Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Méregetési verseny: Van eszed a focihoz?

2013.02.27. 20:48 A szerethető dózsás

Tebow.jpgTim Tebow: Nem elég a karizma

Nemrég fejeződött be az NFL-be szerződni vágyó játékosok fizikai felmérése. Ez egy merőben szokatlan eljárás lehet Mezey doktor szemében, aki néhány videoklip alapján javasolta Djordic és Mutumba szerződtetését. Ezeken a teszteken megmérik a játékosok fizikai adottságait és szellemi képességeit, és ezekkel az adatokkal segítik a klubokat a játékosok leigazolása előtt.

A felmérésen rövid távú futás, futás gyors irányváltoztatással, helyből távolugrás, súlypontemelkedés és fekvenyomás szerepel. Az egyetemi amerikaifoci-játékosok draftja előtt ez a felmérés kiegészíti az egyetemi évek alatt a pályán megszerzett statisztikákat. A legjobbak közötti sorrenden ez a felmérés csak egy kicsit csiszol, lehetőséget ad viszont a nem túl ismert - vagy félreismert játékosoknak, hogy felhívják magukra a figyelmet.

A felmérésben mindenki részt vesz, a quarterback sebességét és ruganyosságát ugyanúgy mérik mint a versenyt futó elkapó játékosokét. Ez kicsit olyan mintha a focikapussal leigazolása előtt tizenegyeseket rúgatnának, vagy a cselezőképességét tesztelnék.

Az alábbi klip Tim Tebow-nak, a rendkívűl atlétikus, de gyengén dobó quarterbacknek a felméréséről készült.

A következő videóklip a fekvenyomást mutatja, ez egy kicsit hosszabb, mert Stephen Paea 49-szer nyomja ki a 102 kilót.

Ennél többet utoljára 1999-ben Justin Ernest csinált, ő 51-szer nyomta ki a súlyt, de az ő példája pont azokat igazolja akik azt mondják, hogy ezek a felmérések semmire sem jók: Justin sohasem lépett pályára az NFL-ben.

ernest_original.jpgA zöld bulldózer: Justin Ernest semmire nem vitte.

A fizikai adottságok mellett egy mini IQ (az úgynevezett Wonderlic) teszt mérését is elvégzik. 50 kérdésre kell válaszolni 12 perc alatt, a kérdések meglehetősen egyszerűek (mi a kilencedik hónap, ha egy ceruza 10 forint, mibe kerül 4 ceruza, a fiú 17 éves, a nővére kétszer annyi, hány éves a nővére mikor a fiú 23), de sok van belőlük és rövid az idő. 

Maximális pontszámot nagyon kevesen érnek el, (Drew Bledsoe - 37; Steve Young - 33; John Elway - 30; Dan Marino - 16; Donovan McNabb - 14; Hakeem Nicks - 11; Sebastian Janikowski - 9).

cls.jpegQuarterback: Nincs idejük pöcsölni

Az IQ pontszám különösen fontos a quarterback pozicióban, itt a másodperc törtrésze alatt kell dönteni. Vince Young quarterback 6 pontot ért el a teszten. Úgy látszik ez nem volt elég intő jel, mert a Tennessee az első helyen draftolta, elsőre úgy látszott, igazuk volt: Vince az év újonca lett. Játékrendszert viszont nem lehetett köré építeni, a játéktervet nem értette, a nyomást nem bírta. Hibát hibára halmozott és a közönség hamarosan megtalálta. Egy hibája után elsírta magát a pályán és nem akart visszamenni. Egy  másik esetben lecserélése után az edzőre kiabált, ekkor kirúgták (nem, nem az edzőt).

És ahol az ész hiánya a legjobban megmutatkozik: a pénz. Vince Young 26 millió dollárt keresett, ezt 6 év alatt el is költötte, most többmilliós adóssága van. Ez egy tipikus NFL sztori. Persze 26 millió dollár csak nekünk sok. Vince születésnapi partija 300 ezerbe került.

ed322a360572e491b5aff80541b05376.jpgVince Young: Sírva menekült a  pályáról

Az idén a Wonderlic tesztet egy új felméréssel helyettesítik, ami egy kicsit hasonlít a munkahelyi felvételi tesztekre, és pont azokat akarják kiszűrni akik felelőtlenül - nem felnőtt ember módjára - viselkednek.

Címkék: amerikai foci


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr595093189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása