Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

(Észak)nyugaton már megoldották, avagy bohózat ki tudja hány felvonásban

2014.02.01. 20:37 Püspök utcai gombaszedő

Yorkshire Anglia legnagyobb történelmi megyéje, az ország északnyugati részén fekszik, mintegy ötmillió lakosa van, és egyikük sem a kifinomult humoráról híres. Ez alól kizárólag a Leeds United csapata képez kivételt, akik az egész régiót képesek lefedni tragikomikus bénázással, a BL-elődöntőből a harmadosztályba zuhanásuk például a mai napig etalonnak számít a katasztrofális futballmenedzsment kategóriájában. De az utóbbi két napban tán még önmagukat is sikerült felülmúlni.

A York-ház fehér rózsája, egyben a megye szimbóluma is 

Előző részünk tartalmából

A jelenleg épp másodosztályú csapat tulajdonosi háttere már eddig se volt a legtisztább. Papíron a GFH Capital nevű közel-keleti befektetési alapé a többségi tulajdonrész, de hogy ki a valódi befektető, aki a megbízásokat adja, azt valójában senki nem tudja. Ez a megoldás már kezdettől fogva átmenetinek (és szabályellenesnek) tűnt és az ősz folyamán folytak is a tárgyalások mindenféle, nem kevésbé titokzatos befektetőjelöltekkel.

A befutó végül a Cagliari tulajdonosa, Massimo Cellino lett – legalábbis lapzártakor épp úgy tűnik.

A nagy olasz "futballcsaládok" angol másodosztályban való szerepvállalása igencsak aggályos, és nemcsak a nyilvánvaló kulturális különbségek miatt (pl. Angliában a bunda NEM szükséges feltétele a profi futballnak), hanem az erőegyensúly felborulása miatt is. És amikor például a Watford  7-8 Udinese-játékossal áll fel, akkor már a klub identitása is megkérdőjeleződik.

Bár a magyar futballban az ilyesmire csak legyintenénk, ne feledjük el, hogy Angliában még a nálunk oly népszerű telephely-áthelyezésre is csak egyszer volt példa: a Wimbledon esett a manőver áldozatául, és az így keletkezett szörnyszülött, az MK Dons, a mai napig általános közutálatnak örvend.

Mindenesetre ő elég biztos volt a dolgában ahhoz, hogy még a hivatalos adásvétel előtt azt követelje, hogy a klub edzője, Brian McDermott, engedje oda a kispadjára(!) a kiszemelt utódját, Emiliano Festát (akinek egyébiránt eddigi edzői karrierje a világhírű A.C. Lumezzane nevű sztárcsapat vezetésére korlátozódik). Az abszurd kérést természetesen körberöhögték.

Péntek

És itt érkeztünk el a történetben a tegnapi naphoz, amely egyben az átigazolási szezon utolsó napja is volt. A beígért erősítéseknek, ahogy az lenni szokott, híre-hamva sem volt, mindössze egy játékost sikerült igazolni Olaszországból, de azt nem lehetett tudni, hogy pontosan kit(!). Sőt, még arra is látszott esély, hogy a keret gyengülni fog, de a csapatkapitány, Ross McCormack, délután azt nyilatkozta, hogy bár tudja, hogy sokan vinnék, ő mindenképpen szeretne Brian McDermottal dolgozni tovább.

Ez mindenkit megnyugtatott egészen másfél órával későbbig, amikor Cellino bejelentette, hogy mint a klub új tulajdonosa, azonnali hatállyal kirúgta Brian McDermottot és a klubigazgatót is.

A hír bombaként robbant, a klub maradék vezetősége gyakorlatilag azonnal lemondott tiltakozásképpen, és McCormack újra felhívta a Sky Sports televíziót: futballtörténeti pillanat volt, amikor élő adásban szinte könyörgött, hogy valaki vegye meg. Ajánlat érkezett is, de a klub elutasította, ezzel pedig a bohózat első felvonása lezárult.

Szombat

A mai nap a Huddersfield Town elleni meccs napja is, ami nem tűnik kiemelkedő összecsapásnak amíg a térképre nem pillantunk: Huddersfield kb. huszonöt kilométerre esik Leeds-től, tehát a legközelebbi rivális a bajnokságban. De a helyi derbire egyelőre senki nem gondol, a szurkolók demonstrációkat szerveznek a klub tulajdonosai ellen, bárki is legyen az éppen.

Közben azonban a klub is lépett: mivel az igazgatótanács beleegyezése nélkül nem lehet kirúgni sem a vezetőedzőt, sem a klubigazgatót, az összes pénteki szerződésbontást semmisnek nyilvánították és megpróbálták lóhalálában utolérni Brian McDermottot, hogy jöjjön vissza és vezényelje le a meccset. Ő rövid gondolkodás, illetve a jogászaival való konzultálás után úgy döntött, hogy nem jön.

Délután kettő fele a stadionon kívül már szépen gyülekeznek a tüntetők, skandálással és cipőlevétellel tiltakoznak, meg hogy, hogy nem, egy autó is lángra lobban a parkolóban, de hát kicsire nem adunk. Az indulatok nem szabadulnak el azért teljesen, de mindenki érzi, hogy nem sok híja van.

Fotó: James Steer

És ha ez nem lenne elég, az első félidő közepén vezetést szerez a Huddersfield.

De a hidegvér valahogy csak kitart, bár a vendégek vérszagot éreznek és támadnak, a második gól csak nem akar jönni. Valahogy kihúzni a szünetig, ez lehet a hazai játékosok fejében, kivéve Ross McCormackot, aki a hosszabbításban lecsap egy védelmi hibára és bebombázza az egyenlítő gólt. Szünet, a lelátókon megkönnyebbülés és dac.

Aztán a második félidőre mintha egy másik Leeds jönne ki, pár percen belül már meg is van a vezetés –McCormack passzából Kebe szerzi meg –, aztán a 62. percben egy kontrából McCormack talál be ismét, tíz perc múlva a kapitány már a mesterhármast ünnepli (ha valaki azt állítja, hogy gyerekként nem álmodozott hasonlóról, az hazudik!), végül még a fiatal Mowatt is megszerzi élete első gólját, 5-1, ilyen a világon nincs.

Vissza a valóságba

A GFH Capital közleményt bocsájt ki, amiben hivatalosan is bejelenti, hogy a klub többségi tulajdonrészét eladta Massimo Cellinónak. Egy másik közleményben pedig megerősíti, hogy Brian McDermott továbbra is a Leeds United edzője...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr315793142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása