Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Betiltásból jeles!

2013.01.17. 09:47 Rich.mond

Megint túl vagyunk egy olyan MLSZ-fejtágítón, amelyről két dolog fog megmaradni bennünk: a Szövetség keményen fellép a rendbontók és rasszisták ellen. egyébként pedig töretlen a fejlődés labdarúgásunk háza táján, amit egy egész napos ön-hátbaveregetés és ügyesen összeállított dicsőséglista hivatott megállapítani. Mivel az internet egy jól körülhatárolható része forr az indulatoktól, ezért én is igyekszem az MLSZ keménykedésére koncentrálni. Bár tudom, hogy a társadalom alapvetően egyetért a célkitűzéssel és a lépések túlnyomó többségével, azért szeretnék pár apróságra rámutatni.

„Ez a meccs a mi szégyenünk. Felvételek alapján beazonosíthatók az elkövetők, megpróbáljuk polgári peres eljárással behajtani a kárt” – mondta Csányi Sándor a Magyar Labdarúgás Fórumán. Az MLSZ elnöke jogosnak, ám aránytalannak véli a FIFA döntését, mely zárt kapus mérkőzéssé nyilvánította a Románia elleni hazai vb-selejtezőt. A mérkőzésen magyar nézők egy csoportja a válogatott biztatása, a szurkolás helyett a találkozó kezdetétől sportszerűtlenül, a kulturált magatartástól eltérő módon viselkedett. A vendégcsapat himnusza alatt hátat fordított a játékosoknak (egyesek füttyel, és a nadrágjuk letolásával is jelezték, nem tisztelik meg az izraeli himnuszt), majd szélsőséges, bántó és kirekesztő skandálásokba kezdtek, melyek közül legtöbbször a „mocskos zsidók” ismétlődött meg, de éltették Mussolinit, az olasz fasiszták vezérét. E mellett a nézők egy csoportja a politikai véleménynyilvánításra is alkalmas jelképeket viselt ruházatán, illetve ezeket fel is mutatta a mérkőzés során: palesztin, iráni zászló, Árpád-sáv, Nagy-Magyarország, amelyek a FIFA hivatalos állásfoglalása szerint szintén nem vihetők labdarúgó-mérkőzésre.

1.       Bár többször és egyértelműen leszögeztük: suttyó dolognak tartjuk a himnuszok alatti füttyögést. A mocskos zsidózást is. Nevetséges, amikor valaki a demokráciára és a szólásszabadságra hivatkozva akar Mussolinizni. Iránnal barátkozzon a rosseb és nem kell a púder sem a palesztín, sem az iráni zászlóról. Ha valaki nem akart kiállni sem a kelet-timori és dél-szudáni keresztényekért pl. akkor nem tudom, miért pont a palesztínok ügye lép elő kiemelt fontosságúvá. Illetve dehogy nem tudom, csak nem akarom megérteni. Ámde... polgári peres eljárás? Ha a bíróság egy kanyi fillért is megítél az MLSZ-nek, akkor valami komoly baj van a magyar igazságszolgáltatással. Miért perelnék a szurkolókat? Kitér a btk/ptk a pályának háttal fordulásra/fütyülésre? Tiltott jelkép az iráni/palesztín zászló, Árpád-sáv, Nagy-Magyarország felvarró? (erről később). Ha mocskos zsidózni és Mussolinizni tilos, akkor ez miért csak utólag jut eszükbe? –ha már a felvételekről mindenki beazonosítható volt. Ráadásul tele volt rendezővel a szektor. Ott és akkor kellett volna intézkedni. Nem lett volna sem büntetés, sem anyagi kár, sem zárt kapu. Magyarán: az MLSZ a saját hülyeségét próbálja magyarázni utólag. Egyébként a legjobb lett volna meg sem rendezni a meccset, de ez már megint más kérdés.

2.      Mi az, hogy „palesztin, iráni zászló, Árpád-sáv, Nagy-Magyarország, amelyek a FIFA hivatalos állásfoglalása szerint szintén nem vihetők labdarúgó-mérkőzésre” Palesztín zászlóval például az összes európai balos tábor, Glasgowtól Barcelonáig, Németországtól-Szicíliáig szeret pózolni. Irán és Palesztína két ENSZ tagállam, jelképeinek betiltása több, mint bajos.

3.      Ha a palesztín zászló provokatív, akkor MTK-meccsen az izraeli mitől nem az? Újabb álláspont leszögezés: engem nem zavar, tőlem mindenki úgy mutatja ki identitását,a hogy akarja. Csak akkor itt se legyen mellébeszélés, mint pl. az iráni/palesztín lobogó lengetői esetében. Mindenki megnyugtatására vegyük át a DAC-Slovan meccs után hozott szlovák rendelkezéseket és tiltsunk be minden nem magyar zászlót. Úgyis nagy divat lett manapság a „tiltsukbe!” mozgalom demokrata és kevésbé demokrata-körökben.

4.      A kettes ponthoz kapcsolódóan: megint késhegyig folyó vitákat fognak kezdeni az ún. Árpád-sávról. Piros-ezüst, vagy piros-fehér? A lokisták/diósgyőriek zászlóinak és lengetőseinek melyik része szurkolási kellék és melyik politikai? Ismerve a honi viszonyokat, biztos, ami biztos alapon minden Árpád-sávra hajazó tárgyat be fognak tiltani. Az ultrák persze besértődnek, sztrájkolnak, a klubvezetők és játékosok értetlenkednek, a Jobbik állást foglal, a baloldali-liberális megmondóemberek további lépéseket követelnek. Jön majd a „bezzegezés”, hogy „bezzeg ott megengedik/bezzeg ott börtönbüntetést kapnak”, stb.

A végső döntéstől függetlenül az MLSZ elkötelezett, hogy megteremtse a lehetőségét annak, hogy március 22-én a magyar válogatott szurkolói közösen nézhessék a mieink Románia elleni világbajnoki selejtezőjét... minden más, egyéni, politikai indíttatású kezdeményezés ellentétes az MLSZ azon szándékával, hogy a magyar válogatott mérkőzései politikamentes sportesemények legyenek, éppen ezért az MLSZ minden pártot, civil szervezetet, közösséget arra kér, tekintsen el saját rendezvény megszervezésétől, és segítse az MLSZ-t az itt megfogalmazott célok kivívásában.

5.      Egyrészt még mindig nem tudom, hogy az ötvenezres számot hogyan kívánja elérni az MLSZ anélkül, hogy nem osztogat ingyen sört. Nem is egyet. Másrészről egy Románia elleni meccs soha nem lesz politikai felhangoktól mentes. Egy Skócia-Anglia sem az, ahogy egy Hollandia-Németország sem –szándékosan maradtam Nyugat-Európánál. Mivel ezen a családi-meccsnézős délutánon valószínűleg minden tele lesz a legkisebb dologra is ugró biztonságiakkal, ezért az a furcsa helyzet áll elő, hogy egy Jobbik rendezvény nyugodtabb környezetet fog biztosítani a meccs alatti, sokszor akaratlan és ösztönös megnyilvánulásokhoz. Ismétlem: ha nem lesz minőségi ingyenes sör az MLSZ rendezvényen, akkor a szurkolók valószínűleg egy harmadik opció mellett fognak dönteni, mert a rasszimus elleni harc még ismert celebekkel, politikusokkal együtt sem nagyon szokott pár ezer embernél többet megmozgatni.

6.      Ugyanis a jelek szerint politikai rendezvényen mindenki azt lenget, amit akar – feltéve, ha később nem akarja elégetni. Óriási presztízsveszteség lenne az MLSZ-nek, ha a Jobbik több embert tudna összegyűjteni – erre pedig van esély.

7.      Rohadtul unjuk már a politikát és a semmitmondó sablonkommunikációt, a kizárólag betiltásban gondolkozó funkcionáriusokat.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr465023123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.01.17. 09:54:31

Az eredeti szöveget olvasva az első reakcióm nekem is az volt, hogy az MLSZ vajon miért is csak most jött rá, hogy a tavaly nyári meccs "a magyar társadalom szégyene"? Ezt eddig nem tudták? Az MLSZ-vezérkar őszintén megdöbbent azon, hogy itt volt némi zsidózás (a díszpáholyba nem hallatszik be), vagy mi?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.01.17. 09:55:40

"palesztin, iráni zászló, Árpád-sáv, Nagy-Magyarország, amelyek a FIFA hivatalos állásfoglalása szerint szintén nem vihetők labdarúgó-mérkőzésre"

Azért kíváncsi lennék, valaki tudná-e idézni ezt a FIFA-állásfoglalást.

those with loaded guns 2013.01.17. 10:04:53

Komolytalannak tűnik a labdarúgó szövetségünk most is.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.17. 10:21:34

Remek írás, rich, az MLSZ felelősségét már én is boncolgattam, erre tessék, utólag próbálnak cselekedni. Fél évvel. Korai magömléssel nem lehet vádolni őket, az biztos

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.17. 11:48:27

Én azt hiszem, értem ezt a szégyen dolgot és egy metaforával talán megvilágíthatom, miről is lehet szó:

Ha az iskola könyvtárában recskázol, az nem szégyen.

Ha elkapnak, az már igen.
süti beállítások módosítása