Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Meghökkentő képes időutazás a csepeli stadionban - Diósd-Érd El Clásicóval fűszerezve

2016.12.04. 20:28 Vágó.János

December első hétvégéjén a világot lázban tartó Barcelona-Real árnyékában az NB III Nyugati csoportjában is egy kis "El Clásicót" rendeztek, mégpedig a Diósd-Érd szomszédderbi formájában. Ez a mérkőzés hagyományosan érdekes, izgalmas presztízsrangadó, tekintettel arra, hogy a két település földrajzilag gyakorlatilag egybeépült, egymással határos. Az MLSZ azonban sokadik furcsa húzásával épp a derbi előtt nem hosszabbította meg a diósdi pálya licencét, így aztán a csepeli stadionban kellett megrendezni a környéken népszerű mérkőzést. Ezáltal a hangulat sem lehetett olyan, mint az eredeti helyszínen-mindössze 60 nézőt számoltunk... Hab a tortán, hogy a Diósddal és Érddel egy csoportban szerepel a Csepel FC is. Így viszont, ha már a Csepel legendás stadionjában jártunk, alaposan szemügyre is vettük az ódon létesítményt, megdöbbentő időutazásba csöppentünk.

img_8098diosd-erd.jpg

Az idei bajnokságban az Érd váratlanul remekül menetel, a zöldek a két, nemrég még NB I-es nagycsapat, az ETO, és a Kaposvár előtt vezetik a Nyugati csoport tabelláját az őszi szezon zárultával. Ráadásul újabb friss sikerélménnyel érkeztek a derbire, ugyanis hét közben remek meccsen, 3-3 után 11-espárbajban kiverték az 1.osztályú Haladást a kupából, bejutva a 16 közé! Mivel ott pedig a szintén NB III-as bravúrcsapat, a Videotont búcsúztató Budafok lesz az ellenfél, akár a 8 közé is bejuthatnak. A Diósd viszont az elmúlt évek stabil NB III-as középcsapati státusza után nehéz évet él meg, és kiesésre áll. Mivel a létszámot csökkentik jövőre, így most mind a három NB III-as csoportból 4 csapat fog kiesni. Bár a diósdiak mögött áll a Sárvár, a Veszprém, és a Komárom is, de a már bennmaradó helyen álló Hévíz 5 pontra van előttük. Ez volt az első "tavaszi" forduló, ebből adódóan a nyári rajton már találkoztak, akkor Érden 2-0-ás hazai siker született. A szombati csepeli derbi annak ellenére is nagyon sima érdi sikert hozott, hogy Limperger Zsolt csapata 120 perces, büntetőpárbajos kupameccsel a lábában érkezett csak 2 napot pihenve. Sok helyzetéből 4-et így is értékesített az Érd, a végeredmény: Diósd-Érd 0-4. diosd-erd2016.PNG Így most nagyon könnyű derbisikert arattak a zöldek, maradva így egyelőre az 1.helyen az ETO előtt 3 pont előnnyel-a győriek 1-0-ra verték otthon a rangadón a Kaposvárt. A Rákóczival szemben így már 9 pont az Érd előnye. Az érdieket 8 fős ultratábor kísérte el, és remek hangulatot csináltak, kitettek magukért! Végig doboltak, énekeltek, még kis pirotechnika is előkerült az ünnepléskor! img_8097.JPGBármilyen hihetetlen, de sokkal többnek tűnt a létszámuk a stadionon kívülről hallva őket. Sőt, még 20 perccel a lefújás után is a lelátón doboltak, énekeltek a már üres stadionban! Ilyet sem sűrűn látni. Lelkes szurkolásukkal mégis lett némi derbihangulat. 2013-ban amúgy az érdi drukkereknek is volt gondjuk az MLSZ-el, pontosabban a Pest Megyei Szövetséggel, egy BLSZ I-es meccset zárt kapuk mögött kellett játszaniuk a bírók inzultálásért-a fegyelmi döntést így díjazták akkor az ultrák:erdszurkolokbalhe.jpg

A kalandtúránk azonban még nem ért itt véget a Diósd-Érddel, ugyanis a legendás csepeli stadiont és a régi sportcsarnokot bejárva megdöbbentő időutazásba csöppentünk. Az aréna sok év csend után idén tavasszal került újra az országos média fókuszába, mikor is az NB III-ban szereplő Ferencváros B csapata a Csepellel játszott bajnokit 10000 néző előtt, a nagy Fradi mérkőzéseit jó ideje bojkottáló tábor megtöltötte az ódon stadiont. Ekkora tömeg utoljára egy 1992-es Csepel-Fradin volt itt még az NB I-ben. Idézzük csak fel az idén márciusi látványt:csepelftc.jpgEz a kép sokáig emlékezetes marad, hiszen egy délutánra visszaidézte a '90-es évek lelátói hangulatát, az 1-2000 nézős, siralmas hangulatú NB I-es meccseink mai világában.

Korábban 2008 környékén szerepelt még a csepeli stadion a hírekben, akkor sokkal drámaibb relációban, ugyanis akkortájt komolyan felmerült a kerületi vezetőkben a sporttelep megszüntetése. A társadalmi felháborodás, összefogás azonban ezt a tervet megakadályozta. Néhány éve voltak olyan időszakok is, amikor sem fűtés, sem melegvíz nem volt a létesítményben. Fontos megemlíteni Takács Krisztiánt, a Csepel FC tulajdonosát, aki nélkül ma valószínűleg nem létezne már a csepeli foci, vagy esetleg csak még lejjebbi osztályban. A stadion pedig még ilyen állapotban sem lenne, jelenleg legalább 3.osztályú meccsekre alkalmas. Takács úr egyben MSZP-s politikus is, ügyei, közéleti tevékenysége miatt gyakran támadja a rivális párt-ezzel azonban itt nem foglalkozhatunk, a csepeli sportért folytatott tevékenysége mindenesetre példaértékű.

Jelenleg a Csepel stadionja az 5-6.legnagyobb az országban 14000 fős kapacitásával (a Groupama, a Nagyerdei, az ETO-Park és a romos szegedi Felső-tiszaparti stadion után, holtversenyben a ZTE Arénával), miután már nincs meg a lebontott Népstadion, és a fehérvári Sóstói-stadion sem. A csepeli pálya nézőcsúcsát 1948-ban regisztrálták egy Csepel-FTC mérkőzésen, ahol 34000 néző gyűlt össze!

A Csepel 4-szeres bajnok labdarúgócsapata 1997-ben búcsúzott az NB I-től, majd a 21.század fordulója óta már az NB II is álom itt. 2001-ben szűnt meg a szakosztály. Ők sem kerülték el a trükkös indulási jogi cseréket, előbb a III.Kerületet költöztették ide, majd az így kreált csapatot vitték tovább Tatabányára. 2005-ben született újjá a csepeli foci, és tartja magát ma is legalább az NB III-ban.

Nos, következzenek a sokatmondó képek, melyek bemutatják, hogy állt meg az idő a csepeli sportlétesítményben. A stadion főépületével szemben áll az 1950-es években épült Bajnokok Csarnoka, ahol is a legendás Csepel SC férfi kosárlabda-, és férfi röplabda csapatai is sok emlékezetes sikert, meccset éltek meg. img_8132.JPG

img_8100.JPG

img_8101.JPG

img_8102.JPG

img_8106.JPG Itt ünnepelte utolsó bajnoki címét is a kosárcsapat az 1988-89-es szezon végén. Hol van már az akkori döntőbeli ellenfél, az Oroszlányi Bányász is... Hivatalosan 2000 fős befogadóképességű, de a csarnok méretét látva nehéz elképzelni, mennyien férhettek be ide ténylegesen, összezsúfolódva, klasszikus lelátóról ugyanis nem beszélhetünk, egy sor galéria van, inkább egy tornateremre emlékeztet a helyszín. Pár száz főnél nagyobb tömeget itt nehéz elképzelni. csepelcsarnok.jpg       Amikor még tele volt a csarnok....ilyen hangulat lehetett (ez a kép a hasonló oroszlányi csarnokban készült)csepelcsarnok2.jpgMég a közelmúltban is volt itt némi élet a röpisek révéncsepelnoiroplabda.jpg                          Sőt, volt itt még női röpicsapat is!(2007-es kép)

A Csepel és az Oroszlány 2014-ben, a 25 éves évfordulón újra megmérkőzött, de már nem itt, hanem a Kazinczy Általános Iskola csarnokában. Jelenleg ismét van a kerületben némi kosárlabda-élet, hisz a BC Csepel férficsapata az NB II-ben, míg a nők a Budapest-bajnokságban pattogtatnak, többek között a jónevű Viharos Szenyórákkal is egy ligában.

A 16-szoros bajnok férfi röplabdázók szintén itt működtek, utolsó NB I-es bajnoki címüket ők is 1988-89-ben nyerték-micsoda csodás év volt az a szigeti szurkolóknak! Még 1995-ben is bajnoki döntőztek, aztán 1998-ban számukra is eljött a vég, feloszlott az élvonalbeli proficsapat. img_8105.JPG2001-ben Csepeli RC néven új klubot alapítottak, pár év építkezés után újra az élvonalba jutottak, sőt, 2012-ben 17 év után újra a Magyar Kupa négyes döntőjébe jutottak. De mikor kezdett volna újra rózsásnak tűnni a jövő a feltámadás után,  2013-ban ismét jött a vég, ráadásul szezon közben kellett az Extraligából visszalépniük, mivel 3-szor sem tudtak kiállni, csarnokfűtés hiányában... 10 foknál hidegebb időben nem lehet csarnok-mérkőzést rendezni, és már csak 8 fok volt itt a tél beköszöntével. Egy akkori feltáró írás szerint FIDESZ-MSZP politikai ellentétek vezettek a csepeli röplabda megszűnéshez...

Most a Csepel férfi röplabdázói a Budapest Bajnokságban szerepelnek, utolsók, minden "hazai" meccsüket másik tornateremben játsszák, Budapest-szerte vándorolva... Van női csapat is a Budapest Bajnokság II.osztályában, ők egy csepeli szakgimnázium termében röpködnek.

A csarnokból kilépve, még fel sem ocsúdhatunk a látvány hatása alól, és a stadiont körbejárva újabb meghökkentő élmények várnak minket. Következzenek az egykori WC-k, erős idegzetűeknek...img_8110.JPG

img_8111.JPG

img_8112.JPGHa szigorú UEFA-ellenőrökként járnánk be ezeket a helyeket, valós esély nyílna a gutaütésre...

Mérkőzések alkalmával a csarnokot nyitják ki, az ott lévő picit kulturáltabb mellékhelyiségeket használhatják a szurkolók. img_8107.JPGLehet még fokozni a döbbenetet a stadion túloldalán, a vendégoldalon lévő egykori piszoárok állapotával. img_8123.JPGMellette az egykori büfé romjai... img_8121.JPGA változatosság kedvéért találunk atlétikai romokat is-ez a szeméttárolóvá avanzsált egykori magasugró-szivacs tároló.

csepelatletikaromok.jpgA vendég oldali lelátókon fél éve még 10000 Fradi-szurkoló hömpölygött. img_8118.JPG

img_8119.JPG

img_8126.JPG

img_8127.JPG

img_8114.JPGA Bajnokok Csarnokával ellentétben a vendégszektorok mögött lévő ritmikus gimnasztika-, és a birkózócsarnok ma is működik, igaz, ezek sem ússzák meg a politikai csatározást, ugyanis úgy tűnik, a beígért új birkózócsarnok mégsem épül meg, a régire pedig nem akarnak költeni. img_8124.JPGA stadion klubháza van még a legjobb állapotban, a szép dicsőségtablók jól mutatnak.img_8131.JPG

img_8109.JPG2 újabb edzőpálya is javít az összképen: img_8133.JPG A büfé már nem működik, de még ki lehet ülni mellé...img_8134.JPG

img_8136.JPG És hogy a stadionból távozva se maradjunk slusszpoén nélkül: img_8135.JPG

Címkék: magyar foci Csepel


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9112020895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása