Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Büntetni! Büntetni! Büntetni! (MLSZ)

2013.03.14. 11:31 szilvapálinka

 

puskas_stadion1.jpgMLSZ: Értünk, vagy ellenünk?

Állatok!

Én előre megjósoltam,  hogy nem lesz jó ötlet a pohár ingyen sör az Eger-Vác ingyenbuszon.

Az egri szurkolók számára jó hír, hogy a többségi tulajdonosnak, John Marshallnak köszönhetően ingyenes buszok vannak biztosítva a mérkőzésre, aki ezek egyikén foglal helyet, egy pohár ingyen sörben részesül, illetve minden egri szurkoló féláron,  600 forintért [2 euró - a szerkesztő megjegyzése] válthat jegyet a találkozóra.

A botrány nem is maradt el és az MLSZ büntetéssel sem kellett sokáig várni:

A FEB az Egri FC - Videoton FC mérkőzésen történt rendezési hiányosság, a hazai és a vendég szurkolók részéről történt rasszista megnyilvánulások miatt az Egert 70.000 forint a Fehérvárt 50.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Hogy pontosan mi történt, azt legfeljebb találgatni lehet. Nálunk otthon 100 forint kerül egy bazdmeg, és 500 forint egy-egy testrész említése után a befőttes üvegbe. A 70 ezres egri büntetés valami csoportosan elkövetett cifra káromkodás lehetett. Az újságok semmilyen rendbontásról nem számoltak be, a székesfehérvári ultrák szerint a találkozó végén a két tábor együtt énekelt Romániáról.

videoton3_100357.jpgA székesfehérvári ultrák váci tábora: ránézésre mindnek életfogyiglan (fotó: rbd.ultras.hu)

eger3_100338.jpgAz egriek. Kevesen vannak, de higgyünk Kara Ahmednek: félelmetesek. (fotó: rbd.ultras.hu)

A meccsen az újságok szerint 150 néző volt, a székesfehérvári ultrák szerint 200 vidis és 40 egri tombolta végig az összecsapást (úgy látszik nem minden játékost tudott  elkísérni a családja). Az MLSZ szigorú urai úgy döntöttek, hogy a fenti képeken látható – magukról megfeledkezett, garázda – emberek tettei miatt 120 ezer forint dézsmát szed be a kluboktól.

A gyengébb idegzetű olvasokat megkérem, hogy ne olvassák tovább ezt a cikket mert a következő meccs  szurkolói brutalitása már a verduni lövészárok felcserét is elrettentené.

Inferno

3985606_b44a0d65837401d0747bbacd4040816f_wm.jpg

Örömtűzek, de nem az MLSZ-nek

a_5.jpg

Ünnepi hangulat (az MLSZ pénztárában)

c_3.jpgSzurkolók egy csoportja a melegítő Solymosit köszönti

b_3.jpg

 A csapatok és a jövő garázdái

Ez a mérkőzés alaposan kiverte a biztosítékot az MLSZ-nél: súlyos rendezési hiányosságok, a szurkolók által pirotechnikai eszközök bevitele, használata és bedobálása, sértő, rasszista tartalmú transzparensek bevitele, kihelyezése, továbbá különböző rendzavarások leírásai kerültek a jegyzőkönyvbe. Ne tévesszen meg senkit, hogy a rendőrség mindössze két embert állított elő (az egyik kést akart bevinni, a másik, még Újpesten, petárdát dobott a rendőrökre), és hogy 18000 ember szórakozott remekül, valamint, hogy szurkolói beszámolók, a játékosok, az edzők mind életük élményének nevezték a hangulatot. 

Nem. A fenti képek magukért beszélnek, legalábbis az MLSZ (rövidgatyás) bírságolási szakértője szerint. A két csapattól összesen 3 millió dézsma jár majd büntetésképpen az MLSZ-nek, és az FTC egy felfüggesztett stadionbezárást is kapott. De ez csak a kezdet.

Bekeményít az MLSZ: Minden szurkoló mellé egy rendőrt!

 

5d53c99d_c044_48bb_905a_a00e3c15cbec.jpg.ashx.jpegOtt sündörögtek

 

Az MLSZ elnöksége ismételten felhívja a csapatok és szurkolók figyelmét arra, hogy 2013. március 31. után a vasárnapi Ferencváros – Újpest bajnoki mérkőzésen tapasztalthoz hasonló jelenségek, a korábbiaknál szigorúbb büntetést vonnak maguk után. Hasonló sportszerűtlenségek esetén a mérkőzés szervezői – a játékvezetővel együttműködve – megszakítják, második lépésben szüneteltetik, végső döntésként pedig beszüntetik azt a mérkőzést, amelyen tömeges, visszatérő sportszerűtlenség tapasztalható.

