Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB3 Dráva csoport - Szekszárdiak, bányászok és amatőrök

2013.02.05. 14:11 Rich.mond

Sorozatunk következő részében észak-keletről dél-nyugatra látogatunk. A Tisza mellett a Dráva csoport az egyetlen, amely „tisztán vidéki”, vagyis sem budapesti, sem főváros környéki agglomerációs települések csapatai nem játszanak itt – ez sokat elmond a legatyásodott vidéki labdarúgásról. Ellenben itt sem találtak 16 csapatot. A 14 indulóból ráadásul két együttes NB1-es tartalékcsapat – az FGSZ-Siófok II a DVTK második csapatához hasonlóan tökutolsó. De felfedezhetünk két nagy múltú, egykoron NB1-ben is élcsapatot és egy ambiciózus megyeszékhelyt. A Szekszárd éve lesz a 2013-as, vagy beéri őket a Komló és a Dunaújváros?

Természetesen elsősorban itt is az élmezőnyt vesszük nagyító alá. Nem mintha bármi bajom lenne mondjuk a Nagybajomi AC csapatával, ám ahogy a legutóbbi írásunkban kissé követhetetlenül felvázoltuk, gyakorlatilag az ötödik hely alatt senki sem marad NB3-as jövőre (kivéve két legjobb hatodik). Az elsőnek gyakorlatilag semmi esélye nincs feljutni, mert egy NB2-es erős középcsapatnak (6-8. helyezett) nem kéne, hogy ellenfél legyen egy NB3-as bajnok. A második ugye biztosan marad, a 3-5. helyezettnek pedig igen simán vernie kéne egy megye 1-es bajnokot. 

A Szekszárd megtehetné

Egyébként rengeteg a párhuzam a Tisza csoporttal. A listavezető TOLLE UFC Szekszárd például ugyanúgy veretlen, mint a Várda SE, ugyancsak 35 pontos és szintén csak hét gólt engedett az ellenfélnek a védelem. Ám sok szempontból óriási a különbség a tolnaiak javára. Egyrészt a fekete-sárgák egy megyeszékhely csapata, ráadásul anyagilag igencsak jól el is vannak eresztve. Ha nem lenne az átszervezés, minden bizonnyal már most célba vennék az NB2-t. Így azonban kénytelenek várni – de addig is lesz miből építkezni.

A csapat teljes nevén egyébként Tolle Szekszárd Utánpótlás-nevelő Football Club. Ebből sejthető, hogy egy tőkeerős szponzor állt mögéjük – ez például hiányzott Kisvárdán. A honlapon is sorra sorakoznak a szponzorok. Ezen felül igen eredményesen pályáztak TAO-pénzekre, így több mint 200 millió forinttal gazdagodott a klub. Az összeget főként létesítmény-felújításra (öltöző, kiszolgálóegységek, gyepszőnyeg, edzőpályák) szánták, ám a jelenlegi hírek szerint csúszásban vannak  a kivitelezéssel, a hiányzó önkormányzati önrész miatt. Tervben van egyébként egy modern (fedett lelátó, fűtött játéktér stb.), ötezer férőhelyes stadion is, az eléggé lepusztult jelenlegi 12 ezres létesítmény helyére. Januári hírekben egyelőre a felbukkanó penészgomba elleni küzdelem volt az aktualitás.

Az NB2-t egyébként már  idén is elérhették volna (nem bajnokként, hanem felkérés alapján), de a klubvezetés igen praktikus okok miatt döntött a maradás mellett. Riasztó volt a fordulónkénti egy milliós költség, továbbá „…hiányzik ezer néző. A tömeg hangulatot csinál, így már érdemes lenne NB II-es focit csinálni. A második vonalnak nincs vonzereje. Egy Bátaszék–Szekszárd megyei rangadón több néző van, mint lenne egy Ajka elleni bajnokin…”- jelentette ki Fehér Attila, a szekszárdiak ügyvezetője.

(Képen: Nem telik meg a szekszárdi stadion)

Ebben van valami, mert a bajnoki listavezető mérkőzéseire pár száz néző kíváncsi mindössze. A fent említett megyei rangadó is jó esetben 300 nézőt jelentett. 

Egyébként igazságtalanok lennénk, ha a hiányzó nézőszám miatt megtalálnánk a szekszárdiakat. Az egész NB3-ban 100 és 400 között mozog a nézőszám – utóbbi kimondottan jónak számít. Nagyjából ugyanezen adatokat kapjuk egy-két kivételtől eltekintve az NB2-ben is, tehát bizton merem állítani, hogy ez a két osztály a jelenlegi formájában megérett a pusztulásra. Tét nélküli mérkőzések sora érdektelen ellenfelek ellen ritkán vezet nézőcsúcshoz.

