Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Betiltások margójára 2.0

2013.01.15. 10:37 eMTé

Elôre le kell szögeznem, hogy nem értek egyet, és soha nem is fogok egyetérteni azzal, hogy üres nézôtérrel büntessenek bárkit, hogy szanakcióként alkamazzák ezt a büntetésformát. Mert így elvész az élsport lényege, a szurkolás. Hajlmosak vagyunk elfelejteni (és nem csak mi, szurkolók, sôt mi a legkevésbé, sokkal inkább a sportági bürokraták) azt, hogy az élsport nem önmagáért való dolog, az bizony szórakoztatás és mint ilyen nézôk, szurkolók nélkül semmit sem ér. Éppen ezért nem érthetek egyet zártkapus mérkôzések megrendezésével, kivéve akkor, ha azt a zártkaput Bogdán Ádám zárta be.

És itt jön a de. De el kell azon gondolkoznunk, mi vezethet odáig, hogy egy nemzetek közötti válogatott meccs önmagában kockázatot hordoz, és mi vezethet odáig hogy ezzel a kockázattal számol szurkoló, rendôrség egyedül az MLSZ nem. Ne legyünk álszentek, tudtuk hogy lesz zsidózás. Sôt, szerintem olyanok is kimentek erre a meccsre tavaly augusztusban, akik inkább a zsidózás miatt mentek semmint a játék miatt. Azt  is lehet tudni most már évek óta, hogy a FIFA-nak, az UEFA-nak fontos a rasszizmus elleni kiállás. Olyannyira, hogy létre is hozott egy szervezetet, amelyik a szurkolók rasszista megnyilvánulásait figyeli (FARE). http://www.farenet.org/

Ne legyünk szereptévesztédben! A FIFA-nak, az UEFA-nak nem dolga a rasszizmus megszüntetése (nem is lehet). Ôket az érdekli, hogy a rendezvényein minimalizálja ezeket a megnyilvánulásokat. Az, hogy ezt a nemzeti szövetségek hogy érik el, a legkevésbé sem érdekli ôket. Viszont ha nem tesznek semmit, akkor szankciókra számíthatunk.

Mibôl állt volna, ha az MLSZ felhívja a szurkolók figyelmét erre? Arra, hogy viselkedjenek európai módon, mert ellenkezô esetben nehéz helyzetbe hozhatják nemzeti válogatottunkat? Szórólapokkal, a meccsre megjelenô programfüzetben, hangosbeszélôn. Mibôl állt volna a kifütyült himnusz után, mondjuk a válogatott csapatkapitányának odamenni a tabor elé, lehiggasztani ôket? Azt gondolom, hogy kis odafigyeléssel, kis körültekintéssel minimalizálhattuk volna a károkat.

Persze a nemzetközi szövetség túllôtt a célon. Hiszen iráni vagy palesztin zászlót lobogtatni nem bûncselekmény, nem szabálysértés. Ezt nem lehet szankcionálni. Ezt amúgy is megszokhatta az, aki MTK-Debrecen meccsre jár, hiszen ott lassan évtizede mindig lobog palesztin zászló, ami annak fényében hogy a Loki névadó szponzora a TEVA, meglehetôsen érdekes.

Arra is emlékezhetünk, hogy volt 2008-ban Sopronban egy REAC-MTK (kis magyar futbalabszurd) meccs, ahol bajnok lett az MTK és egyetlen izraeli zászló lobogtatásából mekkora botrány lett. És persze emlékezhetünk politikusaink megnyilatkozásaira, akik a parlamentben arról beszélnek hogy az MTK nem magyar csapat. Szóval olaj mindig van a tûzre…

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr845019397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.01.15. 11:00:48

Leírtad a lényeget, De (!) írod, hogy számolhattunk a kockázattal, hogy zsidózás lesz, éppen ezért nem kellett volna meccset szervezni Izrael ellen. Akik zsigerből zsidóznak minden lehetséges alkalommal, nagyjából pont leszarják a hangosbemondót, Dzsuzsák Balázst, vagy éppen a válogatottat érintő szankciókat. Ők ezért mentek. Amúgy meg aki követi a magyar labdarúgást pontosan tudja, hogy a lelátó népe a szélső jobb felé hajlik erősen, kb már a Jobbik is puha nekik, ezek után mégis mit vártak az illetékesek...?!
süti beállítások módosítása