Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az MLSZ esete a poszt-precipitális köpönyeggel

2013.02.22. 12:43 Püspök utcai gombaszedő

Úgy tűnik, minden várakozásunkkal ellentétben a magyar-román VB-selejtezőre elrendelt zártkapunak tényleg volt pozitív hatása az MLSZ-re, és elkezdték kidolgozni a  köpönyegviselési terv részleteit, ezúttal épp nem forgatási célból, hanem hogy elejét vegye a későbbi hidegzuhanyoknak. Mert most már biztosra vehető, hogy a FIFA döntése teljesen váratlanul és felkészületlenül érte a magyar futball vezetőit, akik nyilván úgy gondolták, hogy egy kis zsidózás még nem a világ, eddig se szabtak ki soha komolyabb büntetést érte, hát eztán is így lesz.

Te, ezek ott a mi rasszistáink vagy a tieitek? (fotó: uefa.com)

Tehát akkor most örülünk, és innentől majd minden nagyon gromek lesz? Nagy összegben nem mernék fogadni rá, és nem csak azért, mert nem tudom, milyen eredmény lett előre megbeszélve. És azt is csak az évtizedek tűhegyesre csiszolt cinizmusa mondatja velem, hogy az "...olyan hangulatot és körülményeket kíván teremteni a magyar stadionokban, amely méltó az ott zajló sportrendezvényekhez" megfogalmazás talán nem a legszerencsésebb.

Nem, ami miatt kétségeim vannak, az a hírnek ezen része.

Ezzel párhuzamosan az Elnökség felkérte az MLSZ központi hivatalát, hogy készítsen részletes intézkedési tervet, amelyben meghatározza a játékvezetők, szövetségi ellenőrök és a rendező klubok felelősségét, teendőit rasszista megnyilvánulások esetén. Készüljön konkrét intézkedési terv, pontos feladatlista a mérkőzések megszakításával, felfüggesztésével és esetleges beszüntetésével kapcsolatban. Ezzel összhangban vizsgálja felül a Fegyelmi Szabályzatot és tegyen javaslatot a megfelelő súlyú szankciókra, és azok alkalmazására. Ezen intézkedési terv elkészítésének határideje március 1.

Tehát akkor ezek szerint eddig ezek mind nem léteztek? Nem volt pontos feladatlista, vagy akár csak reálisan követhető iránymutatás a bírók kezében? Akkor egyáltalán hogy várhatták el eddig tőlük, hogy fellépjenek? És az sincs pontosan tisztázva jelenleg, hogy mi kinek a felelőssége, ami persze bizonyára sokaknak jól jött, hiszen a felelősség olyan, mint a vizelet a medencében: minél gyorsabban oszlik szét, annál emeltebb fővel úszkálhatunk, miután kieresztettünk pár cseppecskét. De ettől még a szemet ugyanúgy csípi.

De mielőtt pezsgőt bontanánk, hogy akkor március elsejétől minden meg lesz oldva, olvassuk el újra az idézetet: ez nem az intézkedés határideje, ekkorra csak javaslatot kell tennie az MLSZ központi hivatalának. Ezt a javaslatot majd szépen megvitatják a felek, ahol elfogadás előtt még kellőképpen felhígítható és felpuhítható ahhoz, hogy továbbra is csak azon múljanak a szankciók, hogy kin nincs éppen sapka.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr695098214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodbalista (törölt) 2013.02.22. 14:36:58

Akkor a hátat fordító szurkolókat meg kell fordítani, ki kell vezetni, meg kell büntetni, vagy ilyenkor pontot is le kell vonni attól a csapattól, amelyiknek a mezét viseli?

Tamás(Ottawa) 2013.02.22. 16:33:20

Ha, tegyük fel, Kis János hirtelen felindulásból jegyet vesz a Pápa-Paks MK döntőre, amit a Szentatya városában rendeznek, és a sok sör után felböffent néhány odanemillő égszínkékellenes lufit, akkor a Pápa állja a cehet? Hiszen nem is Pápa drukker, hanem csak éppen arra járt, és a tömeg besodorta... nem értem én ezt a kollektív bűnösség dolgot...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.22. 16:40:25

@Tamás(Ottawa): Elvileg, hangsúlyozom, elvileg, pont nem a kollektív bűnösségről lenne itt szó. Hanem a szabályok pontos lefektetéséről: meddig terjed a klub felelőssége, mik a kötelességei, mivel büntethető, ha nem teljesíti őket és így tovább.

Tehát pl. ha valaki betámolyog egy meccsre, ott részegen handabandázik, és erre a biztonságiak figyelmét felhívják, akkor az ő felelősségük az, hogy szépen és egyszerűen kiviszik a friss levegőre, hogy józanodjon.

De ha valaki többszörösen el lett tiltva és mégis beengedték, az már a klub sara.

És így tovább.

Civilizált országokban ezek a szabályok mind precízen le vannak fektetve. Néha hibásnak bizonyulnak, ilyenkor változtatnak rajtuk. De léteznek és mindenki ismeri őket.

De hogy ebből tényleg ez lesz-e, arról azt hiszem, elég világosan leírtam a véleményemet.

Fodbalista (törölt) 2013.02.22. 17:55:20

@Püspök utcai gombaszedő:

Csak az alaplogika hibás, hogy bárkit is felelőssé kellene tenni törvényt nem sértő bekiabálásokért, jelképekért, házirendet sem sértő viselkedésért (háttal állva hallgatott himnusz - ez tilos lesz vajon ezentúl?).

Azt a produkció határozza meg, mit vált ki a közönségből.

Mást vált ki a focimeccs, mint egy színielőadás, vagy egy cirkuszi mutatvány, netán politikai gyűlés.

Az előadóktól függ elsősorban, hogy mit vált ki.

Fordítva üli meg a lovat az MLSZ, duplán fordítva.

Nem a bútorokat, nem is a közönséget, hanem a madámot kell lecserélni.

Vezetöknek kurtavas!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.22. 18:03:24

@Fodbalista: A rasszista bekiabálások a világ civilizáltabb országaiban törvénysértők.

De ettől függetlenül is baszott nagy tévedésben vagy, hiszen azzal, hogy jegyet vettél és azzal a jeggyel bementél a meccsre, te egy szerződést kötöttél a rendezővel. A szerződésben egy halom feltétel fel van sorolva, például teszem azt nem lehetsz ittas. Bár ittasnak lenni önmagában nem törvénysértő, mégis kibaszhatnak érte, mert megszegted a szerződést.

Ez ilyen egyszerű.

miller draft 2013.02.22. 18:47:38

@Püspök utcai gombaszedő: És akkor itt előjön az, hogy Magyarországon a nézőknek milyen kötelességei vannak, bla-bla-bla. de milyen jogaink vannak? Például ha velem van a csajom a meccsen el tud-e menni WC-re? Ha Pápán vagy fehérváron vagyunk, akkor nem! Pápán az Újpest drukkereket 1 (figyelem, jól olvassátok) egy mobil WC várta. Nem voltunk sokan, csak a szokásos létszámban, kb 250-300-an. Persze Darth Vadernek öltözött rendőrből volt vagy száz, de mobil WC-re nem futotta (büféről ne is álmodjunk) Fehérváron többen szoktunk lenni, ott van, hogy 5 mobil WC is várja a szurkolókat. A beléptetést és vendégjegyárakat ne is mondjam.Mondjam még?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.22. 19:19:19

@miller draft: Ne mondd, mert a kettőnek elég kevés köze van egymáshoz. A futball is olyan, mint bármilyen más szolgáltatás: nem jogaid vagy kötelességeid vannak, hanem szerződéses viszony keretén belül kapsz valamit valamiért.

Hogy amit kapsz, az lófasz, azt kár lenne tagadni. De hacsak nincs feltüntetve a jegyen, hogy lesz büfé meg WC, akkor maximum annyit tehetsz, hogy nem veszed igénybe a szolgáltatást. Mint ahogy sokan ezt is teszik, de amíg a futballba pumpálják bele az állami pénzt, addig a klubok erre szarni fognak. Tessék, még egy érv a tutujgatás ellen.

(Bár konkrétan a WC ügyében már ennél többről van szó, hiszen arra minden rendezvényszervezőt kötelezni kéne, hogy az alapvető higiéniai feltételeket biztosítsák.)

miller draft 2013.02.22. 20:04:18

@Püspök utcai gombaszedő: Ennyi. Ha ők követelnek, akkor legalább ilyen minimális elvárásnak feleljenek meg.Ha az MLSz ad kamerákra, akkor adjon WC-re is. Mert ez konkrétan simán feljelentés alap is lehetne. anno Pápa után az ügyvéd haverunk írt levelet az ÁNTSz-nek....azzal utasították el, hogy nem bizonyítható, hogy egy WC volt!!!!!!!!

Amidazophen 2013.02.22. 20:32:54

MLSz? Magyar futball?

Úgy kéne szétzavarni mindenkit Csányistól, Egegváristól, Mezeistől, stb., mint annak idején a dicső munkásőrséget. A pályákat meg felszántani: a pénzt a kajak-kenunak meg a kézilabdának juttatni.

miller draft 2013.02.22. 20:37:37

@Amidazophen: Őőőőőő, bár rossz megállónál szálltál le azt még elárulnád, hogy hány lélegeztetőgépet lehetne vásárolni a stadionokra költött pénzből?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.22. 20:44:45

@Schindler Pistája: Hát aki olyan hülye, hogy ettől hirtelen elkezdte utálni a zsidókat, az meg is érdemli.

Maximum olyat tudok elképzelni, aki mindigis utálta a zsidókat, de most úgy érzi, végre ki szabad mondania.

Rich.mond 2013.02.22. 21:12:41

@Amidazophen: Kajak kenunak? Ja, hogy azután elmenjenek osztráknak, ausztrálnak, szerbnek, meg azerbajdzsáninak. Hogyne.

01234567 2013.02.22. 21:15:43

A döntés a Fifa-tól gusztustalan volt, főleg egy 2006-ban!!!!! hozott törvény alapján, ocsmány módon több mint két hónapon keresztül eltitkolva, rögtön ilyen súlyos mértékben, egy jelentéktelen előkészületi meccsért, úgy, hogy az érintett csapat vagy szövetsége, nem tett feljelentést, hanem olyanok, akik valószínűleg ezt a meccset (lehet meccset életükben) nem látták. Felsejlik a tudatos provokáció lehetősége.
Amúgy akik nem oda illő módon szurkolnak, azt bassza pofán a rendőr, már régóta ezt kéne tenni, és aztán kitiltani.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.22. 21:19:16

@01234567: "Amúgy akik nem oda illő módon szurkolnak, azt bassza pofán a rendőr, már régóta ezt kéne tenni, és aztán kitiltani."

Papíron pont ez lenne az MLSZ-kezdeményezés célja, csak a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű.

De ha egy igazságtalan pályabezárás kell ahhoz, hogy végre egy kicsit normálisabb alapra helyeződjön a lelátóra nem illő viselkedés szankcionálása (és például ne fizettessenek egy csomó klubbal rendszeresen bírságot röhejes ürügyekkel), én azt mondanám, megérte.

kennyking 2013.02.22. 21:38:33

@Püspök utcai gombaszedő:
Tévedsz.Nem egy ismerősöm van, akit eddig nem érdekelt a politika, a FIFA döntése óta - en block- utálják a zsidókat.Azt a zsidót is, amelyiknek semmi köze sincs ehhez a döntéshez.De ha FIFA így akarta, akkor nincs mit tenni.A FIFA nagyobb kárt okozott, mint gondolták.

01234567 2013.02.22. 21:38:46

@Püspök utcai gombaszedő: Kicsit a Sztálin viccre emlékeztet: Sztálin beszédje alatt finganak. Sztálin: "Ki volt az?"-Nem vállalja senki.Sztálin lelöveti az első sort.Újra megkérdezi: "Ki volt az?" Senki nem szól. Lelöveti a második sort. Erre a harmadik sorból feláll egy ember: "Én voltam." Mire Sztálin: "Micsoda egy alantas ember maga! Miért nem vállalta rögtön! Nézze mit tett! Hát nem tudja a kommunizmus hitvallását? A legfőbb érték az ember!"
Mindig gyűlöltem azt a tanárt a suliban, aki egy osztályt büntetett, egy gyerek vétségéért. Dettó tisztet a seregben, főnököt a munkahelyen.
A pofánbaszás egyszerű, profi rendőr kell hozzá, aki a valós huligánt üti, profi állammal, aki képzi, a hátamögött áll, és profi törvények, amik megvédik a rendőrt és az államot, és a bűnöst büntetik.

01234567 2013.02.22. 21:40:54

@kennyking: Ez tényleg így van az én ismerősi körömben is. Ezért gondolom, hogy provokáció. Miért? Kié?

Amidazophen 2013.02.22. 22:19:16

@miller draft: Valószinűleg sokkal inkább igazad van a kérdésedben, mint nekem. Nézd el nekem, hogy sporttól beszükült tudatom (MKB Veszprém!) arra gondolt, hogy ezt a pénzt ne a sporttól vonjuk el.

De az azért tényleg sokkal fontosabb, amire Te utaltál.

kennyking 2013.02.22. 22:23:52

@01234567: Én is provokációnak tartom.

f_miki · http://fmiki.tumblr.com/ 2013.02.22. 22:44:12

@kennyking: @01234567: meg kéne válogatnotok az ismerőseiteket!

Vombatus Ursinus 2013.02.22. 23:58:20

@01234567: Mitől lenne provokáció? Az izraeli szurkolók provokáltak talán? Nagyon helyes, hogy végre ezeket a magukat szurkolóknak nevező szarházikat kitiltják a pályákról.

nincs_nick 2013.02.23. 01:49:25

@Vombatus Ursinus: Nem tiltják ki, pont ez a lényeg. Évek óta megy a könyörgés az MLSZ felé néhány klub részéről, hogy legyen már végre teljes bekamerázás, de MLSZ leszarta, ahogyan a videobírót is.

Azt csinálják, mint a politikusok régóta itthon. A feszültséget/megosztást fenntartják minden áron, mert ha rend lenne nem tudnák igazolni a szükségességüket...

samot 2013.02.23. 07:10:27

A magyar stadionok àllapota,szolgàlltatàsa=a magyar politika tükörképe!Ennyi!Nem kell itt fokozni ez màr igy van 50éve!!

Fodbalista (törölt) 2013.02.23. 16:23:37

@Püspök utcai gombaszedő:

Úgy gondolom, nagy tévedésben vagy te is, meg az MLSZ is.

Az MLSZ nyilvános rendezvényeket szervez, nem zártkörű zugbulikat, ahol előírhatja, hogy miféle emberek jelenhetnek meg.

Ha nézők tízezreit akarja az MLSZ, márpedig azt akarja, akkor nem nyilvánítják zártkörűvé a rendezvényeiket, hülyék lennének. Ha viszont kell a sok néző, a sok pénz, és nyilvános rendezvényt tartanak, akkor nem viselkedhetnek kiskirályként.

Nyilvános rendezvényről valakit a politikai véleménye vagy annak kifejtése miatt kitiltani nettó alkotmánysértés, és természetesen büntetőjogi vonzatai is lehetnek az ilyen lépéseknek.

Ez olyan, mintha valakit azért nem engednének be, mert zsidó, hogy te is értsd.

A házirendnek összhangban kell állnia a jogszabályokkal, így például azt is erősen kétlem, hogy valakit ittassága miatt joguk lenne kitiltani - eleve ennek eldöntésére sincsen joguk, nem szondáztathatnak meg senkit.

A hangos kiabálást, na azt talán betilthatnák, hivatkozva arra, hogy nem hallják a látogatók a játékvezető sípját, így így a rendezvény megtartását zavarják. De hogy mit kiabálnak, ahhoz a világon semmi közük nincs.

Esetleg el6árolódhatnak tőle, egészségükre.

Hogy más országokban mi a törvény, az irreleváns itt. Annyit számít csak, mint egy vélemény, például az én véleményem, hogy a tököm is kivan már a stadionokba is bepofátlankodó szélsőantirászista majmokkal.

Ja, ugye az is megvan, hogy emberi jogaitól senki nem fosztható meg, és még csak le sem mondhat róluk senki semmilyen szerződéssel. Az emberi jogokat sértő passzusok egy szerződésben semmisek.

Alapvető emberi jog a politikai vélemény kinyilvánítása nyilvános rendezvényeken.

Ne gyere nekem az uszítással, annak a "clear and present danger" a feltétele, amin a mocskos zsidók és a három hülye is bőven innen van.

Mit fog tenni az MLSZ, ha valaki megint háttal hallgat egy himnuszt?

Egy ávós alighanem mást válaszolna erre, mint egy demokrata.

Te demokrata vagy?

Tiszteled az emberi jogokat?

miller draft 2013.02.23. 17:48:16

@Fodbalista: Sok jó gondolatod van...ebben a hozzászólásban mindenképp.
süti beállítások módosítása