Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Zárul a Premier League, megvannak a kiesők

2014.05.10. 20:05 Fatusi

Múlt heti írásunkat azzal zártuk, hogy a kiesés elkerüléséért folytatott küzdelem minden valószínűség szerint nem dől el az utolsó forduló előtt. Tévedtünk, eldőlt. Ugyanis időközben biztossá vált, hogy a Cardiffnak, a Fulhamnek és a Norwich-nak kell jövőre megmerítkezni a Championship 24 csapatos darálójában versenysorozatában.

A Norwich-nak még maradt matematikai esélye, de lássuk be, nem tűnik reálisnak, hogy a jelenleg -32-es gólkülönbségük jobb lesz, mint a -15-ön álló West Bromwich-é. Emellett pedig az Arsenalt kéne kitömniük, miközben a WBA nem szerezhet pontot a Stoke ellen. Azt gondolom, a Kanárik legelvakultabb szurkolói is lemondtak már a bennmaradásról.

Talán majd jövőre

A wales-i Cardiff City tehát csak egy átutazó évet töltött a PL-ben, a tavalyi másodvonalbeli bajnoki cím, és a viszonylag stabil szezonkezdet után nem sikerült biztosítaniuk az élvonalbeli tagságot, és feltehetően 20. helyezettként távoznak. A feljutást kiharcoló Malky Mackay érthetetlen (és értelmetlen) kirúgása után az év elején vette át a csapatot a korábbi manchesteri legenda, Ole Gunnar Solskjaer, ám nem nyújtott meggyőző teljesítményt. Mivel még csak 41 esztendős, edzőként fiatalnak számít, talán a következő években sikerül javítania reputációján.

Egyelőre magas ez a szint

Hosszú idő után búcsúzhatunk el a londoni Fulhamtől is. Még 2001-ben kerültek fel – fennállásuk során először – a Premier League-be, azóta folyamatosan itt tartózkodtak, egészen mostanáig. Emlékezhetünk, Gera Zoltán vezetésével 2010-ben az Európa Liga döntőjéig meneteltek, azóta elmúlt a világ dicsősége. Hiába próbáltak meg ütőképes keretet kialakítani a télen és váltottak edzőt kétszer is, a lépések nem hozták meg a kívánt eredményt, így egy borzalmas szezont követően 13 év után ismét a Championshipben kell szerepelniük.

Jacko sem bírja már nézni a Fulham bénázását. A szobrot eredetileg állíttató előző tulajdonos szerint eltávolítása okozta a csapat vesztét. Igen, ő se volt teljesen komplett. (fotó: telegraph.co.uk)

A harmadik kieső a Norwich City, amely az utóbbi években hangulatos hazai pályáján több nagycsapatot is megtréfált. Kevesen tudják, hogy 1993-ban még a Premier League harmadik helyezettjei voltak, aztán legutoljára 2011-ben jutottak vissza, tavaly a tisztes 11. helyen zártak, idén azonban ismét kiestek az élvonalból.

Érdekes, de korántsem meglepő összefüggés a három kieső közt, hogy mindhárman edzőt váltottak a szezon során, méghozzá meglehetősen későn (mint említettük, a Fulham kétszer is), míg a szintén gyengélkedő West Brom és Aston Villa a stabilitásban bízott, és az eredmény őket látszik igazolni. Vagy tán tényleg csak arról van szó, hogy bizonyos emberek kezébe nem lenne szabad futballklubot adni: a Fulham újdonsült tulajdonosának szemlátomást vajmi kevés fogalma van a futballról, míg a Cardiff City-t birtokló Vincent Tan szó nélkül megváltoztatta a klub színeit, és idővel még át is nevezte volna őket Welsh Dragons-ra, ha a kiesés nem húzza keresztül a számításait. Mert bár állítólag a sárkányos név jobban cseng a Távol-Keleten, de a "másodosztály" hangzása már kevésbé népszerű.

Tan-mese sárkánnyal, avagy: te vennél ettől az embertől használtautót? (fotó: telegraph.co.uk)

Külön említést érdemel még a kiesést a hajrában igencsak bravúrosan elkerülő Sunderland: április közepén a helyzet reménytelennek látszott, Gus Poyet csapata tökutolsó volt (igaz, voltak bepótolandó meccseik). Ami ezután következett viszont, arra senki nem számított: idegenben ikszeltek a bajnokesélyes Cityvel, szintén idegenben megverték a Chelsea-t (Mourinho első bajnoki veresége a Stamford Bridge-en), elkalapálták a Cardiff és a West Brom együttesét otthon, a kettő közé pedig befért egy laza győzelem az újra erőre kapó Manchester United ellen. Ezzel nemcsak kényelmesen bentmaradnak, hanem ha az utolsó, Swansea elleni hazai meccset is behúzzák, akár a 12. helyig is feltornászhatják magukat.

A bátor Winnetou a gallérjánál fogva emeli fel Old Shatterhandet, aki kikéri magának ezt a bánásmódot. (fotó: dailymail.co.uk)

És hogy kik jöhetnek a helyükre?

A Championship alapszakasza már múlt héten befejeződött, így két feljutó kiléte már biztos. Igaz, valójában már jóval korábban biztos volt, hiszen az utóbbi években a hajrában mindig elbukó Leicester idén szinte végig toronymagasan vezette a bajnokságot, 102 ponttal végzett az élen. Amennyire nem volt meglepetés az ő sima feljutásuk, annyira az a Burnley-é: a sokkal kevesebb pénzből gazdálkodó északi kiscsapatnál a Watfordtól korábban az olasz tulaj által kirúgott Sean Diche csodát tett, és lehengerlő támadófutballal hozta be őket a második helyre. A rengeteg pénzből drága légiósokkal "megerősített" Watford eközben az előkelő 13. helyre futott be. (Ha az előző mondatból az olvasó néminemű kárörvendést vélne kiolvasni, akkor nem téved. - a szerk)

A harmadik feljutó a Derby, Queens Park Rangers, Wigan és Brighton négyeséből fog kikerülni, a rájátszás javában zajlik, és a legutóbbi próbálkozásunkból tanulva inkább nem próbálnánk megjósolni, ki lesz a befutó...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr626147326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása