Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A mélységi irányítók szerepe a modern futballban

2014.03.10. 12:50 Válogatott Vendégszerző

Egy korábbi posztunkban már próbálkoztunk hasonlóval, ahol egy vendégszerző, pontosabban egy máshol olvasott komment segítségével próbáltunk meg egy kicsit mélyebbre ásni a magyar foci problémáiban. Annak a lényege az volt, hogy a Pintér féle tolódásos védekezés valójában nem egy nevetséges hülyeség, hanem az amit itthon egyedül Sousa ismert jobban és egy olyan alapvető dolog, amit focistáinknak gyerekkortól kezdve tudni, ismernie kellene. De a magyar edzők ezt nem, hiányosan és rosszul tanították meg, ami egyik alapja annak, hogy a magyar foci sehol sem tart. Mostani cikkünk emailben érkezett a válogatott fórumom keresztül. Arról szól, hogy teljes hiány van itthon a modern foci egyik legfontosabb posztján bevethető játékosokból, a mélységi irányítókból. Az egyetlen aki igazán szóba jöhetne jellemző módon meg évek óta nem válogatott - illetve Pintér most végre behívta, de végül nem is nevezte. Hajtás után erről olvashatnak bővebben. 

A futball, mint minden más ebben a világban, változik. Változnak a posztok, a felállások, a taktika. Amíg a 2000-es évek első felében a klasszikus irányítók domináltak (Zidane, Kaka, Mendieta vagy nálunk Gera), addig mostanra gyakorlatilag eltűntek a klasszikus „10-esek” a pályákról. Persze a magyar utánpótlás-nevelés most is megszámlálhatatlanul ontja a védekezni nem tudó, úgynevezett támadó középpályásokat, csak sajnos a mai fociban nehezen használhatóak. Igen, a két – sok helyen három – védekező középpályással felálló csapatok mellett nem tudnak megélni az olaszos nevén trequartistáknak nevezett labdarúgók. Persze, egy-két kivétel van, de elég csak megnézni Kaka évek óta tartó hattyúdalát. Nem Kaka lett gyengébb labdarúgó, hanem a világ szaladt el mellette. 

Sajnos Magyarországon még mindig túlzottan le van egyszerűsítve a középpálya. Van a középső középpályás meg a szélső. Pedig ma ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Legalább 5-6 posztot fel tudnék sorolni, kezdve onnan, amiről igazán írni is szeretnék. A registák (az olasz neve a posztnak) gyakorlatilag a playmakerek, irányítók helyet vették át. Mit is jelent ez?
A mélységi irányító, mint poszt, állítom, hogy ma az egyik ha nem a legfontosabb része a futballnak. Ha röviden akarnám megfogalmazni, összeköti a csapatrészeket, segíti a labdakihozatalokat és emellett még a védekezésből is kiveszi a részét. Na, de kik is azok a registák? Az első név, aki itt eszembe jut az nem más, mint Andrea Pirlo. Igen, az olasz játékos ma ezen a poszton a világ (egyik) legjobbja. Pedig, Pirlo sem azon a poszton kezdte, sőt korábban igazi trequartista volt. Ám, ahogy átalakult a foci, ő úgy lépett egyre hátrébb a középpályán egészen a védővonal elé. Jellemző adat, hogy amíg playmaker volt, szezononként közel 10 gólt szerzett átlagban, manapság ez a szám lecsökkent 2-3-ra. Mégis, biztos vagyok benne, hogy a mai Pirlo hasznosabb, mint a tíz évvel ezelőtti. Pedig, már akkor is igazi világklasszis volt. (a szerkesztőben a leírás alapján felmerült még a barcelonai Xavi neve, a Reálból Xabi Alonso)

Pirlo.jpg

Mit csinál egészen pontosan egy regista?

Maradjunk Pirlonál. A statisztikákat böngészve megkapjuk, hogy a mai Juventusban Pirlo passzol a legtöbbet (meccsenként 70.1), ezeknek a passzoknak majd 90%-a pontos, ráadásul a meccsenként tíz hosszúátadásra is vállalkozik, ez is a legtöbb a torinói csapatnál. A kulcspasszok terén is jeleskedik, mérkőzésenként 2,4 elég jó számnak tekinthető (szintén a legtöbb a csapatában) viszont, mivel jóval mélyebben játszik, ezért a gólpasszainak (4) és a góljainak (3) száma már valamivel kevesebb, mint például az előtte játszó Vidalnak. De mi az, ami a számokon is túlmutat? A zebráknak nincs olyan labdakihozatala, ami nem Pirlon keresztül történne. Az olasz játékos gyakorlatilag folyamatosan megjátszható, és bár látszólag nem sok mindent csinál, egy passz ide, egy oda, de ezekkel a passzokkal tudja az ellenfél letámadását hatástalanítani.

Van-e ilyen játékos ma, Magyarországon?

Igen, egy. Tőzsér Dánielnek hívják. Igen, Dani egy klasszikus mélységi irányító. Belgiumban is azt játszott, a Genoanál is (amíg játszott) és most a Watfordban is ez a szerepkör hárul rá. Az, már alapból elszomorító, hogy egyetlen ilyen magyar játékos van (legalábbis aki komolyabb szinten játszik), az viszont egyenesen agyérgörcshöz vezet nálam, hogy pont ő nem válogatott, évek óta. A magyar-finn meccs után/közben/alatt jutott ez az eszembe, amikor folyamatosan szenvedtünk a labdakihozatalokkal. Nem volt senki,  aki a középpályát a védelemmel összekötötte volna. Hiányzott egy regista. Lehet játszani több támadóval, védekezni abszolút nem tudó szélsőkkel, lehet a pályán se támadni, se védekezni nem tudó középpályás (mindegyikre volt példa a meccsen), de mélységi irányító nélkül nagyon kevés csapat tud ma működni.

tozser-daniel.jpg

Itthon sokan nem szeretik Tőzsért. Sokak szerint alibizik. Higgyék el, attól, hogy valaki látszólag keveset csinál, látszólag csak 5-10 méterekre passzol folyton, még lehet roppant fontos játékos. Még valamire kitérnék. Tavaly egy Genoa meccsen, ahol Dani is játszott, többek is írták, hogy ez a fiú alig fut. Sőt, ezt Pirloval kapcsolatban is sokan és sokszor megjegyezték. Aztán, végül mindenhol kijött, hogy Tőzsér, Pirlo vagy bármelyik regista általában a legtöbb métert teszi meg egy meccsen (kivétel persze néhány Gattuso-szerű sztahanovista védekező középpályást), igaz, ezen méterek közül elenyésző a sprint. Nincs is rá szükségük, de az, hogy hol ide, hol oda „kocognak” 20-30 métereket 90 percen keresztül, bizony végeredményben kihozza a 10-11 kilométert. Dani nem régóta játszik a Watfordban, ez alatt a rövid idő alatt is övé lett átlagban a legtöbb passz (48) aminek közel 80%-a pontos. Nyilván ez egy kisebb szám, mint Pirlónál, de igazságtalan lenne a világ egyik legjobbjával összehasonlítani. Daninak mérkőzésenként majd’ 8 hosszú passza van (más néven indítás) és a kulcspasszokkal sem áll rosszul (1.6) abban a második legjobb a Watfordnál. A védekezőmunkája, hasonló, mint ezen a poszton bárkié. 1-2 szerzett labda, 1-2 blokkolt labda, tehát ez is mutatja, hogy a mélységi irányító nem egyenlő a védekező középpályással, ahogyan a védekező középpályás sem egyenlő a mélységi irányítóval.

Ezzel, arra célzok, hogy a középpályán Varga Józsi egyedül nem elég és nem is lesz az. Varga egy sokat futó, box-to-box középpályás, a statisztikákat nézve láthatjuk is, hogy fele annyit passzol meccsenként, mint Tőzsér. Nem, az a dolga. Egy jó középpályán van két sokat futó, sokat dolgozó játékos, és egy elegáns regista. A magyar középpályán ez az arány a finnek ellen felborult.

Nem tudom, hogy Pintér végül miért nem nevezte Tőzsért, nem is tudhatom, de remélem, hogy jó lecke volt a győri meccs. Ma, a magyar válogatott gyakorlatilag tudja pótolni Szalait, Gerát, Juhászt, bárkit, de Tőzsért nem. Nem azért, mert Tőzsér annyira jó játékos lenne, hanem azért, mert a posztján  - még - nincs más.

