Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB3 Keleti-csoport: BAZ megye a kis Lokik ellen

2013.12.08. 14:00 Rich.mond

Nagyító alá vettük Nyugatot, akkor most lássuk, mi újság Keleten! Budapesttől Cigándig, Nyírbátortól – Veresegyházáig kalandozunk a karcsúsított, éppen ezért jóval erősebb harmadosztályban. Feltűnően jól állnak a BAZ-megyeiek és a DVSC-vel együttműködő csapatok és kimondottan rosszul a nem is annyira régen élvonalbeli együttesek. Egy csapattól pedig valószínűleg elbúcsúzhatunk már a télen: véget ért az ebesi mese. Mátyus Jánost valószínűleg még Rákospalotán éri a tavaszi kikelet, de Détári Lajost se keressük már a felsőtárkányi kispadon. Bizony, fontos eseményeknek és ismert labdarúgóknak se szeri, se száma az NB3 keleti-csoportjában. Természetesen most is fogunk jósolni és lesznek nők is a bejegyzésben. Tartsanak velünk!

Amit Keletről röviden tudni érdemes

Talán a Keleti-csoport foglalja magába a legkisebb területet az NB3-as csoportok közül. Érdekes, hogy míg a Nyugati-csoport is gyakorlatilag csak a Dunántúl északi felét érinti, ugyanúgy nem nagyon kell az Alföld szívébe, vagy annál délebbre buszozniuk a keleti csapatoknak és szurkolóiknak - nyugaton az egy szem kivétel Nagyatád városa. Mondjuk egy Budapest - Cigánd táv így is közel 300 kilométer, de a bodrogköziek szerencséjére a közelben is bőven találnak csapatokat. Bár pontos számításokat nem végeztem, de feltehetőleg a létavértesiek költik a legtöbbet gázolajra. Budapest két csapattal képviselteti magát (REAC, FTC II), Pest megye és Jász-Nagykun-Szolnok 1-1 csapatot küld a harcba (Veresegyház és Jászapáti), Heves megye hárommal van jelen (FC Hatvan, Felsőtárkány, Eger FC). Borsod ellenben már négy csapattal büszkélkedhet (Cigánd SE, Tiszaújváros, Putnok, Kazinbarcika). A megyék rangsorában osztoznak Hajdú-Biharral, mivel nekik is négy csapatuk van a Keleti-csoportban (Létavértes, DVSC-DEAC, Ebesi KKSE és Hajdúböszörmény). Érdekesség, hogy Szabolcsból csak Nyírbátor NB3-as. A megboldogult Tisza csoportban még heten voltak!

Ebből a Tisza csoportból azért öt együttes maradt keleten (a Várda SE ugyebár feljutott az NB2-be). A megfelezett NB2 Keleti-csoportjából kiesett négy csapat a DVSC-DEAC, az FTC II, a Putnok és a KBSC. A Mátra csoportból ide sorolták a Hatvant, a Fortress-Felsőtárkányt és a REAC-ot. A Duna csoport delegálta a Jászapátit. A maradék három keleti csapat története azonban nem ennyire egyszerű. Az FC Egernek ugye jó esetben a másodosztályú küzdelmekre kellett volna készülnie, ám a szerencsétlen sorsú hevesieket azonnal a harmadosztályig sorolták vissza. Velük ellentétben az Ebes és a Veresegyház pozitív értelemben vett bravúrt hajtott végre azzal, hogy megyei bajnokként vívták ki az NB3-as szereplés jogát a nyári osztályozókon. Rajtuk kívül ez még a mosonmagyaróváriakat felülműló Majosnak sikerült, de ők utóbb visszaléptek. Más kérdés, hogy feltehetőleg egyikükkel sem számolnak majd a jövő évi NB3-as csoportbeosztásoknál, de erről majd később.

Vietnamban többen voltak rájuk kiváncsiak

Barcikai harc az aranyért

Kazincbarcikán egyértelmű csalódásként élték meg, hogy csont nélkül kiestek a másodosztályból – csak a kizárt Dunakanyar-Vácot előzték meg a tabellán. Hiába volt meg a rutin (Halgas, Komlósi Ádám) és érkeztek melléjük NB1-es csapatok utánpótlásából fiatal játékosok (Privigyei Újpestről, Vólent, Nagy Mihály  és Szala Kispestről), illetve hiába volt nem kevés brazil és spanyol játékosuk (a jó nevű Maicon Douglas, Renan és Luiz brazilok, Salvador Ela Francisco és Casado David José Garcia a spanyolok), mégsem sikerült a tabella első felébe verekedniük magukat – holott egyértelműen ez volt a cél.   Érdekesség, hogy a szlovák Zilinától megszerzett Fótyik Dominiknak sikerült felfelé osztályt váltania, hiszen már a Mezőkövesd-Zsóry játékosa. Nyáron a keret alaposan kicserélődött. Távozott a szezon közben érkező vezetőedző, Kiprich József – őt a diósgyőri Borbély Péter váltotta. Július elején mindössze 11 szerződött labdarúgója volt a barcikaiaknak, ám utána felgyorsultak az események. A legtöbb érkező labdarúgó valamilyen módon kötődik Mezőkövesdhez, vagy a DVTK-hoz – Szabó Viktor mindkét csapat labdarúgója volt a múltban. Ha mégsem, akkor saját nevelésről van szó, vagy egy másik borsodi csapatban rúgta a bőrt korábban (pl. Putnokon, Tiszaújvárosban, Felsőzsolcán, Encsen, Sajószentpéteren, stb.) Persze ebbe a körbe nem tartozik bele a hat gólos Casado David – a braziloktól és később Salvador Ela Franciscotol megváltak.

A rajt kissé döcögősen indult. Öt meccs után mindössze nyolc pont állt a KBSC neve mellett, de még a kilencedik forduló után is csak nyolcadikak voltak, hat pontra az általuk amúgy legyőzött listavezető Létavértestől. Utána produkáltak egy hét meccses győzelmi sorozatot. A hetes szám bűvöletében 7-0-ra legyőzték a sereghajtó Veresegyházat is.

A cél előzetesen az volt, hogy az élmezőnyben zárják a bajnokságot és pár éven belül jussanak vissza a másodosztályba. Feltehetőleg nem lennének szomorúak egy bajnoki címmel, de a Loki-fiókcsapatok szorosan a nyomukban lihegnek. Tavasszal egyből a Putnokkal kezdenek, majd fogadják a Létavértest. Ha mindkét meccset behúzzák, akkor leszakíthatják üldözőiket a bajnokság utolsó harmadára fordulva.

A csapatnak együttműködési megállapodása van a DVTK-val 2010 óta – a támogatók között is megtalálható a disógyőri címer. Tavaly 90 millió forintból gazdálkodtak, idénre nem találtunk pontos adatot.

Yellow Angels, Kazincbarcika

Az NB3-ban is robog a lokomotív

Az biztos, hogy a tabellán második DVSC-DEAC nem fog a KBSC babérjaira törni, már ami a feljutást illeti – hiszen nem juthatnak fel. Ettől még megfordulhat a csapatban olyan játékos, aki már az NB1 ízébe is belekóstolt – lásd Rezes Lászlót, aki az FTC II kapujába háromszor talált be a 12. fordulóban. Ezen a mérkőzésen Polekszics védte a debreceniek kapuját, és ott volt a Kaposvárnak betaláló Ludánszki, mellette a nagycsapatban szintén bemutatkozó Ferenczi János. Igaz, hogy a Fradiban Csilusnak és Kunságinak szintén van már NB1-es meccse. Végső soron erre való egy második csapat. De nem ők az egyetlen csapat a Keleti-csoportban, amely szoros kapcsolatot ápol a megyeszékhellyel és az NB1 jelenlegi listavezetőjével. Ez támasztja alá az is, hogy a DVSC-DEAC jelenlegi vezetőedzője, Gyarmati András tavaly még a Létavértest kommandírozta. Utóbbiakat az újpesti kitérő után kvázi hazatérő Zoran Spisljak irányítja. Ha valakinek kétségei lennének affelől, hogy a Létavértes ezer szállal kötődik a Lokihoz, annak ajánlom a DVSC hivatalos honlapját, ahol ugyanúgy megtaláljuk a játékoskeretüket, mint Kondás Mester fiaiét. Apropó, Kondás! A DEAC-ban futballozik egy bizonyos Kondás Kristóf - egyelőre Ligakupán lépett pályára a nagyok között. Nagyon még nincs elkésve semmiről, mivel 1994-es születésű. 

Csak a cím kedvéért - amúgy már nem jár a vonat (www.vasutallomasok.hu)

Érdekesség, hogy Létavértesnek van egy megyei másodosztályú csapata is – a harmadik helyen telelnek. Sokan őket tartják az „igazi” létavértesi csapatnak, mivel ott helyiek játszanak.

Első pillantásra két név is furcsa lehet az NB3-as létavértesiek keretében. Vinicius Galvao valóban idegenlégiós. Ellenben Hussein Shadi nem csak Loki-nevelés, hanem Debrecenben is született. Ennek tükrében tényleg érdekes volt az idén februárban kisorsolt Létavértes-DVSC MK-negyeddöntő, de hát volt már korábban Videoton-Videoton II párosítás is.

A DEAC és a Barcika lassan már hagyományosan állnak fej-fej mellett a tabellán, mivel tavaly hajszálpontosan ugyanannyi pontot szereztek.

Létavértes legsikeresebb sportja mégsem a labdarúgás. Nem is a megyei elsőosztályú kézilabda-csapatok, hanem a városka judo-szakosztálya

Borsodiak a sorban

Végső soron nem meglepő, hogy a Putnok is ott tülekedik az élbolyban, ha már tavaly egy osztállyal feljebb gyűjtögette a pontokat – öt pontot verve a KBSC-DEAC duóra. A szomszédvári rangadón tavasszal 800 néző izgulta végig a Barcika-Putnok Borsod-Gömör derbit, amit akkor a hazaiak nyertek igen simán (3-0-ra). A tabellát elnézve emglepő lehet, hogy a DEAC meg 7-1-re a KBSC-t, de hát nem osztott, nem szorzott. A Putnok meglehetősen sok idegenlégióst foglalkoztatott tavaly (Efendics, Bjelkanovics, Crisan, Pavlov, Mayor Freixes, Ion Morar) és ezen idén sem változtattak, bár a fenti névsort lecserélték –velük együtt távozott az MTK-ból ismert Zabos is. A kispadon román edző ül, ezért nem meglepő, hogy a csapatban is hat román játékos van (Burdun, Matei, Pistol, Serban, Ukrainets, Bedea). Állhatnának előrébb is, ha az utolsó három fordulóban nem csupán két pontot szereznek. De hát új csapattal nem könnyű. Az előző szezon utolsó fordulójában pályára küldöttekből mindössze Kovács Roland volt ott a 16. fordulóban az Eger ellen labdába rúgók közül – Kerékgyártó Tamás akkor a kisapdon ült. Azért így is vannak saját nevelések, vagy legalábbis olyanok, akik a környékről kerültek Putnokra. Sőt, játékidő tekintetében a magyarok viszik a prímet. Érdekesség, hogy a gömörieknek meglepően nagy számú utazó szurkolótábora van. Itt például Rákospalotán ünneplik a tíz emberrel megszerzett egy pontot. 

A putnoki szépségkirálynő és két udvarhölgye

A cél a visszajutás, melyben a csapatban 52%-os részt birtokló önkormányzat is partner. A másik 48% a Puebla Kft-é. Ők egyébiránt a Salgótarjáni BTC névadó szponzorai és az FTC női kézilabdázóit is támogatják - de a Szusza Ferenc stadionban is kint van a logójuk.

Cigándról már tavaly is ejtettünk néhány szót. A Bodrogköz járási székhelyén változatlanul csendben teszik a dolgukat és a tavalyi ezüstérem után is ott vannak a mezőny első harmadában. Ez annak a tükrében szép teljesítmény, hogy nyolc forduló után hét szerzett pontjuk volt, de azóta nyolc meccses veretlenségi szériában vannak (ebben volt egy négyes győzelmi sorozat is) úgy, hogy megmérkőztek a Putnokkal és a Létavértessel is. Talán nekik jött legrosszabbul a téli szünet.

A TAO pályázati lehetőségekkel is jól sáfárkodtak, így közel 36 millió forintos támogatást hívhatnak le a 12 milliós önrész mellé. Ugyebár az sem sokon múlt, hogy kiverjék a DVTK-t a kupából, de a Diósgyőr 3-1-ről is fordítani tudott. Cigánd is foglalkoztat külhonban született labdarúgókat, de Marius Pop-ot elszámítva mindenki magyar nemzetiségű, ráadásul nem is messziről – lásd a csapatkapitányt, a klubnál negyedik szezonját kezdő Tempfli Imrét, vagy Ludescher Attilát, Roszel Róbertet, Gnandt Németh-Eriket és Baksa Zoltánt. Érdekesség, hogy mindenki igényelt magyar állampolgárságot (Pop-ot is beleértve), tehát nem kizárt, hogy jövőre hivatalosan is csak magyarok játsszanak majd Cigándon.

Cigándon előszeretettel rendeznek nemzetközi tornákat fiataloknak – Csíkszeredától az szlovákiai Eperjesig postázzák a meghívókat és jelenleg futsallcsapat megalapításán fáradoznak.

Velük azonos pontszámmal, a várakozásoknál jobban szerepel a Termálfürdő-Tiszaújváros csapata. A Cigánd speciel alaposan elverte a tiszaújvárosiakat, bár a két edző homlokegyenest másként látta a mérkőzést. „Nekem úgy tűnt, mintha a játékvezető Cigánd címeres mezben szaladgált volna” – vélekedett az újvárosi Koleszár György. Nem volt a legteljesebb egyetértésben a cigándi Fogarasi Zoltánnal, aki sértőnek és sportszerűtlennek nevezte a nyilatkozatot. „Úgy néz ki, nem egy mérkőzést néztünk!” Koleszár Györgyről annyit mindenképpen tudni érdemes, hogy már a 2010-ben megyei bajnok Tiszaújvárost is ő vezette feljutásra – akkor csekély 144 gólt lőttek.

Cigánd-Tiszaújváros - ki mit látott?

Az Igor Bogdanoviccsal (8 gól idén) rohamozó Hajdúböszörmény még úgy is csak két ponttal van leszakadva tőlük, hogy meccseik felén döntetlenre végeztek.

Sajnos helyhiány miatt nem tudunk minden csapaton végigmenni, ezért egyből a tabella végére ugrunk – illetve egy pillanatig elidőzünk az immáron „Dömétlen” Felsőtárkánynál egy korábbi bejegyzés erejéig

Menthetetlen Ebes?

Ebben a Felsőtárkányra vonatkozó bejegyzésben az is benne van, hogy hogyan ért véget az ebesi tündérmese - és az is, hogy miért. Mindenesetre a játékosok és a klub elnöke másként látja a dolgokat – utóbbi szerint valójában nincs semmi probléma, a csapata várakozásoknál egy kicsit gyengébben szerepel. Érdemes végigolvasni időrendi sorrendben az Ebesről írt cikkeket. A hatodik fordulóban még másodikok a tabellán, de onnantól kezdve szépen lassan kezdenek lefelé csúszni, ahogy fogy a pénz. Nyáron a Fradi II-t verik otthon szép számú közönség előtt. Az előre hozott tavaszi fordulóban a gyengécske zöld-fehér tarcsi 7-0-ra veri az ifikkel kiálló Ebest. Kérdés, hogy mennyi tartozás halmozódott fel. Ha nem kell csődöt jelenteni, akkor még befejezhetik a szezont – és feltehetőleg nem is lesznek utolsók, bár a bennmaradás immáron valószínűtlen.

Ebes-Nyírbátor 10.forduló. Három pont a zsebben és még néző is volt

Ki nevet a végén?

Két kiesőt tehát máris megneveztünk. Az Ebes mellett a Veresegyháziak fognak kiesni. Azok a veresegyháziak, akik az osztályozón pest megyei bajnokként legyőzték a Rákosmenti KSK csapatát. Ettől még az RKSK is maradt NB3-ban. Sőt, a Közép-csoport negyedik helyén várják a tavaszt. Ez alapján az újonctól is elvárhatnánk egy tisztes középmezőnyt, ám Kövesfali cerberus és társai egyelőre győzelem nélkül, négy döntetlennel a tarsolyukban szerénykednek a tabella végén. Elviekben 14 forduló alatt nem lehetetlen ledolgozni 12-13 pont hátrányt, de mi nem tartjuk valószínűnek.  Egyelőre a REAC, az Eger és az FTC II tűnik a legesélyesebbnek a harmadik kieső hely „megszerzésére” – hiába hajrázott a rákospalotai és a hevesi csapat egyaránt jól. Tavaly a REAC-nak mág megelőlegeztük félidőnél a BLSZ 1-es tagságot, de Mátyus Jánosék akkor ránk cáfoltak, így újra megkapják az esélyt. Mátyus János már igen régóta irányítja a palotaiakat, ám az idén 37 éves Dinka Balázs az igazi ős-REAC-os, hiszen tíz szezonon is túl van kék-sárgában. Az Eger pedig a végén a Putnokot is le tudta győzni, tehát van rá esély, hogy legalább az NB3-ban megkapaszkodnak. A biztonság kedvéért négy idegenlégióst ők is csatasorba küldtek (Topcagics, Dordija, Borlean, Milovanovics) a gömöriek ellen, így összesen 10 külföldi lépett pályára az Eger-Putnok NB3-as labdarúgó mérkőzésen.

 

Közép és Délkelet- Európa egyesül az NB3-as futballpályákon

Ajánlhatunk könyvet Karácsonyra? Városok, stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről -  számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. Miskolcon kapható az Auchanban, a Szinvapark Könyváruházban és a Pátriában (Fókusz könyváruház), Egerben a Tescoban és a dobó utcai Líra és Lant könyvesboltban és a Magvető Könyvesboltban, Debrecenben a Líra Könyváruházban és a Mods Storeban. Országszerte a Líra és Lant könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr345680217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása