Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az aranylabdát tojó tyúk

2013.02.17. 03:51 A szerethető dózsás

Soccer-Money-4 (1).jpg

Az angol Premier Liga kb. 3.6 milliárd dollár bevételt produkált a 2010-2011 szezonban, a Bundesliga és a spanyol bajnokság 2.5 milliárd dollárt. Mindent összeadva az európai foci kb. 24 milliárd dollár bevételt hozott, de ez csak az angol és német bajnokság esetében jelentett profitot (106 illetve 240 millió dollárt) a többi országban veszteséges volt a foci. A pénzügyi adatokat a Deloitte évente felméri, de a különböző országokban a játékosok árainak sokféle könyvelése bizonyosan megnehezíti a valódi profit, érték és bevétel adatok összehasonlítésát (vajon hány játékosa van Milánnak vagy a Genoának a pénzügyi jelentésekben?)

A bevétel legnagyobb része a játékosok fizetésére megy el. A pontos arány országonként változik, de valahol 70-80 százalék között mozog.  Az alábbi Deloitte grafikonokon az angol bajnokság pénzügyi adatain ámulhatunk:

  a_4.jpg

Ádegy: Az angol focibevételek osztályonkénti elosztása. Az ábrán egy szék 170 millió forint. A Ferencváros évente egy széknyi tv bevételt kap, a Videoton államilag javasolt szponzori bevétele kb. 10 szék, a magyar NB1 összbevétele elmarad az angol negyedik liga bevételétől.

d.jpg

Ádkettő: A bevétel nagy része a fizetésekre megy el. 20 év alatt több mint tízszeresére nőtt a bevétel, de a fizetések még jobban nőttek. 20 éve a fizetések a bevétel felét sem érték el, ma már több mint 70 százalékát elviszik. Ez a focisták fizetésének majdnem hússzoros emelkedését mutatja.


b_2.jpg 

Ádegy: Ha nem is sokat, de azért befektetésre is fordítanak. Ez az összeg nálunk kb. 3 túlméretezett vidéki stadionra lenne elég.

c_2.jpg

Ádkettő: Kis pénz kis foci: a focisték fizetése és a bajnoki helyezések nem függetlenek egymástól.

e.jpg

És most dobom le a földre a mikrofont a kis tápos csíra elé: A játékoseladásokból származó bevételek. Az angol klubok eszméletlen összeget fizettek ki játékosvásárlásokra. Ennek a legnagyobb  nyertesei a játékosügynökök, akiknek a összdíjából meg lehetne venni Messit, vagy két belga élcsapatot.

 

Címkék: foci futball


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr325084440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!CSABEE! 2013.02.17. 13:22:22

A MU adóssága 2010-ben 200 millió font (nem forint!!) körül volt, idénre ez már több, mint 300 millióra nőtt. Jó, tudom, eladják Rooneyt, 17 db Grory Glory Man CD-t, meg 34 db kulcstartót, és máris OK minden, de ezek a számok azért elgondolkoztatóak. Nagy pénz-nagy foci...

miller draft 2013.02.17. 14:28:56

@!CSABEE!: Jó gondolatok, viszont engem az is érdekelne, hogy bele tudod illeszteni úgy a mondandódba a Vasast. hogy értelmes mondatokat kapjunk? :-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.17. 14:30:51

@!CSABEE!: A United emberemlékezet óta masszívan nyereségesen működik. Az adósság kamu, mindössze arról van szó, hogy a tulajok így talicskázzák ki a pénzt. Ha osztalékot fizetnének maguknak, az után ugyanis adózni kéne.

Az adósság törlesztését viszont nem terheli adó. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a Glazerek csibészesen 0 saját tőkével vették meg a klubot, ők is hitelt vettek fel hozzá, amit aztán ráterheltek a klubra.

miller draft 2013.02.17. 14:53:09

@Püspök utcai gombaszedő: ravasz, nálunk timföld gyárakat szoktak így venni, bizonyos túlmozgásos görbehátú KISZ titkárok.
süti beállítások módosítása