Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

MLSZ: Kár! tyakazértis terített betli

2013.08.25. 01:36 Raktáros Sanyi

south-korean-soccer-fans-watch-a-live-tv-broadcast-of-the-2010-world-cup-at-seoul-city-hall-plaza.jpg(fotó: businessinsider.com)

Ireland-Merkel.jpg(fotó: caughtoffside.com

A szurkolók regisztrációja és a szurkolói kártya bevezetése finoman szólva sem egy sikertörténet. Össze sem hasonlítható a huligántörvénnyel, amely alapján szigorúbb ítélet vár egy-egy meccs után elkövetett pohártörés elkövetőjére, mint egy anyagyilkosra vagy korrupt alpolgármesterre. Tényleg van visszatartó ereje, mindenki fél attól, hogy bevarrják olyasvalamiért, amire még csak nem is gondolt.

Mint minden jó és rossz (Bajnokok Ligájába jutás, vagy törvénytelenül alsóbb osztályba sorolás), a szurikártya-bevezetés is természetesen a Ferencvárossal esett meg, holott a McCabe-vonal határozott elképzelése az volt, hogy a szurkolói kártya kötelezővé tétele hozzájuttatja őket egy olyan, többszázezer rekordot tartalmazó adatbázishoz, melynek tagjai akár a stadionon belül, akár azon kívül hajlandóak lesznek nyakló nélkül költeni a társult partnereiknél; fel sem merült bennük, hogy ez egy biztonsági faktor lehet.

Közbeszólt viszont a saját hülyeségük, Berki Krisztiánt ugyanis alighanem mindennél jobban érdekelte az, hogy a gondjaira bízott befektetői pénzt saját tulajdonába csatornázza, magasról szart arra, hogy a regisztrálók adatbázisa szinte bárki számára elérhető, tehát az FTC Zrt. nem az elvárható gondossággal kezelte a személyes adatokat, és az sem érte el az ingerküszöbét, hogy boldog-boldogtalan kamu neveken regisztrált. Többek közt az övén is.

Az a Ferencváros jelenlegi vezetését sem érdekelte – vagy ki tudja, talán nem volt lehetősége tenni ellene –, hogy a szurkolói kártyán feltüntetett név és az azt használó személy neve nem mindig egyezik. Az én szurkolói kártyámmal is volt már kinn meccsen egy kollégám barátja, míg nyaralni voltam.

Az MTK elleni meccs alatt viszont a regisztrált szurkolók egy része felmutatott egy transzparenst, melyen megemlékeztek Csatáry Lászlóról. Amit hogy, hogy nem, pont lehetett látni az M1 élő közvetítésében (miközben a regisztráció ellen egész szezonban tiltakozó szurkolókról gyakran szó sem esik – nem mennek be, üresen hagynak helyeket, nem szurkolnak stb. ez azért elég érdekes, nem? Mármint az, hogy még véletlenül sem utal erre egy riporter sem.

Ezért talán még az óhajtott nyilvánosságnál is szélesebb rétegeket ért el az üzenet. Az MLSZ FB-je persze haladéktalanul büntetett (én attól tartottam, hogy ősszel már nem láthatom a fiúkat hazai meccsen, mert példát statuálandó, hosszú időre kapunk zártkapus büntetést), de olcsón megúsztuk. Kubatov Gábor elnök pénteken videóüzenetben kérte az elkövetőket, hogy adják fel magukat. Az elnöki videó rávilágít: sem a rendőrség, sem a Ferencváros nem tudja (bizonyítani), kik állnak a Csatáry-molinó kigondolása, kivitelezése, becsempészése és bemutatása mögött. Ha ez így van, akkor valóban semmi értelme a szurkolói kártyának, sem nálunk, sem más csapatoknál, hiszen nincs megfelelő infrastruktúra arra, hogy azonosítsák és kiszűrjék azokat, akik magatartásukkal megsértik a sportesemények rendjét. Akik miatt a családok nem járnak meccsre.

Ami a labdarúgásnak az akadémia, az a lelátónak a szurkolói kártya: várhatják tőle fenn a megváltást, de élesben bebizonyosodik, hogy egy kalap szart sem ér. Azt is mindenki tudja, hogy a kártyát visszavonni nem fogják, miért pont ezt ne vinné keresztül a Szövetség erőből? Miért hátrálna meg? Egyáltalán: hogy venné ki magát az, hogy belátnak egy tévedést? Csányi életében egy forintot sem vesztett saját rossz döntése miatt, Berzi Sándor tökéletesen végzi a dolgát harmincakárhány éve, Kassai, a világ legjobb bírója, még soha nem nézett el semmit, vagy nem vezetett el szándékosan meccset, Egervári Sándor mindig a legjobb összeállításban küldi fel a válogatottat. Csupa-csupa tökéletes ember, ezért büszkélkedhetünk azzal, hogy minden világversenyen ott vagyunk, mióta világ a világ, klubcsapataink pedig címvédőként küzdenek a rangos európai kupasorozatok mindegyikében. Minket irigyel a világ.

Ehelyett maradnak a szurkolói tiltakozások, a klubvezetők általi kardcsörgetések és fenyegetések, miközben egyre jobban elfogynak a szurkolók a „stadionokból”. A nézők meg nem jönnek, mert szar a focink, nincsenek olyan magyar játékosok, akikért lelkesedni lehetne. Az akadémiák ontják magukból a 170 centis, 65 kliós „tehetségeket”, akik arra alkalmasak hosszú távon, hogy a meccsek szünetében a kezdőkörben dekázzanak a labdával. Elvesztegettünk három évet és a széles körű konszenzus helyett oktrojált követelményeknek kell megfelelniük kluboknak és szurkolóknak (licencügy-Eger és szurkolói kártya), amelyek kézzelfogható kudarcát soha nem fogják elismerni. De ez sem érdekes, csak küldje a FIFA és az UEFA az eurómilliókat, az a lényeg, hogy le lehessen osztani egymást közt. Sokan élnek ebből a szarból.

Túl jól.

 

Monday-311959.jpg(fotó: birminghammail.co.uk)

Címkék: magyar foci futball nb1


55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr965475761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greycup 2013.08.25. 19:44:42

Amúgy mi a baj a kártyával? Lemaradtam...

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.08.25. 19:46:52

@greycup: Semmi. Azon kívül, hogy tök értelmetlen és felesleges.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.25. 20:25:08

@greycup: Hibás a kérdésfelvetés. A helyes kérdés így hangzik: milyen előnye származik a magyar labdarúgásnak a kártya bevezetéséből?

A következő kérdés pedig az, hogy ezek az előnyök vajon ellensúlyozzák-e a nyilvánvaló hátrányokat (pl. hogy tízszer annyi ideig tart a beléptetés és hogy egy csomó személyes adatod könnyedén kétes figurák kezébe kerülhet.)

Ha a második kérdésre a válasz igen, akkor hajrá. De én még az első kérdésre se hallottam választ.

greycup 2013.08.25. 21:02:19

@Püspök utcai gombaszedő:
Gondolom, ha balhé van, azonosíthatók a népek.
Nem értem mit lassít ez a beléptetésen, jegyet csak kártyával lehet vásárolni, aztán csókolom.
Naiv vagyok?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.08.25. 21:07:14

@greycup: Gondolom, nem olvastad el a cikket. De legalábbis nem figyelmesen.

dr Smittpálelnökúr 2013.08.25. 21:13:17

Nem kellett volna falkában balhézni éveken keresztül.

Egyébként mi lenne a megoldás a kártya helyett? Mondjon le gyurcsány?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.25. 21:18:03

@dr Kangörény: Haladjunk csak sorjában: mi a probléma? Ha ezt tisztáztuk, akkor rátérhetünk arra, hogy mi lehet a megoldás.

greycup 2013.08.25. 21:19:54

@Fradista Utazó:
Ugye nem akarod azt mondani, hogy adatkezelési aggályai támadtak a szurkolótáboroknak? Más ellenérv nem volt a cikkben.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.25. 21:21:19

@greycup: Nem az a baj, hogy te így állsz a témához, hanem hogy az MLSZ is.

"Gondoljuk, ha balhé van, így könnyebben azonosíthatóak a népek."

Aztán egyszercsak kiderül, hogy nem. A "jegyet csak kártyával lehet vásárolni" elgondolás szép, de ben működik, hiszen a jegyet utána bárkinek odaadhatom.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.08.25. 21:22:45

@greycup: Nem, nem ezt akarom mondani. Azt akarom mondani, hogy olyan dolgokat állítasz, aminek az ellenkezője derült ki a cikkből, tényszerűen.
Ami elsőre akár vicces is lehet, de, ha ragaszkodsz hozzá, akkor már annyira nem mulatságos.

szuperkrumpli 2013.08.25. 21:23:47

A kártyának akkor volna értelme ha az összes stadion totál be volna kamerázva. Egy venné amint lehúzza a kártyát a beléptetőn ill. a többi a lelátókat. Így lehetne azonosítani. Gondolom az elvult romos betonteknő nemzeti stadionban ilyen rendszer nincs és máshol se...

greycup 2013.08.25. 21:31:05

@Püspök utcai gombaszedő:
Nem mondtam, hogy működik a jelenlegi rendszer. Gondolom, most csapott a fejére az MLSZ is. Eddig ott szerepelt a szurkolói kártya mellett egy pipa, hogy "igen, megcsináltuk az Üllői úton", most meg kiderült, hogy a mostani formájában semmit nem ér.

tisztapista 2013.08.25. 21:32:42

Fel kell lépni a football-hooliganizmus ellen!

Én és a barátaim vállalunk egy fellépést valami kis színpadon, kamarazenekarunkkal.

Szurkolóknak kártyával féláron, casino-zsetonnal 25% kedvezmény, sakkfigurával és go-kövekkel ingyenes!

greycup 2013.08.25. 21:38:32

@Fradista Utazó:
Bocs, lehet hogy sötét vagyok, de mást tényleg nem találtam benne.

A lényeg ott van, (jelen formájában)

"semmi értelme a szurkolói kártyának, sem nálunk, sem más csapatoknál, hiszen nincs megfelelő infrastruktúra arra, hogy azonosítsák és kiszűrjék azokat, akik magatartásukkal megsértik a sportesemények rendjét"

amire persze a Csatáry ügy tökéletesen rávilágít.
De hogy önmagában a szurkolói kártya rendszerével mi most a szurkolócsoportok problémája, szvsz egy kanyi szó nincs. Ha nem erről akart szólni a cikk, akkor elnézést.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.08.25. 21:43:56

@greycup: Na, akkor, ha megegyezünk abban, hogy a kártyának semmi értelme sincsen, akkor vajon miért volna értelmes fenntartani akár csak még egy hétig is?

Na, erről szól a cikk.

miller draft 2013.08.25. 21:44:03

Regisztráció Újpesten, tegnap.
Pénztáros csaj elkéri a személyidet és a lakcímkártyát, bepötyögi a gépbe (kb 3 perc, pedig esküszöm nincs egy bonyolult nevem). Majd a neved és születési dátumod rákerül a jegyre a bal felső sarokba. elmész a kapuhoz bedugod a jegyed és besétálsz, kontrol semmi, én ettől lehetnék Kvasztics Fedor is vagy az öreg Sterbinszky is. Ezzel szemben Lengyelországban az útlevélszámunk rákerült a jegyre a név mellé (lengyeleknek gondolom a szermélyi azonosító), bedugtam a leolvasóba, és a steward megkért, hogy bámuljak bele a kamerába, mert fényképet csinálnak rólam. tehát a lengyeleknél kvázi azonosítható lennék, itthon max akkor ha Piszkos Fred személyesen állna a kapuban.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.25. 21:46:07

@szuperkrumpli: Igen, ez működne. Viszont mindennel együtt sok-sok milliárdba kerülne.

Kérdés, hogy ez a pénz honnan jönne vissza. Ettől hirtelen elkezdenének kimenni a "családok"? Hány családnak kéne kimennie minden héten ahhoz, hogy kitermeljék a beléptető-kamerás-kártyás rendszer költségét? Hány embert tartanak vissza tényleg a balhék? Egyáltalán mi számít balhénak és mennyi van belőle mondjuk egy szezonban?

Amikor Angliában bevezették a szigorúan ülőhelyes stadionokat, akkor az egy tragikus helyzet (Hillsborough) érthető túlreagálása volt. De még ott is többezer oldalra rúgó vizsgálat és elemzés előzte meg a döntést, ahol az összes, a fentiekhez hasonló kérdést tisztázták előbb.

Nálunk készült akár egyetlen komoly elemzés vagy hatástanulmány is a témában? Mert ha igen, az MLSZ jól titkolja, mert én még egyet se láttam, pedig becsszóra kerestem.

Ismétlem: a gond nem a kártyával van önmagában, hanem a hasraütésre meghozott pánikdöntésekkel.

greycup 2013.08.25. 21:47:18

@Fradista Utazó:
A jelenlegi formájában nincs. Ami most van, olyan "magyarosch" kivitelezése a dolognak.
De ez nem jelenti azt, hogy semmilyen más formában sincs létjogosultsága. Erről viszont nem szól a cikk.

JohnHenry 2013.08.25. 21:47:26

@poszt: "a regisztráció ellen egész szezonban tiltakozó szurkolókról gyakran szó sem esik – nem mennek be, üresen hagynak helyeket, nem szurkolnak stb. ez azért elég érdekes, nem? Mármint az, hogy még véletlenül sem utal erre egy riporter sem"

és ezért nem gond a molinó, ha jól értem...

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.08.25. 21:52:35

@greycup: Valóban nem. Mint ahogy rengeteg más dologról sincs szó benne. Napokig sorolhatnám, hogy miről nem szól. :-)

szuperkrumpli 2013.08.25. 21:54:38

@Püspök utcai gombaszedő: A magyar bajnokságban a pénz nem számít! Értéktelen fociért önti az állam a pénzt stadionra, tao-s pénzt kluboknak és köztv lóvét a közvetítésre. Mindenféle biszem-baszom vidéki csapat kap pár száz millát a miniszterelnök hasára ütésére. Az egészet mi fizetjük, még ha ki se járunk a meccsekre. Nem mindegy, hogy erre is adnak pár milliárdot?! Itt semmi nem számít! Viktor szereti megjutalmazni a haverjait és szereti a focit!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.25. 21:55:10

@greycup: Nem, erről nem. Mert az nem is lenne igaz. Elképzelhető olyan szituáció, amikor a szurkolói kártyának lenne értelme. Bár a nemzetközi (pl. olasz) gyakorlat azt mutatja, hogy balhéból nem lesz ettől kevesebb, csak jegybevételből.

De minden ország más, talán nálunk pont működne, ki tudja? Az MLSZ és a mögötte álló törvényhozók biztosan nem.

greycup 2013.08.25. 21:55:32

@Fradista Utazó:
Na ja. Sajnos a lényeg is kimaradt. :)

miller draft 2013.08.25. 21:55:46

Tényleg a kártya támogatói árulják már el nekünk "ellenzőknek" pl azt, hogy járnak-e most meccsre, hogy van regisztráció? Aztán például azt, hogy hányszor érte őket inzultus a stadionban.
Mert nekem konkrétan 28 év meccsrejárás után, ilyen egyszer volt, de nem a pályán hanem a Keletinél, jégkorong meccs után kb fél órával. Ennél még a 6-os éjszakain is többet támadtak be.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.25. 21:58:42

@szuperkrumpli: A legszomorúbb ebben a történetben az, hogy Orbán tényleg szereti a focit.

Mint ahogy az is szereti a gyerekét, aki hambival, csokival és kólával tömi, mert azt szereti a gyerek, csak aztán 12 évesen már száz kilós és cukorbeteg lesz. És analfabéta is, mert nem kell megcsinálni a házit, gyöngybogaram, a lényeg, hogy te jól érezd magad az életben.

Pontosan ez történik most a focinkkal.

samot 2013.08.25. 21:59:05

Felejtsétek màr el ezt a molinot!Van egy népcsoport akinek màs véleménye van!Miért kellene mindenkinek azon a véleményen lennie?Àllitolag demokràcia van!Azoknak is ideje lenne akceptàlni,hogy a magyar emberek egy része màsképp làtja a dolgokat!Ennyi!

r737fa 2013.08.25. 22:22:41

Ezzel a szurkolói kártyás hisztivel a Fradi-szurkolóknak az adatvédelmi ombudsmanhoz kellene fordulniuk, nem pedig a tamtamot verni a Szövetségnél.

A cikk alapján értelme sincs a kártyás regisztrációnak. Viszont nagyon remélem, ha felépül az új stadion, tökig lesz kamerázva, és megkezdődnek végre a "szurkolói" felelősségre vonások. Az nem állapot, hogy azért, mert sok ember azonosíthatatlanul összegyűlik, bármit megtehetnek (lásd stadionbeli események, utcai zavargások stb.).

Rich.mond 2013.08.25. 23:03:28

@r737fa: Egyébként fordultak mindenféle szervezethez. Bizonyos esetekben az MLSZ szabályozásai (lásd pirotechnika) még a rendőrségénél is szigorúbbak.
A stadionbéli kamera egyébként nem segít az utcai zavargásoknál.
Ja, és a biztonsági személyzet nagyjából-körülbelül bárkit elő tud keríteni - mint ahogy ezt megtették már jó néhány esetben. Nem csak a Fradinál.

JohnHenry 2013.08.25. 23:11:16

@miller draft: én voltam biztosítani honvéd-fradin, nem a "b-közép" elé álltam, hanem a "normálisakhoz", mégis megpróbáltak fejen találni egy csokival, egy kollegát meg egy kisebb fémtálcával. és persze fel voltak háborodva, hogy egyiket sem kapták vissza.

r737fa 2013.08.26. 00:58:50

@Rich.mond: Akkor most hol van a biztonsági személyzet?? Nem lehet kettős mérce, nem ők a törvény/rendőrség.

Abból a mindenféle szervezetből valószínűleg pont az illetékes maradt ki...

Rich.mond 2013.08.26. 04:04:22

@r737fa: Légy nyugodt, hogy a biztonsági személyzetnek mindenféle eszköze megvan BÁRKI kiszűrésére és utólagos beazonosítására. Ez gyakran meg is történik, éppen ezért nem is hallasz róla.

Egyébként szerinted egy rendőr pl. leszedethette volna azt a molinót? Csak kíváncsiságból.Hogyan? Mikor? Milyen alapon? Nem, ez a biztonsági személyzet dolga. A rendőrségé a verekedők elkülönítése és kiemelése (lenne) a tömegből.

Rich.mond 2013.08.26. 04:05:56

@r737fa: Ki lenne szerinted az illetékes szeervezet? A biztonsági személyzet azt teszi, amivel a megbízóik megbízzák őket. Tehát vagy az MLSZ (mert nekik is van kvázi saját), vagy a klubok.

belgabela 2013.08.26. 04:13:51

@szuperkrumpli: De van ahol van fullos kamera. Újpesten éppen azért nincsenek már ultrák. Az volt az első, amit az állam megcsinált. Hugyozni nem lehet, mert térdig áll a szmötyi, a székek hiányoznak itt-ott évek, lassan egy évtized óta, az egész le van robbanva( de nem adják magánkézbe hiába kérik két évtizede, mert az, az államé, mióta a bolsik államosították) de a kamera, na arra volt állami pénz. A klub tulajnak a gyepszőnyeget a saját pénzén kellett megcsináltatni (ötven millió nem kevés+ a bérleti díj amit ilyen fenntartásért elkérnek), mert arra nem volt hajlandó a saját tulajdonában az állam (már nem lehetett focizni rajta), de a kamerákra, arra volt lóvé.

Viszont az is biztos, hogy attól családok sem mennek tömegesen (eddig is ment aki akart), hogy rendszabályozzák az ultrákat. Ez egy óriás baromság, hogy azért nem mennek, mert vannak ultrák, akik néha nem a legszebben szurkolnak. Azért nem mennek, mert szar a foci. Mikor jó volt az ultrák akkor is csúnyákat kiabáltak, de akkor mégis sokan jártak meccsre.

Ráadásul a nők 90%-a nem szereti a focit annyira, hogy heti három-négy órát rááldozzon, de már a férjét sem engedi a gyerekkel, annyit mondták, hogy az csúnya dolog az ultrák miatt. Az férfiak egy része meg kerüli a konfliktus, és ezért a szar fociért biztos nem kelti a feszültséget otthon.

Meg mostanában azért, mert este kilenckor kezdődik a meccs, és egy kisgyerekkel, mit is keresek tizenegykor az utcán, minden héten, vagy két hétben? Idéntől az este kilences kezdés miatt apukával sem mehet ki a gyerek, aki eddig kimehetett és ment is. Apuka meg nem tud meginni egy sört a haverokkal, mert otthon konfliktus lesz, ha hajnalban ér haza. Gratulálok! Mi nem vagyunk mediterrán ország, ahol délben pihennek három-négy órát és éjjel élnek. Még ezt sem képesek felfogni a vezetők, nem csoda, hogy focit is képtelenek csinálni.

csavari 2013.08.26. 06:56:53

Legelőször az mlsz és a Fradi vezetőkre kellene alkalmazni és Magyar gyűlöletük miatt kitiltani őket és rokonaikat is az összes sportrendezvényről! Utána lehet szankcionálni a szurkolókat!

Severus 2013.08.26. 07:32:06

@belgabela: Így van. Nem csak az ultrák miatt nem mennek ki a családok. Hatéves kislányom rajong(ott) a fociért, erős (lokál)patrióta (Debrecen). Egyszer kivittem nagy rimánkodások után egy félidőre. Nem a B-be. Direkt messze ültünk mindenkitől, mert sejtettem mi lesz, régen én is kijártam. A magukat a szektor megmondóembereinek tartó 'vicces' fiúk így is odahallatszottak, csak pislogva hallgatta a mocskot, ami ömlött belőlük. Nyilván, normális ember gyerekek előtt nem beszél így. De ezek barmok és/vagy a közeg nincs felkészülve gyerekekre. Ez nem játszótér. Ez van. Azóta meg sem említi, hogy vigyem ki. Építhetnek itt bármilyen kacsalábon forgó stadiont, mi kint maradunk, ha a közeg ilyen.

those with loaded guns 2013.08.26. 07:35:24

@r737fa: Milyen stadionbeli eseményekre gondolsz?

lobaszopiatej 2013.08.26. 08:02:29

2 gondolat:

1) 21.században nyíltan a holokausztot éltetik... ez borzasztó.

2) számomra nem az a sport ha 3000 ember néz 22-t hogyan mozognak, hanem mondjuk fordítva.

Összefoglalva: ezen a szaron nincs semmi támogatnivaló.

those with loaded guns 2013.08.26. 08:39:25

@lobaszopiatej: 1. egyetértek, sajnos a 21. században még rendkívül sok más felháborító dolog történik, csakúgy, mint az ezt megelőző évszázadokban.

2. Arra nem gondoltál, hogy esetleg amiatt a 22 miatt a 3000 egy jó része valamiféle sporttevékenységbe kezd?

Dr.Paradoxon 2013.08.26. 12:05:28

Azért azt tegyük hozzá, sőt emeljük ki - főként @lobaszopiatej: hozzászólása miatt -, hogy mi is a helyzet ezzel a bizonyos "In memorian Csatáry László" molinóval.

1. Csatáry Lászlót is megillette az ártatlanság vélelme - mint minden embert -, tehát senki nem állíthatja, hogy bármiben is bűnös lenne. Sőt, igazából kegyeletsértés gyanúja is felmerül, ha őt háborús bűnösnek kiálltja ki valaki.

2. A véleménynyilvánítás szabadsága ismerős? Még ha azt írták volna ki a szurkolók, hogy "In memorian Adolf Hitler" az sem lépné túl a szólásszabadság határait. A hatályos Btk. szerint sem, és főleg nem a természetjogi felfogás alapján. (utóbbi kapcsán megjegyzés: attól nem feltétlenül lesz jogszerű valami, hogy jogszabályba foglalják. Pl. Attól, hogy a Btk. büntetné az evést, és mindenkit aki étkezni merészel halálra ítélnének, még nyilván nem lenne jogszerű az előírás illetve a kivégzés, annak ellenére sem, hogy a Btk. ezt mondja.)

3. Hallottam olyat is, hogy Csatáry László az egyik legidősebb Fradi szurkoló volt..ez esetben pedig miért ne emlékezhetne rá a Tábor?

4. Kettős mérce. Számtalan sokkal inkább politikai tartalmú kiírás volt már az elmúlt években, amiket nemhogy ekkora felhajtás, semmilyen büntetés nem követett.

those with loaded guns 2013.08.26. 12:44:36

1. Csehszlovákiában Csatáryt elítélték.

2. Azzal, hogy megveszed a jegyet, és bemész vele a futballmeccsre, elfogadod az MLSZ vonatkozó szabályait. Lehet vitatkozni, hogya molinó tartalma megsértette ezeket, bár szerintem arcpirító álnaivitás lenne azt állítani hogy nem politikai megnyilvánulás és provokáció volt a felirat. Ahogy Fradista Utazó barátunk említette egy másik fórumon: NEM azért volt ott a molinó, mert Csatáry NEM volt gettóvezető, vagy nem tette meg azt, amivel vádolták.

3. Könyörgöm, azért ennyire ne legyünk már komolytalanok.

4. Teszem azt? (Bár hajlamos vagyok arra, hogy ezt még el is higgyem.)

buday008 2013.08.26. 13:42:28

"1. Csehszlovákiában Csatáryt elítélték.
"

S ez hol érdekel minket Magyarországon? az egy másik ma nemlétező ország..

2: ez viszonta durvább: Most komoylan van olyan magát fradista keménymagosnak állító aki nem emlékezne Csatáryra...Az már nem is "igazi" fradista.. xd ok tudom ezt nem szabad leírni :_))))

buday008 2013.08.26. 13:45:51

S főleg azért emlékeztek meg róla mert Magyar Katona volt a 2. WH-ban., akikre nem divat emlékezni a mai világban...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.26. 13:49:54

@buday008:

A gesztus szempontjából lényegtelen, hogy Csatáry valójában ártatlan volt-e vagy nem. (Nem volt egyébként.)

De igaziból az is lényegtelen, hogy miért is molinóztak azok, akik.

A lényeges az, hogy most mindenki úgy tesz, mintha a szurkolói kártya megoldana minden bajt, holott még a legnyilvánvalóbb kihágásokat se tudják felgöngyölíteni általuk.

Mondjuk az jó kérdés, hogy akarja-e egyáltalán bárki tényleg felgöngyölíteni. Mert én erről se vagyok meggyőződve.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.26. 13:51:27

@buday008: Újabb álnaív kamu duma.

Gettóparancsnok nem egyenlő katonával és ezt te is pontosan jól tudod.

those with loaded guns 2013.08.26. 13:57:40

@buday008:

1. Majdnem érdektelen, csak ne nevettessük ki már magunkat, hogy úgyteszünk, mintha Lacibácsi egy békés portá lett volna egy Kassai zoknigyárban, akire aztán az irígy tudjukkik 70 év távolából rákattantak, mert egyszer nem engedte, hogy a fal mellett golyózzanak.

2. Oké, világháborús katona volt. Dédapám halálakor miért nem feszítettek ki molinót? Pedig megjárta a frontot az első és a második vh-ban, és megjár egy-két fogolytábort is. Biztos elfogult vagyok, de szerintem kurvára nagyobb hős volt, mint a kassai rendőr és gettóparancsnok.

buday008 2013.08.26. 14:06:30

@Püspök utcai gombaszedő: Ok akkor irom ugy, tudom hogy gondolkodik egy fradista..

buday008 2013.08.26. 14:12:22

Aki volt már Fradi meccsen pontosan tudja "cigányozás", "zsidózás " stb. minimum 30 éve ott van..Ebből kiindulva szinte muszáj volt a fradistáknak megemlékeznie...Itt aza furcsa hogy most mazsatolnak ügyet, csinálnak ugy mintha nem tudnák hoyg ez mindig is igy volt...A jelenség fél európában megvan és még jó ideig meg is lesz... Ott van pl at SS Lazio, a Zenit , a Real stb..véleményem szerint a szurkoloi kártya nem lesz erre jó megoldás mert maximun még kevesebb lesz a néző... Az hogy az MLSZ megbünteti a klubot anyagilag teljesen rendbe van..Igaz attól sem oldódik meg az antiszemita gyakázkodás kérdése ,de a kártyával se..

buday008 2013.08.26. 14:13:17

javítva: gyalázkodás

r737fa 2013.08.26. 18:12:48

@Rich.mond: Félreértettél. Azt írtad, hogy a biztonsági személyzet gyakorlatilag bárkit elő tud keríteni. Erre válaszoltam, hogy meccs után ez a rendőrség dolga lenne. Nem azt írtam, hogy abban a pillanatban, ahogy kifeszítették a molinót, be kellett volna menni rendszabályozni.

Írod:
"Légy nyugodt, hogy a biztonsági személyzetnek mindenféle eszköze megvan BÁRKI kiszűrésére és utólagos beazonosítására. Ez gyakran meg is történik, éppen ezért nem is hallasz róla."

Ez mit jelent? Sikátorban összeverik? Vagy küldenek egy ejnye-bejnyés táviratot?

r737fa 2013.08.26. 18:16:22

@Rich.mond: Előbb írtad, hogy "mindenféle" szervezethez fordultak, most meg kiderül, hogy a Szövetségen kívül gyakorlatilag senkivel nem vették fel a kapcsolatot.

Megismétlem magam: ha a szurkolói kártya adatkezelése aggályos, akkor mehet a levél az ombudsmanhoz. A Szövetséggel kár szívózni, az egy állam az államban.

r737fa 2013.08.26. 18:18:03

@those with loaded guns: Mindenre, ami szembemegy a hatályos törvényekkel és/vagy a szövetség szabályzatával.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.26. 19:16:03

Nyugaton már megoldották.

www.youtube.com/watch?v=28jk9N3mkK4

Igen, Olaszországban is bevezették pár éve a regisztrációt. Rájuk szokott az MLSZ hivatkozni, már amikor egyáltalán kizökkentik őket a "sok nyugati országban is van" jellegű maszatolásból és kénytelenek konkrét példát mondani.

footballperspectives.org/counter-hooliganism-strategy-and-stadium-attendance-italian-experience

Ha hihetünk a fenti elemzésnek, akkor az intézkedés eredménye meccsenként átlagosan 1300-zal kevesebb eladott jegy, vagyis irreálisan alacsony, 10 eurós átlagjegyárral számolva is minimum 4 millió euró veszteség évente.

A valódi veszteség ennél persze sokkal több, hiszen hozzáadódik a rendszer kiépítésének és működtetésének költsége és az egyéb elveszett meccsbevétel is.

lobaszopiatej 2013.08.27. 11:18:19

@Dr.Paradoxon: "1. Csatáry Lászlót is megillette az ártatlanság vélelme"

Meg a vád is. Az kezdte a balhét aki kiírta. Amit nem tudsz, ne írd ki, erről szól a dolog!

Természetesen nem bűncselekmény, de erkölcsileg elítélendő mert holokauszt nyílt éltetésének látszik, még ha utólag megpróbálod magyarázni akkor is.

Tessék csendbe maradni nem kiírni ilyesmit és akkor nincsen gond, ennyi.
Igy viszont ejnye-bejnye.
süti beállítások módosítása