Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Otthon, érmes otthon - Híres magyar sportcsaládok XVI.

2014.12.10. 16:23 Nóbádi iz der

Gurics-György_Pásztor-Erzsébet_érmeikkel.jpg

 

Sorozatunk legújabb részében olyan magyar sportcsaládokról esik szó, ahol csak az egyik családtag büszkélkedhet olimpiai éremmel, de a másik fél is kiemelkedő alakja a saját sportágának.

 

 

 

Gurics György 1929. január 27-én született Dunapentelén, a későbbi Sztálinvárosban, a mai Dunaújvárosban.

"Büszke vagyok arra, honnan származom, s büszke leszek rá mindig. Arra is, hogy a pályafutásom itt kezdődött el, Pentelén, még amikor a sárgás gödörben fociztunk. Az is nagy élmény volt, amikor beválogattak a pentelei csapatba, de később már Csepelre kerültem, ahol a Ganznál lakatos lettem, s mellette rúgtam a bőrt. Az egyik kollégám hívott el bokszolni, de amikor anyám összeverve meglátott, közölte: vagy választok más sportágat, vagy szedhetem a sátorfámat - így kötöttem ki a bírkózásnál.”

1946-tól a Ganz TE (ipari tanulóként a Ganz MÁVAG-nál kezdte meg inaséveit), majd 1949-től egészen pályafutása befejezéséig a Budapesti Honvéd birkózója volt. Szabad-, illetve kötöttfogásban is versenyzett, kiemelkedő eredményeit az utóbbi fogásnemben érte el. Eleinte középsúlyban, majd később félnehézsúlyban több mint egy évtizedig a világ élvonalába tartozott. A magyar válogatottban 1952 és 1963 között szerepelt. Ezen időszak mindhárom olimpiáján részt vett, miután Helsinkiben, Melbourne-ben és Rómában is a magyar küldöttség tagja volt. 1952-ben a finn fővárosban olimpiai bronzérmes lett a középsúlyúak küzdelmeiben.

gurics_gyorgy_portre_vagott.jpg1961-ben Jokohamában a félnehézsúlyúak versenyében világbajnoki címet szerzett. (Erre a világbajnokságra elsősorban már edzőként utazott ki, de a helyszínen rábeszélték, hogy induljon el a félnehézsúlyban, amelynek egyébként nem lett volna magyar szereplője. Úgyhogy elindult, és nyert...) A világbajnokságokról még két ezüst-, valamint egy bronzéremmel is rendelkezik. Huszonegyszeres magyar bajnok: középsúlyban mindkét fogásnemben ötször-ötször állhatott a dobogó tetejére, a félnehézsúlyúak között négyszer kötöttfogásban és kétszer szabadfogásban diadalmaskodott, illetve két kötöttfogású és három szabadfogású csapatbajnoki címe is van. Egyéniben négy alkalommal (1952, 1955, 1957, 1958) mindkét fogásnemben győzött. 1961-ben az év magyar sportolójának választották. 1964-ben vonult vissza, de már 1960-tól (ekkor szerzett a Testnevelési Főiskolán szakedzői oklevelet) edzősködött szülővárosában. 1972-ben mesteredzői diplomát szerzett. 1978-ig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt (mindig idők legsikeresebb magyar kapitányaként öt olimpiai, tíz világbajnoki és tizenegy kontinensbajnoki elsőséget szereztek versenyzői), majd 1983-ig a BVSC vezetőedzőjeként dolgozott. 2013. szeptember 10-én, 84 éves korában hunyt el. Életéről, pályafutásáról Mezei István, a Dunaferr SE birkózó-szakosztályának egykori elnöke kétórás filmet készített 2014-ben, Dunapentelétől Jokohamáig címmel. Dunaújvárosban - ahol 2009-ben díszpolgárrá is megválasztották - 2012 óta minden évben megrendezik a Gurics Kupa küzdelmeit, amelyet a nagyszerű sportember halála óta Gurics György Emlékversenynek is neveznek.

guricsné.jpgFelesége, Pásztor Erzsébet 1939. március 29-én született Budapesten. 1965-ben Dortmundban a világbajnokságot nyert női kézilabda-válogatott kapusa és csapatkapitánya volt. A Bp. Spartacus sportolójaként a 60-as években hétszer nyert magyar bajnokságot (ebből hat alkalommal megszakítás nélkül). Csapata a Bajnokcsapat Európa Kupája 1964/65-ös kiírásában a döntőbe jutott, ott azonban vereséget szenvedett a dán HG Köbenhavn együttesétől. A Spartacus után a Vasasnál folytatta pályafutását, ahol a 70-es évek elején újabb két bajnoki címet ünnepelhetett. A világbajnoki cím évében a női kézilabda-válogatott Magyarországon az Év Csapata címet is elnyerte.

Gurics György első házasságából született fiai számára sem ismeretlen a sport szeretete. Ifj. Gurics György válogatott kerettag volt. Gurics Attila is birkózott, de aztán a kézilabdával kezdett el foglalkozni. Mocsai Lajos edzősége idején a Vasas szakosztály-igazgatójaként tevékenykedett, de Debrecenben, Székesfehérváron és a Vasasnál is dolgozott edzőként.

 

 

 

 

rab tibor.jpgRab Tibor (Gödöllő, 1955. október 2. - ) a Ferencvárosi Torna Club saját nevelésű játékosaként 1968 és 1986 között szerepelt a zöld-fehéreknél. A "Sügér" becenévre hallgató, hátvédként és beállósként számításba vett játékos kétszer bajnoki címet, kétszer pedig kupagyőzelmet ünnepelhetett. A magyar válogatottban 1975 és 1982 között 20 alkalommal szerepelt. Az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon is részt vett, de "csak" az Alicantében megrendezett Magyarország-Argentína (1-4) mérkőzésen lépett pályára, ez volt egyben az utolsó mérkőzése is címeres mezben. Az 1974/75-ös kiírásban tagja volt a Ferencváros KEK-döntőig menetelő együttesének, Dalnoki Jenő első alkalommal a Liverpool elleni idegenbeli meccsen adott számára lehetőséget a felnőttcsapatban. 1981-ben az FTC örökös bajnoka címmel tüntették ki. 1986-tól 1988-ig Monoron, majd 1988 és 1992 között Ausztriában, az SC Gattensdorfnál szerepelt játékos-edzőként. 1992-ben rövid ideig még Balatonlellén is játszott. 2014 március 15-e óta a Ferencváros futsal-csapatának marketing és PR-vezetőjeként is tevékenykedik. Kinevezésekor a fradi.hu-nak többek között az alábbiakat is elmondta:

rab.jpg"Még játékos koromban elvégeztem a Testnevelési Főiskolát, ahol megszereztem a szakedzői képesítést, de az új licenceket már nem csináltam meg, mert nem akartam edzőként dolgozni a szakmában. Amit sportpályafutásom alatt megismertem ebből a közegből, annyi bőven elég volt nekem. Játékos-edzőként még dolgoztam egy ideig, mert akkor a magam ura voltam. De amikor már külső körülmények is beleszóltak volna a munkámba, na azt már nem. Arról nem is beszélve, hogy a könyöklések, meg a nyelvcsapások nem tartoznak az én világomba, nem az én stílusom... Inkább polgári foglalkozás után néztem. Elvégeztem a Kereskedelmi-, Idegenforgalmi-, és Vendéglátóipari főiskolát, ahol marketing-közgazdász szakon államvizsgáztam. Ezt követően a Pénzügyi-, és Számviteli Főiskolán másoddiplomáztam, ahol könyvvizsgálóként végeztem, és azóta is könyvelőként, könyvvizsgálóként dolgozom. Boldog és büszke embernek vallhatom magam, hiszen hat gyermekem és két unokám van!"

image-kelemen-marta.jpg

Felesége, Kelemen Márta (Budapest, 1954. szeptember 17.- ) a KSI, majd a Bp. Honvéd volt tornásznője. 1972-ben Münchenben tagja volt az óriási meglepetésre összetettben olimpiai bronzérmet szerzett magyar csapatnak. Négy évvel később Montrealban a negyedik helyen végeztek. Visszavonulása után a KSI szakosztályában kezdett el edzősködni.

 

 

 

 

kéry.jpg

 

 

Kelemen Márta olimpiai bajnoki bronzérmes csapattársa Kéry Anikó (Budapest, 1956. március 31. -). A KSI versenyzőnője már 18 évesen befejezte az aktív sportolást, ezt követően férjével, Kapros Attilával hosszú ideig külföldön (sokáig a Bahama-szigeteken) dolgoztak artistaként.

 

 

 

 

20101120kapros640.jpgLányuk Kapros Anikó (Budapest, 1983. november 11. - ) teniszezőnő, aki a 2004-es Australian Openen a negyedik körig jutott. Legjobb világranglista-helyezését (44. hely) is ebben az évben érte el. Kétszer egyéniben, egyszer pedig párosban nyert ITF-tornát. 16 éves korában megnyerte az ausztrál nemzetközi bajnokság juniorversenyét, és Christina Wheelerrel az oldalán párosban sem találtak legyőzőre. A sok sérülése is közrejátszott abban, hogy már 2010-ben befejezte az aktív sportolást. A sportágtól azonban nem szakadt el, jelenleg a Magyar Tenisz Szövetség menedzsereként dolgozik, és Angyalföldön gyerekeket is oktat. 2013-ban megszületett első gyermeke, Anna Leila.

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr286948869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása