Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A 2023/24-es kézilabdás versenykiírás

2023.05.18. 18:00 Fradista Utazó

A Magyar Kézilabda Szövetség illetékes bizottsága május 9-én elfogadta a következő szezonra érvényes versenykiírást. Bár egy-két részletet szinte minden évben változtatnak még menet közben is, azért nagy vonalakban már láthatjuk, milyen lesz a 2023/24-es évad kézilabdás versenyeinek lebonyolítása.

mksz.jpg

A versenykiírás, mint minden évben, ezúttal is nagyobbrészt olyan pontokat tartalmaz, amik az egyszerű szurkolót aligha érdeklik, és, egyebek mellett azért is, elég nehéz olvasmány. Hogy Önnek se kelljen elolvasnia, kigyűjtöttük belőle a legfontosabb ill. legérdekesebb pontokat.

Minden bajnokságot érintő újdonság, hogy a sportlétesítményeket egy meghatározott keret alapján A, B, C és D kategóriákba sorolják, és bekerült az előírások közé egy (bajnokságonként eltérő) minimum-kategória, azaz csak legalább abba a kategóriába sorolt sportcsarnokban lehet a mérkőzéseket megrendezni. 

Új előírás, szintén minden bajnokságra, miszerint tilos magyar címeres mezben játszani - bár ehhez hasonló szabály eddig is volt, most igény keletkezett a konkrétabb meghatározásra. 

NB I és Magyar Kupa

Az élvonalban érdemi változás a versenyek lebonyolításában nincs. A férfiaknál és a nőknél is 14 csapat versenyez, a szokásos módon, mindenki mindenki ellen, oda-vissza. A 26 forduló után a nőknél kialakul a végeredmény, a férfiaknál még következik a bajnoki döntő - ahogy évek óta. A férfi döntő a korábban megszokott oda-visszavágós lebonyolítás helyett két győzelemig megy. De igazából ez sem újdonság, már az idei szezonban is így lesz - ahogy erről már tavaly beszámoltunk. 

A tavalyi, különleges beosztás után idén ismét decemberben lesz a női soron következő világversenye (a világbajnokság), ezért a női bajnoki szezon naptára is visszaáll a korábban megszokott rendre, november-decemberben lesz egy öthetes szünet. 

A korábbiaknak megfelelően az idén ki nem esők és a másodosztályból feljutók szerepelhetnek jövőre az NB I-ben, amennyiben megfelelnek a klublicenc-előírásoknak. 

Érdekesség, hogy más országokban, ahol szintén licenc szükséges az induláshoz, általában komoly hírverése van a licenceknek, a német női klubok pl. épp ezen cikk írásakor jelentik be sorra, hogy ők is megkapták. Magyarországon a szurkolók nagy többsége tán nem is tudja, hogy ilyesmi létezik egyáltalán.

Az idei évre is jön egy változás a játékosok mezen feltüntetett nevére vonatkozóan. Tavaly engedélyezték, hogy a név a mezszám alatt legyen. Idén pedig enyhül a korábbi szigorúság a névre vonatkozóan is. Egészen pontosan már az idei szezon közben módosították az előírást, és a változás az új versenykiírásba is belekerült: e szerint a versenyengedélyben szereplő családnév helyett szerepelhet a mezen más név is, ha az "közismert" (Jöjjön közelebb, Safranek!), és a szövetség illetékes bizottsága engedélyezi. 

Szintén változatlan a Magyar Kupa lebonyolítása is. Az egyes fordulók időpontjai a nőknél több héttel korábbra kerültek, és a négyes döntő is március 9-10-re került (a 2023-ban alkalmazott áprilisi dátum ütközne az olimpiai selejtezővel). A férfiaknál csak pár napos eltérések vannak az előző évhez képest, a négyes döntő április 13-14-re van kiírva, azzal a kitétellel, hogy ez a női olimpiai selejtező függvényében (ami ugyanazon a héten lesz várhatóan) még változhat. 

NB I/B

Több évnyi folyamatos változás után a másodosztály lebonyolítása az előző évivel azonos lesz, azaz 16 csapat, egy csoportban. Viszont, az ideitől eltérően, a szezon végén nem három, hanem négy csapat esik ki (erről bővebben lásd a következő pontnál). Az első osztályba továbbra is a bajnok és a 2. helyezett juthat fel. 

NB II

Itt viszont gyökeresen megújul a versenyrendszer. A korábbi hat helyett nyolc csoportban rendezik a bajnokságot, egyaránt 8-8 csapattal. Ez egy kisebb létszámcsökkenést is jelent, 72 helyett csak 64 csapat szerepel a harmadosztályban. Némileg kiterjesztve nézve: néhány éve az NB I/B-ben 28, az NB II-ben 72 csapat versenyzett, a következő szezonban már csak 16 és 64, azaz összesen húsz klubbal kevesebb - már legalábbis papíron, mert azért az NB II-t nem minden szezonban sikerült feltölteni. De éppen a létszámcsökkentések oda is vezetnek, hogy azért várhatóan úgy az NB II-ből NB I/B-be, mint a vármegyei bajnokságokból az NB II-be feljutásra mindig lesz elegendő jelentkező - akár olyan klubok, amelyek korábban sokáig abban az osztályban szerepeltek. 

Természetesen a 8 csapatos csoportok, a mindössze 14 fordulóval, túl rövid bajnokságot eredményeznének. Ezért, a körmérkőzés befejezése után rájátszás következik. Ez egyben azt is magával hozza, hogy nem lesz már klasszikus őszi és tavaszi szezon: karácsony előtt lejátszanak az alapszakaszból 11 fordulót (azaz sok csapat kétszer játszik egymás ellen már ősszel), a maradék hármat tél végén, és ezután következik a rájátszás. 

A rájátszásba minden csapat bejut, két-két szomszédos csoportból az 1-4. helyezettek a felső-, míg az 5-8. helyezettek az alsóházba. A létszámcsökkentésnek, valamint a lebonyolítás változásának köszönhetően lényegesen csökkenhet az egyik csapat nagy különbségű győzelmével végződő mérkőzések száma is, hiszen így a rájátszásban többé-kevésbé azonos tudásszintű csapatok versenyezhetnek egymással.

Az alapszakaszból az azonos rájátszási csoportba kerülő csapatok már lejátszott egymás elleni mérkőzéseinek eredményeit áthozzák, a szomszédos csoportból jövő 4 csapat ellen kell a rájátszásban oda-vissza játszani (azaz az egyes csapatok két hónap alatt kétszer lépnek pályára egymás ellen), ez összesen 8 forduló.

A négy felsőházi csoport (ahová az alapszakasz 1-4. helyezettjei jutottak) győztese szerez bajnoki címet, tehát a korábbi 6 helyett 4 harmadosztályú bajnok lesz. Ez a 4 bajnok viszont további feltételek, osztályozók, egyebek nélkül egyből feljut az NB I/B-be - ezért is a négy kieső onnét. 

Utánpótlás

Az utánpótlás-korosztályok nem változnak, a következő szezonban is a férfiaknál U20, U18 és U16, a nőknél pedig U19 és U17 bajnokságokat rendeznek. Természetesen az ennél fiatalabbak számára is rendeznek versenyeket, de azokról nem ez a versenykiírás rendelkezik. 

Az U17-U20 bajnokságok lebonyolítása az ideivel megegyezik. Azonban ebben a négy korosztályban az I. osztályban a szezon végén létszámcsökkentést hajtanak végre. Most férfiaknál és nőknél is 28 csapat vesz részt mind a négy korosztály első osztályában, keleti és nyugati csoportban (egy-egy csoportban tehát 14 csapattal). A csoportok létszáma 2024-től 12 csapatra csökken, ennek megfelelően több csapatnak is kell kiesni. 

A létszámcsökkentés indokolt lehet, túl nagy a tudásbéli különbség az osztály legjobb és leggyengébb csapatai közt. Ha a megyekettőben, ahonnét nincs hová kiesni, van harminc gól két csapat közt, az sajnálatos. A korosztályos bajnokság legmagasabb osztályában ez arra utal, hogy nem optimális a struktúra. Márpedig van olyan klub, amelyik többször is beleszaladt ekkora pofonokba. 

Ezeknek a bajnokságoknak a létszámát néhány éve azért emelték fel csoportonként 14 csapatra, hogy így igazodjanak a (felnőtt) NB I-hez, ahol szintén 14 csapat versenyez. Az elképzelés az volt, hogy egységesítik a játéknapokat, így az NB I előtt-után, ugyanott, játszhatna az utánpótlás. Ez azonban a sok időpont-módosítás miatt csak ritkán volt tényleg így, enélkül pedig a 28 csapatot az I. osztályokban nem indokolja igazán semmi. A játékosoknak se jó, ha rendszeresen húsz gól feletti különbséggel verik őket. 

Az U16-U18 bajnokságokban évek óta csak a labdát birtokló csapat cserélhet (bizonyos kivételekkel). Ezt a szabályt a következő szezontól eltörlik, tehát korlátozás nélkül lehetséges lesz támadás-védekezésre cserélni. 

Az online jegyzőkönyv vezetése a legtöbb utánpótlás-bajnokságban már eddig is kötelező volt (ahogy minden felnőtt bajnokságban is), a következő szezontól ezt az előírást minden korosztály minden osztályára kiterjesztik. 

Összefoglaló

Ahogy láthatjuk, forradalmi változásokra nem számíthatunk, a lebonyolításban érdemi változások csak az alacsonyabb osztályokban várhatóak. Lezárult a másodosztály létszámcsökkentése, most összébb húzzák az NB II mezőnyét is, egy évvel később pedig majd a korosztályos I. osztályok következnek. A legtöbb érdeklődőt vonzó versenyeknél pedig minden ugyanúgy zajlik majd, mint az idei szezonban. A mezek hátulján pedig majd talán több "közismert" nevet láthatunk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr518125458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása