Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Afrikai legények

2013.01.19. 20:24 Rich.mond

A házigazda Dél-Afrika Zöld-foki Köztársaság elleni nyitómeccsével megkezdődött a 29. Afrikai Nemzetek Kupája. Egy olyan labdarúgó világverseny, amelyet a legritkább esetben vagyok képes nézni, pedig annak idején igen ígéretes fejlődést jövendöltünk a fekete földrész csapatainak. Valahogy akkor még az ANK is nézhetőbb volt. A múlt heti események után nem mernék semmilyen kijelentést leírni, amire esetleg a rasszizmus árnyéka vetülhet, így csak ezt szeretném leszögezni: a kontinens labdarúgásának a fejlődése érezhetően megtorpant és ez leginkább az ANK-n mérhető le. Azt hittem, hogy a 2012-es Gabonban és Egyenlítői-Guineában megrendezett ANK volt a mélypont, de a mostani nyitómeccs alapján még mindig lehet lentebb.

Újpesti és fradista barátaimnak minden bizonnyal számtalan elméletük van arról, hogy kispestiként miért érdeklődöm az Afrika-kupa iránt. Több okból sincs igazuk. Egyrészt mert a nyáron még 13 fős afrikai különítményünk jelentős létszámcsökkenésen ment keresztül, továbbá a banánszoknyát is római tunikára cseréljük a jelek szerint. Továbbá nincs itt Mozambik, így a Kispesten örök kedvenc Genitoért sem szoríthatok, Elefántcsontpartból pedig kiszorult Benjamin és Abraham, a Honvéd korábbi légiósai.

Mint említettem, már maga a nyitómeccs is óriási csalódás volt számomra, hiszen a házigazdáktól többet vártam. Azzal a Zöld-foki Köztársasággal játszottak gól nélküli döntetlent, akik korábban még soha nem szerepeltek ezen a tornán. 

Ők legalább kijutottak, nem úgy, mint a hétszeres győztes, így csúcstartó Egyiptom -már maga ez a tény jelentősen csökkenti a torna presztízsét. A másik nagy hiányzó Kamerun, akit éppen a zöld-fokiak vertek ki. Egyiptom amúgy eddig már el sem jutott, mivel már jóval korábban kikaptak a Közép-Afrikai Köztársaságtól. 

A FIFA-ranglista szerint a legjobb afrikai csapat Elefántcsontpart -ők a 14. helyen állnak. Egyébként nem csak ezért a torna toronymagas esélyesei, hanem mert olyan csatáraik vannak, mint Droghba, Kalou, Koné, Traoré,Gervinho, illetve a középpályán Zokorát, Yaya Tourét, a védelemben Kolo Tourét, Ebouét, vagy a Stuttgartban játszó Bokát tudják pályára küldeni. Az egyetlen nem Európában futballozó játékosuk a cserekapus Sangare.

A FIFA-ranglistán utánuk következő Algériáról tegnap már megmondtuk a véleményünket. Ghána 26. helye elmegy, ahogy a francia bajnokságra építő Mali  25. pozíciója is, de utánuk már jelzés értékű a szakadék. A csoportok elkészítésénél első kalapba sorolt címvédő Zambia és a házigazda Dél-Afrika csak 39. és 85. helyen állnak. Nem mondom, hogy a FIFA-világranglistát készpénznek kell venni, de a negyvenedik helynél hátrébb álló alakulatokat újabban válogatottunk is le szokta győzni. A nagy szakadékon azt értem, hogy a sorban Tunézia következik az 53. helyen, Etiópia pedig az egészen elképesztő 110 -a Kongói DK csak kilenc hellyel előzi meg őket. Ez Azerbajdzsán szintje körülbelül.

Hogy miért nem következett be a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején mindenki által biztosnak vélt jóslat, miszerint Afrika hamarosan helyet követel a legjobbak között magának, azt legfeljebb találgatni lehet. Pedig különböző FIFA-programoknak és a dél-afrikai VB-nek köszönhetően a létesítményhelyzet egyértelműen javult. A legjobbjaik már régen Európában játszanak, de ez igaz a középmezőnyre is. Sőt, már a legkisebb afrikai futballnemzetekből is el lehet jutni egy francia középcsapatba -a zöld-fokiaknál a BHK (Belga-holland középcsapat, ami blogunk kedvelt rövidítése) sem elérhetetlen, mivel két játékosuk is eljutott Tulipánföldig. Vagy ott van a togói Adebayor példája. A fizikumot és a kitörési lehetőséget ugyebár meg sem kell említenünk.

De nekem nagyon úgy tűnik, hogy az afrikai játékosokat bőven kielégíti az, amit a klubjukban keresnek. Közismertek régi történetek a legnagyobb afrikai sztárok látványos összeveszéseiről a helyi, végtelenül korrupt afrikai szövetségekkel. A legjobb játékosokat egyébként sem szívesen engedik el európai kenyéradóik, akik nem is mindig lelkesen mennek erre a kétévente megrendezett tornára. Főleg, ha mondjuk Angolában például tüzet nyitnak rájuk, vagy bilincsben viszik el őket fekete mágia miatt. 

Mindenesetre az biztos, hogy a kézilabda világbajnokság alatt engem semmivel nem fognak tudni rávenni, hogy egy ilyen nyitómeccs után belefeledkezzek a csoportmeccsekbe. De senkit sem szeretnék lebeszélni róla, tehát itt a program.

 

Címkék: foci futball Afrika ANK


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr475027641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.01.20. 10:37:45

Én mindig legyintettem erre a felvetésre, hogy Afrika az élre nyomul. Egyszerűen nincs agyuk a focihoz.Egy-egy meccset nyerhetnek, lehetnek jó játékosaik, de sorozatban tuti elbuknak.

Rich.mond 2013.01.20. 16:48:45

Azért legutóbb Ghána igazi magyarosch módon ejtette ki magát a nyolc között az uruk ellen.

miller draft 2013.01.20. 17:53:32

Éppen ez az...egy-egy feka lehet jó játékos egyénileg, de csapatként nem működnek.

Rich.mond 2013.01.20. 18:50:13

Ott csak egy tizenegyest kellett volna belőniük a 120. percben és megvan az elődöntő :)Azért addig csak eljutottak valahogy.

TippMikszáth Kálmán 2013.01.20. 19:38:48

Kongó nem éppen Azerbajdzsán szintű játékot mutatott ma be. Jó csapat.

miller draft 2013.01.20. 19:57:28

@Rich.mond: Ez az baszki! Anno Kamerun is lefocizta az angolokat, csak az utolsó 20 percet baszták el a hosszabbításban.

Rich.mond 2013.01.20. 20:49:08

Vááá, de szerettem azt az Omam Biyik-Roger Milla-féle csapatot...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.21. 18:23:16

@Rich.mond: nem sok olyan külföldi válogatott volt, amelyik olyan érzelmi töltetet váltott ki olyan sok emberben (bennem is), mint Milláék. Ez amúgy a nem hagyományos fodbalnemzet, jól szereplő kis-középcsapatok sajátja, de közülük sem mindegyiké, és nem feltétlenül a győzelmek váltják ki.

Néhány hasonló emlékem: Sztojcskovék, Poborskyék és most Forlánék.

EZekért a csapatokért majdnem úgy tudtam szurkolni, mintha mi lettünk volna kint a VB-n. (De jó is lenne végre.)

Rich.mond 2013.01.21. 18:56:20

Poborskyék nekem nem, de az a Kamerun nagyon nagy kedvenc marad. Szerintem a valaha volt legjobb afrikai csapat volt -még úgy is, hogy Higuita balfaszkodása kellett a nyolcba jutáshoz, miután kaptak egy négyest a szovjetektől (vagy az már FÁK volt?)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.21. 19:05:05

@Rich.mond: úgy játszottak minden meccsükön, mintha bronzmeccset játszanának. Felszabadultan, örömmel, szívvel-lélekkel, őszintén.
süti beállítások módosítása