Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Élet, élet, bíró élet, ez aztán az élet...

2013.04.13. 16:52 szilvapálinka

933b79bbc417088546b8fa5ce1cd7ccf_XL.jpgMelegebb éghajlaton: Ön melyiket szeretné megkergetni?

A focimeccsre járók sajnos  nem tudhatják, de ettől még tény, hogy a bíró is ember.  Az alábbiakban megpróbálunk egy képes betekintőt adni a magyar játékvezetők pályán kívűli életébe. Megvizsgáljuk, hogy a pályán mindennek elmondott és magát fenyegetve érző bíró élete valóban olyan keserves, hogy épeszű ember soha nem menne el bírónak?

Mit csinál a bíró, amikor éppen nem egy meccset csal el? Azon talán kevesen lepődnek meg, hogy a bírók edzőtáborokba járnak és bírók számára szervezett focitornákon vesznek részt. Az viszont, hogy évi két bíróbált is szerveznek és  játékvezetők számára rendezett horgászversenyek is vannak, már fölöttébb meglepő. Ki gondolta volna, hogy a bírók ennyit buliznak?

 

Edzőtábor a Titanic-on

Miért mennek a magyar bírók törökországi edzőtáborba?  Mert a szurkolók állandóan melegebb éghajlatra küldenek bennünket, válaszolják viccesen. [Ez valami óriási félreértés lehet, a szurkolók nem melegebb éghajlara küldik a bírókat, hanem a picsába - a szerk.]

Egy hetet töltött Törökországban, az antalyai edzőtáborban a magyar játékvezetői és asszisztensi elit. Az edzőtáborra minden évben sor kerül mintegy 80 játékvezető résztvételével. Az idén a Hotel Titanicban (5 csillagos) szállt meg a magyar  játékvezetés krémje: ami valljuk be, érdekes választás.

product_1098.jpgA magyar bírók szállása. Most persze nem süllyedt el.

Hogyan zajlik egy ilyen tábor, illetve mik a programok? Úgy kell elképzelni a játékvezetői keretet is, mint egy futballcsapatot. Az edzőtábor során minden nap erőnléti edzéseink voltak, hiszen egy mérkőzésen nekünk 10-12 kilométert kell futnunk, illetve a felkészülésünk másik része az elméleti képzés. Ez abból áll, hogy különböző szituációkat nézünk meg az elmúlt időszakból, külföldi és magyar mérkőzések tapasztalatait elemezzük, és ezekből próbálunk olyan tanulságokat levonni, amelyek segíthetik majd a jövőbeli jobb teljesítményeket. 

Minden nap másfél órás tréningen vett részt, amit Sáfár Sándor szövetségi edző koordinált. Az elméleti tesztet követően Puhl Sándor a súlyos szabálytalanságok felismeréséről és büntetéséről szólt. Az MLSZ JB másik alelnöke, Hanacsek Attila a büntetőterület felügyeletét és a szabadrúgások menedzselését vette górcső alá. Juhos Attila a szimulálásról alkotott véleményét osztotta meg a hallgatósággal, míg Székely Ferenc a játékvezetők és az asszisztensek együttműködéséről, a büntetőterület közös felügyeletéről foglalta össze gondolatait. Tóth Vencel a nyilvánvaló gólhelyzetek témakörét járta körül kellő részletességgel. Arany Tamás a kezezések helyes elbírálására hívta fel a mindvégig fogékony hallgatóság figyelmét. Somogyi Zsolt, a Nemzeti Sport újságírója a sajtó futballban betöltött szerepével szembesítette az edzőtáborozókat.

Hogy ebből a programból mi az, amit a több milliárd forintért felépített, éppen az ilyen drága külföldi táborok kiváltására szolgáló, telki edzőközpontban nem lehet elvégezni, arra nem csak az olvasó kíváncsi. Gondolom a lesállást a műfüvön is lehet gyakorolni és jól fűthető előadóterem is akad hazánkban. 

Sípmester Fesztivál

Legendák keringenek a bírói focitornákról is, ahol játékvezetőkből álló csapatok csapnak össze egymással. És hogy ilyenkor ki a bíró? Nos szerintem Rajczi Petinek meg Torghelle Sanyinak kellene vezetni a meccseket, hogy ízelítőt kapjanak a játékvezetők a megengedhető test-test elleni küzdelem határairól. 

Noha sípmesterek voltak a pályán, megesett, hogy nyugalomra kellett inteni a feleket, sőt, figyelmeztetést is ki kellett osztani egy sípszó utáni labdaelrúgás miatt. A legviccesebb eset pedig az volt, hogy az utolsó másodpercekben az egyik szabolcsi egy hatalmas műeséssel próbált büntetőt kiharcolni – nem sikerült becsapnia az éles szemű bírót, így 3-2-re győzött Heves megye.

És álljon itt pár kép, hogy megidézzük a hangulatot:

ew.jpgEzt melyik csapat bírói látják benn?

egerhal1.jpgEzt nem hittem volna: Nekik is van?

fco.jpgEgy ilyen kispadra még Huszti is szó nélkül leülne.

fodc.jpgA meccs után jól esik egy hideg Fanta.

Nem kell mindig foci

Evezzünk más vizekre. A játékvezetők horgászversenyeken is megküzdenek egymással. 

sdc10852.jpgPartjelzők

sdc10871.jpgMezcsere után

egerhal.jpgHalászlé, fantával

Úri muri

A magyar játékvezetők nem nyitnak és nem zárnak évet egy valamirevaló bál nélkül. A bál legfontosabb kelléke pedig a:

DSCF4134[3].JPG

Ez kosár valóban a bíróbálon volt.

Na meg a tánc, móka és kacagás:

eger1.jpgÍgy fantáznak a hevesi játékvezetők.

jt_bal_2010_044.jpgA szabolcsiak fővédnöke Karakó sporttársnak gratulál.

jt_bal_2010_145.jpgKarakó sporttársnak mi is gratulálunk. Apropó, észrevették a háttérben a bevetésre készülő Fantákat? Aki a jégert is megtalálta a képen az igazi sportember.

jt_bal_2010_156.jpgA csajok táncolnak

jt_bal_2010_068.jpgA fiúk pihennek.

jt_bal_2010_207.jpgA szabolcsi játékvezetők színjátszó társulata a báli népet szórakoztatja.

jt_bal_2010_268.jpgRengeteg feladat áll még a sporttárs előtt.

pest.jpgA bíróbálon kitüntetések is vannak.Pest megyei serlegek: Milyen rossz lehet az a bíró, akinek még ennyiből sem jut?

pest11.jpgA pestieknek Puhl adta a díjakat

pestmegyebalatonoszsd.jpgJa és a pestiek a balatonöszödi kormányüdülőben tartották a bált, nem egy Helmeczi által lejmolt tornateremben.

Remélem olvasóink kedvet kaptak:

jvtanfolyam.jpg

A képek a focibiro.hu, illetve az Heves, Pest és Szabolcs Szatmár Bereg megyei szövetségek honlapjáról származnak.

Címkék: magyar mlsz bíró fodbal


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr115220005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása