Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A vidék futballja Magyarországon II.

2013.01.29. 16:20 Fatusi

A sorozat második részében tekintsük át, hogy az 1970-es évektől kezdve hogyan szerepeltek a vidéki klubok a nemzeti bajnokságban. Ahogyan az első részben láthattuk, az 50-es, 60-as évtizedek komoly budapesti dominanciával teltek, ’63-ban nyert a Győr egy nem teljes értékű félidényes bajnokságot, de azon kívül a dobogós helyekre is ritkán fértek oda a vidéki fellegvárak.

Aztán ez csak fokozódott a következőkben, hiszen 1975-ig az Újpesti Dózsa zsinórban hét bajnoki címet könyvelhetett el, ezek alatt összesen egy salgótarjáni és győri dobogót tudunk felidézni. A nógrádi szurkolók idősebb generációja feltehetően ma is könnyes szemmel gondol vissza a város labdarúgásának legnagyobb sikerét elérő 1971-1972-es csapatra, akik kis szerencsével a második helyre is befuthattak volna, ám az utolsó két körben elszenvedett vereség miatt „csak” a bronzérmet sikerült elhódítaniuk. A csapat edzője a később a szövetségi kapitányi tisztséget is betöltő Moór Ede volt.

Csaló Müncz!

Az 1975-1976-os szezon több okból is emlékezetes volt. Egyrészt a sorozatbajnok Dózsa csak a harmadik helyet szerezte meg, másrészt pedig nagyon közel került a bajnoki címhez a Videoton csapata. A fehérváriak két ponttal maradtak le a Ferencváros mögött. Az utolsó előtti körben éppen az Üllői útra látogatott a Vidi. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, fehérvári győzelem esetén a zöld-fehérek a második helyre szorultak volna. Korabeli szemtanúk véleménye szerint Müncz György játékvezető ténykedésével erősen befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét, 0-1-nél labdaelrúgásért kiállította Májer Lajost, aztán a Fradinak sikerült egyenlítenie. Az utolsó fordulóban aztán mindkét csapat győzött, így a különbség megmaradt.

A hetvenes évek végéről még megemlítendő egy diósgyőri bronzérem. Akkoriban ők adták az olimpiai válogatott magvát, és volt olyan felnőtt EB-selejtező is, melyen 5 játékost delegáltak a kezdő tizenegybe.

A fellendülés időszaka

A ’80-es évek teljesen más szeleket fújtak. 1981-ben a Tatabányai Bányász ezüstérmét jegyezhették fel a krónikások, a Rába ETO csak a 11. helyen végzett. Hogy ez utóbbi miért érdekes? Mert a következő két szezonban ők hódították el a bajnoki címet. Verebes „Mágus” József rendkívül látványos támadófutballt bemutató csapata megállíthatatlannak bizonyult, az első szezont 102, a másikat 82 találattal zárták. Más kérdés, hogy a nemzetközi porondon nem sok mindent mutattak fel, de a honi állóvizet azért rendesen felforgatták. Íme, egy meghatározó meccs a korszakból:

A ’83-’84-es, és a ’84-’85-ös szezonban már csak ezüstérem jutott a Rába-partiaknak, aztán a ’86-os bronz után visszasüllyedtek a középmezőnybe.

Jóval fontosabb tényező lett viszont a ’84-es és ’85-ös bronzérmes Videoton, akiknek nagy nemzetközi kupa-meneteléséről később lesz szó.

’86-ból egy Pécsi MSC ezüstérem említendő meg (Garami Józsefet ez az eredmény röviddel később a válogatott kapitányi posztjára repítette), míg ’87-ben és ’88-ban az évtized harmadik legfontosabb vidéki csapata, a Tatabányai Bányász ért fel a dobogóra, de az aranyérem egyszer sem jött össze nekik, pedig remek futballisták alkották a csapatot.

A következő epizód a ’90-es évekről és napjainkról szól majd, úgy gondoltam, hogy elkülönítem a fentiektől (bár eredetileg nem így terveztem), hiszen a rendszerváltással új korszak köszöntött be Magyarországon, amely a profi labdarúgást sem hagyta érintetlenül.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr445051375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.01.29. 19:50:07

Ezt most, hogy értsem: "jóval fontosabb tényező lett viszont a ’84-es és ’85-ös bronzérmes Videoton, akiknek nagy nemzetközi kupa-meneteléséről később lesz szó."?
A két bronzzal jóval fontosabb tényező, mint a két aranyat, két ezüstöt elhódító Rába? Logikai bukfenc vagy mifasz :-)

Fatusi 2013.01.29. 23:28:56

@miller draft: miközben a Rába elkezdett visszaesni, a Vidi felívelő pályát futott be. Így értsd. :)

miller draft 2013.01.30. 07:46:59

Kösz...rosszul értelmeztelek, pedig Te egy igazi olimpiai bajnok vagy (mint Kőbán Rita).
süti beállítások módosítása