Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Meccsek a múlt tükrében: Diósgyőr - Ferencváros

2013.10.31. 03:52 sjose

Az NB1 13. fordulójának legnagyobb hagyományú mérkőzését Diósgyőrben rendezik a hétvégén. Eddig összesen 40 alkalommal találkozott a két együttes a Nemzeti Bajnokságban ebben a felállásban és 14 hazai győzelem, 8 döntetlen mellett 18 vendég győzelem született. A hazaiak immár harminc éve nem tudják hazai pályán legyűrni a Ferencvárost.

x_47.jpgy_5.jpg
Mindkét csapat mögött remek szurkolótábor áll, ami mindig garancia a jó hangulatra

 

A két csapat első bajnoki találkozójára 1940. szeptember 8-án került sor Diósgyőrött. A vasgyári intéző rekord közönséget jósolt és nem is kellett csalatkoznia, több mint 13500 néző szorongott a lelátókon. Az újonc hazaiak a Lukács – Bán, Felföldi - vitéz Bohus, Turán, Barta - Fazekas, Berecz, Füzér, Barna, Magyar összeállításban, míg a Ferencváros a Csikós – Szoyka dr., Pósa - Sárosi III., Polgár, Lázár - Hámori, Sárosi dr., Finta, Kiszely, Gyetvai tizeneggyel kezdett. Bán a diósgyőri védelem oszlopa, közel egy évtizeddel korábban a Fradiban is megfordult, míg Füzér János a Ferencváros amatőr csapatából került a borsodi megyeszékhelyre, mivel esélye sem volt Sárosi dr. vagy Kiszely ellenében a Fradi kezdőbe kerülni. A hazai csapat története első élvonalbeli szezonjában mindössze öt percig tudott ellenállni a Fradi-rohamoknak; Gyetvay a szélen faképnél hagyta Bánt, beadását pedig Finta kapásból Lukács kapujába vágta.  2 perc múlva újra Finta csípte el Lukács rossz kirugását és mintegy harminc méterről a bal alsó sarokba rúgta a labdát. Finta a mérkőzésen összesen négy gólig jutott, Kiszely és Gyetvai egyszer-egyszer zörgette meg Lukács-Lux hálóját, míg a Diósgyőr Füzér és Berecz találataival illetve Polgár öngóljával szépített az eredményen (3:6). A kezdeti sikertelenség nem törte le a Diósgyőrt, a következő 5 meccsen 4 alkalommal küldték haza a zöldeket pont nélkül.

A Fradi látogatása mindig nagy csatát hozott az Avas alján, olyannyira hogy 1969-ig  még döntetlen sem született. A diósgyőri futball első sikerkorszaka a 70-es évek végére esik talán nem véletlen, hogy éppen ezért 1972 és 1984 között a Fradi nem tudott nyerni Miskolcon. Sőt a 79-80-as bajnokság utolsó fordulójában 15000 néző elött a piros-fehérek simán 3:0-ra verték a talán már nyaralásról álmodozó vendégeket. Fükő már az ötödik percben megszerezte a vezetést, 6 perc múlva Tatár találata után már kettővel mentek a hazaiak. Borostyán a második félidő elején tovább növelte az előnyt és ezzel ki is alakult a legnagyobb eddigi diósgyőri siker.

x_46.jpgFekete viszi el a labdát Major és Tepszics között

A Ferencváros igen harmatosan játszott a mérkőzésen, Verébnek mindössze egyetlen esetben volt szüksége bravúrra, Kakas László viszont a három gól ellenére csapata legjobbja volt, hiszen két büntetőt is megfogott. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a szünetben a Népsport tombolát tartott ahol értékes nyereményeket többek között fél éves Népsport előfizetést vihettek haza a szerencsések...

Borostyán Mihály csapat harmadik gólját fejelte a Fradi ellen (Forrás: dvtk.eu)

A diósgyőriek a hétvégén egy immár harminc éves rossz sorozatot szeretnének megtörni. Legutóbb 1981-ben sikerült a fővárosi zöld fehéreket megverni Miskolcon, azóta 3 döntetlen mellett kilencszer kaptak ki. Az 1992 tavaszi összecsapás maradt meg leginkább a vendég szurkolók emlékezetében. 30000-s rekord számú közönség előtt a Ferencváros a közvetítést vezető Gulyás László alig leplezett örömére nemcsak 2:0-ra nyert,  de a bajnoki címet is a diósgyőri stadionban ünnepelte.

y_4.jpgWukovics László, a mérkőzés hőse

Legutóbb tavasszal találkozott a két együttes és a Ferencváros hiába vezetett kétszer is Jenner és Gyömbér találatával, a diósgyőriek idegenlégiósa Seydi kétszer is egalizált, igaz a második találata előtt erősen lesgyanús helyzetben kapta a labdát.

Az idők során több mint 40 olyan játékos akad akik mindkét klubban játszottak, közöttük olyan nevek is, mint Bán Nándor, Barna Sándor, Páling Zsolt, Dzurják József, Dukon Béla, Kulcsár Sándor, Vámosi Csaba, Vén Gábor. De a legsikeresebb Szántó Gábor volt, aki mindkét csapatból szerepelhetett a magyar labdarúgó válogatottban.

kép11 - Száncsó_1.jpgSzántó Gábor

Három edzőt is számon tart a krónika akik mindkét együttest dirigálták. A Ferencvárosban játékosként is sikeres Tátrai Sándor és Zoran Kuntic mellett az ózdi vadász Csank János is ült mindkét kispadon.  

 

Dzurják Csöpire mindkét együttes szurkolói szívesen emlékeznek vissza (Forrás: ulloi129 blog)

A Diósgyőr az elmúlt 8 mérkőzésen mindössze  egy döntetlent játszott és csak két gólt kapott miközben a Ferencváros az utóbbi hetekben inkább bukdácsolt. A hétvégén eldől vajon megtöri e a Diósgyőr a Fradi elleni több mint harminc éves negatív szériát vagy a Fradi folytatva a hagyományokat ismét pontosan távozik Miskolcról.

 


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr575607316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása