Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB III-as barangolások: az Érdi VSE-Győri ETO csúcsrangadón jártunk

2017.03.07. 06:43 Vágó.János

A Válogatott blog kétfős csapataként ezen a hétvégén ismét kalandoztunk kicsit az NB III-ban. Az Újpest-Fradi előtt ezúttal a Nyugati csoport kiemelt rangadóján, a Győri ETO érdi fellépésén jártunk, képes és videós beszámolónk következik.

img_9323.JPG

Néhány szóban az előzményekről. Az Érd az idei bajnokság meglepetéscsapataként remekül rajtolt, és parádésan menetelte végig az őszi szezont. Közben a Magyar Kupában is bejutottak a zöld-fehérek a legjobb 16 közé, a Haladást elbúcsúztatva! A héten azonban nem sikerült a ritkán adódó hatalmas bravúr, és a Budafok kiverte ez Érdet a kupából (Érd-Budafok 2-1, Budafok-Érd 2-0), ki tudja, lesz-e még valaha ilyen reális lehetősége az érdieknek egy másik NB III-as klub ellen bejutni a Magyar Kupa legjobb 8 együttese közé...Így ezzel a kudarccal és a kupameccs fáradtságával kellett az ETO ellen pályára lépni 3 nap után.

A Nyugati csoport erős mezőnyében több élvonalbeli múltú, nagy nevű klub is szerepel, így nyáron a közvélemény nem elsősorban az érdiekre figyelt, és nem őket tartotta bajnokesélyesnek, sokkal inkább az NB I-ből 2015-ban kizárt, a Quaestor-csődbe belerokkanó ETO-t, és az élvonalból 2014-ben kiesett, majd a megyei bajnokságig zuhanó, és 2016 nyarán az NB III-ba visszajutó, megerősödő Kaposvárt. Itt van (sajnos egy-két héten belül már múltidőben mondhatjuk, volt...) a Tatabánya, akiket, mivel már 3 meccsre nem tudtak kiállni, jogerősen is kizár az MLSZ, valamint a megyeiből visszajutó Veszprém, a négyszeres NB I-es bajnok Csepel, a III.Kerület, valamint a Honvéd B és a Videoton B csapata is. A Tatabánya helyzetével több írásban is foglalkoztunk, most is beszélnünk kell róluk röviden, ugyanis kizárásuk komolyan érinti az Érdet és az ETO-t is! Tekintettel arra, hogy ősszel a menetelő Érd egyik botlása pont a Tatabánya ellen történt (0-1), míg az ETO verte őket, így a kizárásukkal az érdiek járnak jól, hiszen a Tatabánya eredményeinek törlésével megszabadulnak egy vereségüktől, míg a győriektől elveszik az ellenük begyűjtött 3 pontot. Már ezt is bekalkulálva léphettek tehát pályára a csapatok, és ez még inkább fokozta a tétet. A Tatabánya múlt héten épp Győrben nem tudott kiállni a kiírt mérkőzésére, 5 játékossal érkeztek...

Az ETO mint emlékezetes, 2015-ben zuhant az NB III-ba, ahol jó kezdés után visszaesett, sorra hullajtotta a pontokat a tavalyi szezonban, így még úgy sem sikerült az NB II-be jutás, hogy a létszámbővítés miatt mindhárom NB III-as csoportból két-két csapat juthatott fel; a Dorog és a Mosonmagyaróvár is megelőzte őket. A hatalmas tradíciók miatt a 4-szeres, legutóbb 2013-ban bajnok Győrön nagy a nyomás a szurkolók és a média által is, a szebb napokat megélt sok győri drukker nehezen viselte a gyenge szereplést, többször is erősen hangot adtak ennek. Így ennek a szezonnak már volt NB I-es játékosokkal és Bekő Balázs kispadra szerződtetésével vágtak neki. Nem számoltak azonban talán ők sem az Érd jó szereplésével, így ősszel az ETO-Parkban is 2-1-re nyertek az érdiek. Így érkezett el tehát az Érd-Győr szuperrangadó, aki itt nyer, nagy lépéselőnybe kerül. Az ETO-nak semmiképpen nem volt szabad kikapnia, hisz úgy már 6 pontnyira leszakadt volna az Érdtől a Tatabánya kizárása miatti elveszett 3 ponttal együtt.

Az Érd a Kertész, Kónya, Koós, Ország, Pallagi, Kelemen, Csiszár, Pintér, Balázsovics, Ebedli, Hegedűs összeállításban, míg az ETO a Kunsági, Vadász, Nagy Á., Nagy J., Varga, Tajthy, Pongrácz, Magasföldi, Beliczky, Zamostny, Szabó kezdő tizenegyel kezdte a rangadót.  Az érdiektől Koós, a kispadon kezdő Palásthy, és az ezúttal sérült Melczer, míg a győriektől a csehországi légióskodásból visszatérő Magasföldi, Beliczky, Vadász, Zamostny, a csereként beszálló Kulcsár Kornél, Gyagya, és az ezúttal nem nevezett Kabát, Dudás és Graszl rendelkezik NB I-es rutinnal. Legnagyobb sztárjuk, Kabát Péter nélkül kellett tehát a vendégeknek megpróbálni nyerni a nagy rivális otthonában. Érdekesség, hogy a téli szünetben pont Érdről Győrbe szerződő Csizmadia Zoltán nem játszott. Még egyik csapat sem játszott döntetlent ebben a szezonban!

Tavaszi melegben, de nagyon erős szélben kezdődött a derbi.

img_9302.JPG

A stadion felé igyekezve már láttuk, hogy nagy a mozgás, azonban csak a lelátóhoz érve szembesültünk vele, amit előzetesen is számítottunk: NB III-as szinten ritka hatalmas méretű vendégtábor érkezett Győrből! Nagyjából 1000 néző előtt indult a mérkőzés, ebből legalább 6-700 győri drukker foglalta el a teljes vendégoldali lelátót!

img_9325.JPG

img_9321.JPG

Ritka nézőcsúcsot láttunk tehát Érden. Az viszont meglepő volt, hogy a hazai szurkolók nem jöttek ki többen, akkor akár 1500-2000 néző is lehetett volna. Úgy tűnik, a női kézilabdacsapat tábora sokkal nagyobb. Az érdiek 10 fős, de felettébb lelkes, hangos, folyamatosan énekelő, és pirotechnikát is alkalmazó ultratáboráról már írtunk a őszi Diósd-Érd mérkőzés kapcsán, akkor a csepeli stadionban még 20-30 perccel a lefújás után is énekeltek a már teljesen üres stadionban! Most is kitettek magukért.

img_9320erdultrak.jpg

Szemben az ETO tábora inkább a második félidőre lendült bele, így a kétoldali, sztereóban hangzó szurkolói éneklés, biztatás remek hangulatot csinált, kijelenthetjük, hogy jó néhány NB I-es meccsnél sokkal jobb hangulat volt! Ebben az osztályban ekkora tábor csak a Ferencváros B csapatát szokta elkísérni akkor, ha a Kubatov-féle vénaszkennert elutasító ultrák időnként több ezren vonulnak fel, ahogy azt tették tavaly Csepelen, és Pécsen. Az érdi stadionról is beszélni kell. A rendszerváltás óta már több, mint 60000 lakosúvá nőtt városban is új stadion és többfunkciós sportkomplexum fog épülni a hírek szerint a mostani helyén.

erdujstadionterv.jpg

erdujstadionterv2.jpgRá is fér a létesítményre a fejlesztés. A vendéglelátót a domboldalra épült 10 kopott betonlépcsősor és maga a dombtető jelenti, míg a hazai főtribün 4 széksorból és szintén dombból áll. Jelenleg így fest a pálya:

img_9305.JPG

img_9311.JPG

img_9317.JPG

Kérdés, mikorra készülhet el az új aréna, ugyanis az eredeti tervek szerint már idén őszre át kellett volna adni, azonban minden még csak maketten létezik...

A rangadón a játék azonban már sok kívánnivalót hagyott maga után, erre szokták mondani a klasszikus szakzsargonnal élve: "a nagy tét rányomta a bélyegét a játékra". A mérkőzésen kevés helyzetet láthattunk, inkább az ETO irányított, többet volt náluk a labda, nagy helyzetig azonban egyik csapat sem jutott el.

img_9306.JPG

Már-már úgy tűnt, Csank mester klasszikusát idézve "ikszes meccs lesz ez", mígnem jött a 81.perc, és a csereként beszálló, korábban Kaposváron nagy tehetségként induló, majd karrierjét tekintve egyet előre, hármat hátralépő Kulcsár Kornél egy lecsorgó labdát közelről a hálóba vágott. Ekkor robbant igazán a nagyszámú győri publikum, és elkezdődött az ünneplés. A győztes gól pillanata:

img_9324.JPG

A köbetkező videóban minden benne van erről a mérkőzésről: győri gólöröm, az érdi ultrák dalolása-még vesztes állásnál sem lankadtak!, indulatok a végén Kazinczy-díjas szófordulatokkal is fűszerezve, majd a győri drukkerek ünneplése. Érdekes módon még az NB III-ban is hangot adnak a Videoton utálatának-még pólókat is láttunk e tárgykörben.

Sorsdöntő gól és győzelem volt ez, bár még 13 forduló van hátra, de lehet, hogy az NB II-be jutást is eldönthette! A két csapat most egyenlő pontszámmal listavezető, a Kaposvár 6 pont hátránnyal próbálja utolérni őket. Mindkét csapatnak lesznek még nehéz meccsei, az Érdnek például még Kaposvárra is mennie kell. Mostanra mindenesetre ledolgozta őszi hátrányát az ETO, de az Érd számára sincs még veszve semmi. Jöhetett tehát a győri nézők ünneplése.

img_9326.JPG

img_9327.JPG

Ki hitte volna, hogy a 4 éve még magyar bajnok, BL-selejtezőt játszó ETO-nál annak is örülni kell, hogy jó esély mutatkozik az NB II-be jutásra második nekifutásra, és egy gyengébb ősz után. Szerencsések voltunk, mert az egész idei NB III egyik legjobb hangulatú csúcsrangadóját láthattuk, két lelkes szurkolótáborral, bőven NB I-es hangulattal.

Címkék: nb3


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8512316111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása