Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kiscsapatok kupánvágása

2013.10.04. 12:10 Nóbádi iz der

Tegnap este a Sport TV kamerái előtt kisorsolták a Magyar Kupa 4. fordulójának párosításait. A golyók kihúzgálásában Zombori Sándor és Hegyi Iván segített a feltűnően jókedvű Faragó Ricsinek. A továbbjutás még mindig egyetlen találkozón dől el, a mérkőzéseket pedig többnyire október 30-án rendezik. Mi már azt is tudjuk, hogy néhány fiatal barát a blog képviseletében ezúttal is a festői Biatorbágyon fog csibészkedni. Mindössze azt nem tudjuk, hogy ezt a böszme sorsolási szisztémát vajon melyik autoritás találhatta ki az MLSZ-ben? És miért?

magyarkupa111_0.jpg                                                      

Úgy volt ez az egész, hogy két kulturáltan szép üvegedénybe beledobáltak harminckét golyóbist, az egyikbe tizenhat sárgát, a másikba pedig tizenhat pirosat. A tizenhat sárga a 2012/2013-as bajnokságban az NB I-ben szereplő csapatok neveit rejtette magában (így lehetett ott az azóta már jobb létre szenderült Eger és a Siófok  is), a tizenhat piros pedig a legjobb 32 közé eljutott alacsonyabb osztályú csapatok nevét tartalmazta. Utóbbi kalapban edényben kapott helyet a két friss, hamvas és ropogós élvonalbeli gárda, azaz a Mezőkövesd és a Felcsút is, miután az eddigi akadályokat ők is sikerrel vették.

Az "alsó ágon" a két jelenlegi élvonalbeli csapat mellett két megye I-es, hat NB III-as és hat NB II-es klub maradt életben. A sorsolás szeszélye folytán a két megye I-es csapat akár egymással is játszhatott volna. Erre azonban itt és most esélyük sem lehetett, miután a piros golyókat automatikusan sárga golyókkal párosították össze. A kicsik így legfeljebb csak abban reménykedhettek, hogy esetleg az NB III-ba visszasorolt és a feltámadásért küzdő egrieket kapják.

Egyes legendák szerint a labdarúgás bölcsője nem is Felcsúton, hanem a mai Egyesült Királyság területén ringott. Az FA Kupa küzdelmeinek így a mai napig is hihetetlen presztízsük van. A sokadosztályú kiscsapatok is viszonylag könnyedén eljuthatnak egy-egy tévéközvetítésig, és szerencsés sorsolás esetén akár még ennél is tovább. Nincsenek ugyanis kiemelések, kalapok, színes golyók, irányított sorsolás, igaz, pályaelőny sincs. A továbbjutott csapat a következő körben véletlenszerűen kap egy másik továbbjutott (vagy éppen akkor bekapcsolódó) csapatot, ilyen egyszerű ez. Az ellenfél ugyanúgy lehet hatodosztályú, mint ahogy - a sorozat előrehaladottabb szakaszában - akár egy Premier League-ben játszó klub is. Persze itt is sok múlhat a szerencsén, de azért mégsincs eleve elrendelve, hogy hiába jutottál be hatodosztályúként a legjobb 32 közé, most jól hozzád vágunk egy PL-es csapatot, de azért vagyunk annyira jó fejek, hogy hazai pályán veretheted agyon magadat a sztárklubbal.

(Persze egy-egy párharc során még a többszörös osztálykülönbség is okozhat öléggé komoly móka-kacagást, de erről elsősorban nagyfokú újpesti barátaim és szerzőtársaim miatti tiszteletből most nem kívánok bővebben értekezni.)

kem_cig_1.PNG                   Kemecse-Cigánd meccs 2011-ből, most mindketten belehúztak (fotó: cigandse.hu)

Tegnap este sajnos irányított sorsolást láthattunk: kiscsapatként már eleget meneteltél, most majd kapsz egy komolyabb ellenfelet, csak hogy tudd már végre, hol a helyed. Pedig szerencsés esetben akár valamelyik megye I-es csapat is mehetett volna még egy (-két?) kört, de így valószínűleg október 30-a után már csak a bajnokságra való összpontosítás marad számukra. Pedig mekkora élmény és micsoda emlék lehetne egy kiscsapat játékosainak és szurkolóinak, ha eljuthatnának a legjobb 16, vagy akár a legjobb 8 közé. Biztosan sokáig beszélnének erről, és ha nagy szavakat akarok használni, akkor még azt is leírom, hogy talán a szürke, dolgos és küzdelmes hétköznapokat is feldobná. Persze azért lesz miről beszélni így is, mert Pesterzsébeten, Kemecsén, Kisvárdán vagy Cigándon bizony ritka vendég egy NB I-es csapat, és talán erre az egy napra a helyi vendéglátósokkal is érdemes lenne cserélni.

De akkor sem értem, hogy miért kellett így eldönteni a párharcokat? Miért és kinek jó az, ha a legjobb 16 között jó eséllyel 12-13 első osztályú csapat is lesz? (Csak a Biatorbágy-Siófok és az Eger-Nyíregyháza párharcban nem lesz élvonalbeli együttes a pályán.) Kinek és minek jó ez? A nézőszámnak? A családoknak? A színvonalnak?

Tényleg nem értem...


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr15551122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gibsonpapa 2013.10.04. 12:26:21

mélyen egyetértek, szerintem is baromság a kiemelés. mondom ezt úgy, hogy a cigánd ellen csak továbbjutunk, így már fél lábbal a 16 között érzem magunkat, ami diósgyőriként nem kis szó, nem egyszer véreztünk el már hamarabb :)

Nóbádi iz der 2013.10.04. 12:32:33

@gibsonpapa: Nyilván azért én sem bánom különösebben, hogy a Kemecsét kaptuk. :-)

Zigi 2013.10.04. 14:25:17

Egyáltalán azt sem értettem, hogy az elsőosztályú csapatok miért csak a 4. fordulóban kezdik el a kupát a legjobb 32 között. A németeknél például már a 64 között bekapcsolódnak a Bundesliga csapatok, pedig ott hivatkozhatnának a nemzetköz kupák okozta nagyfokú leterheltségre is.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.10.04. 14:30:15

@Zigi: Hogy kevésbé legyen égő, amikor kizúgnak.

Nóbádi iz der 2013.10.04. 14:35:51

Eddig ugye az volt nálunk a rendszer, hogy a nemzetközi kupában érdekelt csapatok csak egy körrel később kapcsolódtak be. (Oké, idén ráértek volna előbb is.) De tényleg nem jövök rá, hogy ennek az átalakításnak most mi értelme volt? Nem látom például, hogy ezzel bárkinek is kedveztek volna, hiszen a kisvasutasok is az alsó ágon voltak.

miller draft 2013.10.04. 16:08:14

Ráadásul az az elmélet is dől, hogy a nagy csapattal majd jön a jó nagy bevétel is. Hazánkban van kb 8 csapat ami az átlagosnál több helyi nézőt megmozgatna. de valljuk be a lófasz Siófokra még a Balaton partján sem kíváncsi senki, nem hogy Biatorbágyon.... Mert ha mondjuk a Lokit, Diósgyőrt, neadj Isten a Fradit vagy a Csodálatos Újpestet kapjuk csak kimenne 6-800 ember az iharosi pályára. Így a mienk lesz a kiesés 250 néző előtt, a kocsmában nincs bevétel, jegyeladás nincs, jobb játékost nem látunk a pályán. Na mindegy HAJRÁ VIDOK! és BUZI MLSZ!
süti beállítások módosítása