A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen ennél súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár öt mérkőzésre szóló zárt kapus eltiltást is kiszabhat a bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók 2-4 évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők 3-5 hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben.

Szóval figyelem: Csak semmi cicó [a szerkesztő megjegyzése: ezt már Sanyi bá is belátta]. A vastüdővel lélegző Géza bácsit ezentúl ne tolják ki a megye kettes meccsre, mert a hörgését könnyen huhogásnak vélhetik.

Az MLSZ minden szinten igyekszik javítani a (legalábbis a profi) labdarúgást. Új pályák, akadémiák, TAO pénz utánpótlásra, és új stadionok. Az MLSZ egy dolgot felejtett ki, ami  pedig (legalábbis a profi) labdarúgás legfontosabb része: a Szurkolót. És az MLSZ egy fontos dolgot nem tud a szurkolókról:

A szurkoló nem állat.

Csak úgy bánnak vele:

1. Olyan meccskezdési időpontok vannak, amik nagyon megnehezítik a meccsrejárást. Az egri szurkolóknak pedig valósággal lehetetlenné tették azzal, hogy az újonc klubnak nem engedték, hogy délután játsszon (amikor amúgy is meccsek vannak).

2. A beléptetési cirkusznak a szurkoló az áldozata. Nem kiszolgálják, hanem kikúrnak vele. Egy újpesti szurkoló, ha a derbyre akart menni, akkor egy egész napos kalandnak nézett elébe.

3. A szurkolókat kollektívan büntetik. A jól beazonosítható szurkolói rendbontásért pályabezárással és más retorziókkal a szurkoló szurkolókat büntetik. 

Ezekkel a lépésekkel pont az ellenkező hatást érik el, mint amit akarnak. A normálisan szurkoló többséget riasztják el. A stadionban szurkolásnak különleges hangulata van. Ha az MLSZ ezt ellehetetleníti, marad a kényelmes otthoni fotel. Az MLSZ-nek azt is észben kellene tartania, hogy az otthoni fotelben könnyű átkapcsolni egy másik csatornára, ahol szintén foci megy, csak felgyorsítva.  

Mi a megoldás?

Nem kellenek túlzó büntetések, átgondoltabban kell szervezni a mérkőzéseket és azok biztosítását. Az MLSZ a FIFA-UEFA szabályainak hatására háborút inditott a szurkolók ellen, és olyan problémákat akar egy csapásra megoldani amik nyugaton is jelen vannak. A szakértők már 2006-ban, a FIFA nézőtéri viselkedést szabályozó új szankcióinak bevezetésekor elmondták, hogy ezeket az intézkedéseket a különböző országokban különböző sebességgel lehet bevezetni.

bl1.jpgHertha görögtűz

Senki nem gondolja, hogy petárdákat kell dobni a pályára a játékosok mellé, vagy az ellenfél szektorába. A teljes tiltást azonban úgy látszik lehetetlen betartatni, talán valami köztes megoldás kellene, és a stadion bizonyos részein engedélyeznék a biztonságos tűzijátékot. 

Az ellenfél táborának zrikálása, az ellenfél játékosainak kifütyülése a világon mindenhol a sportesemények része. Szurkolás helyetti  ellenfél gyalázást, rasszista rigmusokat pedig a nagy többség Magyarországon is elítéli. Az MLSZ-nek ennek a többségnek a megerősítésére kellene törekedni, nem a büntetésükre.  Ha 10000 ember a magyaroknak szurkol, és 100 antiszemita közhelyeket sipákol, nem a 100 idióta miatt kellene büntetni a többit. 

(Stadion) Zárszó 

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elismeri az Izrael elleni barátságos mérkőzésen történt incidensek súlyosságát, de túlzónak érzi a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetését, amely szerint a válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania március 22-én a Románia elleni világbajnoki selejtezőjét.

Az MLSZ most pontosan úgy jár el mint a FIFA, túlzott büntetést szab ki, amivel pont azokat bünteti akik nem tehetnek semmiről, és akik miatt ezeket a meccseket rendezik: a szurkolókat. 

(A felhasznált képek a sportgéza tudósításának screenshot-jai.)

 

Címkék: magyar mlsz fodbal


10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr835133592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mundr 2013.03.14. 12:33:48

A Fradi meccsen a legnagyobb veszélyt a rendőrkutyák jelentették. Én naívan azt hittem Csányi pénzt fog hozni, ehelyett csak visz. Az a baj, hogy az utóbbi 20 év tűzközelben lévő emberei közül senkit sem tudnék elképzelni már jó mlsz elnökként. Véleményem szerint most már itt az idő, hogy kisöpörje valaki a rettegiket az elnökségből és helyüket külföldi szakemberek vegyék át, az elnök is jöhetne külföldről. Pár fiatalabb magyar is maradhatna, hogy ragadjon rájuk esetleg valami.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.14. 12:44:27

@Mundr: Pászkány Árpád for MLSZ president? :)

Egyébként nem az elnökséggel van a baj, hanem az egész struktúrával. Hiába nevezel ki bárkit elnöknek, a döntéseket nem ő hozza.

Dr. Fotos 2013.03.14. 13:28:16

Keretik megjelolni foto-forraskent a www.rbd.ultras.hu oldalt is. Koszi.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.14. 13:35:58

@Dr. Fotos: Megtörtént. Kösz, hogy szóltál és elnézést kérünk.

szilvapálinka 2013.03.14. 14:45:31

@Dr. Fotos: Nagyon jó képeitek vannak, gratula, és köszönöm. Nekem a kisördög a sarokban egyenlő volt a forrásmegjelöléssel, de természetesen elnézést,hogy nem adtam teljes forrást.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.03.14. 17:49:46

Megfordítanám a dolgot, ezentúl arról hoznék határozatot a tekintetes MLSZ helyében, hogy melyik meccs lehet nyíltkapus. A pénz úgysem a belépőjegyekben van, hanem a bundában meg az áLami okosságokban.

Persze ezeken a meccseken is csak a megfelelő irányba fordított ülésekbe szíjazva, szájtapasszal lehetne "szurkolni" egyszínű ruhában, félcipőben, legalább 3 centis hajjal.

Különben azért nem büntetik a csúnyaszurkolókat, mert garantált lenne a bukta a bíróságon, ezért a klubokat büntetik, akik ha bírósághoz fordulnának, kizárnák őket a bajnokságból jogállami módon.

"Most érdekes háromszög alakul, az MLSZ kizárta a Ferencvárost az első osztályból, a klub bírósághoz fordult, az első fokú ítélet kedvező, de az MLSZ-nek ez nagyon nem tetszik, mert a klubnak az MLSZ alapszabálya értelmében nincs joga polgári bírósághoz fordulni. Ha ezt megteszi, és megtette, a nemzetközi szövetség elméletileg kizárhatja, nem a Fradit, az MLSZ-t. Itt tartunk most, bővebb magyarázat Fekete Norberttől."

www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=146154

A jogállam megcsúfolása, amit a labdarúgó maffia művel.

walanr 2013.03.15. 08:29:11

Azt azért jelzem, hogy az egri szurkolók épp nem voltak olyan kedves báránykák Vácon, volt egy kis verekedés, meg rendőrségre bevitel is, csak mivel ez az ingerküszöböt már nem érte el, így nem lett hír belőle. (ismerős is kapott, pedig ő aztán nem Vidi szurkoló, csak sajnos rossz felé lakik, ezért meccs után belefutott az elégedetlen szurkolókba)

Fejesrob 2013.03.15. 09:59:16

A megoldás: Nem csak az a gond, hogy az MLSZ-ben milliókat keresnek, de az is, hogy nagyon el vannak kényeztetve.

Ezt az egész sportvilágot úgy ahogy van, üzleti alapra helyezném, állami támogatás 0.

Mehetne ez a pénz gazdaságélénkítésre is, az egyetlen értékes sport pedig úgyis a tömegsport, ez pedig úgyis fejlődik, ha a gazdaság élénkül.

Nevetséges ez, hogy máshol komoly gondok vannak, itt viszont azért támogatnak valamit százmilliókkal, hogy 400 ember végignézhesse a meccseket, akikből 200 eleve csak a buli, a verekedés kedvéért megy oda.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.15. 11:34:29

@walanr: A meccs után történtekért aztán végképp nem szokták a klubokat büntetni, vagy volt hirig közben is?
süti beállítások módosítása