Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Hervadozik a jégvirág?

2013.02.04. 12:51 Nóbádi iz der

Amikor a 2007/2008-as szezonban az akkor még Alba Volán SC néven szereplő fehérvári jégkorongcsapat a magyar bajnokságot kinőve a klasszisokkal erősebb osztrák pontvadászatban indult, sokan csak legyintettek egyet, hogy most akkor megvan az új pofozógép. Az első idény valóban nem sikerült a legfényesebbre (36 meccsből mindössze 5 győzelem, 4 hosszabbításban és 27 rendes játékidőben elszenvedett vereség, 24 pontos lemaradás az utolsó előttitől), de a következő kiírásban már a fehérváriak mögött is végzett csapat, és a rájátszás ezúttal „csak” 11 pontnyi távolságban volt. Ezután 70 év elteltével a „sapporói csoda” után ismét az „A” csoportos világbajnokságon szerepelhetett a gyakorlatilag a Volánra épülő válogatottunk (ifj. Ocskay Gábor sajnos már nem lehetett velük…), majd a következő EBEL-ben végre a rájátszás ízét is megtapasztalhatták a fiúk. Ekkor sokan bíztunk abban, hogy a hazai jégkorongsport töretlen fejlődésének semmi sem állhat az útjában (egyre több és több kissrác érdeklődik majd a sportág iránt), és abban is hittünk, hogy a világelitben való szereplés nem csak egyszeri kirándulás volt. Sajnos úgy tűnik, hogy tévedtünk…

A most épp 12 csapatot felvonultató osztrák jégkorongbajnokság (az idei kiírásban a fehérváriakon kívül egy korábbi cseh másodosztályú, valamint egy szlovén és egy horvát együttes is szerepel) középszakasza a jövő hét közepéig szünetel. A pihenőt leginkább az olimpiai selejtezők harmadik köre indokolja, ahol meglepő módon a magyar válogatott már nem érdekelt. Persze reálisan nézve ezen a tornán már teljesen esélytelenek lennénk az egyetlen Szocsit jelentő hely megszerzésére, azonban most már eleve el sem jutottunk eddig, miután a több sebből vérző magyar válogatott csúnya és váratlan pofont kapott az előselejtezőn. November elején a Papp László Arénában rendezett kvalifikációs torna mindent eldöntő mérkőzésen a 6:6-os döntetlent követően (nem, ezúttal nem az agyonemlegetett Honvéd - Volánról van szó!) szétlövés után alulmaradtunk a nem kifejezetten világverő holland válogatottal szemben. (Eddig nem volt szokás hat gólt kapni a hollandoktól, pláne nem vereséget szenvedni, főleg nem hazai jégen!)

rich.jpgA hétvégén így jobb híján egy lengyelországi négyes tornán veszünk majd részt, ahol a házigazdákon kívül még Dél-Koreával és Romániával meccselnek majd a válogatott kispadján debütáló Rich Chernomaz tanítványai. Az idén fél évszázados kanadai úriember játékosként az NHL-es New Jersey Devils és a Calgary Flames csapatában is megfordult (a legmagasabb osztályban 1981 és 1992 között 51 meccsen lépett jégre), edzőként pedig dolgozott az 1995-ben vb-bronzot szerzett kanadai válogatottat stábjában, később pedig a Frankfurt Lions csapatával német bajnok lett. Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a nemzeti csapatot külföldi szakember irányítja (ez a személy általában megegyezett a SAPA Fehérvár éppen aktuális vezetőedzőjével), azonban az új főnök ezúttal most abszolút kívülről jött, hiszen a fehérváriakat (egyelőre még) a cseh Jan Neliba próbálja kordában tartani. Októberben ugyanis csúzlira helyezték a kanadai Kevin Primeau-t, (persze ő is volt már nálunk szövetségi kapitány) mert vele már nem látták biztosítottnak, hogy elérik a minimálisan kitűzött célt, azaz bekerülnek a rájátszásba.

jan.jpgNa most az a gond, hogy ez Neliba mesterrel sem látszik biztosítottnak. Az alapszakasz 44 meccsének nagyjából csak annyi tétje van, hogy melyik hat csapat dőlhet hátra a középszakaszban, és ütögethet nagyjából gond nélkül tíz meccsen keresztül, és melyik lesz az a másik hat, akiknek még iparkodniuk kell, hiszen innen kerül ki a rájátszás 7. és 8. helyezettje. A Volán az alapszakasz utolsó meccsein sikeresen elérte, hogy a rájátszás egyenes ágon szóba se jöhessen, de az alsóházi középszakaszt még úgy-ahogy jól kezdték. Ráadásul még bónuszpontokat is hoztak az első körből, így a harmadik fordulót követően még play-offot érő helyen álltak. Azóta viszont összejött az a nem mindennapi bravúr, hogy az elmúlt két (ráadásul hazai) meccsen összesen 0, azaz nulla gólt szereztek, így a helyzet már meglehetősen kilátástalannak tűnik. Öt meccs van még hátra, még mindig csak egy pontnyira van a rájátszást érő helyezés, de a sorsolás és a jelenlegi forma alapján innen már szinte művészet lenne továbbjutni. Ha ez a vetélytársak bénázásának is köszönhetően valahogy mégis sikerülne, akkor viszont a felsőház első helyezettjével kezdődne a négy nyert meccsig tartó parti, ráadásul pályahátrányból, úgyhogy Virág elvtárs szavaival élve azért ez sem lenne népünnepély.

Jelenleg tehát van egy gödörben lévő élcsapatunk, egy gödörben lévő válogatottunk, és két újdonsült szakvezetőnk. Ha nem lesz meg a rájátszás, akkor véleményem szerintem Jan bácsinak azonnali hatállyal csengetnek Fehérváron, Mr. Chernomaz pedig elvileg csak az áprilisi divízió I-es vb végéig jött. (Persze ha a jelenlegi papírformát alaposan felborítva feljutnánk, akkor azért meglepődnék, ha utána nem maradna.) Ezt a „kis vb-t” szinte már hagyományosan Magyarország rendezi, ugyanis 2002 óta ez már az ötödik ilyen rendezvényünk lesz.

A magyar szövetség közleménye egyébként így szólt, miután megkaptuk a rendezés jogát: „nem mindennapi sportdiplomáciai bravúr, hogy 2011 után ismét Budapest lehet a házigazdája a divízió I-es tornának. „Pályázati anyagunk – benne a kampányfilmmel és az esemény logójával – elsöprő sikert aratott a finn fővárosban, ennek köszönhetően már az eredetileg kiírt döntés előtt egy nappal, csütörtökön hazánknak ítélték a rendezési jogot".

Azt már csak én teszem hozzá, hogy egyébként mi voltunk az egyetlen pályázók… Ez is jól mutatja a sportág iránt megnyilvánuló hatalmas nemzetközi érdeklődést…

hoki.jpg

A Papp László Arénában Nagy-Britanniával, Dél-Koreával, Kazahsztánnal, Olaszországgal és Japánnal kell majd megküzdenünk. Az első két helyezett feljut az „A” csoportba, az utolsó pedig megy a levesbe. A jelenlegi helyzetünkben a 3.-5. hely a realitás, kiesni nem fogunk (khhmmm…), a feljutáshoz pedig az kellene, hogy a legutóbbi vb két kiesője közül legalább az egyiket megelőzzük. És tegyük gyorsan hozzá, hogy a többi ellenfelet sem intézhetjük el egy flegma legyintéssel.

A válogatott bő kerete valóban bő, hiszen egyelőre még 37 nevet tartalmaz. Én azonban attól tartok, hogy jelenleg nem rendelkezünk ennyi válogatott szintű játékossal. A „Sapporói hősök” közül már csak kilencen maradtak (közülük hatan Fehérváron játszanak), a többiek pedig zömmel a SAPA nélkül aztán főleg nem túl acélos Mol Liga első két helyén álló dunaújvárosi és miskolci csapatból kerülnek ki. Vannak persze még további fehérvári játékosok is a keretben, a külföldön játszók közül pedig fel tudunk mutatni két francia és egy olasz első osztályú, valamint két svéd és egy svájci másodosztályú csapatban játszó légióst. Sajnos ez sem egy túl veretes névsor.

Persze tudom én jól, hogy nálunk eleve kevesebb az igazolt játékos, mint amennyi jégpálya a jégkorong tekintetében „jobb helyeken” található. A pénzhiány itt is megfigyelhető (pedig látványsportról beszélünk), bizony a szerelés is drága, ráadásul az érdeklődés sem túl nagy a sportág iránt. Persze csak egy „mezei” OB I-es találkozóról beszélek, hiszen a Fehérvár még a mostani – a megszokottnál mostohább - helyzet ellenére is többnyire telt ház előtt játszik. A csapat bizony magasabb átlagos nézőszámot mondhat magáénak, mint amennyivel a bajnoki találkozók tekintetében a helyi futballisták rendelkeznek. És persze a válogatott is képes arra, hogy szurkolókkal töltse meg a Papp László Arénát. Az is egyértelmű, hogy a világranglistán elfoglalt 20. hely környéke önmagában még nem számít túl előkelő helyezésnek, hiszen ezt a sportágat eleve kevés országban űzik (pláne magasabb szinten), de azért nem kell nekünk mindent a labdarúgással összehasonlítanunk.

A nagyobb probléma az, hogy egyre több belső ellentétről, szakmai összetűzésről hallunk és olvasunk, valamint komoly kritikákat megfogalmazó játékosokról és szakemberekről is jócskán tudunk. Ehhez jön még az is, hogy a „nagy generáció” kiöregedése után egyelőre az utánpótlásunk sem váltja be a hozzá fűzött reményeket. (A női utánpótlás válogatott „A” csoportba kerülése és bravúros ott maradása egyébként kivételes teljesítmény, azonban el kell ismerni, hogy soha sem ettől lesz hangos a sportsajtó.)

 

A jégkorongot sem csak akkor kellene jobban szeretni, ha világbajnokok lennénk. Egyértelmű, hogy ha a kanadai, az orosz, a svéd, a finn, a cseh, az egyesült államok-beli  stb. válogatott hellyel-közzel a legerősebb csapatával állna ki ellenünk, akkor semmi esélyünk sem lenne velük szemben, még a szoros eredmény elérésére sem. Ez pedig a jövőben is így lesz, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy előbb verjük majd meg női kézilabdában tétmeccsen a norvégokat, mint a jégkorong „nagyjai” közül (ugyancsak tétmeccsen) bárkit, pedig egyelőre még az előbbi is kizártnak tűnik.

A svájci „A” csoportos VB másfél hete örök élmény marad annak, aki ott lehetett. Pedig túl sok babér nem termett a számunkra, de reálisan nézve előzetesen sem gondolhattunk semmi ilyesmire. Mégis több ezren ott voltunk, és már egy-egy kivédekezett emberhátránynál is hatalmas ünneplést rendeztünk, amikor pedig gólt lőttünk, akkor pedig egyszerűen felrobbant a Zürich-Kloten-i csarnok. A rivális nagycsapatok szurkolói pedig nem lesajnálóan, hanem többnyire elismeréssel, már-már bizonyos tisztelettel fogadtak és kezeltek bennünket.

A jégkorongsport kis hazánkban volt már sokkal mélyebben, de járt már jóval magasabban is.

őze.png

Jó lenne, ha befejezésül ismét Virág elvtársat idézhetném: „Határ a csillagos ég!”


16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr435062118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.02.04. 14:23:00

Sajnos ez várható volt, hogy ha csak egyetlen csapat van, akkor mélyrepülésbe kezd a sportág. Amikor az utolsó jobb generáció kialakult, még kiélezett bajnoki versenyfutás volt a két Fejér megyei csapat között.A felemelkedéshez az első lépés az lenne, hogy újra komoly bajnokság legyen. a boldog békeidőkben is csak 3 csapat volt mégis micsoda érdeklődés kísérte a bajnokikat, hóban, szélben, a nyitott Kisstadionban vagy Újpesten.

spyglass 2013.02.04. 15:00:54

Szerintem ennyire nem tragikus a helyzet azért. Az A csoportos eufória utáni hullámvölgy törvényszerű volt, és valóban nem segít az alacsony színvonalú bajnokság sem.
Viszont azt gondolom, hogy belső ellentét és harc van mindenhol (ld legutóbb vízilabda szövetség elnökválasztás), és a közvetlen utánpótlás eredményei sem teljesen mérvadóak egyelőre.
Ha a fociban olyan megengedőek vagyunk, hogy az akadémiáknak minden héten adunk újabb 5 év engedményt az első értékelhető játékos kitermelésére, akkor azt is várjuk meg, hogy az utóbbi években jégkorongozni kezdő kissrácok felnőjenek és lássuk mire mennek. A jégpályák száma egyre nőtt az utóbbi években, egyre több klub van ahol gyerekekkel foglalkoznak, ennek be kell érnie. Szerintem.

Nóbádi iz der 2013.02.04. 15:13:45

@spyglass: Én csak örülök annak, ha nem annyira tragikus a helyzet, mint ahogy nekem tűnik. Az "A" csoport talán egy túlságosan is kifutott eredmény volt, valójában azért akkor sem volt ott a helyünk. (A feljutáskor azért a szerencsével sem álltunk hadilábon.)
A tavalyi feljutás kicsin múlt, én a Fehérvár jelenlegi szereplését tartom a leginkább elszomorítónak.

spyglass 2013.02.04. 16:17:19

@Nóbádi iz der: A Fehérvár az utóbbi hetekben tényleg gáz. Ami azért is érthetetlen, mert kimondottan jól kezdték a szezont, sokáig úgy tűnt nem lesz kérdéses a rájátszás... Aztán valami elromlott.
Egyébként Sapporo előtt is ócska szezonjuk volt, legyen ez egy jó ómen. :)
Igen, mákunk is volt, főleg a japán meccsen, de ez már történelem.

A helyzet nem rózsás, ez kétségtelen. De akkor szerintem nem rosszabb, mint az elmúlt években volt, csak most a szintünknek megfelelő hullámvasúton éppen a völgyben vagyunk. Az új szövkap szakmailag rendben van, ahogy látom a keretnél nem fél megnézni mindenkit aki szóba jöhet, nincs kizárva, hogy össze tud rakni egy ütőképes csapatot. A feljutás szerintem esélytelen, nem is erre gondolok, hanem jó meccsekre, a reálisan behúzhatóak megnyerésére, jó hangulatra, teltházra. Azért azt be kell látni (akár nekem is), hogy a szinte feltétlen rajongás ellenére a legutóbbi tétmeccsek, a szlovén vb-től kezdve az olimpiai selejtezőn át inkább ártottak a csapat megítélésnek, mint használtak. Persze adott már ez a csapat annyit a szurkolóknak, hogy ez a beleférjen.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.04. 16:26:34

@spyglass: Ezt most hirtelen úgy olvastam, hogy "a helyzet nem dózsás".

bilon21 2013.02.04. 20:51:08

várható volt a visszaesés. a közvetlen utánpótlás nem igazán acélos. látva a nemzetközi erdeményeket. Ladányiék meg kiöregedtek. ez van. Sajna nem voltak olyan műhelyek, mint anno dunaújvárosban, és fehérváron (bár inkább dunaújváros).
talán, most hogy a korongban is akadémiáznak, lehet lesznek fiatalok.
És azt se felejtsük el, hogy kivonult egy Dunaferr Dunai Vasmű is. jóval kevesebb a pénz...igaz több a jégpálya. bár épp dunaújvárosban nem tudtak időben jeget csinálni, mert szar a berendezés...

spyglass 2013.02.04. 21:52:14

A videot napkozben nem neztem meg, csak most. Lattam vagy 50-szer mar biztosan, a meccset persze teveben anno de meg most is meg tudnam konnyezni siman.... :)
Es Ocskay Gabi.... :((

Egyszer latnek valami hasonlot a falabu kretenektol, soha nem tudnek utana rajuk sem haragudni.

tsd 2013.02.04. 21:52:20

Jövőre több mint valószínű, hogy a Dunaújváros is (Káposztásmegyerre költözik, és) indul az EBEL-ben, ami azért megint óriási lökést adhat. Másfelől felnő egy olyan korosztály, akik már 18-20 évesen európai elitligákban tolják (Hári, kis Hári, Hentes, most már Sebők, kis Galló, stb). Szóval szerintem nem hogy visszaesés nem lesz mondjuk 5 éves távlatban, hanem megragadhatunk az A csoport alján.

spyglass 2013.02.04. 22:03:17

@tsd: En legutobb azt hallottam, hogy a DAB nem megy egyelore az Ebel-be. Vagy ez idenre vonatkozott? Utanpotlas temaban egyetertek. Es pl. ott van Pavuk is, aki a tengerentulon nott fel es most itthon van de valszeg nem sokaig, bo keretben benne is van most.

tsd 2013.02.04. 22:14:24

@spyglass: A legfrissebb hírek szerint a DAB részéről minden akadály "elhárult", most már csak az osztrákokon múlik.

www.jegkorongblog.hu/2013/01/18/a-dab-benevezett-az-ebel-be/

spyglass 2013.02.04. 22:58:05

@tsd: Sokkal jobban orulnek ha ezt a Fradival kapcsolatban olvasnam de ez nagyon jo hir. Remelem nem szaroznak majd az osztrakok.

Utanpotlasra visszaterve: erdemes megnezni a mostani keretet. A nagy oregeken kivul csupa huszonpar eves jatekos, sok 90 utan szuletett. Jo edzo, sok tetmeccs kell nekik es az, hogy tanuljak el Godoektol azt ami oket ide juttatta... Es persze alljak meg a helyuket mindekozben. Es akkor nem lesz baj.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.02.05. 10:12:17

@Nóbádi iz der: Azt azért látni kell, hogy a Volán eddig kétszer jutott Ebel rájátszásba és mindkétszer ki is esett az első körben. Tehát önmagában az, ha most nem jutnának be, nagyjából megfelelne a papírformának. Az utóbbi időben mutatott játék valóban csalódást keltő, de ilyen hullámvölgyek voltak majdnem mindegyik szezonjukban.

A válogatott tavaly valóban mutatott aggasztó jeleket, nevezetesen az angolok és hollandok elleni vereségre gondolok, szerintem azonban ezeknek nem a játékerő gyengülése, hanem mentális problémák voltak az okai elsősorban. Persze ez se jó, sőt! Kérdés, az új kapitány tudja-e kezelni ezt.

Az utánpótlás egyébként nem rossz, tehát szerintem a jelenlegi helyünk megtartása a divizió I tetején reális cél. Az időnkénti A csoporthoz persze több kell, vagy tudásban, vagy szerencsében.

@miller draft: "Sajnos ez várható volt, hogy ha csak egyetlen csapat van, akkor mélyrepülésbe kezd a sportág. Amikor az utolsó jobb generáció kialakult, még kiélezett bajnoki versenyfutás volt a két Fejér megyei csapat között."

Anno volt egy kislétszámú magyar bajnokság két egyenrangú csapattal, most az egyik az Ebelben klasszisokkal magasabb szinten játszik, a másik meg a jóval népesebb Mol Ligában, szerintem az is magasabb szint, mint volt az a régi bajnokság.

Ennek megfelelően "mélyrepülés" sincs.

szanisz 2013.02.05. 11:03:40

Szerintem van remény, néhány észrevétel;

- Sapporo nem megismételhetetlen csoda, két éve az olaszok ellen láthattuk, akkor is hajszálon múlt a feljutás. Ettől függetlenül reálisan nézve mi a divizió 1 eleje vagyunk, nem az A-csoport vége.
Rengeten mondták azt tíz éve, hogy az aranygeneráció után hatalmas visszaesés lesz, de ez nem történt meg, sőt! A váltás már nagyrészt lezajlott pedig..

-Számos 18 év körüli tehetségünk van,pl Galló és Hári Norbert a svéd utánpótlásbajnokság (u18) legnagyobb ászai közé tartoznak

- A MOL-liga stabil bajnokság, és tud hova nőni.

-A DAB budapesti Ebel-indulása immáron nem scifi. a Doclernek van pénze...

vaj_na 2013.02.05. 14:01:10

Na Rich egeszen rokonszenves ember. Kapusedzes elsodleges.

vaj_na 2013.02.05. 19:10:45

Megvan a keret az EIHC tornára
Rich Chernomaz kijelölte utazó keretét az Euro Ice Hockey Challenge tornára, amit a lengyelországi Tychy-ben rendeznek február 7-9-ig. A kapitányt munkájában segédedzői, Diego Scandella és b. Kangyal Balázs segítik majd. A világbajnokságon Glen Williamson is csatlakozik az edzői stábhoz, valamint várhatóan egy kapusedző is. Chernomaz hat játékosnak köszönte meg a munkáját: Pleszkán József, Ágoston Olivér, Horváth András, Sille Tamás, Varga Arnold és Tóth Adrián nem lesz ott Tychy-ben. A csapat 6-án utazik el Lengyelországba, 7-én pedig már első meccsükön Vlachia ellen lépnek jégre a fiúk. A február 9-én, 18 órakor kezdődő Lengyelország–Magyarország mérkőzést 19 órától a DIGI Sport 1 közvetíti csúsztatott élő adásban.
A Lengyelországba utazó keret:
kapusok: Bálizs Bence (SAPA Fehérvár AV19), Gyenes Dávid (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Mikós (SAPA Fehérvár AV19)

hátvédek: Gőz Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Hegyi Ádám (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Péter (SAPA Fehérvár AV19), Kiss Dániel (Dab.Docler), Láda Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Orbán Attila (SAPA Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (SAPA Fehérvár AV19), Szélig Viktor (Briancon /FRA/), Szirányi Bence (Miskolci Jegesmedvék), Tokaji Viktor (SAPA Fehérvár AV19)

csatárok: Bartalis István (Troja/Ljungby /SWE/), Benk András (SAPA Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hajós Roland (SAPA Fehérvár AV19), Hári János (Modo/SWE/), Kovács Csaba (SAPA Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Bolzano /ITA/), Magosi Bálint (SAPA Fehérvár AV19), Pavuk Attila (Dab.Docler), Sikorcin Ladislav (SAPA Fehérvár AV19), Sofron István (SAPA Fehérvár AV19), Somogyi Balázs (Dab.Docler), Szappanos Dávid (Dab.Docler), Vas János (Dijon /FRA/), Vas Márton (SAPA Fehérvár AV19)

Az EIHC torna programja:
február 7., 16.00 Magyarország–Vlachia (Tychy Arena)
február 8., 16.00 Dél-Korea–Magyarország (Tychy Arena)
február 9., 18.00 Lengyelország–Magyarország (Tychy Arena)
süti beállítások módosítása