Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Csányi

2013.05.29. 22:28 szilvapálinka

bu_3.jpgA magyar foci legnagyobb értékeit védik (Korponai Tamás felvétele).

Csányi Sándor hamarosan harmadik éve lesz az MLSZ élén, itt az ideje, hogy az első három évet osztályozzuk.

Csányi Sándor 60 éves, Jászárokszálláson született, édesapja mezőőr, édesanyja fonalfonó, érthető, hogy a cukorrépa szedés elől már az általános iskola után Budapestre menekül és egy jobb megélhetéssel kecsegtető szakmába tanul bele. Határozott vezetői stílusának és ragyogó kapcsolatépítési képességének köszönhetően  nemcsak felér az OTP csúcsára, hanem a vezetői pozíciót -- és a kormánytól való függetlenséget-- a jobbra balra ingó választások közepette is meg tudja tartani. Barátai (vadásztársai?) között ott van Nagy Sándor, Medgyessy Péter,  Szekeres Imre, Suchman Tamás, Kuncze Gábor és akik követik a kortárs magyar labdarúgást azok azt is tudják, ma kivel ül a díszpáholyban. 

3431106_6bf24ce0d9f137193b32bfc08e9ea071_x.jpgAz MLSZ elnöksége a sportgéza képén

Világviszonylatban meglehetősen ritka, hogy egy ilyen csúcsmenedzser a nemzeti szövetséget vezessen: nekik ez túl kicsi falat.  Persze a magyar sportba áramló évi 20-30 milliárd forint TAO pénz és az OTP érdekeinek a legfelső szinteken való érvényesítése talán már megéri egy csúcsmenedzser figyelmét is.  Csányi sajátos stílusban kezdte az MLSZ átalakítását -- úgy látszik nem akarta a régi szakértő gárdát tovább terhelni--. Olyan vezetőséget állított maga mögé akiknek a szakértelme a maguk területén nem kérdőjelezhető meg, igaz, hogy az a szakterület nem a kortárs magyar foci. Az elnökség, akikről és akiktől azóta se sokat hallottunk: Bánki Erik (Fideszes képviselő, többször összetűzött Kistelekivel akinek bundaügyek lassú feltárását rótta fel), Borbély Zoltán (az 1996-os atlantai olimpián ő közvetítette a Magyar Televízióban Kovács István  aranyérmes mérkőzését), Kovács Árpád (az Állami Számvevőszék, korábbi elnöke) Anthony Radev (a McKinsey magyarországi igazgatója, Csányi üzleti partnere), Vizi E. Szilveszter (akadémikus, az akadémia volt elnöke). No és persze van két olyan tag is akik a focihoz mégiscsak köthetőek: Tarsoly Csaba és Berzi  Sándor az ő szakértelmüket mutatja, hogy csapataik azóta bajnoki címet nyertek.

Válogatott:  Osztályzat 3

Csányi Egervárit kérte fel kapitánynak, a választás zseniális. A külföldi kapitányt csak fúrta volna a szakma  meg a pogácsások. Meg aztán hol talált volna olyan külföldit aki kiutazik Gerához (félreértés ne essen Gera nagyszerű labdarúgó, csakúgy mint Huszti). A hazaiak között pedig Egervári magasan a legjobb választás, Sanyi bácsi mindig okosan választott csapatot, olyan helyekre ment edzőnek ahol adottak voltak a feltételek és soha nem égette meg túlzottan magát. Ezt a stílust a válogatottra is átmentette, gondosan kimazsolázta a világ leggyengébb csapatait barátságos meccsekre, és ami ennél is fontosabb a tétmeccseken sem vallottunk szégyent. Ebben persze egy kis szerencse is van, durván egy tucatnyi magyar játékos 6-8 éve folyamatosan nyugati középcsapatok keretében szerepel, és olyan korábban elképzelhetetlen dolog is előfordul, hogy egy hétvégén a világ mind a négy legjobb bajnokságában pályára lép egy-egy magyar játékos. Hármasnál mégsem adhatunk jobb osztályzatot, részben a szerethető és nem beilleszthető szétválasztásnak köszönhetően, részben mert a négyes a kijutásért járna.

Akadémiák, utánpótlás: Osztályzat 3

MLSZ közeli cégek nyakba főbe avatják a műfüves pályákat, reméljük, hogy ezek a pályák nem csak az avatón csillognak hanem ki is vannak használva és a fenntartásuk is biztosított. Személy szerint a tömegsportra szavazok az akadémiák ellenében. Egyre többet hallani, hogy az akadémiák kiválasztóin nagyon kevés a jelentkező. Az akadémiák csak akkor lehetnek sikeresek, ha korosztályonként sok ezer gyerek focizik és közülük lehet tehetségeket választani. 

2698312.jpgAz utánpótlás ellen (nálam ez sárgalap).

Az akadémiák gomba módra szaporodnak, nagyon drágák, egy- egy focista évi képzése több millió forintba kerül. Sikerüket már Csányi is megkérdőjelezte:

Arról van szó, hogy nálunk vagy nem megfelelő utánpótlás munka folyik a kluboknál, és a mi játékosaink nem érnek be 18-19 éves korban, vagy a klubok edzői nem kellő bátorsággal nyúlnak a fiatalokhoz" - nyilatkozott Csányi Sándor. Az MLSZ elnöke úgy véli, hogy ezen mindenképpen változtatni kell, álláspontja szerint azoknál az akadémiáknál, illetve kiemelt NB I-es, NB II-es utánpótlásképző központoknál, ahonnan nem kerül ki felnőtt korú játékos, nem érdemes tovább finanszírozni az ott folyó munkát.

Körülbelül 50 éve beszélnek az MLSZ illetékesei az utánpótlásról, most végre tesznek is érte valamit, ez közepes osztályzatot ér. 

Magyar bajnokság: Osztályzat 2

Csányi színvonal és nézőszám emelést ígért. A nézőszám emelkedése talán százalékokban kimutatható, de lényegében nem változott, a 2500 és a 3500 néző hangulatban és üzletileg között semmi különbség. A bajnokság színvonala annyiban emelkedett, mint amennyivel több pénz van a fociban. A TAO, az állami tévé közvetítési díja és állami szponzorok tartják el a magyar focit, a pénzből javarészt külföldi játékosokat veszünk, és ma már nem csak keleti, hanem nyugati országokból is. A spanyol, portugál, olasz és holland légiósok valóban hoztak némi jobbulást a fociba. Elkeserítő azonban, hogy az alacsonyabb osztályok is tele vannak kelet-európai, afrikai és közép-amerikai focistákkal. 

Az egycsoportos NB2 nagyszerű lépés, de az MLSZ licensz adás továbbra is kabaré. A pénzügyi szakemberek által vezetett MLSZ-nél hogy fordulhat elő egy Vác és egy Eger ügy, ráadásul szinte minden évben van olyan csapat amelyik a bajnokság felénél már becsődöl. Az MLSZ logikátlan és nevetséges nézőtéri büntetgetésekről már ne is beszéljünk. Amíg néző van addig nem bukhat meg az MLSZ, ezért az osztályzat kettes.

Bundaügyek kezelése: Osztályzat 2

2009. december 8: Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke szerint az illetékes minisztériumok és az MLSZ is lassan reagált a kirobbant botrányra, pedig az ügy sokkal súlyosabb annál, minthogy a magyar igazságszolgáltatás konkrét információkra várjon az UEFA-tól, vagy a szintén vizsgálódó bochumi ügyészségtõl. Hozzátette, hogy korábban már többször volt példa arra, hogy újságcikkek, vagy a sajtóban megjelent információk alapján indítottak nyomozást különbözõ ügyekben.

Ezzel szemben mikor Bánki pozícióba került közel két évet kellett az új lépésekre, 2012 februárjában eszmélt az MLSZ

 "Az a sportszakember, továbbá labdarúgó, aki ellen labdarúgó-mérkőzés eredményének vagy eseményeinek bármilyen módon történő jogellenes befolyásolása okán közvádas, szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, az MLSZ versenyrendszerében semmilyen tevékenységet nem folytathat az eljárás jogerős befejezéséig, megszüntetéséig."

Közben vagy 30 bundameccset játszottak... Az is kérdés, hogy csak a bizonyítottan bundázó játékosokat kell eltiltani, vagy azokat a klubokat is érdemes lenne seggbe rúgni, akik a bundázáshoz évek, évtizedek óta melegágyat biztosítanak (ahol alacsony fizetéseket adva, a gyanús eredmények felett szemet hunyva gyakorlatilag cinkosok).

A kettes osztályzatunkat kettes alára, de legszívesebben egyesre változtattuk volna a lapzárta után újra kirobbant  Lanzafame ügy miatt. A történet nagyon kacifántos és rengeteg olvasata van. Ami nagyjából biztos: a Honvéd játékosát vád alá helyezték Olaszországban bundaügy miatt, ami arra utal, hogy eddig gyanúsított volt. Márpedig ha gyanúsított volt, akkor nem kaphatott volna az MLSZ-től játékengedélyt, ahogy több magyar játékos ez történt. Akkor mégis miért kapott az olasz? Nem tudjuk, de az biztos, hogy erősen izzadnak most az illetékes káderek. Jelenleg úgy tűnik, az MLSZ úgy vágja át a saját maga által kreált gordiuszi csomót, hogy azt mondja, Lanzafame olasz, Olaszországban van ügye, ezért ez nem rájuk tartozik. Ez aztán a küzdés a csalók ellen! A példamutató szigor! Reméljük azért, hogy az MLSZ gyakorlatát nem veszi át más magyar közpénzen működő szervezet, és mondjuk egy floridai tömeggyilkost nem engednek a Margitszigetre egy kellemes szombat délután pusztán azért, mert nem Magyarországon van ügye.

Sikerpropaganda: Osztályzat 5

A kitartó fociszurkolók szerint szarból nem lehet várat építeni. Az MLSZ azonban részben a vezetőkön részben a pogácsások krémjén keresztül hatalmas offenzívába kezdett, amit Huszti levele is csak ideig óráig tudott megállítani.

A cél világos, el kell adni a kortárs magyar focit:

„A magyar labdarúgás, mint minden labdarúgás, áru, egy termék – mondta a FourFourTwo-nak Dr. Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője a szövetség keddi sajtótájékoztatóján. - Nekünk persze sokkal több annál, érzelmi kérdés is, közel áll a szívünkhöz, de tudomásul kell venni, hogy a futball az egyik legjobban jövedelmező üzlet a világon.”

Borbely Zoltan.pngBorbély Zoltán: szerkesztőségünk divatszakértője (maribor) szerint rövidnyakú mez alá nem ajánlatos szőrpulóvert viselni.

A legnagyobb siker az utánpótlás:

A Bozsik-program egy év alatt rendkívüli számadatokat produkált: az 5 és 14 éves kor közötti futballozó gyerekek száma mára meghaladja a 100 ezer főt. Az iskolai programban a mostani tanév elején 50 250 játékost regisztráltak, míg a versenyengedéllyel rendelkezők 54 950 főt tesznek ki. Előbbi szám több mint húsz-, utóbbi pedig nagyjából tízezerrel nőtt.

Kovács Szilveszter, a programért felelős szakmai vezető elmondta: az új elnökség felállásakor 2015-re 120 ezer fős összlétszám elérését határozták meg, ám a program sikerességét elnézve könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy ezt a számot már a 2012–13-as szezon végére elérjék.

És lássuk, hogyan látja az elnök:

A legnagyobb eredményt az utánpótlás nevelésben értük el, mind a tömegesítés, mind a minőségi színvonal terén, és ezek után talán még gyorsabb fejlődés lesz. Képezzük át ugyanis azok diplomáit, akik a gyerekekkel foglalkoznak. Az új UEFA Grassrots-program során nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy akikkel az első lépéseknél találkozik egy gyerek, ott a legjobb képzést kapja. Úgy érzem, az OTP MOL Bozsik-program is jól működik, az is jó eredmény, hogy stadionbiztonság terén a jövő év végére sokkal inkább megfelelő állapotba sikerül hozni a hazai létesítmények állapotát. Azonosításra alkalmas kamerák lesznek, központi, névre azonosított jegyértékesítés indul. Az az örvendetes tendencia, hogy az utóbbi időben nem voltak botrányok a stadionban, még inkább tartósnak lesz mondható. Húsz év után megállítottuk a pályák számának a csökkenését, sőt, rengeteg újat építettünk. A csapatok száma is növekedett, ami betudható annak is, hogy az MLSZ átvállalta a versenyeztetési költségek nagy részét, sok esetben olyan helyen alakultak újra kis csapatok, ahol 10-20 éve nem volt futball. A válogatottról már beszéltünk, de összességében a két és fél év alatt jelentős fejlődést értünk el, nem csak a FIFA-helyezés alapján, hanem a valóságban is. Van egy jó keretünk, és jó néhány olyan fiatal kopogtat az ajtón, akikkel van reményünk a világbajnokságra való kijutásra.

A világranglista is a sikert igazolja:

Magyarország jelenleg 208 országból 37-dik a FIFA-ranglistán, és bár a résztvevő országok száma jóval kisebb, strandlabdarúgásban és futsalban lényegesen jobbak vagyunk ennél. „Persze értem én, hogy csak akkor szerethető egy csapat, ha nyer. De ez a gárda szerintem jó garnitúra, és csak egyre erősödni fog az elkövetkezendő időben.” Borbély szerint a lista első negyedében benne lenni az üzleti szempontból is egy jó brandet takar. „A helyezést be kell lőni, és Egervári irányításával mindig az első negyedben volt a válogatott. Európában pedig általában a huszadik hely környékén voltunk, és ugyan sokan mondják, hogy ez nem jó fokmérő, de tény, ha valaki szponzorálni akar valamit, akkor ebből azért megtudja, milyen értéket képvisel, amit éppen támogatni akar."

Csanyi-foci.jpgStrandfociban is jók vagyunk (a hetiválasz képe)

És hogy milyen jó a magyar foci az MLSZ szerint arra példaként álljon itt annak a 35 focistának a neve akik az MLSZ szerint az év játékosai lehetnek. Pontosabban ez itt 36 név, elrejtettünk egy kakukktojást, megtalálják?

Bogdán Ádám, Böde Dániel, Dzsudzsák Balázs, Fiola Attila, Guzmics Richárd, Gyurcsó Ádám, Hajnal Tamás, Halmosi Péter, Jova Levente, Józsi György, Juhász Roland, Kabát Péter, Kádár Tamás, Kanta József, Király Gábor, Koman Vladimir, Korcsmár Zsolt, Kovács István, Lázok János, Mészáros Norbert, Nikolics Nemanja, Pintér Ádám, Radó András, Bolgár György,  Szabics Imre, Szakály Péter, Szalai Ádám, Tököli Attila, Vanczák Vilmos, Varga József, Varga Roland, Huszti Szabolcs, Vécsei Bálint, Bacsa Patrik, Gera Zoltán, Megyeri Balázs


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr585330608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása