Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Veszélyben az EURO 2013?

2013.02.04. 07:40 A szerethető dózsás

Izrael rendezi a 2013-as U21 Európa-bajnokságot. Hogy kinek az ötlete volt a2013_UEFA_European_Under-21_Football_Championship.png kontinensviadalt Izraelnek adni, arról csak találgatni tudok, de mivel a magyar ligaválogatott biztonsági okokból lemondott decemberi egyiptomi túrája után a magyar listavezető Győr januárban Egyiptomban túrázik (friss hír: elvesztek a csomagjaik), úgy gondolom, a fociban nem divat a más kárán tanulni. Egyébként mi magyarázhatná azt, hogy egy olyan övezetben tartanak egy labdarúgótornát, ahová évek óta félnek elutazni az európai csapatok. Izraelnek 2011-ben ítélték oda az Európa-bajnokságot: a 2009-es 570 palesztin rakétatámadás után 2010-ben mindössze 150 rakétatámadás érte Izraelt, ez mindenképpen pozitívan befolyásolta a döntéshozókat. Aztán 2012-ben az Atletico Bilbao már repülőgépre sem mert szállni (a novemberi izraeli katonai akció a Gázai övezetben 175 emberéletet követelt, és zavargások kezdődtek), a magyar légiósok pedig (akik egyébként ma sem félnek jobban egy iráni vagy szíriai kiruccanástól mint egy Felix Magath edzéstől) hazajöttek a Szentföldről.

A mi U21 fiataljainkért persze hála istennek nem kell izgulni, Róth Antal szakavatott keze gondoskodott arról, hogy a mi U21-es csapatunknak (Gulácsi – Sváb, Fiola, Kálnoki-Kis, Kádár T. – Gosztonyi, Bódi (Balázs B., 87.), Szolnoki, Simon Á. – Futács (Tischler, a szünetben), Kovács I.) semmi baja ne essék Izraelben (vagy egyáltalán bárhol, ahol olyan focitornát rendeznek, amire selejtezni kell). A derék Róth, fiatalkorom egyik bálványa, több mint tíz éve csiszolja edzői tudását a magyar ifjúsági válogatottak körül, és keze alatt még csak hatszor maradt le a csapat a továbbjutásról.Ne írjuk azonban le a Róth-csapatot, az akadémiák hamarosan ontani fogják a tehetségeket és a tegnapi Csákvár feletti győzelemre biztosan sokan felkapják a fejüket (Az aranycsapat bűvöletében élőknek: Csákvár lakossága 5000 fő, stadionjukat 1000 tomboló néző előtt nyitották meg a Tatabánya ellen egy 8:3-ra elvesztett meccsen 1983-ban, és azóta is többször volt már 500 néző a meccseiken).

Az izraeli csapat a hazai csapatokat szokásos és hihetetlen módon segítő szerencse támogatásával a könnyebbik csoportba került (Izrael, Anglia, Norvégia, Olaszország) és elkerülte a spanyol, holland, orosz, német halálcsoportot. Persze az első csoport se lenne könnyű, ha nem ott szerepelne Izrael.

Az Európa-bajnokság tiszteletére a legnagyobb izraeli, az eddig 20000 nézős jeruzsálemi stadion (Jeruzsálem lakossága 800 ezer, Debrecené nem éri el 208 ezret) befogadóképességét 30 ezerre növelik. Az azonban, hogy élvezheti-e Izrael a hazai pálya előnyeit, kérdésessé vált.

Izrael iszlám dzsihastának nyilvánította Mahmoud Sarsak palesztin válogatott labdarúgót, akit vádak nélkül börtönbe vetettek. Kiszabadításáért demonstrációkat kezdtek és azt kérték az UEFA-tól, hogy a palesztinok ellen elkövetett atrocitások miatt vegye el Izraeltől az U21-es tornát. A peticióhoz sok híres ember, például Eric Cantona és Frederic Kanoute is csatlakozott, és az izraeli válogatott vendégszereplését tiltakozások kísérték. Izrael női csapata 2012 nyarán Skócia ellen játszott (8:0-ra nyertek a skót csajok) Európa-bajnoki selejtezőt. A 800 néző között 200-an tüntettek a palesztinok mellett (az UEFA tudott a szervezett tüntetésről) és az izraeliek minden labdaérintését kifütyülték. Videó erről itt. Pár nappal később a Wales elleni selejtezőn (itt csak ötöt kaptak) megismétlődött a tüntetés.

football_1.JPG

                        Tiltakozás női focimeccsen

Platini először 2012 júniusában kapott levelet a palesztin futballszövetség elnökétől, aki a palesztin labdarúgók emberi jogainak és életének (2012. november 19-én Izrael bombázta a gázavárosi Palesztina-stadiont) védelmét és ennek hiányában az U21-es torna elvételét kérte. Platini válaszában azt írta, hogy az UEFA nem tarthatja felelősnek az Izraeli Labdarúgó Szövetséget az izraeli politikai helyzetért és jogi eljárásokért.

2614584347.jpg

                                 Plaitinihez is bejutottak.

A torna ellen demonstrálók nem adták fel. Idén január 25-én elfoglalták az UEFA központját és végül Platinit is arra kényszerítették, hogy tárgyaljon velük. Videó itt. Azzal vádolták az UEFA-t, hogy háborús bűnök elkövetését és az izraeli rasszizmust támogatja. Platini most már sokkal kevésbé volt biztos abban, hogy valóban megtartható az U21-es torna Izraelben. A palesztin petíciót egyre többen támogatják, köztük Eden Hazard (Chelsea), Abou Diaby (Arsenal) és Jeremy Menez (PSG).

platini_et_olivia_avec_maillot_palestinien-2-cb052.jpg


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr685053903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása