Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

MLSZ: a fény az alagút elején

2013.05.15. 03:04 Raktáros Sanyi

A hvg.hu tudósítása szerint  Csányi Sándor MLSZ-elnök a XXI. századi magyar labdarúgás minden problémájára
gyógyírt talált.


Létesítmények

Gyakorló futballfanatikusként: az NB II Keleti csoportjának akkori résztvevőinek pályáit és az elmúlt 25 év szinte összes NB I-es arénáját végigjárva túlzás nélkül állíthatom, nem is lehetnénk messzebb az ideális állapottól. Kisiskolásként nem értettem, hogy miért kell a salakos/betonos pályán szenvednünk, horzsolásokkal, vöröset köpve űznünk a futball-labda varázsát, amikor ott van az a szinte végtelen füves terület heti 160 órában kihasználatlanul (megyei osztályban akkor még nem volt edzés, csak szerdán egy sörmeccs, ami után az ügyeletes zseni begyűjthette szintén ittas rajongóitól a három whisky-red bullt, amelyet a vasánapi hazai meccs 88. percében nyert meg, amikoris 1:1-es állásnál érintés nélkül berúgta a szögletet a kapuba / végigcikázott a pályán és unott pofával átemelte a kapust, majd hosszú percekig ünnepeltette magát a kocsmáros-újságos-hentes-kalauz összetételű "B-közepünkkel" / kétszer oda-vissza bőrözte az ellenfél jobb bunkóját), amelyre hacsak ránéztem, jött az alkoholista gondnok, és üvöltözni kezdett, hogy tilos rámenni, nehogy kitapossuk. Van 72 új, műfüves pálya.



Utánpótlás

120.000 gyerek vesz részt a Bozsik-programban. Ha én politikus lennék, Bozsik-program pártot alapítanék, de csodálatos. Gyönyörű mondat: "az edzőképzésben az utánpótlás trénerekre helyeződik a hangsúly".

Tessék mondani, ki a faszról? Szentes Lázárról? Bognár Györgyről? Mini Menottiról? Urbányi Pistáról? Prukner tanárnőről? Eddig rajtuk volt a hangsúly? Elért az elmúlt 40 évben magyar edző bármit is? Mióta a futball
nem (csak) játék, kontinensszinten egy UEFA-kupa döntőt tudunk felmutatni, semmi egyebet.

Értem és megértem, hogy nem tudunk szakembereket képezni röpke évek alatt, de talán nem kellene ilyen nagyvonalúan legyinteni és megoldottnak nyilvánítani egy olyan problémát, mely súlyosságában olyan mértékű, mintha benzint itatnánk a gyerekkel gyömbér helyett.



Játékvezetés

Nem szép dolog, hogy a nyalka-zselés Kassai Viktor csúnyán odamondogat kedvenc csapatom játékosainak (bár biztos vagyok benne, hogy ebben a kegyben nem csak a Ferencváros játékosai részesülnek), bár erre még a házitévén heti rendszerességgel fapofával az arcunkba hazudó Puhl Sándor mondhatja, hogy csibészes-vagány; az viszont már-már bicskanyitogató, amiről az Elnök úr, ez a jóságos, kikerekedett arcú, felpuffadt dömper tájékoztat bennünket: "a következő idénytől lesznek profi bírók, akiknek ez lesz a főállású tevékenységük". Hát, baszd meg, "ezen a szinten" ilyen mondani...Kihozza belőlem a macsétával átlagos állampolgárt csonkítani kívánó készenlétist:

a) eddig sem társadalmi munkában dolgoztak, Sanyi, kaptak költségtérítést, a nemzetközi bírók meg olyan összegeket az UEFA-tól és a FIFA-tól, hogy abba bele kell pirulni, kár őket, a sportágért élni-halni kívánó önkéntenseknek beállítani, mivel ők a civil és főleg a "szakmai" "élet" legundorítóbb patkányai (ha az MLSZ "szakembereit" figyelmen kívül hagyjuk)


b) ha ingyen csinálták volna, akkor sem kellene legyen semmilyen következménye annak a felháborító trendnek, hogy minden héten legalább 3-4 elképesztői bírói bakiról kell azt hazudnia a már fentebb megénekelt Valaha Volt Világ Legjobb Bírójának, hogy ezeknél jobb ítélet még nem volt a Földön?


c) ha főállású játékvezetők lesznek a mostani gumikereskedők, nyomdaipari referensek, ex-áruházigazgatók és szellemi szabadfoglalkozású bundázók, akkor majd kinő az erkölcsi érzékük, képesek lesznek korrekt ítéletekre? A fizetett partjelző hajlandó lesz vonalba állni? A negyedik játékvezető nem fog orális maszturbációt végezni a kispadok helyreutasításával minden egyes sípszó után? Ki tudják majd mérni a kilenc métert?



Létszám



"Az elnök a versenyrendszer változásáról is szólt. Megemlítette, hogy tavaly a Zalaegerszeg, idén pedig az Eger számára okozott illetve okoz gondot az élvonalbeli bajnokság befejezése, s ezt látva "alapos megvitatásra" érdemesnek tartja, hogy a jelenleg 16 csapatos NB I létszámát csökkentsék."

Sanyi, Sanyi, mondok én neked valamit: 160 csapat is lehetne, meg 1,6 is, nem ez a lényeg, hanem az, hogy a lincenszfeltételeitekkel együtt elmehettek a büdös picsába. Komolyan, ezt nem lehet megmagyarázni, erre nem lehet kifogást találni. Ez olyan tisztességesen el lett izélve, mint a Nyugati téri felüljáró, vagy a mohácsi csata. Védhetetlen. A mundér becsületét védve közben szövetségi pénzen hakniztatjátok a testileg-lelkileg összeroppant, már elindulásakor kiesett Egert csak azért, hogy nehogy el kelljen ismerni, hogy amihez az MLSZ hozzáér, az elsorvad. Vége. Nem orvos kell neki, hanem halottkém.

Biztonság

 "A stadionok biztonságáról szólva megemlítette, hogy június 30-ig hat stadionban, év végéig pedig a maradék 10 NB I-es klub létesítményében beüzemelik azt a rendszert, melynek révén névre szóló jegyek adhatnak majd el, kamerarendszer által pedig kiszűrhetők lesznek a rendbontók."

Megvan a megoldás a legnagyobb bajunkra, köszönjük szépen. Fel sem tűnik senkinek, hogy a stadionokban a verbális inzultuson kívül kb. 3 éve nem történt semmilyen komoly atrocitás, amit ne tudott volna bármilyen rendőrség vagy biztonsági szolgálat megakadályozni, ha rendelkezne egy 12 éves gyerek szellemi kapacitásával és logikájával?

Én kiváltottam a kártyámat, bérletes vagyok, tulajdonképpen az idegenbeli meccsek harmadán is biztosan ott vagyok, pofára megmondom, ki a bajkeverő közülünk és ki nem, de azt is, hogy a stadionon belüli huliganizmus ma kimerül abban, hogy kerítésen lógva orális közösülésre szólítják fel az ellenfél hasonló módon edukált vagy/és tudatmódosítókkal stimulált szurkolóját. Ennek elengedhetetlen kelléke a névre szóló kártya.

Színvonal


"Jobban nőtt a színvonal, mint a nézőszám" - jelentette ki az NB I-ről Csányi Sándor. Hozzátette, a jövőben növelni kell a hazai játékosok számát, az NB II-ben például nem szeretne külföldi futballistát látni. Megjegyezte,
a hazai játékosok szerepeltetése a jövőben szempont lehet a televíziós jogdíjakból befolyó pénzek szétosztásánál, mert ez segítheti az utánpótlás-válogatottak eredményességét, és azok játékosainak minél korábbi csapatba kerülését a klubjaikban."

Csányi Sándor a labdát akarta elrúgni, csak sajnos májmagasságban szállt bele ellenfelébe, majd a földön agonizáló játékost levizelte közvetlenül azután, hogy barátságból a torkára lépett fémstoplissal.

A színvonal valóban jobban nőhetett, bár a rosszabbik énem azt mondatja velem, hogy a bajnokság hallatlanul kiegyensúlyozott, minden csapat egyformán szar, bárki megverhet bárkit – ez volt a REAC jelmondata is.
Csócsálgatom a mondatot, és kiérzek belőle egy olyan bukét, hogy a szurkoló megint hibás, nem érzékeli, hogy játékban lassan utolérjük a Real Madridot. Remek gondolat, hogy ne legyen a másodosztályban külföldi labdarúgó, zabálni fogja az EU diszkriminációellenes kommandója. Egy újabb agymenés, melynek kiindulópontjával egyetértek, hiszen sokkal többre becsülöm a kilátástalan-tehetségtelen saját nevelésű játékost, mint az importot. Van azonban egy apróbb bökkenő, illetve több összefüggő bökkenő, ami tulajdonképpen útzárnak tekintendő, de majd mi, majd lendületből: a magyar játékosutánpótlás szar.


És még legalább tíz évig az lesz.


Ennek ellenére a fiatalabb játékosok magukat C. Ronaldónak képzelik, és ennek megfelelő bérigénnyel rendelkeznek. Ezért BÁRMELYIK felelősen menedzselt első osztályú klub törekszik arra, hogy az önjelölt, hétvégi speedmámorban sárgára lakkozott körmű, idén érettségiző lányokkal gruppenszexelő sztárocskái számát a minimumon tartsa. Tudom, hogy a magyar labdarúgásban több, mint 60 éve nem divat a tanulás, a
pozitív példák beemelése, hanem inkább a felsőbbrendűség és a gőg hatja át, hiszen francot sem tudunk felmutatni lassan 30 éve – mindeközben megbukott a tervgazdálkodás és a világpiac figyelmen kívül hagyása is – de vegyük már észre, hogy ha ez így lesz, azzal csak olyan csapatokat tartunk mesterségesen életben, mint a frissen feljutott Puskás Akadémia és az MTK, akik egy ideális világban NEM LÉTEZNÉNEK, lévén nem tudják magukat gazdaságilag életben tartani állami csöcs nélkül. Ez nem fog segíteni az utánpótlás-válogatottakon, rajtuk ugyanis megfelelő szakembergárda, nívós képzés és egyéni (bármelyik jelenlegi magyar első osztályú vagy válogatott játékostól teljesen idegen) adottságok/tulajdonságok segítenének: kitartás, alázat, küzdeni tudás, becsvágy.




Gyűlöletbeszéd

"Az MLSZ-elnök zárásként a gyűlöletbeszédről szólt, amely szerinte távol tartja a szurkolókat a stadionoktól. Kiemelte, a következő idényre elkészül az új, szigorúbb fegyelmi szabályzat. "Ez a küzdelem csak akkor lehet
eredményes, ha a klubok partnerek ebben" - fejezte be beszédét Csányi Sándor."

Én emlékszem a kilencvenes évekre, amikor nagyságrendekkel vadabb események és legalábbis hasonló színvonalú rigmusok mellett rendszeresen tízezrek voltak kíváncsiak 1-1 nagyobb meccsre, és még a Fáy utcában is gyakori volt a tömeg.

Értse már meg mindenki abban a magyar futballtól elzártan dolgozó, csak a rigmusokat halló, de a pályát és a "játékot" nem látó fafejű szövetségben, hogy ez a probléma nem kiemelkedő fontosságú, és a perifériára szorulna, ha azzal lehetne-kellene a szurkolótársainknak foglalkoznia, ami a pályán történik; ehelyett van idő fasizálódni kicsit, hiszen a labdát levenni nem tudó, ellenfelét egy félresikerült becsúszás során nyomorékra rúgó agyontetovált jövő nagy reménységét szóban figyelmeztető, már a nemzetközi szövetségeknél is persona non gratanak tartott felzselézett hajú, magát roppant határozottnak tartó, egy gömb és egy vonal térbeli relációját nem követő-értő segítőkkel megáldott játékvezető éppen megszakítja a "játékot", és bemondatja a főrendezővel a hangosbemondóba, hogy ne cigányozzá'.


A Szövetségnek szeptemberig van ideje. Ha a válogatott esetleg nem végezne csoportjában a második helyen, akkor jó lenne, ha a forradalmi hevület vizeletté változna, és eltávolítaná a magyar labdarúgás nevű gazdatestről a
legártalmasabb vérszívóját, melyet Magyar Labdarúgó Szövetségnek neveznek. Jellemző, hogy egy self-made man, a rendszerváltás egyik nagy nyertese sem tud úrrá lenni azon a szellemi-szakmai-jellembeli fertőn, amely hazánkban irányítja ezt a játékot – házisajtóval, házitévével, háziközgyűléssel. Csak azok a kurva hétvégék ne lennének, amikor 90 perceken át láthatja a világ, ahogy egyre gyorsuló ütemben szakadunk le tőlük.

Címkék: magyar foci mlsz nb1 fodbal


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr25300539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

braue 2013.05.15. 05:00:14

Igazad van sok mindenben.

Kirakatpolitizálás megy, teljesen egyértelmű.

Én annak még a gondolatát is szánalmasnak tartom, hogy a tv pénzek ne a tv-s meccsek tv-s nézőátlagának alapján legyenek felosztva, hanem valami mesterséges mutató alapján. Nevetséges, hogy egy újpest-fradi meccs millió feletti nézettsége kevesebbet érjen, mint egy mtk-felcsút százezer alatti nézőszáma. Még az egyenlőség is torzít ez esetben, hát még, hogy az kapja a többet, akire kevesebben kíváncsiak.

A puhl meg bicskanyitogató a tv-ben. Megmutatja, hogy nem szabad, hogyan teheted nevetségessé a bírói kar munkáját. Szégyenkezés nélkül magyaráz meg ítéleteket, nem egyszer a pár héttel azelőtti magyarázatával pont ellenkezőleg. Komolyan lehet venni ilyen bírói kart, ahol ez az ember vezető lehet?

Nem normális, hogy a sorozatban súlyosan tévedő bíróknál semmi következménye nincs a tévedéseiknek, miközben annyit keresnek pár óra melóval és néhány edzéssel, mint tíz szakmunkás. Pedig azok, ha ennyit hibáznának már régen nem lenne állásuk.

Ezen nem fog a profivá válásuk sem segíteni. Legfeljebb ugyanazért még arcátlanabbul, jóval magasabb pénzt fognak szakítani.

Ami meg az un. gyűlöletbeszéd beteges üldözését illeti, legalább következetesek lennének. A hétvégi győr-fradi meccsen a győriek nulla büntetést kaptak, pedig sokáig is jól hallhatóan szidták az ellenfelet, miközben az újpest-honvés meccsen, az újpest négyszázezres büntetést kapott egy fél perces kispesti cigányozásért, amit az ultrák sztrájkja miatt éppen, hogy hallani lehetett. Ha már ilyen beteges büntetési mániájuk van, legyenek igazságosak! A kedvenceiket is büntessék! Az állami csecsen fenntartott kedvenceiket.

Ez utóbbira mondta egy ismerősöm, mikor az elvtelen előnyadás és állami szponzorálás került szóba, hogy legalább van, akiket lehet teljes joggal utálni.

Ha ez kell a mai MLSZ-nek.......Meg első osztályú 200 nézős felcsút....

miller draft 2013.05.15. 07:13:19

Nem sok mindenben van igazad, hanem mindenben! A ma oly divatos szóhasználattal mondva: kisbarátom, ez 10/10 és adom az összes szavad!
Viccetfélre téve kár, hogy ezek a gondolatok (amelyek minden meccsrejárónak a fejében már régen megfogalmazódtak) soha a büdös életben nem jutnak el csányi és más főbuzi elé......hogy legalább elolvasa és hazudjon rá valamit!

Nyugdíjas Szektor 2013.05.15. 08:43:21

Zseniális írás, kár hogy a szurkolókon kívül más ezt nem látja.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.05.15. 09:23:50

Pár dolgot picit másként fogalmaztam volna, pár részletkérdést másként látunk, de alapvetően, azt gondolom, teljesen korrekt helyzetértékelés.

rexter 2013.05.15. 09:31:01

kurva jó lett, ment a lájk :)

Mundr 2013.05.15. 09:48:13

Szerintem sem nőtt a színvonal. Viszont van pár csapat aki végre reálisan pályázhat csoportkörre. A Győr bunkerfocija is jó lehet idén, ha nem kapják meg mindjárt az elején a steauat, celticet. A létszámleépítésben igaza van csányinak, kár azt is felróni neki.

Nemzeti trafikos 2013.05.15. 12:24:47

Nem akarom az összes sikert felsorolni, mert ahhoz kevés lenne az 5000 karakter, csak a második legnagyobbat említeném meg: most már 21. századi rendszer gondoskodik a "csupaszív" fodbalisták stadionokból való kitiltásáról. Csak betáplálják az adataikat a beléptetőrendszer feketelistájába, és volt bunda, nincs bunda.

spyglass 2013.05.15. 16:14:57

Sándor, ez az egész egy ordas nagy kamura épített rágalom a druszája ellen, ugyanis amikor maga kisiskolás volt, akkor kurvára nem lehetett itthon redbullt kapni!
:)

spyglass 2013.05.15. 16:20:43

@miller draft:
"a büdös életben nem jutnak el csányi és más főbuzi elé......hogy legalább elolvasa és hazudjon rá valamit"

Én ezen a dolgon elég gyakran elgondolkodom (általánosságban) és mindig arra a megállapításra jutok: ki van zárva, hogy ezek ne jussanak el valahogy a főbuzik elé. Legyenek azok politikusok, sportvezetők vagy akárkik. Szerintem egyszerűen az van, hogy röhögve söprik le az asztalról mindezt, olyan könnyedén ahogy az egyszeri júzer kivesz a kedvencek közül egy topikot. Ignore on. És valószínűleg ezt a legszarabb végiggondolni és tudomásul venni ez egészben, hogy ténylegesen ennyire szarnak ránk ott fönt.

maribor 2013.05.15. 18:25:58

@spyglass: Meg nem erősített információink szerint eljutott az MLSZ-hez is a cikk:)

spyglass 2013.05.15. 21:10:14

@maribor: Kiváló, hiszen alapvetően nekik szól.
süti beállítások módosítása