(szerző: Marci14)

Ha tetszett a cikk (vagy ha nem tetszett), írják meg kommentbe, ha hasonló vagy bármi egyéb témában írnának nekünk tegyék meg és jó eséllyel megjelenítjük. Email címünk valogatott.blog@gmail.com

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr825852079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hami · http://toriblog.blog.hu 2014.03.10. 13:13:26

Xavi szerintem nem regista, a barcelona 4-3-3-ban áll fel, és ott nincs ilyen poszt, ő nem mélységben játszik. Ott hátravont középpályás poszton Busquests van, de ő meg inkább labdaszerző. Schweinsteiger sztem jobb példa, vagy Mikel Arteta.
Varga Józsi pedig nem box-to-box, hanem védelem előtti söprögető, nincs előrejátéka (ha vkp poszton játszik). Egyébként az is megérne egy posztot, hogy nemcsak regista/deep lying playmaker magyar játékos nincs, hanem box-to-box középpályás sincs, vagyis olyan, aki befutja az egész pályát, és egyaránt hatékony a védekezésben, és a támadásban. Valójában pont ezért nem a védelem a válogatott leggyengébb pontja, hanem a középpálya.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.03.10. 13:29:52

@hami: Ha már Arteta meg lett említve, akkor a mestere, Guardiola is legyen.

tyrn · http://delutaniosszebujos.blog.hu/ 2014.03.10. 13:53:45

xavi nem mélységi irányító. xabi alonso igen. ő volt évekig ezen a poszton a legjobb, még ma is világklasszis. egyedül többet ér, mint a jelenlegi magyar válogatott teljes kerete. sztem felesleges csodát várni 1 játékostól amúgy, olyan erőnléti és mentális problémák vannak itt. azért ebből a csoportból még így is ki kéne jutnunk, elkeserítő lesz, ha innen se megy.

GabikA 2014.03.10. 22:06:05

tobb ilyen jellegu irast a blogra, kedves Marci

marteen vg 2014.03.10. 22:15:13

köszi, igyekszek. tervben van minimum mégegy, a közeljövőben, ha a szerkesztők is engedik.

diospool 2014.03.11. 00:22:25

Marci, nagyon tetszett az írás. Steven Gerrard is éppen ezt a posztot "tanulja", ami szerintem nem véletlen, mert egy nagyon modern felfogású edző, Brendan Rodgers Liverpoolban az edző, és ez is mutatja, mennyire fontos ma ez a szerepkör, és hogy a világon nincs sok kimagasló regista.

Drago Brutic 2014.03.11. 08:53:34

Csatlakozom. Végre értelmes írás a magyar fociról, nem az elcsépelt, közhelyes fröcsögés. Jó volt olvasni.

mizie 2014.03.11. 09:25:11

A registának nagyon fontos a labdaszerző szerep. Posztjából adódóan, ő az aki megállíthatja a támadást, ezért is helyezkedik a középpálya mögé kicsivel.

A többivel maximálisan egyetértek.

czjanos 2014.03.11. 09:33:15

A teljes magyar foci (foci???) viszont teljes mélységben van, kivéve azokat, akik remekül megélnek belőle.

Circus 2014.03.11. 10:00:17

Nagyon jó cikk, köszönettel, csatlakozom másokhoz - még ilyet!

Amúgy lehet, hogy csak én vagyok naív, de a "Nem tudom, hogy Pintér végül miért nem nevezte Tőzsért" felvetésre érkezett a meccs előtt válasz, mégpedig, hogy sokakról tudja, mire képes, most másokat akar kipróbálni, néhányan ezért nem voltak ott.

marteen vg 2014.03.11. 17:48:48

Köszönöm mindenkinek a pozitív visszajelzéseket, jól esett!
A jövőben is igyekszek még írni! üdv, a szerző

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.03.11. 19:25:23

@mizie: Minden relatív persze. Amikor azt mondjuk, hogy a labdaszerzés nem olyan fontos a registánál, akkor az ahhoz képest igaz, ami közvetlenül előtte volt: konkrétan a "Makalele" poszthoz.

Persze ehhez kellett egy másik változás is: a labdaszerzés most már valahol mindenki feladata. Persze nem egyenlő mértékben, de már nem megengedhető, hogy valaki csak labdaszerzésből él, más meg egyáltalán nem csinálja.
süti beállítások módosítása