Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az FC Bayern tündöklése

2014.03.14. 10:00 Fradista Utazó

Az FC Bayern München napjaink egyik, ha nem A leghatalmasabb futballklubja. Az elmúlt négy évből háromszor ott voltak a Bajnokok Ligájának döntőjében, és ebből egyszer (2013-ban) meg is nyerték azt. Összevetésül: a mai naptól visszafelé számolva 3 BL-döntőhöz a Bayernnek 4, a Manchester Unitednek 6, a Barcelonának 8 évre volt szüksége (igaz, a katalánok mindhármat meg is nyerték, ebből kétszer pont a ManU ellen).

A tavalyi évben a bajnokságot, írd és mondd, 25 pont előnnyel nyerték a Borussia Dortmund előtt, az idén ezt akár még túl is léphetik, 10 fordulóval a vége előtt 20 pont az előnyük. A 2012/13-as szezonban egyetlen vereséget szenvedtek, az idén eddig 22 győzelem és 2 döntetlen szerepel a nevük mellett, egészen megdöbbentő, 72-11-es gólkülönbséggel.

fcbayern_1.jpg

Egyelőre úgy tűnik, mintha a csapatnak nem volna gyenge pontja. Tavaly az elődöntőben az amúgy esélyesnek tűnő Barcelonát gyakorlatilag lemészárolták (összesítésben 7-0 volt a bajorok javára). Az idén reális esélyük van arra, hogy elérjék, amit még soha senki: megvédjék a címüket a BL-ben.

Németországban a futballkedvelők arról beszélnek, hogy a bajnokság gyakorlatilag a második helyért zajlik. Egy ironikus lap néhány hete leközölte, hogyan nézne ki a tabella, ha mindenkinek törölnék a Bayern elleni meccseit (és persze magát a Bayernt is). Már időnként olyat is látunk, ami amúgy ebben az országban nem volt jellemző: az ellenfelek némelyike eleve tartalékosan áll ki az FC Bayern ellen, mondhatni feltett kézzel.

De nem mindig volt ez így. Nem olyan rég (2010-12 között) kétszer is a Borussia Dortmund lett a bajnok. Amikor pedig a második év végén a Német Kupa döntőjében a BVB 5-2-re verte a bajorokat, az FC Bayern mindenható elnöke, Uli Hoeneß (ejtsd: Hönesz) nyilvánosan megfogadta, hogy ezt tovább nem hagyja.

fc_bayern_2.jpg

Götze (szemből, a levegőben) már pirosba öltözött, Lewandowski majd jövőre fog (Fotó: DPA)

Meg is indult a bajor hadjárat a Dortmund ellen. A fekete-sárgák szinte minden kulcsjátékosát megkörnyékezték így vagy úgy. A jelszó egyértelműen az lett: meg kell gyengíteni, meg kell roppantani a BVB-t, hogy ne jelentsenek többé veszélyt a Bayernre. Mivel a két csapat költségvetése között kb. kétszeres különbség van (nem a Ruhr-vidékiek javára), Hoeneßéknek nem volt nehéz dolguk. Mario Götzét már le is igazolták.

Taktikai értekezlet Dortmundban: "Ne játszatok jobban, mint ahogy feltétlenül muszáj. Hoeneß is nézi a meccset"

Robert Lewandowskival pedig egészen hihetetlen táncot jártak. A lengyel csatárnak 2014-ben jár le a szerződése Dortmundban. Biztosat nem tudhatunk, de nagyon úgy tűnik: az FC Bayern már korábban megegyezett a játékossal, hogy ezen év őszétől náluk játszik, a dortmundi fizetése duplájáért. Egy ilyen megegyezés illegális, ezért nyilván minden érintett tagad (olyan játékossal, akinek még több, mint 6 hónapig élő szerződése van, csak a klubján keresztül szabad tárgyalni), de minden jel erre mutat. Az biztos, hogy egyből, amint ez szabályos lehetett, bejelentették Lewandowski leigazolását. Tripla csapás: nem kellett kivásárolni, meggyengül a BVB, és még ráadásul el sem tudták adni a csatárt, hogy legalább azzal keressenek egy kis pénzt. Az már csak a hab a tortán, hogy a lengyel játékos egész évben Münchenről álmodik.

fc_bayern_3.jpg

Robert Lewandowski (Fotó: bundesliga.de)

Biztosat nem tudhatunk, de úgy tűnik, Hoeneß emberei megkörnyékezték a dortmundi Marco Reust is. Szükségük persze igazán rá sincs (egy bizonyos Franck Ribéry játszik azon a poszton), de a Bayern már megteheti, hogy kispadra igazoljon, csak azért, hogy gyengítse az ellenfelet.

fc_bayern_4.jpg

Uli Hoeneß (Fotó: Bild)

Ki kell még emelnünk, hogy mindezt úgy sikerült elérni, hogy - ellentétben az angol és spanyol élklubokkal - az FC Bayern Münchennek nincs adóssága. A német törvények ezt nem is tennék lehetővé: ha nem is rögtön azután, hogy egy négyeurós számlát elfelejt valaki átutalni, de a komolyabb adóssággal rendelkező klubokat kizárják a profi bajnokságokból.

Mostanában azonban Hoeneß sorsa is megpecsételődni látszik. Az adóhatóság mintegy 3,5 millió euró (kb. 1,1 milliárd forint) adóhátralékot állapított meg nála, ami miatt büntetőeljárást kezdeményeztek ellene. Hoeneß aztán kiegészítő iratanyagokat nyújtott be, mintegy 70.000 (hetvenezer) oldal terjedelemben, és úgy nyilatkozott, miszerint tévedés a 3,5 milliós adócsalás, mert ő valójában nem ennyit, hanem az ötszörösét, 18,5 millió eurót (kb. 5,8 milliárd forint) csalt el. Az iratanyagból aztán a szakértők a per második napjára (2014. március 11., kedd) megállapították, hogy valójában ennél is nagyobb összegről, 23 millió euróról van szó, aznap estére pedig végül 27,2 millióra (kb. 8,5 milliárd forint) növekedett a megállapított adótartozás összege.

Hogy honnét volt Hoeneßnek ekkora adókötelezettsége? A megismerhető adatok szerint tőzsdei kereskedelemből. Ennek adója Németországban 25%, tehát a Bayern elnökének valamivel több, mint százmillió euró (108,8 millió, kb. 34 milliárd forint) haszna lehetett. Azt nem tudjuk elképzelni, mekkora összegekkel játszhatott Hoeneß, ha a nyereség volt százmillió - javasoljuk, Önök se próbálkozzanak ezzel.

Hogy tovább fokozza a komédiát, Hoeneß a per harmadik napján benyújtott egy számlát, igazolván, hogy nem csak nyeresége volt a kereskedelemből, hanem költségei is, és kérte azok elismerését, levonását a nyereségből. A benyújtott számla írószerekről szólt, 2 euró 50 cent (kb. 780 forint) értékben. Így az adótartozás máris csak 27.199.999 euró és 37 cent. Mindjárt más, igaz?

Hoeneßt az első fokon eljáró müncheni bíróság március 13-án, nem jogerősen, 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Eláruljuk: Dortmundban nem volt túl bánatos senki az ítélet hallatán.

fc_bayern_5.jpg

Uli Hoeneß szigorú büntetésre számíthat

Hogy mire való volt az egész bírósági cirkusz? Úgy tűnik, Hoeneß szerette volna olyan irányba terelni az eljárást, hogy a bíróság ne vizsgálja a bankszámláinak forgalmát (bár természetesen minden pénzügyi műveletet Svájcban végzett, azért jobb az óvatosság). Azt még legnagyobb gyűlölői sem vitatják, hogy az elnöknek mindene az FC Bayern. Nem volna meglepő, ha az elcsalt adó egy része nem feltétlenül Hoeneß saját vagyongyarapodását szolgálta volna. Bár több év alatt tíz-húszmillió euró ezen a szinten nem sorsdöntő összeg, egészen biztosan mélyütéssel érne fel, ha bebizonyosodna, hogy a klub Hoeneß különféle ügyleteiből is szerzett bevételeket.

Ha erről egyelőre nincs is szó, a vezér bebörtönzése egészen biztosan nem tesz jót a klubnak, semmilyen szinten.

Breaking news: Március 14-én Uli Hoeneß lemondott az FC Bayern elnöki tisztéről, és a felügyelőbizottságban betöltött elnöki posztjáról is. Egyben bejelentette, hogy az ítéletet elfogadja és nem fellebbez.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr25859237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Circus 2014.03.14. 11:03:15

Több helyen elmondtam már, hogy bár nem majmolnám az amerikaiakat, sőt, DE: nem túl nagy hülyeség a minden klubra érvényes fizetési sapka (amivel szintén lehet trükközni, de sokat nem érdemes). Meg lehet nézni, hogy pl. az ameriaki foci esetén mekkora fordulatok vannak évről-évre, és bár vannak favoritok és állócsillagok, nem mindig ugyanaz a csapat ér oda a végén totálisan érdektelenné téve a bajnokságokat.

Ettől függetlenül minden tisztelet a bajoroké, ha tényleg adósság nélkül hozták ezt össze, nem úgy, mint a spanyol óriások.

hami · http://toriblog.blog.hu 2014.03.14. 12:07:42

@Circus: a bajorok a kapcsolatrendszerüknek köszönhetően hozták össze, a legnagyobb német multik támogatják. kb. mint itthon a fradit a gázművek, meg a csatornázási művek: bár névleg a tcom, meg a többi nagy szponzor magáncég, de ott is elég erős összefonódás van a politkai és a gazdasági elit között. a bayern meg ennek a nyertese. a spanyoloknál közvetlenebb az állami befolyás / támogatás, az angoloknál meg orosz, vagy arab pénzen építenek gigaklubot. pusztán a foci adta üzleti lehetőségekre építve ugyanis nem lehet ekkorára nőni.

Circus 2014.03.14. 12:09:24

@hami: pont ezért is jó példa az USA modell a sportban.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.03.14. 19:35:15

@Circus: Ezt a dalt már jópárszor elzongoráztuk. Az amerikai modell kizárólag olyan sportokban működik, ahol az amerikai ligának nincs valódi versenytársa.

Fociban viszont van verseny a ligák közt, ha Angliában bevezetik a fizetési sapkát, a jó játékosok elmennek a spanyol, francia, német, olasz ligába és kész. És minél többen vezetik be, annál nagyobbat kaszál az, aki nem.

Circus 2014.03.15. 21:21:39

@Püspök utcai gombaszedő: hamár ki van találva a nagy közös EU-s Bosman-szabály, akár talán lehetne erre is.

Az tényleg vicc, hogy spanyol adófizetők pénzéből, pláne német adófizetők pénzéből tartsanak el klubokat, játékosokat...
süti beállítások módosítása