Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Cseh gyerekek meg Mehemed

2015.02.13. 17:41 Rich.mond

A párizsi terrortámadás természetesen jelentős muníciót szolgáltatott kisebb-nagyobb, többé-kevésbé radikális politikai csoportosulásoknak. Ilyen csoportosulások pedig gyakran fellelhetőek a lelátókon - a számukon és arányukon lehet vitatkozni, de ettől ez még létező dolog. Persze ez nem is új jelenség, hiszen már ősszel is jelent meg egy írás a blogon a németországi futballhuligánok iszlámellenes felvonulásáról. Kézenfekvő lenne, ha mondjuk Drezdából, vagy pláne Franciaországból tudnánk Európa iszlamizációja ellen demonstráló szurkolókat mutogatni. Esetleg a több milliós muszlim kisebbséggel rendelkező Anglia, Olaszország, Spanyolország, Skandinávia? Ezekben az országokban egyrészt nem is engedélyeznének ilyen felvonulásokat, vagy ha igen, akkor szigorú korlátok között, többszörös túlerőben lévő ellentüntető-gyűrűben. A stadionokban, sportcsarnokokban pedig egy bekiabálás is örökös kitiltást érne.

A tíz és fél milliós Csehországban a muszlimok száma hivatalosan 5000 alatt van - a 2001-es népszámlálás szerint 2800-an vallották magukat az iszlám követőjének. Éppen ezért is némileg meglepő módon a csehekből, akikről az emberben a békésen, kerek arccal sörözgető, mosolygós, toleráns nemzet képe alakult ki, (igazából nem tudom, miért) elementáris dühöt váltott ki a párizsi terrorakció. És nem csak a futballhuligánok, hanem a jóval békésebb és apolitikusabb jégkorong-táborok is megmozdultak. Nézegessen sária ellen tüntető cseheket! Kiírások, élőképek, disznófej. Cseh nyelvtudás nem szükséges, megígérjük!

Azt feltétlenül muszáj megemlíteni, hogy egészen biztosan nem keresztény felbuzdulás ihlette a fenti és lenti képeket, ugyanis Csehország egész Európa legkevésbé vallásos országa. Egy 2005-ös Eurobarometer-felmérés szerint a cseheknek mindössze 19%-a istenhívő, 50% hisz valamiféle spirituális hatalomban, 30% pedig konkrétan semmiben sem hisz. A római katolikusok száma 1991 és 2011 között 4 millióról egy millióra csökkent. 2001-ben a lakosság 60%-a kvázi ateistának vallotta magát -bár 2011-ben már csak 34% volt mindenféle vallást tagadó.

Januárban Prágában több százan tüntettek az iszlám ellen. Érdekes, hogy amíg a "nem akarunk radikális iszlámot az Egyesült Királyságban!" mindössze 1000 követővel bír, addig ennek cseh változata (Islám v České republice nechceme)  100,000 fölött áll. És még lesznek további demonstrációk. Eddig 1200-an jelezték, hogy felvonulnak a mecsetépítések ellen. Mire a cikket élesítettem, a csoport 117 ezer fősre növekedett és lassan be fogja érni a német Pegida követőit (jelenleg 160 ezer), holott Németországban millióban, Csehországban ezerben mérhetőek Mohamed tanainak követői. És ugye a két ország lakosságszámában is van egy aprócska, nagyjából hétszeres különbség.

Csak a miheztartás végett

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet előtt már volt egy teplicei incidens, ami előre vetítette a téli molinó-dömpinget. A teplicei össznépi felhördülést még megelőzte egy helyi, önkormányzati rendeletre válaszul született minisztériumi rendelet, amely szerint a városnak és a fürdőknek kötelességük tiszteletben tartani a muszlim öltözködési szokásokat, így a burkát és nikhabot is. Ezzel egy időben kuvaitiak villákat vásároltak (több tucatot, talán több százat) a népszerű fürdővárosban, az egekig növelve a helyi lakosok ellenszenvét.

2013-ban egy prágai nővérképző ellenben sikeresen védte meg belső öltözködési szabályzatát (egyszerűség kedvéért: dress code), így két muszlim lány végül a távozás mellett döntött.

Nem meglepő, hogy a cseh szurkolói iszlám-ellenes hullám is ebből a városból indult, nevezetesen a teplicei Sector 15 csoport kezdeményezésére. Íme az eredmény:

Teplice

Sigma Olomouc, Zbrojovka elleni téli edzőmeccsen

Dukla Jihlava

Kometa Brno

Havířovská Zvěř - Európa, ébredj! Utalás az utolsó, Szentföldön emelt keresztes erősség, Akkon 1291-es elestére

Slavia Praha

Mora Olomuc

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr327156527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2015.02.13. 19:59:21

Rögtön más szemmel nézem a cseh hoki táborokat!
Remélem nálunk is ezt az irányt veszik majd fel az ultrák!

Rich.mond 2015.02.13. 21:17:12

@Millerdraft: Nálunk még divatosabb az iráni, török, palesztin, stb. vonal

Vincenzo6 2015.02.14. 10:11:12

@Rich.mond: A kettő nem zárja ki egymást. Szurkolok a palesztinoknak, de Európában nincs helyük. Szeretem a perzsákat, de nem ide valók. Annyira más kultúra, hogy akármennyire tisztelem őket, nem tartom helyesnek ha ide jönnek, mert törvényszerű, hogy nem illeszkednek be, és konfliktusokat szül a helyzet.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.02.14. 10:17:21

Alapvetően az iszlám, mint vallás egésze iránti ellenszenvvel nem értek egyet, viszont a szélsőséges vallásosság megjelenési formái elleni megmozdulásokkal igen (függetlenül attól, hogy melyik vallásról van szó). A "teplicei incidens" leírása a muszlim öltözködési szokások tiszteletben tartásáról szabályosan megrémített, ennek ugyanis pont fordítva kellett volna történnie: amennyiben a muszlimok ingatlanokat vásároltak, igazodniuk kellett volna a kultúrához, amelybe kerültek. Ha jól sejtem, az általuk hozott pénz elvesztése fájt volna a város vezetésének, ezért inkább meghátráltak. Rossz döntés volt.
A keretbe foglalt rész a prágai nővérképzőről számomra a pozitív példa.

Rich.mond 2015.02.14. 10:34:26

@asfaémésanlsanv: Értem én, de te is érted, hogy mire gondolok és az okok is világosak, feltételezem. Magyarországon számomra elképzelhetetlen, hogy iszlám/arab/perzsa ellenes kiírások szülessenek, mert 1. Ők a szabadságharcosok 2. Minek provokálták őket? 3. Polgárpukkasztó

Rich.mond 2015.02.14. 10:37:27

@Ivan Olsen: Pedig hát ha valahol van értelme öltözködési-higiéniai előírásoknak, az pont egy fürdő.
Voltam Teplicében 2008-ban egy Intertotó Kupa meccsen (Teplice-Bp. Honvéd 1-3. Szép, modern kisváros, szép helyen, közel a német és a lengyel határhoz. Amúgy semmi különös, a német/lengyel határt leszámítva ilyet nálunk is találni. Fogalmam sincs, miért azt a városkát szemelte ki magának több ezer arab. A teplicei tábor meg pár tucat főt számlált. Az egész nagyon fura, kb. mintha a paksi tábor felhívását vette volna át minden tábor Soprontól-Kisvárdáig.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.02.14. 10:45:41

@Rich.mond: : - )
A higiéniai előírásokkal kapcsolatban igazad van, de itt nem erről lehetett szó, hanem inkább az eredeti higiéniai előírások megváltoztatásáról (gondolom a nők számára jelentős megszigorításáról) vallási előírások alapján, ami szerintem komoly gond. Azt legalábbis nehezen hiszem el, hogy az arabok érkezése előtt nem voltak tisztában a tisztasági alapfogalmakkal : - )

Rich.mond 2015.02.14. 11:07:35

@Ivan Olsen: értem, csak arra gondoltam, hogy a dress code alapja egy fürdőben a higiénia. És egy testet eltakaró zsák... hát nem tudom.Elképesztő, hogy egy fürdő ezt nem döntheti el.

bkkzol 2015.02.14. 11:46:54

maradjanak szepen ott ahol vannak es nyirjaki egymast. mint politikaimenekult vagy uldozott se kell befogadni. ki uldozi oket? sajat testvere, csaladja? intezzek el a sajat hazujukban egymast.
legyen szabad vallasgyakorlas, de ne legyen marr 20-30 fosnel nagyobb imatermuk. a muezint meg halgassa fejhalgatoval. cserebe meg a keresztenyek se teritenek a koszos, sz.ros orszagukban

Tóninéni 2015.02.14. 12:04:38

Nem is értem! A 21. században Jézusban, Mohamedben, miegymásban hinni! Ámde, legyen, tőlem akár hihetnek is bennük. No de vallásháborúk, gyűlölet emiatt?!?!? Sajnos, még ma is a legtöbb baj okozója a világban a vallás.

Rich.mond 2015.02.14. 12:48:57

Némi demográfiai érdekesség: a természetes cseh népmozgalom olyan nulla körüli - volt idő, amikor évi 15-20 ezer körüli fogyást produkáltak, majd pár ezer plusz, stb. ÉS volt idő a kilencvenes években, amikor hajszálra ugyanannyian éltek ott, mint Magyarországon. Most 10.5 millió vs. 9.8 oda...
Pedig távolról sem "nyugat". ÉS a népességnövekedés zöme bevándorló odaát, bár csekély részük muszlim

Millerdraft 2015.02.14. 19:30:58

@bkkzol: Minden szavaddal egyetértek, semmi szükség mohamedánokra Európában.
süti beállítások módosítása