Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Here. There. Everywhere.

2017.06.07. 16:00 Fradista Utazó

A Juventus francia játékosa, Paul Pogba, nem teljesített rosszul a 2015/16-os bajnoki szezonban. Torinóban azonban inkább arra készültek, hogy a nyáron jó pénzért eladják - talán úgy vélték, a piaci értéke meghaladhatja azt, amennyit a játékos ténylegesen a klubnak ér. 

Megbíztak tehát egy ismert ügynököt, a 48 éves Mino Raiolát Pogba eladásának előkészítésével. Raiola feladatai közé tartozott a középpályás értékének felverése is, a sajtóban keltett hype felerősítésével, egyéb marketing-jellegű tevékenységgel. 

pogba.jpg

Paul Pogba a Juventus színeiben (Fotó: AFP)

Raiolát a Juventus közvetlenül is érdekeltté tette az üzletben. Beleírták a szerződésébe, hogy, ha Pogbát legalább 90 millió euróért el tudja adni, akkor a vételárból 18 millió az ügynök markát üti. Nem tudom, Őn, kedves olvasó, mikor keresett utoljára egy üzlettel 18 millió eurót, mindenesetre, mivel a vevő ténylegesen kifizette ezt az árat a játékosért, Raiola megkapta a nevezett összeget. Lássuk be, ha soha ezen kívül nem keresett volna egy vasat se, akkor is igen jól élhetne egész hátralévő életében. De persze keresett. 

Már csak rögtön ezen az üzleten is. Ugyanis a szerződése szerint 90 millió felett már lényegében a saját hasznára tárgyal: minden további 5 millió euróból 3 az övé. Mint ismeretes, a Manchester United Pogbáért minden idők valaha volt legmagasabb átigazolási díját, 105 millió eurót csengetett ki, így Raiola ezen az üzleten 27 milliót keresett. Ugyan az ilyen szerződéseket, amelyek közvetlenül teszik az ügynököket érdekeltté a magasabb vételárban, a FIFA korábban betiltotta, de úgy látszik, ez az érintettek egyikét sem zavarta. A nemzetközi szövetség ugyan elkezdett vizsgálódni az ügyben, de nem jutottak semmire. 

Ezek a szerződések természetesen nem nyilvánosak. Hogy sok közülük mégis megismerhető, az alapvetően a 2015-ben alapított Football Leaks portálnak köszönhető. A ma harmincas éveikben járó, de személyazonosságukat természetesen titokban tartó portugál fiatalok által létrehozott portál ilyen-olyan módon megszerzett, labdarúgással kapcsolatos szerződéseket szivárogtatott ki. A Football Leaks-iratok értékelésére több vezető európai gazdasági és politikai lap is összefogott, olasz részről a L'Espresso vesz részt a projektben. 

A ManUnitedet az üzletben egy londoni székhelyű cég képviselte. Az angol bajnokságban mostanában gyengébben teljesítő klub igencsak elégedett lehetett a vásárlással. A rekordnagyságú vételár fényében ez kicsit nehezebben érthető, de talán úgy vélték, gyémántot találtak. Elégedettségüket egy jelentős összegű átutalással is kifejezték: 17 millió angol fontot, kb. 19,5 millió eurót fizettek az ügynökségnek (Pogba vételárán felül). 

A londoni célg ügyvezetője egy bizonyos Mino Raiola. Az angol szövetség szabályai megengedik, hogy egy játékos átigazolásánál mindkét klubot ugyanaz az ügynök képviselje, de csak azzal a feltétellel, ha ő erről minden érintettet írásban értesít. A sajtó kérdésére, miszerint tudták-e, hogy Pogba átigazolása kapcsán Raiola voltaképpen önmagával tárgyalt, a United nem kívánt reagálni. Ha kiderülne, hogy Raiola őket erről nem értesítette, akkor alighanem beperelhetnék, és visszakövetelhetnék tőle a 17 millió fontjukat, de lehet, hogy inkább úgy vélik: megér nekik az ennyit, hogy ne legyenek rossz viszonyban a játékosügynökkel. 

Bírják követni? Ez kb. 46,5 millió euró Raiolának, egyetlen üzletből. 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a játékos is elkönyvelhetett egy szép aláírási pénzt, nagyjából 5 millió eurót. Ebből ő 2,6 milliót át is utalt az őt az átigazoláshoz hozzásegítő ügynökének. A neve ... ah, hiszen úgyis kitalálták. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4312560171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása