Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Spanyolország 27-34 (10-17)

2014.01.12. 22:26 Fradista Utazó

Spanyolország az aktuális világbajnok. Mi nem. És ma azt is láthattuk, hogy miért nem. Persze ez sem teljesen pontos így, mert a mostani válogatottunk gyengébb, mint az, amelyik a tavalyi világbajnokságon részt vett. A spanyol csapat is több ponton változott, fiatalodott, de nem lettek rosszabbak. Mi igen.

És a spanyolok már azelőtt is jobbak voltak nálunk.

magyar-spanyol-kezilabda(1)(650x433).jpg
Spanyol öröm, magyar bánat (Fotó: MTI)

A mai mérkőzésről azt mondta egy szakértő, hogy hullámzó volt a játék. Valóban így volt, mindig aszerint változott a játék képe, hogy a spanyolok éppen mennyire vették komolyan. Igazság szerint ők egy negyedóra alatt lerendezték a meccset, ekkor vezettek 9-3-ra. Aztán kicsit megnyugodtak, elkezdtek spórolni. Ők is tudják, hogy kétnaponta játszani kell, komoly, nehéz meccseket. Nem érdemes kihajtaniuk magukat egy már megnyert meccsen.

10-9-nél az edzőjük időt kért, felrázta a csapatot, szólt nekik, hogy mégisincs ez még megnyerve. Aztán pár perc alatt lerendezték, hogy mégis meglegyen. Az időkérés után a spanyol válogatott hét perc alatt hét gólt lőtt. Azaz nagyjából annyit, ahányszor náluk volt a labda. És ezalatt csak egyet kaptak. 10-17, ennyi a félidő.

Nem mondom, hogy lehetetlen hét gólról felállni, de a szünetben mindenki tudta, mi is, ők is, hogy ez ennyi, hogy, ha akarnak tudnak nyerni tizenöttel is. Nem akartak. A második félidőben is lőttek 17 gólt. Mi is, de ez igazából már mindegy volt.

A magyar válogatott támadó- és védekezőjátékának színvonala is jelentősen elmaradt a spanyolokétól. Világosan viszontláthattuk azt, amit eddig is tudtunk: a magyar válogatottból kieső, idősebb játékosok helyére nem tudunk hasonló képességű fiatalokat állítani. Putics Barna, Nagy Kornél, a magyar kézilabda nagy ígéretei. Öt évvel ezelőtt azt vártuk tőlük, hogy majd ők lesznek az új sztárok, a válogatott új húzóemberei. És azóta is ezt várjuk.

Az utánuk következő korosztályoktól meg már nem is várunk semmit.

Császár Gábor, aki most, Nagy László nélkül, vezéralakja lehetne a válogatottnak, elásta magát Párizsban, az őszi félévben alig lépett pályára, játékon és formán kívül van, igazából csak hosszúra növesztett szakállával tudja magát érszrevétetni.

A futball-szakosztály asztaláról lehulló morzsákból a Paris Saint-Germain férfi kézilabdában is a világ leggazdagabb csapata lett. 13,5 millió eurós éves költségvetésük kb. a duplája a Veszprém éves keretének, és nagyjából másfélszer több, mint a tavalyi BL-győztes Hamburgé. Hozzájuk igazolt Császár Gábor, de ott nem tudott megfelelni, játéklehetőséghez szinte egyáltalán nem jut.

Irányító és átlövők nélkül pedig teljesen esetleges az egész játékunk. A góljaink felét a szélsők lövik. A két balátlövő, a már említett Putics és Nagy K. 2 gólt lő összesen, 10 lövésből (mindketten 1/5). A másik oldalon Ancsin Gábor még rosszabb: ő is 1-et lő, de neki 7 lövés kell hozzá.

A szétesett csapatjáték jellemzője: lényegesen többször lőttünk kapura, mint a spanyolok, és lényegesen kevesebb gólt lőttünk. Úgy mondják ezt, hogy egy játékos csak lő, de nem tölt. És most így volt vele a teljes magyar átlövő-állomány. 53 lövésből 27 gólt (a spanyolok 34/47) szereztünk, úgy, hogy a második félidő egy jelentős részében a spanyolok gyakorlatilag egyáltalán nem védekeztek. A statisztika szerint 10 lövésünket sáncolták le a spanyol védők (ez borzasztó sok), emellett mellément 3, 1 pedig kapufa lett. A spanyol válogatott adatai: 0, 0, 0. Egyrészt az látszik, hogy egyetlen alkalommal sem tudtuk se lesáncolni a spanyolokat, se jó védekezéssel arra kényszeríteni, hogy rossz, kaput nem találó lövést eresszenek el; másrészt az, hogy tíz labdánkat sáncolták le, azaz rengeteg elő nem készített, zárással nem támogatott lövésünk volt. Bizonyítani akar az átlövő, ha nála van a labda, akkor lő, ha kell, ha nem. Már csak azért is, mert arra aztán várhatna ítéletnapig, hogy a harmatgyenge Zubai Szabolcs beállóban megtartson akár csak egy spanyol védőt is.

Rossz évek jönnek most a magyar férfi kézilabdára. Nem biztos, hogy megússzuk hét szűk esztendővel. Mindenesetre ma estétől kell számolni.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr895755270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2014.01.12. 22:44:35

Kiábrándító, de innentől nyugodtan szemlélhetjük úgy a kézilabdát is mint a focit, valamikor jók voltunk benne.

Rich.mond 2014.01.13. 07:01:52

Császárért nagy kár... mondjuk Mocsainak érzéke van ahhoz, hogy kilátástalan játékkal elbukott meccs után hozza azt, amit kell és elérjük az elvárt helyezést. Tehát a nyolcadik hely még nincs veszve.

seizetheday 2014.01.13. 09:35:58

Mocsai - hahaha... Életében volt 3 jó meccse, egyébként meg egy gagyi NBII-es szintet üt meg. Válogatott játékos?? A világ nagy vicce!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.01.13. 12:14:36

Az persze abszolút benne van a pakliban, hogy a londoni 4. hely volt ennek a generációnak a csúcsteljesíménye és innen hanyatlás következik, de azt egy kicsit túldramatizált következtetésnek érzem, hogy ennek a mai meccs lenne a kezdete. Ilyen meccset az elmúlt években, Nagy Lászlóval is bármikor tudtunk hozni, hoztunk is nem egyszer.

A kérdés az lesz, hogy mit tudunk kezdeni Izland és Norvégia ellen. Izlandon tegnap nem nagyon láttam az állítólagos gyengülést, de Norvégia ellen lehet esélyünk. És szerintem ez a csapat tegnap már arra a meccsre készült.

Shikaka 2014.01.13. 15:28:42

Ezzel nem nagyon értek egyet.

Császár: kicsit úgy van beállítva, hogy elment Párizsba nagy pénzért, feladva a biztos játéklehetőséget Veszprémben. Nos, mióta nem Mocsai a Veszprém edzője, ott sem volt már fix kezdő.

Fiatalok: Mocsainak szvsz. igaza van, hogy nem vitte ki a magyar fiatalokat, hogy összeveressék magukat. Majd legközelebb

Hosszú távú eredménytelenség: a magyar férfi kézilabda sosem a kiapadhatatlan utánpótlásról volt híres. Mikor Éles Józsinak balesete volt, mikor visszavonult Pásztor vagy Szatmári, mindig azt hittük, hogy itt a vég. (nincs már irányító, nincs már balszélső, nincs már kapus...) Biztosan lesz egy-két eredménytelenebb verseny, de azért nem kell kongatni a vészharangot.

Shikaka 2014.01.13. 15:31:41

Még annyit, hogy megvárnám a torna végét. Tegnap a legnagyobb esélyes, mellesleg regnáló bajnok csapattal játszottunk.
süti beállítások módosítása