Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Felért a csúcsra a Győri Audi ETO

2013.05.11. 18:55 Fradista Utazó

1999 után ismét magyar csapat került Európa trónjára női kézilabdában: a Bajnokok Ligáját a Győri ETO csapata nyerte ('99-ben az azóta csődbe ment Dunaferr nyert).

Nincs kétség: a legjobb csapat lett a győztes. Ezt az ETO bizonyította az egész évben, és voltaképpen a döntő nagy részén is. Aki csak az eredményt látja (Larvikban 21-24, Veszprémben 23-22, összesítésben 47-43), az téves képet kaphat a mérkőzésekről.

20130511-jovanka-radicevic-katrine-lunde-haraldsen1.jpg

Na, figyelj: én kivédem, passzolok neked, és bedobod. OK? (Fotó: Origo)

Az első mérkőzésen egy darabig vezetett a Larvik, de aztán az ETO megrázta magát, dobott sorozatban 6 gólt, és el is döntötte a meccset. A visszavágóra más feladat nem is maradt, mint a háromgólos előnyből legalább egyet megőrizni.

A Larvik a meccs elején egyáltalán nem találta a helyét, és egy darabig úgy tűnt, az ETO megalázza őket. Katrine Lundének egyszerűen nem lehetett gólt lőni, az első 12, a kapuját elérő lövésből 9-et kivédett, ez ebben a sportágban extra teljesítménynek számít. Aztán jött (két fázisban) az ilyenkor szokásos érzés, amikor az előnyben lévő csapat hátradől, és már csak a lefújást várja. A Larvik felébredt, Anja Edin és Nora Mørk jó játékának köszönhetően feljebb zárkóztak, de ez csak arra volt elég, hogy a félidő közepén fennálló 9-3 után a szünetre 13-8 legyen az állás. Azaz összesítésben +8 a Győr javára.

20120309-jovanka-radicevic-a-gyori-eto3.jpgOK, Katrine, de ezek itt közben folyton nyaggatnak! (Fotó: Origo)

A második félidő elejét megint megnyomta az ETO, 17-10, összesítésben +10. Ez megvan. Ezt innét nem lehet elveszíteni. De azért az ETO csak megpróbálta. A játék jelentősen fellazult, a koncentrációs szint csökkent, és a következő húsz perc fölényesen a Larvié volt. Hogy végül az ETO mégis egy, az utolsó percben szerzett góllal megnyerte nem csak a kupát, de ezt a mérkőzést is, az alapvetően két dolognak volt köszönhető:

  • A játékosok egy része hajlamos lehetett a kiengedésre, de a norvég játékosok (Lunde, Løke) nagyon stabilak voltak mentálisan is, és fenntartották a csapatot a víz tetején. A montenegrói jobbszélső, Jovanka Radičević (ő a kontyos lány a képeinken) nagyon meg akarta nyerni a BL-t, óriási küzdőszellemet mutatott fel a legfontosabb mérkőzéseken (az utolsó hármon: az elődöntő visszavágóján és a döntő két mérkőzésén).
  • A spanyol edző, Ambros Martín (ő egyébként még az Itxako edzőjeként elvesztett már egy BL-döntőt a norvég csapat ellen) szintén végig kézben tartotta a mérkőzést.
  • És egy harmadik tényező: olyan nagy volt az előny, hogy azt már nehezebb lett volna elszórakozni, mint megtartani.

A legjobb csapat nyerte az idei BL-t. Méghozzá, egyetlen mérkőzést (az Oltchim elleni elődöntőt) leszámítva nagyon simán. Az ide vezető útról, valamint arról, hogy mit is ér ez igazán, majd későbbi cikkeinkben elmélkedünk kicsit.

640KT631.jpgA BL-győztes csapat (Fotó: Korponai Tamás)


A BL-győztes csapat kerete: Eduarda Amorim, Görbicz Anita, Katrine Lunde, Herr Orsolya, Hornyák Ágnes, Hornyák Dóra, Korsós Dorina, Kovacsics Anikó, Andrea Lekić, Heide Løke, Orbán Adrienn, Jovanka Radičević, Rédei-Soós Viktória, Sirián Szederke, Szemerey Zsófi, Szepesi Ivett, Raphaelle Tervel. Edző: Ambros Martín.

Kieg.: Az EHF szabályai szerint a győztes csapat országának +1 hely jár a BL-ben. Ez azt jelenti, hogy a következő szezonban az ETO a főtáblára kerül, az FTC és az Érd pedig a BL selejtezőjében szerepelhet. A Vác és a Fehérvár kerülhet így az EHF-kupába, a KEK-részvételről pedig majd a Magyar Kupa négyes döntője után mondhatunk biztosat. Az ETO győzelme így az Érd (EHF-kupa helyett BL-selejtező) és a Fehérvár (EHF-kupaindulás lehetősége) számára is jobb lehetőségeket teremtett.

Címkék: kézilabda


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr785295506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.05.12. 13:47:42

A végső kiegészítésben van a lényeg. A győzelemből az egész hazai női kézilabda profitálhat. Már csak a többi csapat mögé kellene egy-egy tehetős szponzor vagy önkormányzat és jönnének a sikerek (hiszen a Fradi is bizonyított az elmúlt években). Reméljük olyan sajnálatos dolgok nem lesznek mint amikor a Vác nem tudott elutazni a soros nemzetközi meccsére.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.05.12. 14:07:49

@miller draft: Jelenleg is Magyarországon van a világ valamennyi országa közül a legtöbb pénz a női kézilabdában. A mienk a világ egyetlen profi bajnoksága. Jövőre ez még inkább így lesz, jönnek új szponzorok.

miller draft 2013.05.12. 18:39:25

Akkor mindenki boldog. Csak a győri szurkolók nem, mert nagyon elfogult cikkek születnek róluk :-))))))))

fazzoletti 2013.05.13. 10:34:16

Elég sajátos szemszögből foglaltad össze a meccset. Kár, pedig objektívnek véltelek. Eddig.

those with loaded guns 2013.05.13. 10:55:13

@fazzoletti: Pedig nagyjából ezt hívják objektivitásnak. Te valami mást vártál most.

Rich.mond 2013.05.13. 21:23:08

@fazzoletti: nem igazán értem, mi a bajod. Ennél objektívebben hogyan lehetett volna összefoglalni?

miller draft 2013.05.15. 07:16:06

Objektívebben? Így: Hozsanna,hezsanna, zsanna zsanna hooooo (Jézus Krisztus szupersztár csak a linket most nem tudom megkeresni)
süti beállítások módosítása