Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Megyei manna - Merész tarjáni tervek

2014.01.12. 09:59 Rich.mond

Létezik, hogy egy megyében még NB2-es csapat sincs? Sőt, még NB3-as sem? Nógrádban bizony ez a helyzet. De ez a tarthatatlan állapot már csak bő fél évig tart, mert nagy terveket szövögetnek a Karancsalján. A megyei pontvadászat első két helyezettje kvázi egyesül, érkezik Marek Penksa, egy montenegrói utánpótlás-válogatott és egy olasz játékos az Anconából. A négy brazil mellé. Ezen felül több egykori stabil NB2-es játékos van a keretben – páran korábban az NB1-et is megjárták és a megye legtehetségesebb játékosai is fekete-fehérben rúgják a labdát. Mi köze Salgótarjánhoz és főleg Somoskőújfaluhoz az FC Egernek? Olvassanak tovább! 


Nógrád nem fehér folt, hanem erős bástya akar lenni a magyar labdarúgás pajzsán (képen a nógrádi vár)

Nógrádi kesergő

Ha van az országnak olyan szeglete, ahol a magasabb szintű labdarúgás még magyar szinten is teljes hiánycikk, az Nógrád megye.  Bár ebben az írásban azt boncolgattuk, hogy Budapest és Pest megye mennyire faragott rá az általunk egyébiránt melegen üdvözölt NB2-es és NB3-as átszervezéssel, talán mégis Nógrádnak fájt leginkább a csoportok összevonása.

NB1-es csapata már igen régóta nincs a megyének (lásd nosztalgiázásunkat az SBTC fényes múltjáról és jelenéről). Egészen pontosan 34 éve, amikor az SBTC kiesett az NB1-ből az 1979/1980-as szezon végén. Több évnyi harmad és másodosztályú senyvedés után 1995-ben még felcsillant a legmagasabb osztályban szereplés lehetősége, de Keresztúri András vezérletével végül a Parmalat FC nyerte az osztályozót, 2000-ben pedig már a megyei bajnokságban szerepelt a Stécé.

A Balassagyarmat 2004-es visszalépésével a másodosztályra is tíz éve várnak a népességét tekintve legkisebb magyar megyében - Debrecennek több lakosa van, mint egész Nógrádnak. A legbátrabb magyar város nem csak a legújabb időkben, hanem már a húszas, a negyvenes, majd a nyolcvanas években is büszkélkedhetett másodosztályú csapattal. A hon más szegleteiben azóta is felbukkantak/felbukkannak Balassagyarmatnál lényegesebb kisebb települések is a második vonalban (nem beszélve Salgótarján méreteiről) - a teljes lista: Kozármisleny, Csákvár, Tuzsér, Jászapáti, Bodajk, Bőcs, Baktalórántháza, Tököl, Barcs, Nagyberki, Gyirmót, Felcsút, Putnok. Mezőkövesd, Balmazújváros nagyjából ugyanakkora. A Balassagyarmati Volán SE 2012-ben elbúcsúzott az NB3-tól is és nem úgy néz ki, hogy hamar visszakerül oda. A megyei helyzet nem hogy javult volna, hanem tovább romlott a 2013-as esztendővel, amikor sem a Salgótarjáni BTC-Puebla, sem a Nagybátony nem tudott megkapaszkodni a megfelezett NB3-ban.

Egy Állandó Olvasó volt olyan kedves és megosztott velünk egy 2008-as írást. Három budapesti fiatalember mesélte el a Nagybátonyi BSC - Salgótarjáni BTC megyei rangadón átélt élményeit . Akkor is a megyei első osztályban találkoztak a csapatok - végül a vendég tarjániak nyertek 0-1-re. Bár mindkét csapat bajnoki címre tört, a Berkenye SE elorozta előlük az aranyérmet. Nagybátony második, míg a Stécé a harmadik helyen futott be.

Nógrádon kívül csak Csongrádban nincs legalább NB2-es gárda, de délen ott a Szeged 2011 FC az NB3 Közép-csoportjában.

Gondoljanak bele, a legmagasabb szintű foci az Arany Fácán megyei első osztály élcsapatainak vetélkedése! Azon belül is a tabella első és második helyezettjének összecsapása - ősszel 500 néző látta a rangadót. A jövőben ez a párharc még pikánsabbnak ígérkezik .

A helyi sportbarátok ugyanis gondoltak egyet és jelentős változtatásokra szánták el magukat. A cél hosszú távon egy NB2-es csapat megteremtése Salgótarjánban. Ehhez együttműködési megállapodást kötött egymással a Somos SE és az SBTC-Puebla. A somoskőújfaluiak a jövőben kvázi fiókcsapata lesznek a megyeszékhelynek, a két klub pedig gyakorlatilag egyesül. (Itt a teljes cikk) Ez miért is érdekes? Mert a Somos FC jelenleg vezeti a megyei első osztályt – nem kevesebb, mint öt ponttal az SBTC előtt. A fentiek alapján nem kizárt, hogy a tarjániak egy huszáros hajrával le fogják tudni dolgozni ezt a hátrányt.

Gyönyörű környezetben a Somos SE pályája - több kép: nogradifoci.hu

Ütős lesz az új Stécé

Mintha valamit előre megéreztünk volna, őszi nosztalgia és „bárcsak úgy volna” rovatunkban nem csak az SBTC-vel, hanem a Somos SE-vel is foglalkoztunk. Mivel az NB3-as csapatok „letolásával” a megyei pontvadászatok színvonala is nőtt, ezért emeljünk kalapot a somoskőújfalui védelem előtt, amely 15 mérkőzésen mindössze ötször (!!!) kapitulált. Az SBTC bekkjei sem tették rosszul a dolgukat, mert a kilenc kapott gól sem mondható soknak. Bár a somosi keret első pillantásra innen-onnan összeszedettnek tűnik, ha leásunk a múltba, találunk bőven érdekességeket. Például azt, hogy az őszi záró fordulóban az Érsekvadkertet 6-1-re verő csapat jelentős része valaha együtt focizott a Salgó Öblös Faipar SC-ben (nagyjából tíz éve). A későbbi szezonokban sokuknak másfelé vitt az útja (akár a Honvédba, Vasasba, de többnyire a megyén belül maradtak), de most újra együtt játszanak. Kivétel az NB1-es rutinnal is rendelkező Novák János és az Ibrányból Pásztóra, majd onnan a Somoshoz kerülő Cabral de Paula Edmar.

Az SBTC játékosok múltjában is fel-felbukkan a Salgó Öblös, de ott már jóval vegyesebb a kép – és a jövőben még vegyesebb lesz. A kapus Kozma Tamásnak például közel 200 NB2-es meccse van, Horváth Krisztián hatvani kitérővel került Újpestről Tarjánba. A salgótarjáni nevelés, mégis labdarúgó karrierje zömét Szombathelyen töltő Szeles Tamás tavaly még az NB1-ben is pályára lépett. Lenkó Csaba pontosan ugyanezt az utat járta be. Ezen felül Putnok négy brazillal is ellátta az egykori bányászcsapatot – Alex, Maicon, Samuel, Islony.

Itt még kazincbarcikaiként -Dos Santos, Maicon, Messi. Nem vicc. Utóbbi sajnos Franciaországba távozott, így felbomlott az Újpestet az MK-ból kiverő nagy hármas (www.blikk.hu)

A közös útra lépett Somos FC és SBTC így összesen már öt brazillal rendelkezik. És a tervek szerint lesz még külföldi bőven. Például Marek Penksa. Egy montenegrói utánpótlás-válogatott  - Adrian Rudovic. Róla egyébként semmilyen információt nem találtam az interneten. Csapata, az FK Mornar jelenleg a 10. helyen áll a 12 csapatos montenegrói bajnokságban, de a bő keretben sem találkoztam a nevével. Sem hazája U-válogatottjainak keretében. Ellenben van egy promó videója a youtube-on.

Illetve útra kel az olasz 1905 Anconából érkező Ferdinando Regga is. Sajnos róla sem találtunk semmilyen információt a csapat honlapján – még az amatőr Serie D-s (ötödik liga) csapatban sem láttuk a nevét.

A „rivális”, listavezető Somos FC-ből tavasszal már Salgótarjánban játszik majd Novák, Liszkai és Balázs Attila. Bátran mondhatjuk, hogy ezzel a kerettel meg lehet célozni az NB3-at.

Nyilván többek fejében megfordult, hogy a bajnokság már le van zsírozva a Stécé és a Somos között. Ezzel kapcsolatban Takács László, az SBTC ügyvezető-igazgatója sietett leszögezni, hogy „kötelezően elvárják a Somos SE-től azt, hogy tavasszal mindegyik mérkőzésükön 100 %-osan teljesítsenek és tegyenek meg mindent a bajnoki címért, nyerjen a jobbik.”

Az anyagi háttér a Puebla 2012-es színrelépésével (erről itt olvashatnak) biztosítottnak látszik – legalábbis az NB3-ra. Az SBTC-Pueblában a névadó szponzornak 60%-os részesedése van, míg a város 30%-ot birtokol).

A szakmai munkában az újpesti vonal dominál, mert Nagy László után Tamási Zoltán ült le a kispadra (itt olvashatjuk őszi értékelőjét)- Kovács Zoltán pedig ősszel pár mérkőzésen pályára lépett. 

Idegenben otthon, otthon idegenben

Az SBTC meglepő módon nem a városi stadionban (Szojka Ferenc Stadion) játssza hazai mérkőzéseit, hanem a város festői szépségű külterületén, a Tó-strandi sporttelepen. A megye egyébként is feltehetőleg az ország legszebb fekvésű futballpályáival büszkélkedhet.

Őszintén szólva a környezetet leszámítva nekem az előbbi tetszetősebbnek tűnik és nem tudom az okát annak, hogy miért döntöttek a költözés mellett? A Szojka Ferenc Stadiont 2007 szeptemberében avatták fel 2500 néző előtt, amikor az SBFC az Egert fogadta az NB3-ban. A pályát akkor használó SBFC-t, azaz a Salgótarján Baglyasalja FC-t jegyezzük meg, mert az idei fúziónak a múltban már voltak előzményei – erről lentebb olvashatunk majd.

Nos, az új pálya bár szép, de a lelátó voltaképpen mégiscsak két domboldalból áll. A legnagyobb gond mégis az, hogy messze van magától a várostól. Persze 5 kilométer talán nem a világ, de aki nem akar/nem tud autóba ülni, annak ez mégiscsak egy hátráltató tényező. Ezért a jövőben buszokat terveznek indítani nem csak a Stécé, hanem a Somos SE meccseire is.

Salgótarján, Tó-strand - fotó, Panoramio.hu

Nem példa nélküli a fúzió

A fúziót nevezhetjük név és telephely váltásnak. De a fenti eset tényleg nem példa nélküli. A 2006/2007-es megyei pontvadászatnak egyaránt bajnoki reményekkel vágott neki a Somos SE és a Salgótarján Baglyasalja Football Club. Végül a somoskőújfaluiak lettek a befutók, de egyrészt az NB3-ra nem alkalmas a pálya, másrészt az erőforrások optimalizálása érdekében egyesültek a salgótarjániakkal, létrehozva az SBFC-t. Ez azt jelentette, hogy 2007 nyarától kezdve közös felnőtt és ifjúsági csapatokat indítottak. Ezzel a Somos SE meg is szűnt – a jelenlegi felállásban erről egyébként nincs szó. Sőt, a Somos SE-t hosszú távon az NB3-ba várják. A mostani Somos története nem független a fenti eseményektől, mert a csapat nélkül maradt somoskőújfaluiak alapították 2007-ben.

Az SBFC 2008-ban harmadik, 2009-ben ötödik lett az NB3-ban, ám a tulajdonos összekülönbözött a városvezetéssel és mindenestől Egerbe költöztette át a csapatot. Valójában innen indult az Egri FC története – amely nem túl vidáman folytatódott. Az SBFC a 2009/10-es szezont már csak a Nógrád megyei másodosztály Pásztói-csoportjában folytatta, de tíz mérkőzés után megszűntek.

Őszintén reménykedünk, hogy a legfrissebb együttműködés több sikerrel jár majd.

Nógrád megye, Arany Fácán megyei első osztály

1. SOMOS SE 15 14 1 0 39 5 34 43
2. SBTC - PUEBLA 15 12 2 1 59 7 52 38
3. CERED VSE 15 10 2 3 35 16 19 32
4. NŐTINCS SE 15 9 1 5 21 14 7 28
5. SZÉCSÉNY VSE 15 7 7 1 24 19 5 28
6. MÁTRANOVÁKI VSC 15 8 3 4 37 30 7 27
7. KARANCSLAPUJTŐ KSE 15 7 1 7 31 30 1 22
8. KARANCSKESZI SE 15 6 4 5 27 19 8 22
9. BALASSAGYARMATI VSE 15 6 4 5 26 19 7 22
10. NAGYBÁTONY SC 15 5 2 8 20 23 -3 17
11. HÉHALOM SE 15 5 1 9 22 39 -17 16
12. PÁSZTÓ SK 15 4 2 9 14 33 -19 14
13. RIMÓC SE 15 3 1 11 17 41 -24 10
14. BERKENYE SE 15 3 1 11 16 40 -24 10
15. ÉRSEKVADKERT SE 15 2 2 11 18 38 -20 8

16. PALOTÁS SE 15 1 2 12 7 40 -33 5

 

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk két állandó szerzőjének regényét. Lepje meg szórakoztató magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra! Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. A linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok. 

Címkék: megyei foci SBTC


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr375752742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2014.01.12. 11:00:40

Jó cikk, de földrajzból egyes :-) Magyarország megyéit mikor tanultuk anno vonalzóval verte belénk a jó Chemez Árpi bácsi:a legkisebb megyénk Komárom megye (akkoriban Esztergomot még nem említettük)

Rich.mond 2014.01.12. 12:53:02

@miller draft: Viszont a legkisebb népességgel Nógrád rendelkezik :)

miller draft 2014.01.12. 19:23:05

Te akár politikus is lehetnél.....már ha érted :-D

Huple macskája 2014.01.13. 10:44:52

Az SBTC már a harmadik csapattal alakít ki szorosabb viszonyt "a megye labdarúgásának fellendítéséért".A Síküveg és az Öblös meg is szűnt később, eme gyümölcsöző együttműködések után.A Parmalat elleni osztályozó említése miatt sok focirajongó zsebében kinyílik a bicska a mai napig is, pedig akkoriban még Szlovákiába kellett menni egy jó tippmixért...
süti beállítások módosítása