Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyar sporttörténelem a jégen

2013.04.21. 08:56 Nóbádi iz der

Nem tudom, hogy eddig Önök közül mennyien hallottak a Palancsa Dorottya - Kiss Zsolt párosról? Vajon mennyien tudnák megnevezni a sportágukat, amiben most kiemelkedőt alkottak? Ha annyit segítenénk, hogy ők lettek az adott sportág első magyar világbajnokai, akkor talán - hozzám hasonlóan - szinte senki, vagy csak nagyon kevesen tippelnének erre a versenyszámra. Pedig ideje megtanulnunk a nevüket, miután ma hajnal óta már curlingben (azaz magyarosított nevén csúszókorongban) is rendelkezünk világbajnokokkal. Vegyes párosunk ugyanis a Svédország elleni, extra endben kiharcolt győzelemmel aranyérmet szerzett a kanadai Frederictonban rendezett világbajnokságon. Gratulálunk!

2055-478.jpg

A curling már 1998 óta szerepel a téli olimpiákon (igaz, 1924-ben egyszer már rendeztek férfi versenyt, utána pedig néhány alkalommal a bemutató - azaz nem hivatalos - sportágak között szerepelt az ötkarikás játékokon). Egyelőre két aranyérmet osztanak, a női és a férfi válogatottak győzteseinek nyakába kerül a legfényesebb érem. Ez még jövőre, Szocsiban is így lesz, azonban 2018-ban, a dél-koreai Pjongcsangban valószínűleg már a vegyes páros is szerepelni fog az olimpiai programban.

A fiatal magyar páros pedig még öt év múlva is szemtelenül fiatal lesz, ráadásul ebben a sportágban eleve nem a tizenévesek szokták leginkább a sikereket halmozni. Palancsa Dorottya ugyanis mindössze 17 éves, "másodállásban" egyébként ő a junior női válogatottnak a csapatkapitánya. Kiss Zsolt is még csak 23 éves, de már kétszer szerepelhetett a férfi válogatott tagjaként a felnőtt Európa-bajnokságon.

Az előzetes célkitűzés egyébként az első nyolc közé kerülést határozta meg, ezt aztán a páros végül fényesen túlszárnyalta. A legjobb négy között a cseheket verték 10-5-re, aztán a döntőben jött a már említett extra endes (ez tulajdonképpen a "hirtelen halál" a curlingben) győzelem a svédek ellen.

Rókusfalvy Andrásnak, a Magyar Curling Szövetség elnökének közleménye a következőket is tartalmazza:

Hatalmas dolog Kanadában európai curlingesnek nyernie, abban az országban, ahol másfél millió leigazolt curlingjátékos van, és ez a sport igazi nemzeti sportnak számít. A magyar curling számára pedig óriási lépés ez a világbajnoki cím a sportág hazai ismertségéhez és elismertségéhez vezető úton, míg nemzetközi téren újabb lépés a világ élvonalához.


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr895237055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évi mondta 2013.04.21. 13:44:30

Az én unokaöcsém :))))
Gratulálok a srácoknak, csodálatos menetelés volt. :)

Tamás(Ottawa) 2013.04.21. 14:57:23

Nagy gratula!

Ui. Fredericton nagyon szép kisváros, mellesleg New Brunswick provinciának a fővárosa is (kb. 1100 km-re keletre Ottawától), nem messze Saint John-tól, ahol Szuper Levi hokizott anno...

Mundr 2013.04.22. 09:29:27

Grat. Kár, hogy a csapatainknak nem jött össze nemrég a bennmaradás, olimpiai kvalifikáció. Viszont így, hogy felkerül ez a versenyszám is a olimpia műsorára, ez hatalmas eredmény.
süti beállítások módosítása