Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Felbolydul a lelátó

2014.10.02. 18:27 Szegedi.Péter

ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

A Törekvés ifjú játékosának, Dávid Vilmos halála után fél évvel, 1902 novemberében a Sport-Világ publicistája írt első ízben arról, hogy nem csak a durva játékosok, de a szurkolók is veszélyt jelenthetnek a sportág tisztaságára.

„Midőn megjósolom, hogy a budapesti footballpályák nemsokára véres csaták színhelyei lesznek, azt hiszem, nem tévedek. De ne gondolják, hogy a játékosok között, ments Isten! Az igen tisztelt publikum fog csatázni, igen, ő az »ezerszemű«, »ezernyelvű« Caesar! Azon mértékben, a mint játékosaink beleszoknak a finomabb játékba, azon mértékben – vagy még gyorsabban – halad lefelé a lejtőn a mi kedves nézőközönségünk, lejtőn, a mely nemsokára bizonyos bécsi nívó alá szállítandja őket.”

1903 tavaszán Speidl Zoltán panaszkodott a Millenáris közönségére: „Csak azokat a züllött, toprongyos alakokat nem szenvedhetjük, a kik megrohanván a tribünt félrelökdösik az embereket, letiporják a hölgyek ruháját s rálépnek arra a szemünkre, a melyik a dolog felett nem tud – szemet hunyni. Szerénységet nem ismernek s magukat képzelik ott – az uraknak (?). Folyton izgágáskodnak, zajonganak s olyan mosdatlan szájjal kritizálják a játékot, buzdítják és szítják a játékosokat, hogy hallatára még a legedzettebb huszárőrmesterek is elpirulnak, a hölgyek meg egyik ájulásból a másikba esnek.” A cikkíró hozzátette, hogy az FTC-MUE mérkőzésen már a rendőrség volt kénytelen igazoltatni a nézők botrányosan viselkedő csoportját, a szerző a fradisták alacsony társadalmi státusával magyarázta, hogy nem tudnak viselkedni: „Ilyen és hasonló jelenetek nem tartoznak a ritkaságok közé, ha a »misera plebs« megszállja a tribün lépcsőzetét.”

Ám a szerzőnek alighanem rá kellett jönnie, ha nem alaptalanul, de mégis túlzottan leegyszerűsítve helyezte el a szurkolókat az erőszakos proli – békés polgár tengelyen. Ugyan egy olvasói levél szintén az alacsonyabb társadalmi helyzetű drukkerekre panaszkodott, amikor azon méltatlankodott, hogy az egyik mérkőzésen a 40 filléres állóhely nézői folyamatosan pocskondiázták a játékosokat, legenyhébb sértéseik pedig a „csirkefogó” és a „gazember” voltak – 1903 őszén egy kínos és meglepő esetről számolt be a sajtó. A Sport–Világ szerint egy meccsen Hajós Alfréd és Weisz Richárd a tribünön veszett össze, mivel Hajós korábban azt írta Weiszről, hogy „pózol” (!). Weisz erre vitát provokált, mire Hajós arcon ütötte a birkózót. A verekedést a közbelépő nézők akadályozták meg. S hogy mi ebben a történetben a különös, azon túl, hogy Hajós komoly vakmerőségről tett tanúbizonyságot, mikor nekiment a nála majd kétszer nagyobb Weisznek? Nos, a két szereplő nem a „misera plebs”-ből került ki: Hajós 1896-ban, Weisz 1908-ban szerzett olimpiai bajnoki címet.

Mindez persze csak az „új idők” előszele volt. Néhány évvel később már a „kültelki pályák terrorjáról” cikkeztek a lapok.

Jövő héten folytatjuk sorozatunkat, de addig is szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani jelen írás szerzőjének idén megjelent, Riválisok című könyvét, amelyről blogunkban már tavasszal írtunk, Facebook oldala pedig itt található.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr276748063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása