Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Euston Honvéd

2015.01.22. 18:27 Rich.mond

Nem meglepő, hogy a világban ebben a pillanatban is több ezren kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy magyarok legyenek. Különösen igaz ez a szélfútta, esőáztatta szigetekre a Hanyatló Nyugat peremén. Néha megadatik nekik, hogy egy legénybúcsú erejéig fapadosra pattanjanak és csodálhassák számukra elképzelhetetlenül ízletes és változatos étkeinket, gyönyörű leányainkat és új stadionjainkat, de a hétvégi mámor után rendre jönnek a komor hétköznapok és kis hazánk utáni epekedés. Néhányuknak eszébe juthatott, hogy a következő túráig a maguk szerény módján talán közelebb hozhatnák Budapestet magukhoz. 

Egy londoni amatőr csapat talán ezért, talán másért úgy döntött, hogy az egyik legnépszerűbb, legsikeresebb, de mindenképpen a legszerethetőbb magyar klub nevét felvéve neveznek a londoni amatőr-bajnokságba. És lőn Euston Honvéd.

Kézenfekvő magyarázat lehetne, hogy a több tízezres londoni magyar kolónia hozott létre egy csapatot, hogy legalább hétvégente focizzanak egy kicsit, és jó hírünket vigyék a nagyvilágban - kézilabdában láttunk már erre példát. De nem, nem erről van szó. Hanem egy tősgyökeres albioni csapatról, amely nevét megváltoztatva magyarosított.

Az átnevezés egyik oka lehetett, hogy korábban a nem túl könnyen megjegyezhető SSEES Alumni Football Club néven szerepeltek, egészen a 2012/13-as bajnokság végéig. Ez a szép, hosszú név önmagában is némi magyarázatot igényel, de segít rálelni a magyar szálra. 

Maga a futballcsapat egyetemi hallgatók, illetve egykori egyetemi hallgatók csapata, mégpedig a University College London (UCL) egyik karának (nevezetesen a UCL School of Slavonic & East European Studies, tehát egyfajta „kelet-európisztika”, innen a SSEES rövidítés) a csapata.

Az 1826-ban alapított egyetemen évente nagyjából 36 ezer hallgató fordul meg. Többek között magyar nyelvű képzéssel is találkozhatunk falai között

„I chose Hungarian because I wanted to study a lesser-known language alongside Spanish. My tutor once told me that Hungarian was so fascinating linguistically that if it were a drug, it would be magic mushrooms. He was right!" – olvasható a honlapon.

Magyarán egy tanár a magyar nyelvet így írta le: ha a nyelveket drogokkal lehetne leírni, a magyar lenne a varázsgomba. Nofene. A miheztartás végett: a szlovák nyelvnél egy árva sort sem tudtak írni a nyelv szépségeiről, de még a történelméről sem. Ez megerősít bennünket abban, hogy a magyar nyelvről írottakat érdemes komolyan venni.

Így éljük meg a hungarianshipünket

Azt viszont ők is elismerik, hogy az új név felvételekor honnan vették az ihletet: The name is taken from the Hungarian club Budapest Honvéd and translates as The Euston Army.

Euston amúgy egy meglehetősen nagy londoni vasútállomás.

Valószínűleg poénból vették fel a csapat szponzorai közé a RAF-ot, vagyis a Királyi Légierőt – bár ki tudja, a Kispesten jegy mellé osztogatott ingyenes kiadványok hátulján a magyar légierő is hirdette magát.

A csapat Twitter-oldalán pedig már azt is olvashatjuk (magyarul), hogy „Több mint egy klub” – a vesszők kihelyezése még nem megy tökéletesen, de az igyekezetet is díjazzuk.

A csapat címere... hmmm, hát nem igazán hajaz a KAC, Bp. Honvéd, KHFC címerek egyikére sem, és az én ízlésemnek kissé radikális. De legalább a színeknél stimmel a vörös-fekete.

Hangsúlyozom, a csapatban egyetlen magyar hangzású játékosnévvel sem találkoztam.

Immáron második szezonjukat kezdték meg a Central London Super Sunday League-ben

Sajnos sehol sem találtam tavalyi tabellát. Annyit sikerült kihámoznom, hogy a csapat feljutott a Championshipből a Premiershipbe – bizony, itt két külön osztály van és valamilyen úton-módon a Londoni Futballszövetség (tehát az angol BLSZ) felügyelete alá tartozik. A bajnoki mérkőzések mellett a csapatok nevezhetnek (és neveznek is) kupaküzdelmekre.

Most azonban nem szerepelnek túl jól, hiszen hat meccsen mindössze egyetlen pontot szereztek, és a tabella utolsó helyén szerénykednek, ami természetesen a kiesést jelentené. A gyengébb szereplés hátterében szakértőink szerint az állhat, hogy a csapat még nem tudta implementálni azt a magyar stílust, amelyet évtizedeken át irigyelt a világ. Továbbá az utánpótlásban nem az akadémiai képzésre támaszkodnak

Legközelebb február nyolcadikán lépnek pályára a londoni honvédek. A bajnokság még távolról sem lefutott. Még nem késő felkeresni néhány magyar szakembert.

Ezúton is küldjük nekik sportbaráti üdvözletünket! 

Nem egyedi eset, hogy britek a Honvédtól merítenek ihletet és a Honvéd jelenti számukra a nagyság mércéjét. Több olyan angol szurkolóval is találkoztam, aki csak emiatt a szám miatt látogatott ki a Bozsik-stadionba a szombat esti K.O előtt.

Illetve volt idő, amikor a Honvéd legyőzése automatikusan a Világ Legjobb Csapata címet jelentette.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr127089871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.01.23. 10:16:52

Azóta - vélhetően a bejegyzésen felbuzdulva - megvan az első győzelmük, el is mozdultak a kieső helyről. Hajrá, hajrá és persze kösz a cikket!

1982 2015.01.23. 19:43:40

Az még hagyján, hogy a Partizan-címert lekoppinták, de önmagukat kulturáltnak gondoló emberek egy kevésbé "terhelt" szimbolumot is b*szhattak volna jelen címerpajzs központjába. Ezért kár volt!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.01.23. 19:53:01

@1982: Azért azt érdemes szem előtt tartani, hogy Angliában egyáltalán nincs a sarló-kalapácsnak olyan komoly negatív többletjelentése, mint nálunk.

Millerdraft 2015.01.27. 08:56:25

Ők egyszerűen tudják, hogy a Honvéd komcsi csapat :-)
Ja nem az a Vasas.
süti beállítások módosítása