Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Nosztalgia rovat – Az eltitkolt tragédia

2013.08.20. 11:43 maribor_

1982 őszére nyúlik vissza történetünk, a Szovjetunióban történt, azon belül is Moszkvában, a Szpartak Moszkva-Haarlem UEFA Kupa mérkőzésen. Egész pontosan október 20-át írtunk.

2 Rubel 50 Kopjáért lehett jegyet váltani a halálba.jpg2 rubel 50 kopejkáért lehet jegyet váltani a halálba

Európa-szerte nagyüzemben rendezték aznap a mérkőzéseket, A Fradi épp az FC Zürichet fogadta a Népstadionban, az Újpesti Dózsa pedig Madriban vendégeskedett a Bernabeuban. Ahogy a magyar csapatok, ugyanúgy a két aktuális hősünk egy fordulón már túl volt a nevezett sorozatban. Két héttel korábban a hollandok a belga Genten mentek keresztül, egy győzelemmel és egy döntetlennel, míg a moszkvai alakulat az angol Arsenalt ütötte ki, imponáló 8:2-es összesítéssel.

 

Képkocka az Arsenal megsemmisítéséről.jpgKépkocka az Arsenal megsemmisítéséről

Ezt a szomorú történetet nem a Heyselben, vagy a Hillsborough-ban történtek homályosították el (időben hol voltak akkor még ezek), hanem a szovjet diktatúra sajátos propagandája hallgatta el, próbálta éveken át meg nem történtté tenni, úgy csinálni, mintha semmi sem történt volna. Pedig igenis történt, de legkorábban 1989-ben lehetett hallani az esetről, illetve a levéltárak mélyén titkosított vizsgálati jelentések akkor váltak kutathatóvá. Pedig a szovjet sporttörténelem legnagyobb nézőtéri tragédiájáról van szó... És hogy mennyire sikerült jól összekuszálni a szálakat? Olyannyira, hogy az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert. Hivatalosan manapság 66 halottról beszélnek, de egyes források az elképesztőnek tűnő 340-es számot is megemlítik.

Az áldozatok emlékműve.jpgAz áldozatok emlékműve

Moszkvában (elvégre nem csak a város, hanem a két kontinensnyi ország messze legnépszerűbb csapatáról van szó) soha nem látott érdeklődés kisérte a mérkőzést, már amennyiben ez tükröződőtt abban, hányan jelezték előre jegyvételi szándékukat. Ezért a klub és a Sporthivatal úgy dönött, a mérkőzést magában a Lenin (Luzsnyiki) Stadionban rendezik meg, amely mindig is a központi, és a nagy érdeklődésre számító események helyszíne volt –többek közt két évvel korábban a moszkvai olimpia főbb eseményeinek, évtizedeken át válogatott labdarúgó mérkőzéseknek, Universiadék, Szpartakiádok, az 1984-es ifi EB döntője,  de még a Harlem Globetrotters 1959-es vendégszereplésének is.

Fény és pompa - a Luzsnyiki Stadion.jpgFény és pompa - a Luzsnyiki Stadion

Így előzetesen közel 82 ezer embernek nyílt lehetősége a mérkőzés megtekintésére, csakhogy a mérkőzés előestéjén még orosz léptékkel is korán köszöntött be a tél és a hideg. Havazott, jóval minusz 10 fok alatt volt a hőmérséklet október közepén, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy „csak” 16500 néző váltott jegyet a mérkőzésre. A szervezőknek annyival könnyebb volt a dolguk, így csak két szektort kellett a hótól megtisztítaniuk. Közülük a legtöbb néző – körülbelül 12 ezren lehettek – a „C” lelátót preferálta, ez lévén legközelebb a Luzsnyiki főbejáratához illetve a metróállomáshoz.

A csapatkapitányok zászlót cserélnek a mérkőzés előtt.jpgA csapatkapitányok zászlót cserélnek a mérkőzés előtt

A házigazdák a mérkőzés 16. percében már Edgar Gessz szabadrúgásából megszerezték a vezetést. Tulajdonképpen a hazaiak végig nagy mezőnyfölényben játszottak, a hollandok alig-alig tudtak kijönni a szorításból. Idejük és energiájuk nagy részét elvette a védekezés, szemmel láthatóan más céljuk nem volt, mint a tisztesnek tűnő vereség „megtartása”, az idő gyilkolása, gondolván, majd európaibb időjárási körülmények között, a visszavágón sikerülhet egy jobb eredményt elérni. Ahogy múlt az idő, a csapatok úgy törődtek mindinkább bele az 1:0-ba és ezt a nézők is észrevették. Szép lassan ezrek kezdtek szállingózni a szektorok kijárata felé, mígnem a 90. percben egy már-már minden végső elkeseredést szimbolizáló szöglet után Szegej Szvecov és a holland védelem összehoznak egy gólt.

A két gól, a második sorsdöntő

És ezzel szó szerint elindul a (ember)lavina. A szektor kijárata felé tartó nézők visszafordulnak és rohannának vissza csapatukat ünnepelni. De síkos, jeges lépcsőkön ez lehetetlen, egy ezer fő körüli homogén massza kezd el hömpölyögni lefelé, megállíthatatlanul. Senki nem ura a mozdulatainak, vagy mert csúszik a jégen, vagy mert az áradat magával ragadja. És a végeredmény...

Szvecov egy jó bő évtizeddel később azt mondta, bárcsak soha ne rúgta volna azt a gólt. És maguk a holland jétákosok, akik ott voltak a pályán, is csak évekkel később értesültek, pontosan mi is történt. Mert valamit azért ők is láttak, felfogtak az eseményekből. De a középkezdés után pár másodperccel a játékvezető lefújta a találkozót. A Haarlem játékosait a pályán belül szolgálatot teljesítő rendőrök finoman az öltözőbe  terelték, majd folyamatosan sürgetve és nyomás alatt tartva őket, a stadion mielőbbi elhagyására szólították fel. A csapatot szállító busz ablakából ők sem tapasztaltak mást, mint a feltűnően nagyszámú mentőautó villogását és szirénázását...

Másnap egyedül a Vecsernaja Moszkva napilap számolt be egy rövid kis blokkban, hogy baleset történt a stadionban a mérkőzés alatt. A nézők csak magukat okolhatják a szabályok megsértésért. De sem halottakról, sem sérültekről nem tesznek említést.

Közlemény, ennyi jelent meg csak másnap a tragédiáról.jpgEnnyi jelent meg az eseményről

Ha csak a 66 halottal számolunk, akkor is iszonyatos: több, mint a felük 14 és 18 év közötti volt, 35 fiú és 4 lány található a nevesített áldozatok között.

Azért a szovjet hatóságok, gyorsított eljárásban, lefolytatták a maguk kis vizsgálatát. Főhibásnak végülis a szervezőket nevezték meg, mert azért fejeknek hullania kellett. Legfőbb oknak azt nevezték meg, hogy szektoronként csak egy kijáratot nyitottak meg, illetve, hogy 16 ezer nézőnek  két szektor szűkös volt, legalább négyet kellett volna megnyitniuk. Ugyanakkor enyhítő körülményként vették figyelembe a rendkívüli időjárási körülményeket (hó és mínuszok – Tanzániában lehetne rendkívülinek nevezni, Moszkvában nem), illetve a szurkolók dekadens (visszafordultak csapatukat és a gólt ünnepelni) viselkedését. Természetesen, a két felelőst (a létesítmény vezetőjét, illetve katonai parancsnokát) azonnal kizárták a pártból főbüntetésként, mellékbüntetésként 3 évre kényszermunkára ítélték őket, amit a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójára meghírdetett „általános” amnesztia miatt azonnal feleztek is.

Továbbá vizsgálták a rendőrség szerepét, illetve egész pontosan a rendezvényt biztosító egység parancsnokának a tevékenységét is. Az tény volt, a „C” lelátó szektoraiból folymatosan hógolyókkal dobálták a pályánál szolgálatot teljesítő rendőrök csoportját. A parancsnok mégsem látott okot a szektoron belüli beavatkozásra. A vizsgálat kiderítette, „furcsa”, hogy az áldozatok között nincs rendőr, pedig nekik már rég a szektoron belül kellett volna a „rendet biztosítani”.

Az események kísérteties hasonlóságban állnak egy tizenegy évvel azelőtti eseménnyel. 1971 január 2-án a glasgowi Ibrox Parkban, 1:0-s Celtic vezetésnél a 90. percben egyenlít a Rangers. A kijárat felé igyekvő, szomorú drukkerek hírtelen visszafordulnak ünnepelni. Csak ott nincs hó, nincs jég. Az eredmény: 66 halott ott is.

Moszkvában az orvosi vizsgálatok (boncolás) megállapították, egytől egyig mindenki fulladásos halált szenvedett, az áldozatok túlnyomó többsége, valószínűleg a hideg elleni védekezés eszközeként, jelentős alkoholos befolyásoltság alatt állt.

Hogy az eseménynek van-e egyértelmű konklúziója? Sajnos nincs. Két hét múlva, mikor a Fradi Zürichben szerepelt, a Real Madrid pedig a Megyeri úton, ugyanaznap a Szpartak Moszkva meggyőző játékkal, fölényesen nyert 3:1-re a Haarlem otthonában. Mondhatnánk, a halottakért játszottak, de valójában ők sem tudták, két héttel korábban pontosan mi történt.

A Szpartak drukkerei azóta is emlékeznek.jpgA Szpartak drukkerei azóta is emlékeznek társaikra


29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr385465984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.08.20. 12:07:32

Köszi, az ilyen cikkekért érdemes volt elindítani a bloggot.
Szánakozom miatta, de rendkívül hiányos az orosz tudásom, megtennéd, hogy az utolsó képen látható drapit lefordítod nekünk egyszerű halandóknak.

maribor_ 2013.08.20. 12:14:44

@miller draft: "Emlékezünk" Erre céloztam a képaláírással.

miller draft 2013.08.20. 12:19:35

Köszi... valami ilyesmire gondoltam én is.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.20. 14:15:35

2007-ben az akkor orosz szövetségi kapitány, Guus Hiddink közreműködésével szerveződött egy Szpartak-Haarlem jótékonysági öregfiúk-meccs is a 25. évfordulóra.

Feyyaz 2013.08.20. 22:01:52

Érdekes,hogy én anno erről mást olvastam.
Azt,hogy a kijáratoknál túl kevés kaput nyitottak meg,és az ott kialakuló pánikban taposták össze a szurkolókat. De ez még egy nagyon régi forrás volt.

maribor_ 2013.08.21. 06:54:15

@Feyyaz: Pont emiatt volt orosz oldalakon az Ibrox párhuzam...

maribor_ 2013.08.21. 20:12:17

@Feyyaz: Meg hát, ugye, valahol Szvecov szavai is a történteket igazolják.

Feyyaz 2013.08.21. 20:34:49

Most már tudom,hogy Neked van igazad,de én huszon- éve így olvastam.
De sajnálom,hogy nem jut eszembe a forrás! Az biztos,hogy könyv volt,és nem újság.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.08.21. 20:53:40

"Ugyanakkor enyhítő körülményként vették figyelembe a rendkívüli időjárási körülményeket (hó és mínuszok – Tanzániában lehetne rendkívülinek nevezni, Moszkvában nem), illetve a szurkolók dekadens (visszafordultak csapatukat és a gólt ünnepelni) viselkedését."

Szerintem ez mind a kettő enyhítő körülmény, ettől még nyilván hibáztak a szervezők. Mindenesetre így is másfél év kényszermunkát kaptak, amit a korabeli szovjet gulágviszonyok között nem neveznék enyhe büntetésnek. Főleg, hogy a katonai parancsnokot szerintem a rabtársai teljesen kikészítették, ennél rosszabbul már csak egy volt rendőr járhatott volna köztörvényes orosz gulágon.

Úgyhogy nagyon szigorú ítéletet kapott mind a két főgóré, és az enyhítő körülmény tényleg enyhítő volt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.21. 21:35:48

@Siri Keeton: A katonai parancsnok végül teljes amnesztiát kapott, én úgy tudom.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.08.21. 22:34:59

@Püspök utcai gombaszedő: Mondjuk azt nem teljesen vágom, hogy a katonai parancsnok pontosan mit tehetett volna a tragédia elkerülése érdekében. Gondolom nem ő döntött arról, hogy melyik szektort nyitják meg stb.

Azon gondolkodtam még, hogy szerintem a katonai parancsnok akár félrefordítás is lehet, nem lehet, hogy biztonsági parancsnok, vagy valami ilyesmi? Tehát hogy a biztonsági őrség, beengedés, ilyesmiért felelős. Mert akkor lehet, hogy mégiscsak köze volt a döntéshez, hogy hány kaput nyissanak meg.

bioLarzen 2013.08.21. 22:46:47

Remek cikk. Én akkoriban kora-tini voltam, és meglehetősen érdekelt a foci - de erről aze setről nem hallottam soha... Na ja, az internet előtti időkben az ember döbbenetes dolgokról tudott lemaradni )

bio

bioLarzen 2013.08.21. 22:48:34

@Siri Keeton: Szerintem akkorban nem volt biztonsági szolgálat. A szovjet hadsereg hatalmas volt, bőven volt elég katona például a "fontosabb" sportesemények biztosítására.

Pláne, ha nemzetközi meccs volt...

bio

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.21. 23:30:14

@Siri Keeton: A katonai parancsnok a létesítmény egyik vezetője volt, tehát az ő kezében is volt a döntés. A Szovjetunióról beszélünk, itt nem volt biztonsági szolgálat: volt a belügy és a hadsereg, aztán ennyi.

Ennek ellenére valójában feltehetőleg mindketten csak bűnbakok voltak. Ha még Hillsborough után se büntették meg a valódi felelősöket, pedig az egy demokratikus országban történt, akkor miért pont itt sikerült volna?

isssti 2013.08.22. 09:46:24

Jaj, gyerekek, a "Hajrámagyarország" címlapra Albert és Puskás mellé Illés Bélát(Lajos?!) tenni.. Ez egyenlő a középszer dicsőítésével..
Neeeeeeeee!!!!!!!!!!!

maribor_ 2013.08.22. 09:50:41

@isssti: Irigylünk a problémáidért. Illés Béla egy korszakot képvisel, a rossz tündér is tündér elv alapján. Jelenleg Vanczák Vilmos fényképén gondolkodunk, ennyi szövetségi kapitány nem tévedhet egyszerre.

isssti 2013.08.22. 10:08:19

@maribor_: Látom tökéletesen érted a problémám: egy olyan korszakot képvisel, amelyet jobb lenne elfelejteni - ezt legjobban maga Illés jelzi, aki erősen közepes képességeivel "az évtized labdarúgója" lett anno -minő szánalom!
Ezt inkább szégyellni kellene, nem ünnepelni...

fall out 2013.08.22. 10:19:58

Urak, a Спартак nem katonai csapat. Arra ott van a ЦСКА. A Спартак kb. olyan lehet mint otthon az FTC.

fall out 2013.08.22. 10:22:20

+1
Спартак-nak sosem volt saját stadionja, azt jelenleg is építik.

fall out 2013.08.22. 10:26:51

Amúgy jó a cikk, köszönet érte.

Csore60 2013.08.22. 10:34:14

A cikk érdekes volt, most olvastam erről először. Nem akarok nyelvtan náci lenni, de az egyébként igényes írásban zavar, hogy rossz helyre került a jelző.

"Olyannyira, hogy a pontos áldozatok száma..."

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.22. 11:19:18

@isssti: Felhívnám szíves figyelmedet a blog mottójára.

Az élet nem csak ünneplésből áll, néha szégyenkezni is kell, és néha nevetni saját magunkon.

Két dolog van viszont, amit nem szabad: letagadni és besértődni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.22. 11:21:58

@Csore60: Jogos, köszönjük az észrevételt, javítjuk.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.08.22. 14:45:47

@Püspök utcai gombaszedő: Az említett Ibrox-i katasztrófánál ha jól értelmezem a wiki cikket, senkit nem büntettek meg, csak az FC-t kötelezték pénzügyi kártérítésre.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.08.22. 14:55:26

@Siri Keeton: Igen, büntetőper nem indult, viszont az áldozatok családjai polgári perben kártérítést követeltek és kaptak.

Pedig már évekkel azelőtt történtek ugyanolyan balesetek ugyanazon a lépcsőn, és a tulajdonosok tudtak róla, hogy valamit tenni kell, mégse tettek semmit.

isssti 2013.08.22. 15:16:52

@Püspök utcai gombaszedő: Kedves gombász, köszi az infót, fenti mottó tényleg elkerülte figyelmem: akkor ennek szellemében -és nem kis megnyugvással afölött, hogy Illés fotója nem az, amire gondolna az ember- a címlapon látható Illésbéla fotót a "szégyenkezés" kategóriába sorolnám. Nem elsősorban őt tartom szégyellnivalónak -félre ne értsen bárki- hanem a jó átlagos képességei köré szőtt "sztárkultusz" és főleg a korszak miatt. Szegény Illés, egy jó iparos volt - ezért még akár becsülni is lehet..ne..

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.08.22. 15:50:06

Amúgy jó volt a bejegyzés, ahogy általában a blog is, és nehogy leszedjétek Illés Bélát! Viszont Sanyit kirakhatnátok.

maribor_ 2013.08.22. 18:34:56

@fall out: Nos, valóban, van ott egy logikai buborék, nemsokára változatunk a dolgon akkor picit. Köszi.
süti beállítások módosítása