A 24 mérkőzés óta veretlen szekszárdiak tehát elsősorban az utánpótlás-nevelésben látják a jövőt. Azért leigazolták például a Hollandiából hazatérő – egyébként szekszárdi születésű  Fehér Csabát és még terveznek szerződtetni futballistákat felsőbb osztályokból. De az U-21-es válogatottba Horváth Péter személyében delegáltjuk is van.

Tehát sikeres lobbi, egy erős ember a klub élén és sikeres utánpótlásnevelés egy relatíve nagy régióból. Az üldözők is hasonló receptben bíznak?

Komlói kavalkád

Nagyon nem úgy néz ki. Komlón mintha az lenne a cél, hogy a Föld gyermekeit a bányászvárosban egyesítsék. A hajdanán első osztályú – ott negyedik helyet megszerző –, KEK mérkőzésen a Zvezdát Belgrádban legyőző csapat egy rövid másodosztályú kitérőtől eltekintve stabil NB3-as alakulat. Érdekesség, hogy az 1922-ben alakult csapat színe azért lett kék-fehér, mert az első garnitúra mezt az MTK-tól kapta a csapat.

Bár jó egy éve egy amerikai magyartól (név szerint Menyhárt Kálmántól) várták a klub újbóli felemelkedését, maradt a főszponzor az önkormányzat – stadionfenntartást és utaztatást állják  a pár kisebb helyi szponzor neve nem is ismert. A cél csak az első ötben maradás, így az NB3-as tagság kiharcolása. Ilyen háttérrel feltételezhetnénk, hogy itt is helyi, vagy környékbeli fiatalok, esetleg kiöregedett pécsi/kaposvári játékosok alkotják a csapat gerincét, de a valóság sokkal meglepőbb. Bosnyák, román, szerb légiós is tagja lett a keretnek (Endi Puskar, Sredko Savicic, Neboljsa, Kovac) sőt, érkezett egy nigériai játékos is (Kenny Dudu). A leigazolásuk a komlói szurkolók szerint is érthetetlen, hiszen ennyi pénze biztosan nincs a Komlói SK-nak. Savicic azóta távozott, és valószínűleg papírjai miatt erre kényszerül Neboljsa is. De pótlásukra érkezhet a pletykák szerint egy bizonyos Juninho nevű brazil, Pocol Mihail Romániából, valamint Sötét Attila a Vajdaságból. A csapat talán legismertebb játékosa Győri János, aki bár a PMFC operativ managere (bármit is jelentsen ez) lett, tavasszal még szeretne pályára lépni kék-fehérben is. Ebben csak  térdműtétje akadályozhatja meg. Egyébként ő komlói születésű, tehát Fehér Csabához hasonlóan helyi erőnek tekinthető. Szintén innen indult az azóta szép megyei edzői pályát befutó Bolboaca Augustin is, aki a PVSK-t tréneli jelenleg. Mindenesetre a Komló tartja a lépést a listavezetővel és feltehetőleg még jó ideig stabil NB3-as csapat lesz.

A nézőszám itt is 150-200 körül mozog, de a Dunaújváros elleni bányásznapi rangadón közel ötszázan (más források szerint 800-an) látták a két csapat 2-2-es döntetlenjét.

A csapatnak tíz éve van állandó szurkolótábora, a 2003-ban alakult, tehát most tíz éves Carbon Ultras. 

Nem tudni, hogy TAO pénzekből egészen pontosan mennyit tudtak megszerezni a labdarúgók, de rajtuk kívül a kézilabdacsapat és a kosárlabda is pályázott, így az amúgy sem gazdag kistérség forrásain is osztozniuk kell.

Lelkes újvárosi amatőrök

Találunk még a Komlónál is nagyobb multú együttest az NB3-ban. Illetve papíron Pálhalmán, de már lassan-lassan hivatalosan is dunaújvárosi lesz a csapat. Aki esetleg még mindig naívan azt hitte, hogy az alsóbb osztályok élcsapataiból érdemes mazsolázni fiatal tehetségeket afrikai és délszláv légiósok helyett, az látogasson el Dunaújvárosba.

A Komló ellen már fent említett rangadón az alábbi csapat képviselte a dunaújvárosi színeket:

Dunaújváros PASE: Milinte - Villám, Farkas, Salamon, Köntös - Kocsis Gábor, Böőr -  Samuel Ato (Sóron, 57. p.), Godslove (Márki, 81. p.), Perovic - Sitku (Micskó, 46. p.). Vezetőedző: Jakab Elek.

Ez alapján nem is meglepő, hogy a kupából pl. kiverték a Kaposvárt. Mégis mindössze harmadik helyen állnak a tabellán, két ponttal a Komló, hattal a Szekszárd mögött. A stadionról nem is érdemes sokat beszélni, valamennyien ismerjük a történetét. Elviekben szponzorok is vannak – az önkormányzat mellett a Pálhalmai Agrospeciál illetve az ÉpDunaferr Zrt. TAO pénzekről nem találtam információt az interneten, arról viszont igen, hogy a 80 milliós tartozás kiegyenlítésére az önkormányzattól januárban 150 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kaptak, mivel a Dunaújvárosi Sportiskolától ők vették át az utánpótlás-csapatok működtetését, valamint „..az elfogadott határozati javaslat szerint azt is figyelembe vette a közgyűlés a támogatás odaítélésekor, hogy e szezonban a klubnak nincs hivatásos státuszú labdarúgója, mint amatőr sportszervezet működik” Ühüm. Azt még talán-talán elhiszem, hogy Salamon és Milinte még egy jót akar focizni, mielőtt szögre akasztja a cipőjét, de Godslove, vagy Samuel Ato? 

Elit Ultrák Bölcskén

Teljesen őszinte leszek: a bölcskei labdarúgó-csapat és ultraélet eddig telejesen rejtve maradt előttem. Pedig úgy tűnik, hogy nem újkeletű a dolog, mert a bölcskei Elit Ultrák már korábban elkezdték működésüket. Talán az ő segítségük is kellett ahhoz, hogy 2010-ben megnyerjék a megyei bajnokságot és azóta az NB3 középcsapatából élcsapattá lépjenek elő – az alábbi képeken a Decs ellen buzdítják fiaikat még a megye 1-ben.

Bölcske nagyjából 2800 lakosú település Tolna-megyében. Egyébként még kézilabda-csapatuk is van. Őszintén szólva nem nagyon találtam keretet hozzájuk – egyébként sok esetben már nagyon nehéz teljes keretet találni NB3-as csapatoknál honlap híján. Vagy ha van is honlap, az igen kezdetleges és nehéz rajta eligazodni – tisztelet a kivételnek. Tehát a Szekszárd ellen így álltak fel: Müller– Széles, Pasker, Kőkuti, Fenyősi- Tóth J. (Hoós), Höss (Marosi), Berényi P., Rompos, Szili I.– Szili P. (Szabó R.) Nekem egyikük sem tűnik ismerősnek – de az edzőjük igen! Búzás Attila jegyezte meg éppen ennek a meccsnek az apropóján, hogy „Volt olyan játékosunk aki éjszakai műszakból érkezett, és volt aki délutánosba rohant – ehhez képest jó eredményt értünk el...” mondta az egykori NB1-es játékos (Sopron, Honvéd, Dunaferr, Paks) a 2-2-es döntetlen után. Újváros, Bölcske...két amatőr csapat. De micsoda különbség!

A bölcskeiek a Győri ETO elleni 2-5-ös MK vereség után is ünnepeltek (www.sport365.hu

Pár érdekesség a tabella alsóbb régióiból

A Szentlőrinci SE vezetőedzője, Kulcsár Árpád elkísérte Törökországba az NB2-es válogatottat, hogy ott segédkezzen Dárdai Pálnak. A csapat létesítményeinél folyamatosak a felújítások, ill. eszközbeszerzések. A csapat egyik főszponzora egyébként a Bock pincészet.

A Nagyatád immáron 11. éve megszakítás nélkül NB3-as. A tagság megőrzéséhez azonban legalább a hatodik helyet meg kell csípniük – és még az sem feltétlenül lesz elegendő.

Dombóvárról távozik a volt kaposvári Zahorecz Krisztián, de nem maradnak volt NB1-es játékos nélkül, mert érkezik Gyánó Szabolcs Sopronból. Egyébként hét hazai meccsükből csak egyet nyertek meg.

Így telelnek:

Hely

Csapatok

M

Gy

D

V

Gólok

GK

Pont

 

1

TOLLE UFC Szekszárd

13

11

2

0

32

:

7

25

35

 

2

Komlói BSK

13

10

1

2

24

:

13

11

31

 

3

Dunaújváros PASE

13

9

2

2

45

:

8

37

29

 

4

Bölcskei SE

13

7

3

3

19

:

13

6

24

 

5

PMFC-MATIAS II

13

7

2

4

21

:

14

7

23

 

6

Szentlőrinci SE

13

6

1

6

21

:

15

6

19

 

7

Nagyatádi FC

13

5

3

5

21

:

20

1

18

 

8

Dombóvári FC-Rutin

13

4

4

5

16

:

18

-2

16

 

9

Nagybajomi AC

13

4

1

8

11

:

27

-16

13

 

10

Bonyhád VLC

13

3

4

6

16

:

23

-7

13

 

11

Híd SC

13

3

2

8

20

:

25

-5

11

 

12

Tolnai VFC

13

2

3

8

16

:

34

-18

9

 

13

Balatonlelle SE

13

2

2

9

9

:

26

-17

8

 

14

FGSZ Siófok II

13

2

2

9

13

:

41

-28

8

 

 

 



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr265062979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása