Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A halálkapu - A görög labdarúgás legtragikusabb napja

2017.02.08. 10:37 maribor_

A görög labdarúgás legtragikusabb vasárnapja egyben a futballtörténelem legnagyobb katasztrófáinak egyike.

a_halalkapu_a_gorog_labdarugas_legtragikusabb_napja_4.JPGMásnapi görög újságcímlap

Huszonegy szurkoló - 14 és 40 közötti életkorúak - lelte halálát 1981 február 8-án, mert fanatizmusuk minden elképzelhetőnél nagyobb volt. Borzalmas befejezése egy olyan mérkőzésnek, amely után diadalünnepnek kellett volna következnie! És mégis tömeghalállal végződött az Olympiakosz Pireusz 6:0-ás győzelme az AEK Athén ellen a görög bajnokság 20. fordulójában. Hogyan lehetséges egy ilyen szerencsétlenség, amikor a meccs végig nyugodt légkörben folyt, sőt a játékvezetői hármas sípszó után sem szabadultak el az indulatok, hiszen arra ok sem volt? „A 7. számú rácsos kaput nem nyitották ki és amikor a tömeg arrafelé zúdult, az első sorok fennakadtak, az utánuk következők pedig nagy erővel nyomakodtak előre" - hozta nyilvánosságra a rendőrségi hivatalos jelentés.


A történetben maga a mérkőzés, már csak másodlagos

A vasárnap 15:15-kor kezdődő találkozón teltház, 34450 néző előtt futottak ki a csapatok a következő összeállításokban.
Olympiakosz: Szarganisz - Kirasztasz, Vamvakoulasz, Papadopouloss, Novoselac - Kouszoulakisz, Persziazs, Nikoloudisz - Anasztopoulosz, Orfanosz, Galakosz.
AEK Athén: Ekonomopoulosz - Ardizoglou, Manolasz, Karavitisz, Paraprasztanitisz - Thodisz, Vlahosz, Eleftherakisz - Kottisz, Bajevics, Mavrosz.
Gólok: Galakosz (30', 53', 84'), Kouszoulakisz (68'), Orfanosz (75') és Vamvakoulasz (80').

Utólag percről percre rekonstruálták az eseményeket.

16:58 - A tragédia feltételezett első momentuma, mikor egy szurkoló megbotlik a 7-es kapuhoz lefelé vezető lépcsőn.
17:03 - A pillanatok alatt bajba került szurkolók előtt a rendőrség kívülről kinyitja a zárva maradt kijárati kaput.
17:15 - A mentők megkezdik a sebesültek ellátását, az első kocsi megindul a pireuszi Tzaneio kórházba.
17:35 - A stadiontól szurkolók százai indulnak meg gyalog a kórházhoz.
17:50 - Az ERT és YENED televíziós csatornák, melyek közvetítették a mérkőzést, közleményben szólítják fel a szabadnapos orvosokat, hogy a lehető leghamarabb menjenek be a Tzaneio-ba, illetve a nézőket, hogy aki csak teheti, menjen vért adni.
18:20 - A szociális miniszter és a miniszter-helyettes még több orvos mozgósítását rendeli el a kialakult helyzet kezelésére.
18:30 -  A Sürgősségi Központ felszólítja a szolgálaton kívüli rendőröket, menjenek vért adni, rövid időn belül többszázan jelentkeznek a körházban.
18:50 - A belügyminiszter, több magas rangú rendőrtiszt és a mérkőzést biztosító állomány parancsnokai a Tzaneio-ba érkeznek.
19:15 - A kórház előtt összegyűlt szurkolók követelni kezdik, hogy hozzák nyilvánosságra a halottak és a sebesültek nevét.
19:40 - Ioannisz Rallisz görök miniszterelnök tájékoztatja Konsztantinosz Karamanlisz köztársasági elnököt a kialakult helyzetről. Karamanlisz biztosítja támogatásáról Ralliszt és utasítja, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.
19:45 - A rohamrendőrség elkezdi a kórház bejáratánál a tömeg feloszlatását, hogy ne akadályozzák a mentőautók és a véradók érkezését.
20:00 - Nyilvánosságra hozzák az első három halott nevét, a hatóságok egyidejűleg tájékoztatják a hozzátartozókat.
20:15 - a rendőrség megkezdi a tragédia okainak kivizsgálását.
20:50 - A görög televíziós és rádiós csatornák megszakítják adásukat és gyászzenét kezdenek sugározni.
21:15 - Miután a rendőrök nem tudják kezelni a kórház főbejáratánál kialakult helyzetet, az igazgató főorvos kéri meg a szurkolókat, hagyják el a helyszínt, mert jelenlétükkel akadályozzák a mentést és az orvosok munkáját. A tömeg lassan oszlani készül...
22.00 - Az egyik sérült, a 18 éves, Eliasz Litrasz váratlan bejelentést tesz: "A kapu mintha résnyire nyitva lett volna. Amikor elértem az utolsó lépcsőfokot, megcsúsztam és elestem. Hirtelen emberek kezdtek zuhanni rám, egy, kettő, három ... száz."

A „halálkapu” már többször szerepelt a baleseti krónikákban. 1972. szeptember 14-én, amikor az Olympiakosz az olasz Cagliari ellen játszott az UEFA Kupában, hárman vesztették életüket ennél a kapunál a nagy tolongásban. Két évre rá a Panathinaikosz elleni bajnoki után húszán szenvedtek ugyanitt súlyos sérüléseket. Ennél a kapunál gyűlnek egyébként egybe azok a fiatalok, akik zászlókkal, dobokkal, transzparensekkel, különféle pirotechnikai eszközökkel és hasonlókkal "felfegyverkezve"  érkeznek a stadionba és gyakran kerülnek összeütközésbe a rendőrséggel. Mindez február 8-án huszonegy ember életébe került (Tizenkilencen a helyszínen, ketten pedig a kórházba szállítás után vesztették életüket - a szerkesztő megjegyzése).

a_halalkapu_a_gorog_labdarugas_legtragikusabb_napja_5.jpgA tragédia helyszíne másnap

Az állam saját halottjaként temettette el az elhunyt szurkolókat. Az Olympiakosz Pireusz játékosai valamennyi, a bajnokságból hátralévő mérkőzésükön fekete gyászkarszalaggal játszottak. Az egyesület vezetői elrendelték, hogy egy márványtábla kerüljön jól látható helyen a stadion falára, amelyen megörökítik az elhunytak neveit. Húsz Olympiakosz és egy AEK szurkolóét.

a_halalkapu_a_gorog_labdarugas_legtragikusabb_napja_2.jpgMérkőzésjegy a halálba, 100 drachmáért, a 7-es kapuhoz

Az emléktáblán a következő nevek szerepelnek: Panagiotisz Toumanidisz, 14 éves. Kostasz Szklavounisz, 16 éves. Iliasz Panagoulisz, 17 éves. Geraszimosz Amitsisz, 18 éves (ő volt az egyetlen AEK szurkoló). Iannisz Kanellopoulosz 18 éves. Szpirosz Leonidakisz, 18 éves. Iannisz Szpiliopoulosz, 19 éves. Nikosz Filosz, 19 éves. Iannisz Dialinasz, 20 éves. Vaszilisz Mahasz, 20 éves. Efsztratiosz Louposz, 20 éves. Michalisz Kosztopoulosz, 21 éves. Zografoula Hairatidou, 23 éves. Szpirosz Andriotisz, 24 éves. Kosztasz Karanikolasz, 26 éves. Michalisz Markou, 27 éves. Kosztasz Bilasz, 28 éves. Anasztasziosz Pitsolizs, 30 éves. Antonisz Kouroupaklisz, 34 éves. Hrisztosz Hatzigeorgiou, 34 éves. Dimitrisz Adamopoulosz, 40 éves.

a_halalkapu_a_gorog_labdarugas_legtragikusabb_napja_3_1.jpgAz emlékmű a halottak neveivel

A tragédia után öt rendezőt egyenként 10 évi letöltendő börtönbüntetésre ítélte a görög bíróság, kötelességszegésért.

A stadiont azóta többször is felújították, átépítették. Legutoljára a 2004. évi nyári olimpiai játékokra. A 7-es kapunál, a szektor piros székei közül huszonegy darabot feketére cseréltek le. Egy 7-es számjegyet ábrázolnak, örök mementóként.

a_halalkapu_a_gorog_labdarugas_legtragikusabb_napja.jpg

A "hetes kapu" ettől kezdve természetesen kultikussá, a piros-fehérek kultúrájának részévé vált. A fentiek tükrében egyértelmű, miért a GATE 7 (Θύρα 7) "csoport-elnevezésre" esett az Olympiakosz fanatikusainak a választása. Ők természetesen minden évben megemlékeznek a tragédiáról - a lent belinkelt videón láthatjuk, tavaly hogyan hajtottak fejet szurkolók és játékosok az áldozatok előtt. Felemelő és torokszorító.

 

Címkék: gyász stadion


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2712139863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GabikA 2017.02.08. 10:51:36

Sajnalatos, ennyi ertelmetlen halal.

Millerdraft 2017.02.08. 17:36:30

Teljesen más futball kultúra az látszik a megemlèkezèsen is.

Rich.mond 2017.02.08. 20:46:10

Nyugodjanak békében. A megemlékezés csodálatos és megindító.

sebi77 2017.02.09. 00:42:20

Az ilyen jellegű tragédiáknak nem sok köze a fanatizmushoz, rendszeresen agyonn yomják egymást az emberek különböző tömegrendezvényeken.

Guszty 2017.02.09. 14:23:02

"A 7-es kapunál huszonegy darab fekete széket cseréltek le a szektor piros székei közül."
Értem, mit akarsz írni, de jó lenne átfogalmazni, mert így nincs értelme.

maribor_ 2017.02.09. 14:31:47

@Guszty: Köszönjük, jogos, javítva.
süti beállítások módosítása