Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

DAC-os Slovan-verés - a dunaszerdahelyi fociboldogságban jártunk

2017.04.10. 10:15 Vágó.János

A Válogatott blog ezúttal Dunaszerdahelyre látogatott, ahol a legnagyobb szlovák klub, a Slovan vendégeskedett. Fantasztikus élményben volt részünk! Ez az év mérkőzése a 23000 lakosú csallóközi városban, amely a magyarság központja. Nagyon várták már a helyiek és rengeteg anyaországi szurkoló is ezt a mérkőzést, amire már hetekkel a meccs előtt elfogyott mind a 7000 jegy!

dac-slovan1-0b.jpg

Mivel még nincs online jegyértékesítés-de tervezik- így sok helyi vette meg a magyarországiaknak is a belépőt. A legolcsóbb jegyek már 6 euróért (nagyjából 1800 ft) is kaphatóak. Ilyen jó ár-érték arány ritka ekkora élményért. Az ősszel átadott, félig már megújult MOL Aréna komoly magyarországi pénzek segítségével épült, és az új létesítményben még veretlen a DAC! Ha elkészül a túloldali lelátó is, 13000 fős lesz a stadion befogadóképessége. Az UEFA legmagasabb, 4-es kategóriájának fog megfelelni, így nemzetközi mérkőzéseket is rendezhetnek benne. Mivel ősszel sokat kellett idegenben játszaniuk az építkezés miatt, ez nagy hátrány volt, és gyengébb szereplést okozott, most azonban sorozatban hat meccset játszhattak otthon a sárga-kékek. Ennek lezárása volt a gyűlölt, magyarellenességéről is ismert pozsonyi Slovan látogatása. A DAC 1904-ben alakult, legnagyobb sikere az 1987-es cseh-szlovák kupagyőzelem a Sparta Praha ellen, előtte a szlovák kupát nyerték meg a Nyitra ellen, 1988-ban az UEFA-kupában fogadhatták az Olaf Thonnal, Augenthalerrel, Ekströmmel, Reuterrel felálló Bayern Münchent! Elképesztő őrület volt a városban, 50000 jegyigénylés is volt, a mindenkori nézőszám-rekordot jelentő 15000 néző zsúfolódott be hivatalosan, rengetegen kint ragadtak érvényes jeggyel is. De a valós nézőszám 20000 körül lehetett!

dacbayern1988.jpgdacbayern2.jpg

A bajorok 3-1-.re és 2-0-ra nyertek. A DAC néhány éve padlón volt, súlyos anyagi gondokkal küzdött, a legtehetségesebb helyi, környéki fiatalokat Győrbe és magyar akadémiákra vitték. A 2000-es években egy évtizedet hiányzott az élvonalból. 2014-ben vette meg a klubot a felvidéki üzletember, Világi Oszkár, és nagyban bővült a szponzorok köre is, Magyarországról is, élen a MOL-al, OTP-vel. A teljes költségvetés 6,8 milliárd forintnak megfelelő.  A helyiek szerint nagyon jó irányba haladnak a dolgok, eljöhet a Kánaán, Világi komoly euromilliókat költ az akadémiára és a stadionra is. Az utánpótlás megerősödött. Mára a DAC stabil középcsapattá vált, amelyet ősz óta immár a székely származású László Csaba vezet. A Slovan 7 pontra volt leszakadva az éllovas Zsolnától, így nagyon kellett volna nekik a győzelem. A két csapat örökmérlege az 50. meccs előtt: 8 DAC győzelem, 11 döntetlen, 30 Slovan-siker. 41-93-as gólarány. Ugyanez Dunaszerdahelyen: 6-8-11. 2004-ben és 2005-ben a másodosztályban is találkoztak, akkoriban ugyanis óriási szenzációt okozva a Slovan is kiesett az 1. ligából. Utoljára 2015-ben, Pozsonyban győzte le a DAC a Slovant, Dunaszerdahelyen pedig 2011-ben. Ősszel Szencen játszott a DAC albérletben, és ott csak 1300-1500 nézőjük volt. Nagyon hiányzott tehát a saját stadion és a nagy szurkolótábor. Szlovákiában is hasonlóan alacsonyak a nézőszámok, mint Magyarországon, a legtöbb klub átlagnézőszáma mindössze 1500-2000, a legnépszerűbbeké is (Spartak Trnava, Zsolna) csak 3000-3500 körül van. A DAC már két szezon végén is (2014-ben és 2015-ben) a leglátogatottabb klub dicső titulusával büszkélkedhetett! Idén a stadionépítés miatti albérlet és a több idegenbeli meccsnek köszönhetően még nem tudjuk, hol végez majd a nézőszámlistán, de mindenképp a dobogón lesz. Az új arénában már szinte mindig telt ház van, így ha kész lesz a 13000-es stadion, jó eséllyel hosszútávon is a DAC-é lesz a legnagyobb hazai nézőszámátlag Szlovákiában!

img_9505.JPG

Soha ennyi néző nem láthatta még a DAC meccsét, ugyanis  az M4 is közvetítette a derbit, így először láthatták Magyarországon is a csapat mérkőzését a tévénézők. A szlovák sportközvetítésekben előszeretettel halkítják le a DAC-tábor magyar szurkolását, így most ezt is teljes hangerővel lehetett élvezni a képernyők előtt is. A klubnak négy szurkolói csoportja van, de ők nem ellenségei egymásnak, meccsek előtt egyeztetnek a koreográfiákról is. A DAC-ban jelenleg nyolc magyar játékos van, hárman anyaországiak (Mervó Bence, Kocsis Gergő, Vida Kristopher). Van még a keretben albán, francia, kameruni, szenegáli, panamai(!), szerb, horvát és macedón légiós is. Változnak az idők... A Slovanban játszik Priskin Tamás, aki fontos góljaival sok meccset nyert már meg a fővárosiaknak, a Trencsén elleni 4-3-as diadalkor például három gólt vágott. Pályára lépését azonban nagy fütty fogadta a DAC-arénában. Felvidéki magyarként tudathasadásos állapot számára a magyarok által utált Slovanban játszani - pláne a magyarok csapata ellen. De hasonló helyzetben volt ezen a meccsen Saláta Kornél is. A pozsonyi kezdőben ott volt az ősszel még Debrecenben játszó - és alig valamit mutató - sokszoros válogatott Robert Vittek is.

A stadion felé közeledve hatalmas tömeg készült a derbire ünnepi hangulatban, bőséges alkoholfogyasztással kísért hangolással.

img_9466.JPG

img_9467.JPG

img_9469.JPGA beléptetés lassú volt, de szerencsére nem rontotta el a szurkolók jó hangulatát ez sem

img_9489.JPGNépszerű a DAC ajándék shopja is

img_9479.JPGBelépve ez a pazar látvány fogadott minket

Ismert helyi és magyarországi politikusok, közéleti emberek, gazdasági vezetők is ott voltak a lelátón.

img_9478.JPGA MOL vezére, Hernádi Zsolt is feltűnt a nézőtéren

koverdac.jpgKövér László is a stadionban szurkolt!

img_9482.JPGA túloldalon a Slovan tábora is megérkezett nagy rendőri felvezetéssel, az Austria Wien drukkereivel megerősítve

Feltűntek régi ismerőseink, a Kolozsvári Vasutas delegációja is, akiknél februárban jártunk, szintén sok nagy élményt átélve. Ők 600 km-t utaztak, hogy itt legyenek! Ha már Kolozsvár, érdekes párhuzamok és különbségek is vannak a CFR és a DAC tábora, társadalmi-etnikai helyzete között. Mind a két klubnak sok magyar szurkol, de míg a 75%-ban magyarlakta Dunaszerdahelyen teljesen magyar szurkolás van, addig a csak 15%-ban magyarlakta Kolozsváron az óriási és agresszív román többség nyomására a magyaroknak is románul kell drukkolni. A DAC Arénában sokan nagy örömmel fogadták a kolozsváriakat, közös fotók, és italozás kíséretében.img_9475.JPG

img_9501.JPG

A Himnusz és a legendás Nélküled dalának eléneklése után elindult a mérkőzés. Kevés esemény, helyzet jellemezte az első félidőt, amit a Slovan szurkolók petárdázása és székdobálása szakított félbe a 20. perc körül. Randalírozásukat a rendőrség nem díjazta, így gyors, látványos akcióval kizavarták az egész vendégtábort a stadionból a 7000 hazai néző óriási örömünnepe közepette. Ilyet is megéltünk Szlovákiában!

img_9492.JPG

Emlékezzünk csak, 2008-ban ugyanitt a DAC táborába minden ok nélkül durván betört a rendőrség, 24-en sérültek meg, többen kórházba kerültek. Akkor a slovanosok a klubházat dobálták üvegekkel, petárdákkal több szurkolójukat őrizetbe is vett a rendőrség, de a magyarok elleni durvaságról maradt emlékezetes az a meccs. Az eset miatt tüntetés, diplomáciai feszültség, zászlóégetés  is volt a budapesti szlovák nagykövetség előtt. Az 1992-es Slovan-Ferencváros meccsen történt rendőri brutalitásra pedig szintén mindenki emlékszik. Ennek fényében volt meglepő a tegnap Slovan-ellenes erélyes fellépés. Továbbra is folyamatos énekléssel, remek szurkolással telt el az első félidő, kevés helyzettel.

img_9496.JPGAz egyik kimaradt pozsonyi lehetőség

Az első félidő ilyen szurkolással telt:

A szünet után feltámadt a DAC, dominált játékban, de sok hiba csúszott a támadásokba, a csodát váró nézők bosszúságára. Aztán elérkezett a 90. perc, sőt már a ráadás, amikor szabadrúgást harcolt ki a DAC az oldalvonal mellett. A beívelt labdát pedig Pavol Safranko a hálóba fejelte!  Elképesztő örömmámor, őrület tört ki, az addig is remek hangulat, folyamatos éneklés eksztázisig fokozódott!

img_9514.JPG

Következzen a győztes gól és az ünneplés videón is a B-középből átélve:

2011 után verte hazai pályán a DAC újra a Slovant, és már 10 mérkőzés óta veretlen. A kiéhezett drukkerek még sokáig ünnepeltek, László Csabát is éltették.

img_9520.JPG

img_9524.JPG

dacslovan1-0_1.jpg

A 2.félidő szurkolói összefoglalója, és a győztes gól utáni őrület:

A lelátók alatti folyosón folytatódott az ünnep.

img_9533.JPG

img_9534.JPG

Azt eddig is tudtuk, hogy a DAC mérkőzésein fantasztikus a hangulat, azonban mindez igazán élőben élhető át, óriási élmény, ahogy a helyiek, a magyarországiak - benne fradistával, újpestivel, kispestivel és sok más klub drukkereivel - és az erdélyiek, délvidékiek együtt biztatják a DAC-ot. Az összmagyarság egyik szimbolikus találkozóhelye a klub és a város, ami így sokkal több, mint egy futballcsapat. Magyarországon nagyon ritkán, csak a válogatott meccsein élhető át az ilyen hangulat. Mindenki menjen el DAC-meccsre ahányszor csak módja van rá!

Címkék: foci szlovákia


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2412412627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása