Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Márciusi őrület: Obama tippmixe

2013.03.22. 05:13 A szerethető dózsás

BarackObamaHS.jpgObama (az afrofrizurás) középiskolai csapatában

Tegnap kezdődött az egyik legizgalmasabb, legjobb lebonyolítású sportverseny, az amerikai egyetemi kosárlabdacsapatok 64 csapatos kupája, a March Madness. Ez a szinte az egész ország figyelmének  a középpontjában van, még azok is követik akiket nem érdekel a sport, és pláne nem az egyetemi kosárlabda. A nagy érdeklődés egyik oka,  hogy a verseny egyenes kieséses rendszerű, vagyis nagyon gyors lebonyolítású. 5 győztes meccsel a döntőbe lehet kerülni, és egyetlen vereség a búcsút jelenti. Mindez bő két hét alatt. Az érdeklődés másik oka, hogy mindenki kötődik valamilyen egyetemhez, vagy mert oda járt, vagy ismerősei, rokonai jártak oda, vagy egyszerűen a közelében  él (meg persze a divatok, akik egy-egy sikeresebb egyetemnek szurkolnak). A versenyt különösen izgalmassá teszi, hogy nagy egyetemek (30-40 ezer diák) csapatai küzdenek kisebb egyetemek (1-2 ezer hallgató) csapatai ellen, és az elit egyetemek diákjai küzdenek a parti-egyetemek sportolói ellen.

130215110734-michael-jordan-story-body.jpg

Michael Jordan, az észak-karolinai egyetem színeiben győztes kosarat dob az egyetemi bajnokság döntőjében 1982-ben 

Az egyetemi bajnokságban kb. 350 egyetem ugyanennyi csapata vesz részt. Néhány kivételtől eltekintve (LeBron James) minden NBA kosaras lehúzott egy pár évet valamelyik egyetemen. Az egyetemi csapatok év közben 32 csoportban játszanak, kivéve 4 "független" csapatot. A függetlenek kicsit olyanok, mintha valamelyik magyar focicsapat megunná az MLSZ önkényuralmát és csak kihívásos alapon játszana közönségvonzó magyar és külföldi csapatokkal (üzleti alapon).

A csoportgyőztesek bekerülnek a legjobb 64-be. Mellettük még szakértők által felállított (és mindenki más által sokat vitatott) erősorrend alapján jelölnek csapatokat a legjobb 64 közé. A csoportok (''konferenciák'') nem egyforma erősek,  de a csapatok meccseik felét más csoportok csapatai ellen játsszák, tehát különféle szempontok alapján valamiféle végső erősorrendet mégiscsak lehet készíteni.  A végső erősorrend alapján elkészítik a párositásokat, a kiemelt csapatok játszanak a nem kiemeltekkel. Az első helyen 4 csapatot emelnek ki, ez a négy ág. Minden ágon rangsorolják a csapatokat 1-től 16-ig, az első játszik a 16.-al, a második a 15.-el és így tovább.

Florida-Cheerleader.jpgFlorida: Nálam esélyes

Vasárnap jelentették be a 64 közé került csapatokat és hétfőn a legtöbben  azzal vesztegették a drága munkaidőt, hogy elkészítették a tippjeiket és leadták a fogadásokat a kollégákkal, vagy beküldték az ESPN.com-ra vagy máshová a nyeremény reményében.

president-obama-2013-ncaa-tournament-bracket.jpeg

Obama szelvénye

Nem volt ez máshogy a Fehér Házban sem: Obama minden évben elkészíti és nyilvánosságra is hozza a tippjeit és nem csak nyakkendőinek  színeiből lehet tudni melyik csapatot kedveli. Obama eddig egyszer találta el  a végső győztest, és mivel eddig elnökként 4-szer tippelt (az idei az ötödik) ez tulajdonképpen papírforma, hiszen az első 4 helyen kiemelt csapat közül valamelyik általában megnyeri a tornát: A kiemelések miatt könnyebb útjuk van a döntőbe.

Obama a Harvardra járt, a 14. helyen kiemelt Harvard  a 3. helyen kiemelt Új Mexikóval játszik. Obama nem akart elitistának látszani, vagy nem akart veszteni, mindenesetre a toronymagasan esélyes Új Mexikót tippelte a párharc győztesének. A Harvard történetében összesen két meccset nyert a 64 között. Az ESPN-re beküldött  8 millió szelvényen mindössze 5 százalék tippelt a győzelmükre. Ha nyernek, ez emberek 95 százeléka kidobhatja a szelvényeit az első nap után. Lapzártakor [megyek aludni, a szerkesztő megjegyzése] 3 perccel a vége előtt Harvard vezet 5 ponttal. A végeredményt az érdeklődő olvasók a google segítségével kinyomozhatják.

Az újságírok évek óta bírálják Obama tippjeit mert túl kevés meglepetést, bátor húzást találnak az elnöki szelvényen, és ezzel együtt sem nyer. Tavaly Kentucky toronymagas esélyes volt (minden játékosuk az NBA-ban folytatta) és meg is nyerte a tornát. Obama az ő győzelmüket sem találta el (a négyesdöntő szereplőit telibe találta), bár gyanítom, hogy ennek inkább politikai okai voltak. Kentucky nem szavaz Obamára, és inkább más, számára fontosabb államok csapataira tippelt, a voksok reményében. Az idei márciusi  őrületen már nincs politikai tétje tippjeinek, meglátjuk mennyire lesz sikeres.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr505161854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bp001 2013.03.23. 11:21:56

Azért jó, hogy az első kép alatt zárójelben van egy kis segítség, egyébként nem találtam volna meg Obamát :D

miller draft 2013.03.24. 12:35:45

@bp001: Ja, teljesen illik a képbe. A
keresd meg a kakukktojást játékban is simán elmenne.Florida nálam is toronymagasan nyerne, illetve mellbedobással.
süti beállítások módosítása