Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Pénznyelde

2013.07.30. 15:25 Raktáros Sanyi

540kisteleki.jpgBalsors akit

Na, eljött a pillanat, hogy meguntam a sírást, és az összehasonlítgatást, pedig tudom, hogy egy kicsit - mint mindig egy ilyen életminőséget és emberi sorsokat hosszú távon formáló vitában - mindenkinek igaza van.

Igaza van a magát baloldalinak és ellenzékinek nevező, a kormány minden egyes (futballal kapcsolatos) megmozdulását hevesen kritizáló blogszcénának, sajtónak és holdudvarnak azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi kupákban idén elért eredményeink minden egyes labdarúgásba invesztált forintot sikítva kérdőjeleznek meg. Merthogy, akárhogy is fáj kimondani, hogy nemhogy a bálterembe nem jutottunk be, hanem a saját utcánkból sem jutottunk ki, hiszen már visszafordítottak minket a szomszéd ház előtt. A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok egy fillért nem adtak a "profi" labdarúgásra, mindenki onnan hozott, ahonnan tudott. Különösen igaz volt ez a vidéki csapatokra, akik önkormányzati pénzen működtek, itt van példának okáért a sikeredző, a Tanár úr Kaposvári Rákóczija, akinek semmilyen prudens gazdálkodást nem kellett felmutatnia évekig, hiszen az önkormányzat fedezte a veszteségeket.

20100706csanyimls.jpgHozz rá vígat?

Igaza van a mandinernek, a 442.hu-nak (Szöllősiék Gyurikája megint kitesz magáért) és az összes bloggernek is, akik rózsaszín szemüvegen keresztül figyelik a kormány tevékenységét (a futballban is), hogy a) eszméletlen pénz ömlött a magyar profi labdarúgásba b) ennek egyelőre a Videoton tavalyi sikerén kívül nemzetközi szintű haszna nincs c) ez a magyar léptékben eszméletlenül sok pénz tulajdonképpen LÓFASZ ahhoz képest, amekkora összeggel azok a klubok gazdálkodnak, amikhez bármely honi futballszerető szeretné mérni klubcsapatainkat (teljesség igénye nélkül: román, lengyel, osztrák és horvát élcsapatok).

Ismét kettészakadt az ország, és bevallom, az árok betemethetetlennek tűnik, hiszen a Ne Adjunk Egy Fillért Sem játszik a Sokszorozzuk Meg Az Eddigiekettel.

Van néhány alapvető tény, amely a magyar futball lassú lépegetését az európai futballbiznisz és színvonalemelkedéshez képest visszafejlődésnek láttatja, ezek azok a sarkkövek, melyek mentén ki kell lábalnunk a válságból.

Eger_felujitas_heolhu_eredeti.jpgStadionépítés Egerben (a szerkesztő megjegyzése)

1. A három év alatt beöntött sok milliárd forint nem fog kinevelni egy olyan új futballistanemzedéket, akik majd az egekbe repítik klubcsapatainkat és válogatottunkat. Ehhez legalább 15 év kell, a mai 3-8 éves korosztály hoz(hat)(na) nekünk eredményeket. 

2. Legalább húsz, de inkább harminc évet pocsékoltunk el szakmailag. A valaha volt nagy sztárok, akik Belgiumig, Izraelig, Ciprusig, Ausztriáig és a Bundesliga kettőig vitték, és most mind megmondóemberek, szakértők, tanácsadók és a labdarúgó szövetség alkalmazottaiként elkötelezettek a magyar futball fejlődése iránt annyira el vannak maradva a közepes (!) európai szinttől, amennyire rátartiak, agresszívek és beképzeltek a "sikereikre", melyeket néhány újságíróhaveron kívül a kutya nem jegyez.

3. Adva van egy olyan sportági szakszövetség, amelyben lényeges tisztújításról, menedzserszemléletről és teljesítményorientáltságról még soha nem volt szó, de nem is lehetett volna, hiszen a válogatott után teljesítménytől függetlenül jó néhány százezer (millió) eurót juttat nekik a FIFA és az UEFA, ebből pedig telik benzinpénzre, traktára, külföldi utakra, és még havi hat kilót plusz áfát is le lehet számlázni.

4. A hab a tortán a játékvezetői kaszt, amely döbbenetesen pontos leképeződése a devizahitelei miatt utcára csörtető, a kormánytól segítséget váró, habzó szájjal bankozó-zsidózó primitív átlagpolgároknak, akik minden erkölcsi tartás híján tizenhat évente megszavazzák a kétharmadot a másik oldalnak is.

Ha jól emlékszem, az 1993-as Innsbruck elleni csont nélküli kiesés után nyilatkozta Nyilasi Tibor, hogy most kéne lezárni a határokat, és elfelejteni a nemzetközi szereplést, és elfocizgatni a határokon belül. Már 1969-ben elismerte Mészöly Kálmán, hogy az ő ideje lejárt. Ma Mészöly az MLSZ nagykövete, Nyilasi az MLSZ sportigazgatója.

normal_dvtk_csaladi_120512_ja (12).JPGCsaládi meccsrejárás.

Tisztáznunk kéne, hogy sok egyéb más közt mi és mi nem a feladata egy szakszövetségnek

a) írja ki a küzdelmeket és biztosítsa a feltételeket a nemzeti bajnokságok és egyéb sorozatok lebonyolításhoz

b) vigye sikerre a válogatottat

c) segítse az utánpótlásnevelést, de ne akarjon klubcsapatabb lenni a klubcsapatnál

d) tegyen meg mindent a sportág népszerűsítéséért

e) olyan embereket alkalmazzon, akik szókincse meghaladja a 200 szót, legalább egy idegen nyelven meg tud nyilvánulni (nem kell bedőlni, a foci világában sem a labda a közös nyelv, bármennyire is ezt sulykolták belénk az elmúlt 60 évben a médiabunkóink), képes arra, hogy önállóan étkezzen késsel-villával és nem visel szponzoringet

f) segítse az edzőket abban, hogy fejlődhessenek

Ehhez képest ma az MLSZ

a) kiírja a küzdelmeket, és a feltételeket a licenceljárásban kívánja biztosítani (ami, valljuk be a tavalyi kiírásban is óriási lebőgés volt)

b) a pótselejtező már siker lenne, a világbajnoki részvétel lehetetlenül távolinak tűnik, de reménykedjünk

c) no comment

d) no comment, a legtöbbet amit tehetünk, hogy lehalkítjuk a televíziónkat, mikor az MLSZ emberei külföldi meccsek szünetében a szakértőként elemzik a látottakat. (Igen, onnan el kell lőni, szép passz, stb.)

e) no comment

f) no comment

Bárki lehet az MLSZ elnöke, akár maga a miniszterelnök is: be kell ismernie saját magának, hogy ezzel a bagázzsal tényleg a nulláról kell kezdeni.

download_2.jpgEzt érdemeljük?

Ki kell nevelni egy edzőgenerációt, aki képes arra, hogy megmutassa a srácoknak, mit kell csinálni, nemcsak hatalmas sztorijai vannak arról, hogy a Charleloi ellen bal küllővel felvarrta a vinklibe, utána meg Balog Rókával benyomott fejenként tizenhat sört és három ablakot. Hol van már a tavalyi hó? Száműzni kell a bundát, de ez lehetetlen: minél jobban vissza kell szorítani. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fixált eredmények eltűnjenek. És rajtam kívül tűnjön már fel valakinek, amikor a PR-cikkeket olvassa a lakájsportlapban, hogy milyen valóságtartalmuk lehet az ott leírtaknak: bizony ezek a REAC-os focisták olyan áldott jó gyerekek voltak, hogy minimálbérért szaladgáltak minden hétvégén, és micsoda elhivatott ember volt az azóta öngyilkos klubigazgató, hiszen fillérekből működtette a klubot.

És a legfontosabb: mindenki nézze a trollfocit a facebookon, mert ott legalább tudunk saját magunkon röhögni.

Utóirat (hátha nem unja még mindenki):

"S a meglopott, meggyalázott nemzedékek botladozása bennünk nem vidámságot, hanem mélységes szomorúságot ébreszt. S faültetésre, nevelésre, metszésre, öntözésre sarkall. Országszerte százával épülnek a pályák, megújulnak a stadionok, átfogó programokat indít az MLSZ a tömegesítésre, a stadionbiztonságra, a pályaépítésre, az edzőképzésre. A hat éve indult Puskás Akadémia jelszava nem véletlenül kezdetektől az: "Ki mint vet, úgy arat". Tegnap megint góllal mutatkozott be egy volt növendékünk a felnőttek között."

Szöllősi György

Címkék: fodbal


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr885434062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.07.30. 17:18:01

Ezt a Pogácsa-idézetet megkönnyeztem. Tökéletesen igaza van, ki mint vet, úgy arat.

"Lucernatermelõ volt, és nagyon jól jött ki azzal, hogy nem termelt lucernát. A kormány jól megfizetett minden tonna lucernáért, amit nem termelt. Minél több lucernát nem termelt, annál több pénzt adott neki a kormány, és õ minden pennyt, amiért nem dolgozott meg, földvásárlásba fektetett, hogy növelje azt a lucernamennyiséget, amit nem termel. A hosszú téli estéket a házban töltötte, és nem javította szerszámait, és mindennap már délben kiugrott az ágyból, hogy bizonyosságot szerezzen: nem végeztetett el semmiféle szántóvetõ munka. Bölcsen nem munkálta földjét, és hamarosan több lucernát nem termelt, mint bárki a megyében. Szomszédok keresték fel õt tanácsért mindenféle ügyben, mert nagy pénzeket keresett, következésképp nagy bölcsnek kellett lennie. „Ki mint vet, úgy arat”, tanácsolta mindnek egyöntetûen, és mindenki így felelt rá: „Ámen.”

Hedon 2013.07.31. 00:23:14

"ez a magyar léptékben eszméletlenül sok pénz tulajdonképpen LÓFASZ ahhoz képest, amekkora összeggel azok a klubok gazdálkodnak, amikhez bármely honi futballszerető szeretné mérni klubcsapatainkat"

Ez a lényeg. Pont. Klub szinten ne várjunk csodát, mert nem lesznek világverő klubjaink. Soha. 5-10 évente bejut valamelyik brigád egy csoportkörbe, ahol pénzügyileg sikeresen végigbekkelnek 6x90 percet.

Ehhez felesleges 400 millát a haver mezőkövesdi libalegelőjére költeni. Sőt, szinte kimeríti a közpénzek hűtlen kezelését...

Amiben bízhatunk, hogy a válogatottnak kinevelünk évente 1 azaz 1db európai középszintű labdarúgót és harcolunk a csoport 2. helyéért. Ott meg imádkozunk, hogy elkerüljük a jugókat.

Ja és nyomassuk szakértőnek a tömöttbajszú Zombori Sanyit meg a Kálmán bát, a BDSRTNT neki!

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 00:30:14

de most miert kell megint szapulni szegeny MLSZt? Olyan jol elvannak a sracok, szepen is keresnek, abba hogy szar a foci mar mindenki beletorodott, az lenne furcsa ha jo lenne - most miert baj ha par ember jol keres vele?

ahhh, par ember semminek nem tud orulni!!! Embertarsaid gyarapodasa az semmi?? Gondold meg: az ellopott milliokbol hany onfeledt vakacio vagy uj BMW valt valora!

Na mindjart elkezdek hazarulozni/liberalbolsevikozni/fideszcsurhezni/libasbajnaizni/narancsmajmozni ha valaki nem hoz egy felest!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.31. 00:47:52

a mellékelt ábra szerint jó foci kétféleképpen jön létre:

1. kitörés a szegénységből, 0 infrastrukrúrával - afrika
2. profi körülmények, korrupció mentesség, elhivatott szakemberek és üzleti alapú működés

nálunk a kettő keveréke működik: egy vékony réteg kitűnően megél belőle, alul meg van pár lelkes amatőr. olyan ez, mint a bkv és a máv, kb azokat is a lélek tartja egyben.

ezért kell megvonni a pénzt és lerohasztani szépen a rendszert, semmi nem történik, ha 18 évesen oda kell mennie mindenkinek, ahol értékén kezelik: külföldre.

Kék az ég 2013.07.31. 04:52:37

Mi az hogy nincs siker? Féléve sincs, hogy Csányi ezt ígérte!

Gerinces úriember ilyenkor lemond job helyen...

Csányi meg persze jó nemzeti polgár módra azonnal másokat hibáztat.

______________________________

Csányi: Hat világversenyen is ott lesz
a magyar válogatott

Forrás: MTI
2013. január 17. csütörtök,

Az MLSZ elnöke négy kiemelten fontos fejlesztési területet jelölt meg 2013-ra a Magyar Labdarúgás Fórumán, és kijelentette: a következő négy évben legalább hat világversenyre kijut a magyar válogatott.
____________________________

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.31. 05:26:57

@Kék az ég: neked nem szoltak hogy jovore Felcsuton 8 vilagbajnoksagot rendeznek? A Vezer szulinapjan kettot is :))) Ugye hogy Csanyi tartja a szavat!!:DD

Amugy az meg milyen hogy nagyon regi ( ertsd: egy hetnel regebbi az nagyon regi ) kijelenteseikkel szembesited az ELITet? Hat nemzetepito magyar cselekedet ez?? Ej ej, sose lesz igy trafik engedelyed elvtars!

manes 2013.07.31. 07:25:22

@Kék az ég: "Mi az hogy nincs siker? Féléve sincs, hogy Csányi ezt ígérte!" Igen és ez legalább annyira tuti,mint a "két hét alatt rend lesz".

Kivancsi 2013.07.31. 07:25:47

"Legalább húsz, de inkább harminc évet pocsékoltunk el"

sajnos ez van a foci olyan mint a politika
Magyarorszagon....
politikai = foci....

Inimma 2013.07.31. 07:32:51

Magyar foci = nulla, semmi, zéró

Link elek 2013.07.31. 07:45:37

A magyar focin az segitenie, ha 99%-al visszanyesnek a tamogatasat.
Akkor az elősködők/parazitak/férgek otthagynak, es maradnanak akik tenyleg focizni akarnak.
Na ok kaphatnanak elobb-utobb penzt is az allamtol.

Nzoltan 2013.07.31. 07:55:31

Hát a foci egy pénztemető ebben a formában. És mivel államilag túltámogatott, soha nem fognak a jóra törekedni. Nem érdekük.
Mondjuk eddig sem volt.
Csányi sem véletlenül került oda, ahova. A foci sok belterjes céget eltart az adófizetők pénzén. Olyan mint a MÁV.

Nzoltan 2013.07.31. 07:57:53

Meglehetne azt is csinálni, hogy a támogatás csak nagyon magas sikerek elérése után járna. De akkor busásan. Így sok értelme lenne befektetni, aztán a játékosokat nem eladni. A felfuttatott foci pedig bőven hozná az adóbevételeket.

Amatőr 2013.07.31. 08:22:27

@Kék az ég: "Csányi: Hat világversenyen is ott lesz
a magyar válogatott"

Nem hazudott! Ott lesznek nézőként!

Shopping 2013.07.31. 08:24:01

Igaz a foci egy pénznyelde!

De nézzük a pozitìv oldalát! Ebből a sok milliárdból legalább több ezren megélnek ( MLSZ összes alkalmazottja , tehetségtelen edzők, focisták, szerencsevadászok).

A kormány által elköltött egyéb milliárdokat pedig egy-egy család teszi zsebre.

Akkor már inkább a fociba tegyék...

Amatőr 2013.07.31. 08:26:16

@Link elek: "A magyar focin az segitenie, ha 99%-al visszanyesnek a tamogatasat."

Hiba lenne!
A foci Magyarországon is a legnépszerűbb sport a fiatalok körében. Ezért MINDEN pénzt az utánpótlás nevelésére kell fordítani!
Sportpálya kell és nem stadion.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2013.07.31. 09:31:27

A magyar foci semmivel sincs rosszabb helyzetben, mint maga az ORSZÁG! Itt is, ott is olyanok ülnek, akiknek EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKÜK BÁRMIN IS VÁLTOZTATNI (legyen az bármelyik oldal is). Remekül megvannak ebben a posványban, hiszen odavalók, onnan is származnak... Ha bármi is változna pozitív irányban, egyből kiderülne, hogy nem értenek semmihez, nem jók semmire (bár segget nyalni remekül tudnak)... és mindjárt vége lenne a Kánaánjuknak. Na, ezt ők - természetesen - nem akarják, így szépen megakadályoznak bárminemű érdemi fejlődést és csak úgy tessék-lássék tesznek-vesznek...
Ők maguktól nem fognak eltakarodni!...

azarcakimeghúzottegymarslakót 2013.07.31. 09:58:26

"d) no comment, a legtöbbet amit tehetünk, hogy lehalkítjuk a televíziónkat, mikor az MLSZ emberei külföldi meccsek szünetében a szakértőként elemzik a látottakat. (Igen, onnan el kell lőni, szép passz, stb.)"
Ehhez a részhez mesélném el azt, hogy sosem vagyok hajlandó meghallgatni a "szakértőket" a meccsek szüneteiben, így igazából nem is tudhatom, hogy pár év alatt hova fajult ez a fajta szakértés. A múltkor a szomszéddal és a 8 éves fiával néztem egy meccset, és a kissrác leállt vitatkozni olyan triviális dolgokban, hogy ha nem 8 évesről van szó, akkor elküldtem volna a picsába. Aztán mondta az apja, hogy ezt a sok hülyeséget a meccsek közti szünetben szedi össze kaszinógyuritól meg a többi agyatlan bólogató zombitól. És ezt hallgatja szegény... Ja és focizni is úgy focizik, hogy semmi köze ehhez a sporthoz (de tényleg, nem tud passzolni, levenni, rúgni, futni, semmit), de most ollózni tanul, mert az menő. Nagyon remélem, hogy ez egyedi eset, és a mai fiatalok nem így tanulnak focizni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.31. 10:00:45

Honi sörfocink

Sörfocinknak langy tavába
Dől a lé, mint ittas Jedi-k,
S léhűtőink bükkfalába
Sárarannyá nemesedik.

Honunk bár épp nyomortanya,
S államkasszán ördöglakat,
Vidi vacsin Bankár Sanya
Pocistákat tök jóllakat.

Lelátón az éhes tömeg
Álma néhány rántott turul.
Pályán meg a derék nő meg,
S labda mellett jobb-bekk gurul.

Jónép húz a nadrágszíján,
(Padlón sárga csekkből alom)
S focit bámul munka híján…
Szurkolj szittya birodalom!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/03/honi-sorfocink.html
:)

2013.07.31. 10:09:44

igen, a milliárdokat az utánpótlás nevelésére kell költeni, csak nem biztos, hogy ebben a sportágban

csárli hárper 2013.07.31. 10:41:07

szerencse a szerencsétlenségben, hogy a csúti kisztitkárelvtársúr szereti a focit és szabadidejében a FIFA-val játszik és nem a Call of Duty-val...

manes 2013.07.31. 11:44:29

@azarcakimeghúzottegymarslakót: Az én kedvenc "szakértőm" a Tornyi Barnabás volt. Az is remekül tudta bírálni Mourinhotol kezdve egészen Fergusonig mindenkit.Közben persze elégedett pofával vigyorgott.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2013.07.31. 11:44:40

Nem semmi elemzés az ahol hatból négy pontnál a válasz: no comment...

Nem lett volna egyszerűbb egy ilyen rövid bejegyzés:
"Magyar foci: no comment." ?

MIx 2013.07.31. 15:21:21

1968 óta (Marseille) nem szeretem a magyar focit. Külföldit is csak minőségit, kevés van.
Rájöttem, megtapasztaltam, a foci körüli "civilek" a lenyúlható szürke pénzekért sertepertélnek.
A mostani kormánypárt pávatáncoslábú vezetője sok dologhoz nem ért, de a tömegmanipulációban professzor.
Rájött, hogy szurkolói csapatot kell építeni (polgári körök, stb). A foci támogatása is egy ilyen dolog (saját hobbiján túl).
A foci szurkoló mindig választott csapatának drukkol, akkor is ha veszít, ha kiesik az NB 12-ből, mindegy. A lényeg, hogy ő Újpest, vagy Fradi, vagy orbán drukker.
süti beállítások módosítása