Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Parasztolimpia

2013.08.07. 21:17 A szerethető dózsás

 

small_rural olympics in india2 (1).jpgAkkora paraszt vagy, hogy kiáll a szádból az eke.

A Kila Raipur Sportnapokat 1933 óta rendezik és ezek a versenyek leginkább afféle vidéki-, vagy parasztolimpiai játékoknak tekinthetők. Amint az illusztrációnak használt képek mutatják, a verseny megőrizte az olimpiai amatőrizmus szellemét (a szó minden jelentésében). Ilyen olimpiát hazánkban is könnyen tudnánk rendezni különösebb stadionépítési költségek nélkül is.

A parasztolimpia Pierre Coubertinje Inder Singh Grewal, aki a helyi mezőgazdasági munkásoknak akart versenyeket szervezni és olyan hagyományt teremtett, hogy a küzdelmeket idén már  hetvenhetedszer rendezték meg.

1360051113-indias-rural-olympics-at-kila-raipur-punjab_1771117.jpg

Megnyitó ünnepség

 

Kila Raipur Pandzsábban van és főként szikhek lakják. Pandzsáb India északi részén terül el, jobbra Nepált, balra Pakisztánt képzeljük a térképre. Babur (Tigris), a megélhetési hódító (aki Timurt és Dzsingisz kánt is ősei közé sorolhatta), a XVI. század elején afféle családi hagyományőrzésként foglalta el az indiai szubkontinens nagy részét, beleértve Pandzsábot, és hozta létre a Mughal (vagy Mogul, perzsául Mongol) birodalmat. Ezzel közel egy időben alapította meg Nanák guru a szikh vallást, ami a hindu és iszlám tanításoktól eltérően egyenlőséget hirdet. A Mughal uralkodók viszonylagos vallásszabadságot engedtek meg, hogy valahogy össze tudják tartani a hatalmas birodalmat. A viszonylagos a szikhek számára állandó üldöztetést jelentett, de kemény ellenállással túlélték az iszlám elnyomást. A Mughal birodalom főként az iszlám szemléletet követte, nem vette át a kor tudományos és technológiai újításait és lassú bomlásnak indulva átadta hatalmát az angol gyarmatosítóknak. Pandzsáb pedig valahol a Mughal birodalom középkori világa szintjén rekedt meg.


rural-olympics.jpg

Ez az atléta nem az olimpia lángot viszi, hanem egy verseny résztvevője.

Ebbe a világba hoz némi színt a sportesemény amin négyezren vesznek részt és a televízión több millióan néznek. A főszponzorok között a mezőgazdasági gépgyártókat, és ki mást, mint a Coca Colát találhatjuk. A fő versenyszám az ökörfogathajtás, amit az állatvédők 2012-ben sikeresen letíltattak az olimpiai programból, de a bíróság a szervezőknek adott igazat és ma már újra versenyezhetnek a sport szerelmesei. Az ökörfogathajtás fő díja 7 lakh rúpia, ami arrafelé igen szép summának számit. 

 

 1360051108-indias-rural-olympics-at-kila-raipur-punjab_1771107.jpg

 Ökörfogathajtók

A többi verseny izgalmait nehéz lenne szavakba önteni, jöjjenek inkább a képek.


ay_102847508.jpgOK. Egy eke nem mindig elég a győzelemhez.

1360051105-indias-rural-olympics-at-kila-raipur-punjab_1771098.jpgFoggal

earpull.jpgFüllel

1771160.jpgOlcsóbb mint a gázolaj

pb-120212-ruraloly-cannon.photoblog900.jpgNem baleset, olimpiai versenyszám.

pelvisbend.jpgKíváncsi vagyok hogyan toborozzák a versenyzőket a tökönszúrásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr105450184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása