltűntek a lelátókról. Újak pedig nagyon kevesen jöttek. Őszintén szólva már régóta tartok attól, hogy az állandóságot jelentő 40-50 fős mag egy hasonló eset után bedobja a törülközőt és végleg megindul a csapat az ún. „emtékásodás” útján a dominó-elvet követve.

A 2007-es tele kanyarral megrendezett bajnokik ideje csupán egy villanásnyi időre, a 2009-es kupadöntőre tért vissza. És tényleg úgy éreztem a Fradi-meccsen, hogy végre van egy összeállt csapatunk, amelynek a külföldi játékosai is szerethetőek, valamint már ott kopogtatnak tehetséges saját nevelésű játékosaink. Láttam a youtube-ra feltöltött választ is  és én saját részről nem tartom jó ötletnek. 

A Tulajdonost egyszerűen ignorálni kell. Annyira nem vicces, hogy kiröhögjük, de annyira már régen nem bosszantó, hogy idegeskedjünk rajta – idővel mindenhez hozzászokik az ember. Valószínűleg már ő is beletörődött, hogy Kispesten nem lesz a LA Clipperséhez hasonló „csodálatos” szurkolótábor a hot-dog és a cheerleaders ellenére sem. Az pedig a jövőben is a mániája lesz, hogy öklét rázza a fasiszta Árnyak felé, ha a kispesti szurkolókat a média negatív színben tünteti fel. Hadd mondja –sokan nem veszik komolyan mondandóját.

Csinálja csak tovább az akadémiát, fizesse rendesen a játékosainkat és a szakmai stábot, a többi pedig majd jön magától pl. az enyhülés és a jó hangulat is. Talán még a nézők is. A Kanyart nem kell szurkolásra bíztatni, valahogy megoldották ezt az elmúlt huszon-akárhány évben. Mindenki foglalkozzon a saját dolgával és akkor senki nem fogja megsértve érezni magát. Ahogy egy Kispesten edzőként és játékosként is megfordult Fradi-legenda mondotta anno: „Dolgozunk tovább!”

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr205235101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása