Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Tavasszal nem spórol a gólokkal Sori

2013.05.22. 20:49 Rich.mond

"A Soroksár jogelődje ugyebár még MK-t is nyert 1934-ben, de a dicsőséges évek már elmúltak, ebből a jelek szerint BLASZ 1 lesz jövőre" - írtuk remek érzékkel ebben az írásunkban, amikor az NB3 Alföld csoportját vettük nagyító alá még a tavaszi szezon elkezdése előtt. Ez a tippünk olyannyira telitalálat volt, hogy azóta a Sori a nyolcadik helyről egészen az első pozícióig száguldott. Utóbb kiderül, hogy BLSZ helyett NB2 vár a sárga-feketékre? Ennek ellenére nem mondanánk, hogy jelentős számú szurkolósereg előtt játszana a XXIII. kerületi társulat. Zuglóban lényegesen többen biztatják a helyi erőt, hiába csak a BLSZ 3 a tét jövőre. Talán a tavasz végére Lisztesék iránt is megnő az érdeklődés. El is fog kélni a biztatás, mert még koránt sem lefutott a bajnoki versengés az Alföld csoportban. A Sori ugyan most első, de az ötödik Tököl is csak négy ponttal van lemaradva mögöttük két körrel a vége előtt. És csupán egy ponttal állnak a címvédő, a tabellát sokáig vezető Dunaharaszti MTK előtt. És milyen meccs lesz vasárnap öt órakor? Naná, hogy DMTK-Soroksár! Mivel az utolsó fordulóban az utolsó előtti Makó vendégeskedik a Haraszti Úton, így bátran mondhatjuk, hogy bajnoki döntőt játszanak Harasztiban a hétvégén.

Tehát a november idusa a nyolcadik helyen találta a Soroksár SC-t, 13 mérkőzésen szerzett roppant szerény 17 ponttal. Mivel az átszervezések szerint ez igen kevésnek tűnt a harmadosztályú tagság megtartásához, még kevésbé az NB2-es álmokhoz, ezért nem kellett szakértőnek lenni a fenti BLSZ-es jóslathoz. Mivel nem vagyunk szakértők, így tévedhetünk is. Ki gondolta volna, hogy jön egy ilyen tavasz? Mielőtt belemennénk az aktualitásokba, vessünk egy pillantást a csapat múltjára. Illetve...igazság szerint Soroksáron több csapatot is meg fogunk említeni. A névváltoztatások miatt nehéz nyomon követni a XXIII. kerületi labdarúgó-életet, de azért megpróbáljuk.

SAC, SFC, SAFC, Madisz, Egyetértés

Mint ahogy az a címerből is kiderül, a csapatot, a klasszikus értelemben vett soroksári labdarúgó-klubot 1905-ben alapították. 1911-ben még a Vidéki Bajnokságban indultak, Soroksári AC néven. Az első nagy eredményre 1932-ig kellett várni, amikor kiharcolták az első osztályú szereplést Soroksári FC néven. Bár a következő szezonban ki is estek, de még másodosztályú együttesként nyerték el 1934-ben a Magyar Kupát -ez évben vissza is jutottak a legmagasabb osztályba, ahonnan 1937-ben estek ki és zuhantak egészen a harmadik vonalig. 1945-ben sikerült a visszajutás, akkor Er-so Madisz néven. 1953-ban esett ki végleg a Soroksár FC jogutódja az első osztályból, akkor speciel Vörös Lobogó SorTex néven. 1958-ban a klub aztán eltűnik a magyar labdarúgás forgatagában Soroksári AFC néven -akkor úgy tűnt, hogy nyom nélkül.

Ám ezzel nincs vége a legmagasabb osztályú focinak Soroksáron! Az 1957-től stabil másodosztályú, szintén soroksári Egyetértés 1967-ben kiharcolta a jogot az NB1-ben indulásra -sőt, a várakozásokkal ellentétben nem is esett ki, hanem kilencedikek lettek. Ekkorra datálódik a nézőcsúcs is az azóta Szamosi Mihály nevét viselő stadionban, mégpedig az Újpesti Dózsa ellen -12000 néző váltott jegyet. Bár elviekben a Ferencváros ellen ennél is többen látogattak ki. Rá egy évre már búcsúzni kényszerültek, hogy 1971-től újabb három első ligás szezon következzen. Ekkor ki tudja miért, a csapatot átnevezték Vörös Meteor Egyetértés SK -ra. A csapat 1974-ben kiesett és meg is szűnt -illetve egybeolvadt az MTK-val, létrehozva az MTK-VM csapatát. A hungária körúti kék-fehéreknek tehát vannak soroksári gyökerei is. A VM egyébként 1973-tól már a zuglói Szőnyi Úton játszotta hazai mérkőzéseit. 

Ám innentől kezdve a kilencvenes évekig teljesen eltűnik a soroksári foci. 1992-ben indul csak a BLSZ 2-ben a Soroksári TE, a hagyományos sárga-fekete színösszeállításban. 1996-ban már NB2-esek, de 1998-ban megszűnnek. A Soroksár SC, amely valószínűleg az STE romjain alakult meg a hatodik vonalban 2005 és 2008 között szintén magáénak tudhat három szép évet a második vonalban, de a kieséssel sem szűnt meg az élet a Haraszti Úton, mivel a Soroksár SC még ma is létezik.

Mint látható, hullámvölgyekkel teli a soroksári labdarúgó-történelem. Talán most hullámhegy következik.

Dicsőséges tavaszi hadjárat

Visszatérve a 2013-as esztendőre... a tavaszi nyitófordulóban rögtön a negyedik helyen álló Monor otthonában sikerült győzni. Ezt követte hat további győzelem -az egész élbolyt sikerült végigverni, leszámítva a DMTK-t. A  középmezőny alján tanyázó Tisza Volán elleni hazai döntetlen inkább volt meglepetés, mint papírforma. Érdekes módon a mezőny végén szerénykedő Vecsés ellen is sikerült elhullatni két pontot -így akár még izgalmas is lehet a Makó elleni zárómérkőzés -velük egyébként a DMTK is csak döntetlenezett hazai pályán. Tavaszi mérleg: 11 mérkőzésen kilenc győzelem, két döntetlen -29 pont. Meglepő teljesítmény? Inkább az őszi szereplés volt meglepő a játékoskeret erősségét illetően. Ha a Real Madrid sem vitt el három pontot az Üllői Útról attól a Fraditól, amelyben Nyilas Elek és Lisztes Krisztián is játszott, akkor hogyan várhatnánk el a soroksári diadalt mondjuk a Hódmezővásárhelytől? Jó, azóta eltelt egy kevés idő -egészen pontosan 17 és fél év. Ráadásul ifjabb Nyilas Elek akkortájt mintegy három éves lehetett, de azért jól hangzik ismét egy csapatban emlegetni Nyilast és Lisztest. Ifjabb Nyilasnak az interjú alapján feltett szándéka, hogy idővel ő is a Ferencváros játékosa lesz. Mindenesetre eddig nyolc gólt szerzett a Soroksár színeiben. Ezzel a házi góllövőlista második helyén áll, az ex-tatabányai és fradista Márkus Tibor mögött, aki kilencnél tart -ő ugyebár lőtt 18-at is az NB1-ben egy szezonban. Ha hozzávesszük a volt NB1-es játékosokat, a szintén Fradit is megjárt Csepregi Richárdot, a volt kispesti Pandúrt, Mészáros Attilát, akkor a középmezőnynél tényleg előkelőbb helyezés várható el. 

Fradi-fiókcsapat?

Egyébként ez a sok ferencvárosi név nem teljesen véletlen. A játékosok mellett a kispadon is megtalálható a zöld-fehér múlt - Szűcs Mihály esetében mindenképpen. Ő egyébként egyáltalán nem gondolkozott edzősködésben, ám a jelek szerint meggondolta magát.

"– Miért döntött végül mégis Soroksár mellett?

– Az FTC-nek lettünk a fiókcsapata, engem pedig szakmai igazgatónak, vagy sportigazgatónak hívtak ide. Nem az a lényeg, hogy hívják, hanem az, hogy mit csinálok. Az egész labdarúgásért én felelek egy személyben, az utánpótlást is nekem kell rendbe raknom, illetve kijelölni a személyeket, akiket erre alkalmasnak tartok.

– Magyarul a Soroksár lesz az FTC tartalékcsapata a másodosztályban a jövő nyártól, amikor az új szabályok értelmében a második csapatok már nem szerepelhetnek az NB II-ben?!

– Ez a cél, igen. Egyelőre azokra a fiatal játékosokra számítunk, akik a Ferencváros NB II-es keretének peremén vannak, hiszen ők nálunk kiforrhatnak"

Így már mindjárt érthető, hogy miért lett egyszerre fontos a bajnoki cím, az osztályozó és ezzel együtt a feljutás lehetőségének kiharcolása.

Itt még ellenfélként a Sori és a Fradi 2012 júliusában, felkészülési mérkőzésen (www.nb3.hu)

Továbbá szerencséjük volt abban is, hogy az igen sűrű élmezőny rendesen keresztbe verte egymást, így belefért a két pontvesztés. 

Hogy mik az esélyeik a tavalyi bajnok, szintén jó erőkből álló Dunaharaszti ellen? A Haraszti utóbbi öt mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, így csúszott le az első helyről -tavasszal egyébként rengeteg döntetlent játszottak. Őszintén szólva a tavalyi visszalépésük miatt kissé kételkedem feljutási szándékuk komolyságában, de nem ismerem pontosan a klub hátterét. Végül is a tévedés lehetősége fennáll, ha az Alföld csoportban jóslásra adjuk a fejünket.

A soroksáriak honlapja itt találha, ajánljuk böngészésre a kerületi sportbarátoknak. A stadion pedig így néz ki -megközelíthetőség ugyanott megtalálható.

AFC Soroksár

Végezetül essen pár szó egy BLSZ 2-es csapatról, akik a Soroksári TE megszűnése után szerették volna feléleszteni a soroksári labdarúgó hagyományokat. 

"Egyesületünk 2005 júniusában alakult az anno a Soroksári TE csapatában nevelkedett, de ott a későbbiekben szerepet nem kapó fiatalokból.
Célunk az volt, hogy Soroksáron legyen lehetősége azon fiataloknak is sportolni akik tehetségük, vagy más oknál fogva nem kapnak szerepet a profi soroksári csapatnál, létrehozva ezzel egy amatőr (tömegsport) egyesületet a kerületben...
...Továbbra is a BLSZ II. osztályában vitézkedik csapatunk, ahol folyamatosan a feljutásért küzd, amit ugyan a pályán már a 2011-es évben elért, de az utánpótlás csapat hiányában az osztálylépés nem jöhetett létre.
Ennek okán terveink között szerepel az utánpótlás képzés elindítása, ami a 2011-2012-es év nagy lépés és kihívása lesz az Egyesület életében"  -áll a magyarfutball.hu oldalán.

Jelenleg negyedik helyen állnak a BLSZ III/1-es csoportjában. Honlapjuk itt található.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr605311888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás(Ottawa) 2013.05.23. 19:01:59

Ez a hír valahogy elsikkadt nálam... szóval a darazsak lennének a Fradi fiókcsapata? Na, jó... akkor figyelnem kell őket is.
süti beállítások módosítása