Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Hány éves a kapitány?

2013.02.23. 13:39 Fradista Utazó

Ezúttal nem a viccbéli hajóskapitányra vagyunk kíváncsiak, hanem a kézilabda-válogatottjaink csapatkapitányai, és persze csapattársainak életkorával fogunk foglalkozni, és ebből vonunk le következtetéseket. 

harsanyi_gergely_player.jpg
Harsányi Gergely, 1981. máj. 3.

A férfi válogatott kapitánya a januári világbajnokságon Harsányi Gergely volt. Harsányi 1981-ben született, nemsokára 32 éves lesz. Ezzel ő a csapat idősebb játékosai közé tartozik, rajta kívül Nagy László és Iváncsik Gergő is '81-es, náluk csak az 1978-as születésű, a 34-et nemrég betöltő Mocsai Tamás, és a '80-as szüketésű Krivokapic Milorad idősebb; de Vadkerti Attila is betöltötte már a harmincat, a második számú kapus, sokak szemében ma is fiatalnak tűnő Tatai Péternek is csak néhány hónap hiányzik már ehhez. 

A csapatból messze a legfiatalabb játékos Ancsin Gábor, ő 22 éves, de a nagyon fiatalnak gondolt Lékai Máté is 24, Szöllősi Szabolcs pedig pár nappal a VB után érte el ugyanezt a kort. 

Ezzel a magyar csapat egyáltalán nem számított öregnek. Bár a világbajnok spanyolok a '77-es születésű Alberto Entrerrios-szal együtt is valamivel fiatalabbak nálunk, a minket kiverő (és végül ezüstérmet szerző) dán válogatott kulcsjátékosainak többsége szintén elmúlt harminc éves, és általában azt látjuk, hogy a férfi mezőnyben javarészt a 27-32 közti korosztály a meghatározó. Érdemes megfigyelni, hogy a nyolc évvel ezelőtt Magyarországon rendezett junior VB-n bronzérmet szerző magyar csapat tagjai (például Mikler Roland, Császár Gábor, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs) mostanában, 26-28 évesen érték el a nemzetközi élvonal szintjét. Ugyanakkor a folyamatos cserelehetőség miatt nem okozhat problémát a már kevésbé jó erőnlétű, akár 35 feletti játékosok szerepeltetése sem: ha elfárad, lecserélik, pihen, később visszamehet. 

Gorbicz_Anita_100.jpg
Görbicz Anita, 1983. máj. 13. 

Más a helyzet a lányoknál. A női válogatott kapitánya Göbicz Anita volt, ő 29 éves. Ezzel a csapatból nála csak Vérten Orsolya és Szabó Valéria volt idősebb, de Szabó is a jövő hónapban lesz csak 30, Vérten pedig tavaly érte el ezt az életkort, így lehetett csapatunk legidősebb tagja. A legrutinosabb azonban nem ő, hanem Görbicz, aki már 2003-ban Horvátországban is ott volt a VB-n. Aki látta a döntőt, biztosan emlékszik Görbiczre - az akkor húszéves irányító azonban nem csupán az utolsó másodpercekben elkövetett hibáival vétette észre magát: a torna AllStar csapatába is beválasztották, azaz a szakértők szerint ő volt a VB legjobb irányítója. 

Avattunk újoncot is az EB-n: Klivinyi Kinga nyáron még a junior VB gólkirálynője lett Csehországban, decemberben pedig a felnőtt válogatottban lépett pályára az Európa-bajnokságon. Most még nem kapott meghatározó szerepet, de egy-két év múlva ez már be is következhet, ha a húszéves játékos fejlődése nem törik meg. A nála alig egy évvel idősebb Kovacsics Anikó már öreg rókának számít: a '91-es születésű játékosnak ez már a negyedik világversenye lehetett volna a válogatottal, ha nem hagyta volna ki az egész csapat a brazíliai VB-t 2011-ben. Szamoránsky Piroska 26, Tomori Zsuzsa, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára 25 esztendősen meghatározó játékosai voltak az EB-bronzérmes válogatottnak. 

A női játékben kevésbé dominál az erő, mint a férfiaknál, fontosabb a ruganyosság, a dinamika, az pedig az évek múlásával hamarabb kopik meg, mint a fizikai erő. Ráadásul mintha a nők szervezete nehezebben is viselné a kézilabdázással járó igénybevételt: harminc felett már mindenhol fáj, egyre több a sérülés, így aztán a női mezőnyben 31-32 év felett már nagyon ritkán látunk az élmezőnyben aktív játékost (kivételek persze mindenütt vannak, a norvég Tonje Larsen például 38 évesen a válogatottban már nem játszik, de a Bajnokok Ligájában még komoly szerepet kap a Larvik együttesében.) 

Mi következik ebből?

Mivel a férfiaknál magasabb életkorig tart a játékos-pályafutás, nem kell feltétlenül a most 30-32 év körüli játékosok pótlásáról gondolkodni, ők még évekig hasznos tagjai lehetnek a magyar válogatottnak, legtöbbjük akár a riói olimpiáig is (a '81-esek ugye 35 évesek lesznek ekkor, legtöbbjük talán akkor fejezi be az aktív pályafutását - feltéve persze, hogy kijutunk az olimpiára). Ugyanakkor ijesztőbb is a helyzet, hiszen akik most törhetnének be a válogatottba, azok a most 22-24 körül játékosok, és ebben a korosztályban rendkívül rossz eredményeket értünk el az utánpótlás-versenyeken korábban, és nem látni azokat a játékosokat, akik helyet követelnének maguknak a válogatottban. A jelenlegi junior-válogatottunk ugyan ígéretes, de ott is sok a még ifjúsági korú játékos (épp' azért ígéretes a csapat, mert ilyen fiatalokkal is jók az eredmények), de, mint láttuk, az még jópár év, mire ők a felnőtt válogatottban bevethetőek lesznek. 

2012-13-klivinyi-kinga2.jpg
Klvinyi Kinga, 1992. már. 31.

A lányoknál nem nagyon számíthatunk viszont arra, hogy jó játékosok akár 35 éves korukig a válogatottban játszanak. Görbicz Anita minden bizonnyal kitart az olimpiáig (33 lesz akkor), de a többi, most 30 körüli játékosnál már nagyobb a bizonytalanság. Tomoriék korosztálya viszont még évekig ott lehet a nemzetközi élvonalban (bár Szamoránsky sérülékenysége azért figyelmeztető jel), de melléjük már keresni kell a fiatalabbakat. Jó jel, hogy könnyebben lehet az egészen fiatal játékosokhoz nyúlni, Klivinyin kívül Planéta Szimonetta (19 éves) is volt már felnőtt válogatott a tavalyi bronzérmes junior csapatból, és rajtuk kívül is van a most húszéves korosztályból több lány, akikkel érdemes lehet egy-két év múlva már számolni. Itt ráadásul az elmúlt időszakban elég jó eredményeink voltak az utánpótlás-versenyeken is (a '92-es korosztály VB 3., a '90-es egy EB-ezüstöt és két VB-5. helyet tud felmutatni, az utánuk következő jelenlegi junior-korosztály sem szerepelt eddig rosszul, egy 4. és egy 5. helyük van az elmúlt két évből). A szakemberek is jónéhány 19-23 éves játékos emlegetnek, mint akik helyet követelhetnek maguknak a felnőtt válogatottban, akár még kapusposzton is. 

Amint láthattuk, az aktív játék eltérő életkori lefutása eltérő csapatszerkezetet igényel, más életkorban kell egy-egy játékos pótlását keresni, ugyanakkor a lányoknál évekkel korábban lehet a nagyválogatottban számolni egy fiatal tehetséggel, mint a fiúknál. Ez egyben más típusú utánpótlásképzést és tehetséggondozást is igényel a két nemnél. De ezt majd egy későbbi írásban fejtjük is részletesebben. 

Címkék: kézilabda


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr915100022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása