Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Állva nem lehet kézilabdázni

2013.01.15. 23:03 Fradista Utazó

A férfi kézilabda igazából egy nagyon egyszerű játék. A néző gyönyörködhet a hatalmas átlövésekben, szép technikai megoldásokban, a beállós időnként egészen akrobatikus mozdulataiban, de a legtöbbször nem ezek döntenek. Alapvetően ebben a játékban az a csapat nyer, amelyik többet mozog védekezésben. 

Persze ez csak akkor igaz, ha feltételezzük, hogy mindkét csapat játékosai közel azonos technikai tudással rendelkeznek, mindegyikük eltalálja hat méterről a kaput, stb., de a magyar-horvát összevetésben ezt nagyjából elfogadhatjuk kiindulási feltételként. Nagy László semmivel nem rosszabb lövő, mint Marko Kopljar (sőt), mindketten hétszer lőttek kapura, a horvát játékos ebből 6, a magyar 4 gólt ért el. Hol a különbség? Nagy 7 lövéséből 2-t a védők lesáncoltak, Kopljarnak minden lövése eljutott a kapuig (mindkettejüknek 1-1 lövését védte a kapus). Másként nézve ugyanezt: Kopljarral szemben nem állt védő, Naggyal szemben a 7-ből 2-szer volt védő. Mert oda tudott lépni, mert nem állva várta a lövést. És ez rögtön 2 gól előnyt jelent a horvátoknak, ha pedig hozzávesszük, hogy ezekből a blokkolt lövésekből általában gyors indításokat tudtak vezetni, akkor lehet, hogy nem is 2, hanem rögtön 4 gól. 

Az indítások. Horvátország tíz gólt szerzett gyors indításból, legtöbbjét úgy, hogy a labdás játékos közelében sem volt védő. Ellenben ha mi indultunk szerzett labdával, több esetben is előfordult, hogy el sem jutottunk a kapuig, mert a védők visszaértek. Azaz megintcsak: az a csapat nyer, amelyik védekezésben többet mozog. Mert az odaér, annak lesz embere mindig a lövőre, az nem kap könnyű gólokat. 

A mérkőzés ritmusa a sok horvát indítás miatt igen erős volt, mindkét csapat 57 támadást vezethetett, ez nem kiugró, de átlag feletti érték. Ebből az 57 támadásból azonban 17 alkalommal helyzetbe sem tudtunk kerülni, mivel még előtte eladtuk a labdát. Legtöbbször úgy tűnik, hogy az a szerencsétlen játékos oda dobja, ahol van ellenfél, de jobban megnézve sokszor az derül ki, hogy amikor eldobta, az ellenfél még nem volt ott, csak közben odaért. A magyar védő meg nem ért oda. Az egyik oldalon egy eladott labda, a másikon egy sima kapott gól. 

Ugye, aki többet mozog védekezésben...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr475020709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mundr 2013.01.16. 10:54:13

Női meccseken látható hibák garmadáját láthattuk a mieinktől. A labdaeladások Siti Bea legszebb éveit idézték. A nyolcaddöntőben a szlávok ellen kutya nehéz lesz.
süti beállítások módosítása